Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

My tez mamy schody ze spocznikiem. Ściana od wiatrołapu ma dl 238 cm. Ok 2,5 stopnia wystaje poza ściankę.

Spocznik szer 93 cm. Stopien 29 x 85 cm. Wys stopnia ok 17,6. Na spoczniku nie jest montowana barierka, tylko stopien nizej i analogicznie dla górnego biegu stopien wyzej. Jesli znajdę jakas fotke schodów to wieczorem wstawię.

Czekam na zdjęcia schodów... My właśnie wróciliśmy od pani architekt i podjęliśmy mam nadzieje ostateczne decyzje co do zmian. Garaż powiększamy o 90 cm ( 60 cm idzie na garaż a 30 na hol) prawą ścianę domu poszerzamy o 38 cm- będzie trochę większa kuchnia i większa łazienka na dole. taras w kształcie litery L tzn zachodzi aż do drzwi przy kuchni. W oryginale tam jest okno a my robimy długie drzwi balkonowe. W konsekwencji powiększy nam się trochę góra. Schody z niepełnym spocznikiem tzn dwa stopnie z jednej i drugiej strony zachodzą na spocznik.

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dlugosc schodow 308 cmcala scianka liczac od wejscia ma 260 cm dlugosci,wymiary spocznika to 178 x 98 cm.Stopni mam 16(licząc spocznik i posadzke pietra) o wymiarach : wysokosc ok.18 cm i szerokosci poprzecznej okolo 25 cm.moge zrobic zdjecie ale jutro dopiero.Od razu odpowiem ze wejscie do salonu jest wystarczajaco szerokie

Dzięki za zdjęcia. Bardzo fajnie to wygląda. Jak widzę zrezygnowaliście ze spiżarki pod schodami.... Ja właśnie się zastanawiam czy wejście do niej zrobić od strony kuchni tak jak jest w projekcie, czy też od strony salonu, takie rozwiązanie też ktoś przedstawiał. Wydaje mi się, że jak będzie od strony salonu to dużo miejsca w niej będzie niewykorzystanego. Natomiast tak jak jest w projekcie to można dodatkowo zagospodarować ściankę od strony salonu np. wstawić tam jakiś regał na książki, albo witrynkę, bo w salonie jest mało miejsca na takie rzeczy.

Druga sprawa to czy ktoś z Was ma może przybliżone koszty SSO i zamkniętego. Zastanawiamy się nad kosztorysem.

Dzięki

Ja właśnie się zastanawiam czy wejście do niej zrobić od strony kuchni tak jak jest w projekcie, czy też od strony salonu

Moim zdaniem tylko od strony kuchni. Robiąc wejscie od str pokoju będziesz miał bardzo utrudniony dostęp i ograniczoną powierzchnię użytkową.

Widziałam na fm fajny pomysl na wykorzystanie spizarki, tzn zamiast niej byly wstawione wysokie szafki kuchenne i lodówka.

Jeszcze uwaga odnośnie więźby. Najlepiej kupic drewno na ganki wyszlifowane lub chociaz wyheblowane. Ewentualnie uzgodnic z wykonawcą, ze on to zrobi.

Druga sprawa to czy ktoś z Was ma może przybliżone koszty SSO i zamkniętego. Zastanawiamy się nad kosztorysem.

Dzięki

Stan surowy zamknięty..............................195 000,-

P.S.

Zanim zacznie się dyskusja:

Koszt wraz ze stolarką zewnętrzną i wewnętrzną, konstrukcją i pokryciem dachu. I od razu mówię: można taniej. My mamy wypasioną dachówkę oraz dość drogą stolarkę zewnętrzną. Na tym można sporo zaoszczędzić. Pozdrawiam, K.

A ile wydaliście na sama robociznę. To wydaje mi się dosyć kluczowa sprawa, bo koszt materiałów jest podobny, a robocizna w zależności od regionu Polski kształtuje się bardzo różnie. To najbardziej mnie zaskakuje...... My zaczynamy poszukiwania ekipy budowlanej. Wiadomo, że chcielibyśmy jak najlepiej i jak najtaniej.....a z fachowcami to teraz różnie bywa. Mam nadzieję, że nie trafimy na takich co nam 4 lata temu remontowali mieszkanie.... dramat.

A jeśli chodzi o koszty to wydaje mi sie , że nie jest źle tym bardziej że w kosztorysie podana jest kwota za stan surowy zamknięty 270 000 brutto.

Temat spiżarka:

Też myślałam o tym żeby zrobić w niej szafki cargo i lodówke... zobaczymy, bo miejsce pod schodami można też zagospodarowac na jakies przetwory, wody mineralne i inne.....

