Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

Cześć. Witaj Marta -- miło Cię znowu spotkać [w sensie czytać :p ].

Nasz domek nie jest skomplikowaną bryłą, więc spokojnie można sobie policzyć powierzchnię ścian zewnętrznych. Jak policzysz w całości tzn. z oknami, drzwiami i bramą garażową, to wystarczy styropianu nawet mimo dużej ilości odpadów.

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oczywiście uwaga dotycząca pomiarów skierowana była do dariusów. Chodzi o to, że budujemy niby te same domki, a wymiary każdy ma różne :-? . Najlepiej sprawdzić czy skład, w którym kupuje się materiał przyjmuje zwroty [a chyba wszystkie przyjmują] i kupić nieco więcej. Problem jest z odwozem tego co zostanie, jeżeli nie dysponuje się większym autkiem.

Pozdrawiam, K.

• 3 weeks później...
Witam

Piszę z Olsztyna. Szukamy z żoną projektu ( mamy działkę w Marcinkowie) Podoba nam się projekt Codzienny. Może ktoś z Was buduje (bądź zbudował ) ten dom w okolicach Olsztyna lub Ostrołęki? Będę wdzieczny za odpowiedź.

Pozdrawiam

Artur

witam

budujemy c117 kolo Barczewa, warm-mazurskie zdecydowaliście sie na ten projekt? a moze juz domek stoi gotowy?

• 2 weeks później...

I ja się przywitam w tym wątku :) planujemy zakup projektu Codzienny C117 w tym tygodniu, a rozpoczęcie budowy wiosną.

Bardzo się cieszę, że znalazłam wątek budujących codziennego, na razie przejrzałam go powierzchownie, ale na pewno w ciągu najbliższych dni zapoznam się z nim szczegółowo i wtedy napiszę coś więcej.

Nasz domek będziemy budować koło Pasłęka (województwo warmińsko-mazurskie).

Jola i Krzysiek fajnie, że sie odezwaliście! jak tylko będę miała pytania na pewno będę je zadawała :) na razie zastanawiamy się nad zmianami w projekcie. Jesteśmy pewni tylko tego, że chcemy powiększyć garaż.

Czy najpierw trzeba dać projekt do przeróbki architektowi i po wprowadzeniu zmian starać się o pozwolenie na budowę czy mozna wykonać to w odwrotnej kolejności?

Cześć.

Poważne zmiany należy wprowadzić na etapie adaptacji projektu przez architekta. Przemyślcie wszystkie zmiany bardzo dokładnie i .... wprowadżcie ich jak najmniej! Większy [szerszy] garaż to konieczność, ale inne przeróbki zwsze pociągną jakieś konsekwencje. Dlatego niech je dokładnie wyrysuje architekt. Oczyiście przed pozwoleniem. Mniej istotne zmiany można wprowadzić na etapie budowy wpisem do dziennika dokonanym przez kierownika budowy [np. zmiana wielkości okien itp.].

Pozdrawiam, K.

• 2 weeks później...

Projekt już jest w domu :) w piątek spotkanie z architektem, a my nadal nie jesteśmy zdecydowania na zakres zmian :/ już sama nie wiem: na dole garaż, czy pokój? schody koniecznie wymagają powiększenia?

Jak ktoś z miłych sympatyków wybudowanego już Codziennego znajdzie chwilkę niech napisze co warto zmienić i dlaczego :)

Poszerzenie garażu jest koniecznością zakładając, że będzie to garaż. Jeżeli zrobisz tam pokój, to decyzja należy do Ciebie. Łazienka na dole jest faktycznie mikra – jeżeli użyjesz kominów systemowych np. Schiedel, to zyskasz nieco miejsca [można też powiększyć ją kosztem przedpokoju]. Co do schodów: jeżeli nie przeszkadzają Ci schody zabiegowe – zostaw tak jak jest w projekcie. Jeżeli chcesz schody ze spocznikiem – musisz poszerzyć. Wszystkie zmiany dobrze przedyskutuj z fachowcem [czyli projektantem]. Jeżeli zrobisz na dole dodatkowy pokój w miejscu garażu to daj sobie spokój z podnoszeniem ścianki kolankowej. Generalnie wydaje mi się, że projektu nie powinno się zmieniać.

W naszym przypadku zmiany, które na pewno wprowadzilibyśmy, gdyby przyszło nam budować jeszcze raz to:

- szerszy garaż;

- schody ze spocznikiem [czyli szersze];

- okna na ścianach szczytowych większe [mogą być nawet balkonowe, a za to tylko po jednym połaciowym we wszystkich pomieszczeniach].

No i pamiętaj, że radykalne zmiany w projekcie wymagają zgody autora [np. poszerzenie budynku].

P.S.

Tak z ciekawości: z jakiego materiału będziesz stawiać domek?

Pozdrawiam, Krzysiek.

...No i pamiętaj, że radykalne zmiany w projekcie wymagają zgody autora [np. poszerzenie budynku].

Ta informacja już chyba nieaktualna. Zakres możliwych zmian bez zgody autora jest dość spory:

http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=332&IdKolekcji=&frm_search=1&id_grupy=0&symbol=c+117&typ_budynku_dom=brak_dom&typ_budynku_garaz=brak_garaz&x=22&y=13&nr=0

Dzięki za podpowiedzi odnośnie zmian. Dziś byliśmy na wstępnej rozmowie u projektanta: zostawimy garaż i powiększymy go o 1,0 m; podniesiemy ściankę kolankową o 1 pustak; łazienkę na dole powiększymy kosztem przedpokoju, zmienimy troszeczkę ilość rozmiar okien, to chyba na tyle - reszta wyjdzie w praniu. Aaa i nadal zastanawiamy się co z schodami :)

Co do materiału z którego będziemy stawiali domek to też nie jesteśmy do końca zdecydowani ;) na co dzień jakoś szybko podejmuje decyzje, ale w tym przypadku myślę, myślę i myślę i nie wiem co będzie dobre, a co zbędne :)

Witam!

