Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odpowiedź dla Beti, Kris, Mimi

Kredyt bierzemy w DB Doutche Bank oprócz Polbanku to jedeny bank który daje "realne" kredyty w CH a marża jest nieco niższa z tym że nalezy dodatkowo wykupić pakiet db inwestuj tj 204 zł dodatek do raty na rzecz inwestowania w fundusze! u nas marża wynosi 1.6% prowizja 1% kredyt 200000PLN rata na dzień dzisiejszy ok 800 PLN na 30 lat kredytaowania

pozdrawiam

Witam bardzo mocno zastanawiam się nad tym projektem , wręcz prawie się zdecydowałem lecz kilka kwestii mnie trochę zniechęciło a głównie info jakie przeczytałem odnośnie stropu. Mianowicie w opisach projektu jest info że jest teriva natomiast w tym wątku była mowa o tym że na połowie jest plyta monoblokowa. Z tego co słyszałem to rozwiązania jest dość drogie i nie bardzo można to obejść (ktoś pisał o podciągach itp), no i te tabuny kominów i wentylacji .... a ten domek miał być min bardzo ekonomiczny.

Proszę o informację co robiliście z tym stropem i czy może coś się nie zmieniłow projekcie bo na stronie muratora ciągle jest że to niby gęstożebrowy 70m2.

Witam

Strop według projektu w częsci jest gęstożebrowy ale też w częsci składa się z płyt monoblokowych!

My przerobiliśmy częsciowo strop i wyszedł nam w całości gęstożebrowy podobnie zrobił Michał i Ewelina pooglądaj zdjęcia. Nasz domek jest nieco powiększony na rzecz garażu w związku z tym powieszchnia strop jest 12x8 ok 96m2 cena u nas materiał robocizna beton ok 15000 zł.

Znajomy w innym domu robił strop typu filigran cena dla podobnego metrażu wyszła podobna możesz wybadać temat tego typu stropu zalety to mniejsza grubość ok 15cm i cały monoblokowy sztywniejszy bardziej dźwiękochłonny

pozdrawiam

Ja mam terrive wszedzie i bez zadnych podciagow i jest w porzadku,tyle ze zmienilem schody na te ze spocznikiem (betonowe) i sciankaod spizarki jest 24cm.

Kominy mam tylko dwa tak naprawde:)

od kominka tylko i drugi od pieca gazowego.

Co do reszty to zastosowalem proste dachowki wentylacyjne.Naprawde nie ma sie czym zrazac:)

Ja mam terrive wszedzie i bez zadnych podciagow i jest w porzadku,tyle ze zmienilem schody na te ze spocznikiem (betonowe) i sciankaod spizarki jest 24cm.

Kominy mam tylko dwa tak naprawde:)

od kominka tylko i drugi od pieca gazowego.

Co do reszty to zastosowalem proste dachowki wentylacyjne.Naprawde nie ma sie czym zrazac:)

Dzięki Darius, trochę mnie uspokoiłeś , czekam też na info od architekta aby zweryfikować jak jest w projekcie, może już to zmienili :)

Czyli rozumiem że komin z kuchni i te rury wentylacyjne zlikwidowałeś a dałeś dachówki wentylacyjne. Możesz napisać coś więcej gdzie je kładłeś (miejce starych kominów i rur wentylacyjnych), czy robiłeś to w ramach adaptacji czy powykonawczo i czy nie robił nikt problemów z taką zmianą oraz jak się sprawuje ?

Powiększałeś może ściankę kolankową lub garaż i zmieniałeś może nachylenie dachu ?

Witam

Strop według projektu w częsci jest gęstożebrowy ale też w częsci składa się z płyt monoblokowych!

My przerobiliśmy częsciowo strop i wyszedł nam w całości gęstożebrowy podobnie zrobił Michał i Ewelina pooglądaj zdjęcia. Nasz domek jest nieco powiększony na rzecz garażu w związku z tym powieszchnia strop jest 12x8 ok 96m2 cena u nas materiał robocizna beton ok 15000 zł.

