Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

celtorek-piękny macie ten domek, podjazd cudny, ale u mnie nie darady taki -za mało miejsca, fajna jest ta lampa nad schodami, ja właśnie przerabiam temat elektryki i wierz mi nie jest łatwo :roll: , ciężko sie zdecydować, ale dół juz skończony, jutro zaczynają górę, najgorzej to wymysleć oświetlenie w kuchni i na schodach i w górnej łazience, zobaczymy w praktyce co zda egzamin a co nie :p pozdrawiam

mam wycenę dachu- jestem załamana -to jest cena już za wszystkim(folią, mocowaniami, rynnami i wykończeniem czyli łupkami )otóż koszt balchodachówki wiśnia mat diament z tym wszystkim co tam napisałam z 7% vatem 15.960, a koszt dachówki cementowej firmy euronit ze wszystkimi dodatkami i rynnami z 7% vatem 15.850-ceny z kosmosu co? aha powierzchnia dachu 190 m, aha dekarz za m2 położenia blachodach bierze 36 zł, z za m dachówki 43, i co Wy na to?

Jeżeli w tej cenie wliczone sa okna dachowe to nie jest zła cene ja proponuje wybrać dachówkę cementowa ma lepsze właściwości tłumienia hałasu np od spadającego deszczu!

U nas elektryka w trakcie natomiast wczoraj wstawili nam okna!

pozdrawiam

gratuluje postępów na budowie,

może to głupie co teraz napisze ale przeraża mnie ten ciężar na dachu w przypadku dachówki :roll:

• 2 weeks później...

witam, mam pytanko odnośnie łazienki na górze-chodzi mi konkretnie jak zagospodarowaliście sobie tą przestrzeń, zastanawiam się czy czy pod skosem(ja mam podniesiony o jednego pustaka) zmieści się wc? :roll: , muszę to wiedzieć bo niedługo wchodzi hydraulik, bo jeżeli wc nie tam to gdzie?

napiszcie proszę jak wy macie lub jak planujecie mieć

pozdrawiam beata

Widzę, że nikt z młodych stażem inwestorów nie chce się wypowiedzieć w tej materii. My wprawdzie chwilowo nie kończymy górnej łazienki, ale instalacja pod kibelek jest przygotowana zaraz koło drzwi wejściowych tz. między drzwiami a kominem. Pod skosami lepiej nie ryzykować, my planujemy tam miejsce na pralkę [ewentualnie - bo główne miejsce na pralkę w kotłowni], wannę. Muszla pewnie by się zmieściła, pytanie tylko o ile odsunięta od ścianki kolankowej aby swobodnie na niej usiąść.

Pozdrawiam, K.

Beata,widzialas u mnie,pomimo ze łazienke przeniosłem nad kotlownie,to kibelek tak samo dałem obok drzwi,pomiedzy drzwiami a kibelkiem ,jest w planach scianka z luksfera.pod skosami planuje pralke ,kosz na bielizne i lekko odsunieta wanne.Tez mam podniesiony dach o jeden pustak.Tak jak Jola_Krzysiek ,"chwilowo" nie bede konczyl gornej lazienki ;)

Najlepiej policz tak: dolicz sobie do obecnego poziomu posadzki okolo 10cm,iod krokwi w dól okolo 6-7 cm ,wtedy bedziesz miec mniej - wiecej wymiar miejsca na kibelek :) POZDRO

my początkowo planowaliśmy tak jak Jola i Krzysiek kibelek między drzwiami a kominem ale kier bud powiedział że on nie wie jakby wtedy miało wyglądać wyprowadzenie pionu, bo to przecież wychodzi nad drzwiami do spiżarki :roll: i teraz sama nie wiem :roll: , pod ścianka kolankowa też sobie zaplanowaliśmy pralkę, pytanko do Joli i Krzyska-jak Wy macie problem pionu rozwiązany?

System jak na zdjęciu poniżej.

http://images46.fotosik.pl/124/7b955993af200c4amed.jpg

Rura wzdłuż komina do góry to odpowietrzenie kanalizy. Podłącze do kibelka na pierwszym planie, na ściance kolankowej podłączenie pralki.

[zdjęcia zrobione dość dawno :D ]

dzięki za pomoc ale prawdę mówiąc i tak dalej nie wiem o co chodzi, na pewno przy kominie systemowym zaoszczędza się trochę miejsca i można tamtędy rurę puścić ,ale to tylko moje przypuszczenia

Jolu i Krzyśku wklejcie jakieś aktualne zdjęcia do dziennika , może podpatrzę to i owo :wink:

...dzięki za pomoc ale prawdę mówiąc i tak dalej nie wiem o co chodzi...

Tak naprawdę nie rozumiem na czym polegają Twoje dylematy dot. kanalizacji. Uzgodnij wszystko dokładnie z hydraulikiem, który będzie instalował: on powinien dostosować się do Twoich pomysłów. Pewnie, że niektóre rozwiązania będą trudne technicznie do wykoanania [niektóre mogą okazać się niemożliwe] ale to musisz uzgodnić z fachowcem. Pion kanalizacyjny nie musi być przeprowadzony tuż obok komina - tak czy owak trzeba przekuć się przez strop.

K.