Mam pytanie czy możecie podać dokładnie wymiary schodów i spocznika??

Nasza pani architekt ma problem z przeprojektowaniem klatki.

My zdecydowaliśmy sie poszerzyć schody do 100cm i podwyższyć nieco stopień do 17,6 oczywiście ściane pomiędzy wiatrołapem a schodami wydłużamy. Spocznik założyliśmy, że będzie miał 100 cm.

Jola i Krzysiek u Was wyglada to całkiem fajnie podajcie dokładny przepis na takie schody...

Robimy oczywiście więcej zmian w projekcie. Poszerzyliśmy ścianę garażową o 70 cm. Chcemy też drugą stronę domu poszerzyć o 40 cm ponieważ kuchnia trochę nam się zmniejszyła kosztem poszerzonych schodów. Zastanawiamy się nad większym oknem tarasowym. w projekcie jest dwuskrzydłowe, a my chcemy dodać jeszcze jedno skrzydło. Okno na granicy kuchni i salonu będzie długie. Bedziemy mogli wygodnie wyjsc na taras i zjeśc na nim niedzielne śniadanko. Taras bedzie powiększony do 3 metrow szerokości.

Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły na codziennego to piszcie.

Pozdrawiam DOMANII

Witaj Domanii! fajnie, że "pojawił" się ktoś kto dopiero zaczyna przygodę z codziennym! :D kiedy zaczynacie budowę?

Mąż jeszcze chce zamiast jednego okna w kotłowni zrobić drzwi, żeby można było opał bezpośrednio do kotłowni przynosić z dworu.

Mam pytanie odnośnie daszku ze strony tarasu: u kogo został taki jak w projekcie, a kto go powiększył? czy ten daszek nie jest a mały? mąż proponuje zrobić nad całym tarasem całkiem inny daszek niż ten projektowy.

Czesc zamierzamy zacząć budowę na wiosnę przyszłego roku. Właśnie kupiliśmy projekt, robimy adaptację i staramy się o pozwolenie na budowę. Zamierzamy z całą papirologią uwinąć się w tym roku.

Ze zmian, które dokonaliśmy to zrezygnowaliśmy z okien garażowych. Zamierzamy w przyszłości zrobić jakąś wiatę, a i ze względów bezpieczeństwa też. Nad daszkiem na tarasie jeszcze się nie zastanawialiśmy, taras natomiast powiększymy i zawiniemy nim aż do okna przy stole kuchennym. Ja myślę o jakiejś pergoli albo czymś takim.... nie wiem jeszcze. Chatka bardzo nam się podoba, ponieważ uwielbiamy takie wiejskie klimaty. Mam nadzieję, że na naszej małej działeczce będzie się ładnie prezentował.

Pozdrawiam DOMANII

Na pewno będziemy szukać kogoś kto nam postawi domek. Myślę jednak, że ceny w łodzi będą trochę wyższe. Jak na razie zastanawiamy się nad adaptacją budynku i wszelkimi zmianami. Miałam nadzieję ze w okolicy ktoś buduje ten sam dom i będzie można zobaczyć go w realu. Niestety nikt się nie odzywa. Przerażają mnie trochę pomieszczenia na gorze, wydają mi się małe i nieustawne. Podnieśliśmy ściankę kolankową, to troszkę powiększy powierzchnie.

Zachęcam wszystkich do wklejania jak największej ilości zdjęć.....

pomieszczenia nie sa takie male,wlasnie pisze z jednego ;)cop prawda wprowadzamy sie za 2 tygodnie,ale ja od wczoraj nocuje :)

jesli chodzi o schody to mam ze spocznikem i wcale ich nie poszerzalem,moim zdaniem garaz to pomylka w tym domu i zrobilem wiate 40 m2.Zrobilem z garazu male biuro i duuzą kotlownie :) pozdrawiam.

Dariusy jeśli możesz to podaj przepis na schody ze spocznikiem, nam pomimo tego że wydłużyliśmy ściankę i zwiększyliśmy wysokość schodów do 17,6 to i tak zostają nam dwa stopnie.... Spocznik nie chce nam wyjść za nic. Powiedz wymiary.... może jeszcze więcej wydłużyłeś ściankę, a może spocznik masz mniejszy niż 100 cm. schody wyższe, ale czy wygodne...???

Dariusy jeśli możesz to podaj przepis na schody ze spocznikiem, nam pomimo tego że wydłużyliśmy ściankę i zwiększyliśmy wysokość schodów do 17,6 to i tak zostają nam dwa stopnie.... Spocznik nie chce nam wyjść za nic. Powiedz wymiary.... może jeszcze więcej wydłużyłeś ściankę, a może spocznik masz mniejszy niż 100 cm. schody wyższe, ale czy wygodne...???

My tez mamy schody ze spocznikiem. Ściana od wiatrołapu ma dl 238 cm. Ok 2,5 stopnia wystaje poza ściankę.

Spocznik szer 93 cm. Stopien 29 x 85 cm. Wys stopnia ok 17,6. Na spoczniku nie jest montowana barierka, tylko stopien nizej i analogicznie dla górnego biegu stopien wyzej. Jesli znajdę jakas fotke schodów to wieczorem wstawię.

Ktos tez pytal, czy daszek nad tarasem nie jest zbyt mały. Dla mnie jest zdecydowanie za krótki, to nie jest zadaszony taras tylko pół tarasu.