A ile wydaliście na sama robociznę.

No właśnie. Koszty robocizny zależne są od regionu i od czasu zawierania umowy. My "zgadywaliśmy" ekipę jeszcze w 2006 roku. Obecne realia są zupełnie inne. Musice zorientować się w cenach w Waszej okolicy i podjąć decyzję. Jeżeli nie macie ekipy "poleconej", to każde zawarcie umowy jest loterią. Trzeba liczyć na szczęście :lol:

Te dwie ostatnie wyceny wydają się rozsądne. Podpisując umowę zadbajcie o szczegóły. czy w cenie jest wykonanie tarasów, ustawienie słupów, schody wewnętrzne i ewentualnie zewnętrzne, orynnowanie itd. Aby nie okazało się, że za jakąś pracę będziecie musieli zapłacić dodatkowo. Co do wyceny: np. dach z dachówki ceramicznej, dodatkowo z pełnym deskowaniem będzie więcej kosztował niż np. z blachodachówki. Czasem warto zapłacić kilka tyś. więcej mając firmę sprawdzoną [nie jest to gwarancją, ale ryzyko jest mniejsze].

Pozdrawiam, K.

pomieszczenia nie sa takie male,wlasnie pisze z jednego ;)cop prawda wprowadzamy sie za 2 tygodnie,ale ja od wczoraj nocuje :)

jesli chodzi o schody to mam ze spocznikem i wcale ich nie poszerzalem,moim zdaniem garaz to pomylka w tym domu i zrobilem wiate 40 m2.Zrobilem z garazu male biuro i duuzą kotlownie :) pozdrawiam.

Cześć Darku- Tu znajomi spod słupska- znani wcześniej jako Beti, Kris I Mimi ( coś się porobiło inie mozemy się logować, zatem zmiana).

Pytanie: jakie i za ile drzwi wewnętrzne kupowałeś, no i jeszcze podłogi- my myslimy nad Balterio- nietanie ale cudne.

Po za tym dzieje się sporo- chłopaki kończą styropiany na zewnątrz, glazury i terakoty wewnątrz oraz gładzie... na upartego na święta moglibyśmy zamieszkać, ale chyba nie będziemy się obsrywać... nie o to chodzi żeby na lapu capu. Poczekamy jeszcze miesiąc- dwa...Zasadniczo pozdrawiamy :) :)

pomieszczenia nie sa takie male,wlasnie pisze z jednego ;)cop prawda wprowadzamy sie za 2 tygodnie,ale ja od wczoraj nocuje :)

jesli chodzi o schody to mam ze spocznikem i wcale ich nie poszerzalem,moim zdaniem garaz to pomylka w tym domu i zrobilem wiate 40 m2.Zrobilem z garazu male biuro i duuzą kotlownie :) pozdrawiam.

Cześć Darek.

raz jeszcze przeczytałem Twój post.... znaczy, że juz mieszkacie!!!!! GRATULACJE!!! Ciekaw jestem ( pewnie zona moja również ) jakie są Wasze wrażenia. Podziel się nimi. Pozdrawiam

Czesc kristos76 mam nadzieje, że wrzucisz jakieś fotki swojego codziennego. My oglądaliśmy na żywo codziennego i bardzo się cieszymy , że wybraliśmy ten projekt. Śliczny, przytulny domek. Budujemy dopiero na wiosnę przyszłego roku, ale już nie możemy się doczekać...

Cześć.

Strasznie " leniwa" z Nas para... chociaż żona może zrobi to na fotosiku. Generalnie u Nas jest tak, ze zrezygnowaliśmy z garażu- mamy dodatkowy pokój i większą kotłownię. Ta zmiana pociągnęła za sobą rezygnację z okien garażowych- jest od frontu takie jak w kuchni. Na bocznej ścianie umieściliśmy drzwi do kotłowni- ich brak to naszym zdaniem błąd. Ze zmian zewn to ciut wiekszy- dłuższy taras....

Reszta: góra podniesiona o jeden suporex, rezygnacja z podwójnych okien dachowych. Reszta normalnie i bez szału- w końcu mamy tam mieszkać anie sie lansować.

Jesteśmy na etapie wykańczania ( elewacje, gładzie, kafle, ozdóbki, zamówiliśmy drzwi wewn. Porta fit-dostaliśmy dobrą cenę na drzwi + ościeżnice oraz panele Balterio, cena rewelacyjna jak i same panele- warto sie przyjrzeć ) nie zrobimy puki co górnej łazienki z powodów jednoznacznie materialnych- cała reszta O.K.

jakby co - pytajcie. Zona prowadzi szczególową księgowość rozchodów. Słuzymy też radą w innych kwestiach związanych z budową