Znajomy w innym domu robił strop typu filigran cena dla podobnego metrażu wyszła podobna możesz wybadać temat tego typu stropu zalety to mniejsza grubość ok 15cm i cały monoblokowy sztywniejszy bardziej dźwiękochłonny

pozdrawiam

Tą zmianę stropu robiliściie na etapie adaptacji projektu ? Czy musiały być jakieś dodatkowe słupy lub podciągi ? Z wymiaru pokuju dziennego wynika że teriwa ta najmniejsza 6m powinna wystarczyć dlatego zdziwiłem się jak o monobloku usłyszałem.

Ale jak widze można go w miarę bez problemu zmienić na cały teriwa.

Zaraz pooglądam zdjęcia :) Ja też planuje powiększyc garaz o 0,8 takie są odstępy pomiędzy krokwiami więc chyba najrozsadniej

Dzięki

Witam

pozdrawiam

Tą zmianę stropu robiliściie na etapie adaptacji projektu ? Czy musiały być jakieś dodatkowe słupy lub podciągi ? Z wymiaru pokuju dziennego wynika że teriwa ta najmniejsza 6m powinna wystarczyć dlatego zdziwiłem się jak o monobloku usłyszałem.

Ale jak widze można go w miarę bez problemu zmienić na cały teriwa.

Zaraz pooglądam zdjęcia :) Ja też planuje powiększyc garaz o 0,8 takie są odstępy pomiędzy krokwiami więc chyba najrozsadniej

Dzięki

Masz rację nominalny maksymalny rozstaw dla terrivy to 6m a my w naszym c117 mamy około 5.80m tak więc nie ma problemu u mnie dodatkowo zostało położone dwa razy po dwie belki obok siebie w miejscu gdzie oryginalnie jest płyta monoblokowa. Nie robiliśmy żadnych wpisów do projektu ale konsultowaliśmy wszystko z kierbudem

pozdrawiam

Jacek

okolo 6,5 k terriva z belkami.policz sobie tez zbrojenia i beton i inne materialy.

dzięki Darku, ja prawdopodobnie będę znała wycenę swojego stropu jutro zrobioną przez kierownika więc dam znać, a tak na marginesie to jesteśmy z mężem ciekawi jakie postępy u Ciebie na budowie? pozdrawiamy :D

Ale fajnie macie :D

A my w końcu po wielu, wielu perypetiach dostaliśmy pozwolenie na budowę :lol: Na razie czekamy na pogodę, bo trochę sniegiem przysypało, zgłaszamy i ruszamy - najpierw z mostkiem. Trochę się zdziwiłam, bo energetyka już nam chce prąd podciągnąć :) a kawał drogi od najbliższego słupa i wstępnie mówili, że zaczną jesienią 09 :lol:

Ale fajnie macie :D

A my w końcu po wielu, wielu perypetiach dostaliśmy pozwolenie na budowę :lol: Na razie czekamy na pogodę, bo trochę sniegiem przysypało, zgłaszamy i ruszamy - najpierw z mostkiem. Trochę się zdziwiłam, bo energetyka już nam chce prąd podciągnąć :) a kawał drogi od najbliższego słupa i wstępnie mówili, że zaczną jesienią 09 :lol:

Gratulujemy pozwolenia i życzymy wytrwałości w tej drodze przez mękę :lol:

Chyba wszyscy mają problem z Fotosikiem. Przymierzam się nad zmianą portalu hostingowego. To co robią to jest cios poniżej pasa, okazuje się, że transfer jest wielkością stale rosnącą a mnie nie stać na takie bzdurne wydatki. Każdy z Nas umieszczając na Fotosiku zdjęcia robi temu portalowi reklamę, a oni żądają jeszcze opłat !!!

Co się dzieje z tym serwisem fotosik też wymuszają na was opłacenie

abonanament na wrzucanie kolejnych zdjęć grożąc, że inaczej nie udostenią zdjęć na fora internetowa

co chwile pojawia mi się taki komunikat na poczcie email?

pozdrawiam

witaj Jacku, chodząc po innych forach zauwazyłam, ze ludzie maja tez ten sam problem co ty i przerzucali się na jakaś żabkę :roll: -ja nie wiem o co chodzi :lol: