Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale się dziś wkurzyłam jak mój ślubny pokazał mi jak fachowcy wymurowali komin w kotłowni-minimalnie na okno zachodzi tzn na otwór okienny :evil: , niech jutro mi to wytłumaczą co zamierzają dalej z tym robić i jak to się do cholery stało :evil: :roll: , poza tym mam pytanko odnośnie okien dachowych-tzn. chcemy dać po jednym oknie, ale architekt adoptujący projekt tego nie zaznaczył, czy mogę mimo wszystko dokonać takiej zmiany? :roll: jak myślicie? a może wystarczy sam wpis w dziennik?

Witam. Nas także urzekł ten projekcik, zaczynamy wiosną budowę. Przeczytałam wszystkie wpisy na forum i...

każdy ma inny kosztorys budowy! Mam trochę pieniazków, nie chce brać kredytu, dlatego też bardzo proszę o podanie realnej kwoty jaką przeznaczyliście na realizacje swych marzeń :cry:

Mamy zamiar budować systemem gospodarczym.

Witam. Nas także urzekł ten projekcik, zaczynamy wiosną budowę. Przeczytałam wszystkie wpisy na forum i...

każdy ma inny kosztorys budowy! Mam trochę pieniazków, nie chce brać kredytu, dlatego też bardzo proszę o podanie realnej kwoty jaką przeznaczyliście na realizacje swych marzeń :cry:

Mamy zamiar budować systemem gospodarczym.

My wyliczyliśmy że na dom bez działki wydamy ok 300tys PLN w tym umeblowanie i wyposażenie pokoi kuchni łazienek

pozdrawiam

Ale się dziś wkurzyłam jak mój ślubny pokazał mi jak fachowcy wymurowali komin w kotłowni-minimalnie na okno zachodzi tzn na otwór okienny :evil: , niech jutro mi to wytłumaczą co zamierzają dalej z tym robić i jak to się do cholery stało :evil: :roll: , poza tym mam pytanko odnośnie okien dachowych-tzn. chcemy dać po jednym oknie, ale architekt adoptujący projekt tego nie zaznaczył, czy mogę mimo wszystko dokonać takiej zmiany? :roll: jak myślicie? a może wystarczy sam wpis w dziennik?

Moim zdaniem takiej zmiany nawet nie musisz uwzględniać w dzienniku budowy ale dla pewności uzgodnij to z kierbudem

pozdrawiam

300TYś? hmmm...jak na tak mały domek to sporo. Jednakże z umeblowaniem, pewnie tyle wyjdzie. Wykończenie podobno najdroższe :cry:

Każdy przerabia coś w tym projekcie...to mnie przeraza! poczytam jeszcze ..i będę pytać dalej...dziękuje !

300TYś? hmmm...jak na tak mały domek to sporo. Jednakże z umeblowaniem, pewnie tyle wyjdzie. Wykończenie podobno najdroższe :cry:

Każdy przerabia coś w tym projekcie...to mnie przeraza! poczytam jeszcze ..i będę pytać dalej...dziękuje !

Choć mam inna wersję Codziennego, koszty wyjdą podobne. Czy 300 Tysi wystarczy? hmm.... wszystko zależy od tzw wykończeniówki a dokładnie od jej standardów. W swoim dzienniku skrupulatnie rozliczam wszystkie etapy budowy, mam nadzieję że starczy te 300 000 nie licząc kostki, ogrodu i ogrodzenia.

Pozdrawiam

pochwalę się trochę :p , mamy już położony strop na połówce domku :p :p , fajnie to wygląda, jutro chłopaki jadą dalej z robotą, ale najbardziej to się boję tej roboty w środku, no wiecie-rozprowadzenia wszystkich instalacji, te wylewki, tynki, piece itd, może dlatego, że to też najdroższe chyba :o , a kasy idzie oj idzie, jutro zaczynają ciągnąć do nas wodociąg, jeszcze tylko prąd i będą wszystkie przyłącza na działce, a swoją drogą to elektrownia nie spieszy się zbytnio, bo za prąd zapłaciliśmy już w październiku a mamy marzec :evil: , ok to tyle w telegraficznym skrócie, pozdrawiam wszystkich i dobrej nocy życzę 8)

W opisie na stronie Muratora znajdziesz taką informację:

"(...)Zakres oraz warunki zmian do wprowadzenia (przez uprawnionego projektanta) bez dodatkowej zgody autora projektu.

1. Użycie innych materiałów budowlanych na konstrukcję budynku (fundamenty, ściany, stropy, schody, więźba dachowa) pod warunkiem zachowania wymagań konstrukcji i ochrony cieplnej budynku.

2. Pod warunkiem zachowania zasad konstrukcji:

a) zmienić usytuowanie wewnętrznych ścian konstrukcyjnych i niekonstrukcyjnych, a także otworów drzwiowych wewnątrz budynku

b) zmienić usytuowanie i geometrię schodów wewnętrznych

c) zmienić wymiary zewnętrzne (obrys) budynku (zwiększyć lub zmniejszyć) wobec podanych w projekcie

d) zmienić wysokość domu (lub rzędnej wysokościowej kalenicy) o 10% (zwiększyć lub zmniejszyć), w szczególności: poziom posadzki parteru nad terenem projektowanym, wysokość kondygnacji parteru, wysokość ścianki kolankowej, z zastrzeżeniem

pkt. e) (poniżej)

e) zmienić kąt nachylenia dachu w zakresie 10 stopni (zwiększyć lub zmniejszyć), z zastrzeżeniem pkt. d) (powyżej)

f) wykonać podpiwniczenie całości lub części budynku

g) zmienić przekrój filarów zewnętrznych i wewnętrznych.(...)"

Źródło:

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=414&IdKolekcji=

Także możesz spokojnie podpiwniczać. W razie wątpliwości polecam kontakt z biurem projektowym autora

http://birylo.pl/contact/

Sama kupiłam w tym tygodniu projekt (C117a) i jestem bardzo zadowolona z kontaktu - nie spodziewałam spodziewałam się tak serdecznego odzewu:)

Powodzenia z Codziennym - wszystkie wersje uważam za niezwykle udane!

Witam.

Mam pytanie czy ktoś może jest szczęśliwym posiadaczem projektu lub gotowego domu ale w wariancie II c117b ? Poszukuję informacji o kosztach budowy . A może gdzieś w Wielkopolsce stoi już gotowy i można go zobaczyć ? Chętnie bym skorzystala z okazji bo sami chcemy taki dom wybudować. Będę wdzięczna za pomoc .

witam mam pytanko odnośnie więźby, a szczególnie do tych z Was którzy kładli dachówkę na dach,a mianowicie czy macie taka więźbę jak w projekcie(chodzi o grubość), bo w projekcie jest on robiona pod blachodachówkę, a może coś zmienialiście?

no i jeszcze jedno pytanko ile kosztowały Wasze dachy-chodzi mi tylko o materiały , zastanawiam się na jaka kwotę mam się naszykować, pozdrawiam :p