Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

Czesc kristos76 mam nadzieje, że wrzucisz jakieś fotki swojego codziennego. My oglądaliśmy na żywo codziennego i bardzo się cieszymy , że wybraliśmy ten projekt. Śliczny, przytulny domek. Budujemy dopiero na wiosnę przyszłego roku, ale już nie możemy się doczekać...

Cześć.

Strasznie " leniwa" z Nas para... chociaż żona może zrobi to na fotosiku. Generalnie u Nas jest tak, ze zrezygnowaliśmy z garażu- mamy dodatkowy pokój i większą kotłownię. Ta zmiana pociągnęła za sobą rezygnację z okien garażowych- jest od frontu takie jak w kuchni. Na bocznej ścianie umieściliśmy drzwi do kotłowni- ich brak to naszym zdaniem błąd. Ze zmian zewn to ciut wiekszy- dłuższy taras....

Reszta: góra podniesiona o jeden suporex, rezygnacja z podwójnych okien dachowych. Reszta normalnie i bez szału- w końcu mamy tam mieszkać anie sie lansować.

Jesteśmy na etapie wykańczania ( elewacje, gładzie, kafle, ozdóbki, zamówiliśmy drzwi wewn. Porta fit-dostaliśmy dobrą cenę na drzwi + ościeżnice oraz panele Balterio, cena rewelacyjna jak i same panele- warto sie przyjrzeć ) nie zrobimy puki co górnej łazienki z powodów jednoznacznie materialnych- cała reszta O.K.

jakby co - pytajcie. Zona prowadzi szczególową księgowość rozchodów. Słuzymy też radą w innych kwestiach związanych z budową

kochanie mów za siebie ;-)

zmotywowana tym postem wklejam link do zdjęć na fotosiku, co prawda 3 ale obiecuję że nadrobię zaległości :lol:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/39da313d460b75d4.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/86a74930d980ad23.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b2dc1295024c44de.html

mam nadzieję że wszystko widać, to ostatnie zdjęcie to widik od frontu, bez garażu tak jak było w projekcie, a obok na ścianie szczytowej widoczne drzwi do kotłowni.

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

super dzięki.

czy podnosiliście ściankę kolankowa?

bo my mamy dylemat co prawda już zmieniliśmy to w projekcie ale cały czas się zastanawiamy, bo wtedy ganek będzie jeszcze wyższy....

podnosiliśmy, ale bryła na tym chyba nic nie ucierpiała-takie jest moje zdanie, chociaż uważam tak jak kiedyś Krzysiek powiedział, że każda zmian wiąże za sobą pewne konsekwencje

A jakie konsekwencje były u Was. Nie wydaje Ci się że ganek jest bardzo wysoko...?? Na zdjęciu tego nie widać wydaje się ok, ale jak jest w rzeczywistości??

My widzieliśmy codziennego w wersji oryginalnej i już ten ganek wydawał nam się wielki i potężny.

Z drugiej strony chcielibyśmy mieć wygodne poddasze....

A jakie konsekwencje były u Was. Nie wydaje Ci się że ganek jest bardzo wysoko...?? Na zdjęciu tego nie widać wydaje się ok, ale jak jest w rzeczywistości??

My widzieliśmy codziennego w wersji oryginalnej i już ten ganek wydawał nam się wielki i potężny.

Z drugiej strony chcielibyśmy mieć wygodne poddasze....

Cześć-tu mąż...

Szczerze mówiąc nigdy nie patrzyłem na nasz ganek jako na na : duży czy wysoki"- mnie sie on po prostu podoba. jedna istotna uwaga kierbuda przy decyzji o podnoszeniu ścianki kolankowej- mianowicie wydłużyć krokwie, żeby zachować proporcje dachu. Nie pamietam o ile je wydłużyliśmy, ale fakt faktem wcale nie widać różnicy. Czasem tylko myślę, ze okna szczytowe na górze są jakieś małe.

Wracając do ganku- myslę, ze wrażenie jego ogromu można spokojnie zniwelować jakby co poprzez wykonanie sprytnej podbitki i zabudowę poddasza ganku

Cześć-tu mąż...

Szczerze mówiąc nigdy nie patrzyłem na nasz ganek jako na na : duży czy wysoki"- mnie sie on po prostu podoba. jedna istotna uwaga kierbuda przy decyzji o podnoszeniu ścianki kolankowej- mianowicie wydłużyć krokwie, żeby zachować proporcje dachu. Nie pamietam o ile je wydłużyliśmy, ale fakt faktem wcale nie widać różnicy. Czasem tylko myślę, ze okna szczytowe na górze są jakieś małe.

Wracając do ganku- myslę, ze wrażenie jego ogromu można spokojnie zniwelować jakby co poprzez wykonanie sprytnej podbitki i zabudowę poddasza ganku

I to jest słuszna uwaga. My też chyba wydłużymy krokwie.

Wstawcie więcej zdjęć szczególnie ze środka.... Bardzo interesują mnie Wasze pomysły na kuchnie. Ja mam ich chyba 1000.... jestem ciekawa jak bedzie u Was.

Witam i dodaje więcej zdjęć http://betikrismimi.fotosik.pl/albumy/713126.html

jeżeli chodzi o ganki to nie wyglądają one na tak duże jak na zdjęciach, będą jeszcze mniejsze jak się zrobi podbitkę, doda balustrady, latem na tarasie stał stół z czterema krzesłami i było ok, przyznam się nawet, ze gdyby był większy byłoby jeszcze wygodniej :lol:

Ale malutki ten salonik i przytulny, tylko trochę mało ustawny.... Ja lubię duże wygodne kanapy i będziemy się musieli nagłowić jak je tam pomieścić. Mam w głowie mnóstwo pomysłów na ten domek, ale widzę , że dużo z nich nie będę mogła zrealizować, ale coś za coś. Chciałam mieć mały sielski domek, to taki właśnie będzie. Mam nadzieję...

Ale malutki ten salonik i przytulny, tylko trochę mało ustawny.... Ja lubię duże wygodne kanapy i będziemy się musieli nagłowić jak je tam pomieścić.

Na fotkach nie ma calego salonu, więc nie stresuj sie na zapas jego wielkoscia.

My mieszkalismy w bloku i mielismy ok 20 m kw tzw duzy pokoj, to teraz salon w C117 jest dla nas super. Mamy kanapę ok 1,8x3.

Jesli masz teraz salon ok 40 mkw, to w tym wypadku salonik rzeczywiscie jest maly.

jeżeli chodzi o ganki to nie wyglądają one na tak duże jak na zdjęciach, będą jeszcze mniejsze jak się zrobi podbitkę, doda balustrady, latem na tarasie stał stół z czterema krzesłami i było ok, przyznam się nawet, ze gdyby był większy byłoby jeszcze wygodniej :lol:

Bardzo duzo juz macie zrobione :D .

Na fotkach nie ma calego salonu, więc nie stresuj sie na zapas jego wielkoscia.

My mieszkalismy w bloku i mielismy ok 20 m kw tzw duzy pokoj, to teraz salon w C117 jest dla nas super. Mamy kanapę ok 1,8x3.

Jesli masz teraz salon ok 40 mkw, to w tym wypadku salonik rzeczywiscie jest maly.

Jakiś czas mieszkałam w domu o powierzchni 3x większej i salon rzeczywiście miał 40 m2 i do tego otwarty na piętro, więc bardzo duża przestrzeń, ale zdecydowaliśmy się na taki malutki domek, bo małe jest przytulne i mniej trzeba sprzątać, a przede wszystkim ogrzewać....

Celtorek skoro już mieszkacie to wstaw proszę swój salon i kuchnie jak możesz... Jestem ciekawa Twoich rozwiązań kuchennych i salonowych.[/b]

Bardzo duzo juz macie zrobione :D .

witam, mi sie wydaje że pewne prace się ciągną, ale i tak nie jest źle, myślę że na wiosnę już zamieszkamy :lol:

a jak Wam sie mieszka, jaki czas już mieszkacie? może jakieś nowe zdjęcia? :lol:

Domanii

jedna czesc salonu

http://images47.fotosik.pl/235/820686f70fad8c79med.jpg

Widoczne cegly to wyspa oddzielajaca kuchnie od salonu. Za wyspa w strone salonu jest ok 1,9 m płytek, to miejsce na stół. Na parkiecie w rogu stoi obecnie kanapa.

i druga

http://images43.fotosik.pl/235/d465518f37931184med.jpg

Tylko takie stare fotki znalazlam.

Domanii

jedna czesc salonu

http://images47.fotosik.pl/235/820686f70fad8c79med.jpg

Widoczne cegly to wyspa oddzielajaca kuchnie od salonu. Za wyspa w strone salonu jest ok 1,9 m płytek, to miejsce na stół. Na parkiecie w rogu stoi obecnie kanapa.

i druga

http://images43.fotosik.pl/235/d465518f37931184med.jpg

Tylko takie stare fotki znalazlam.

Celtorku śliczny masz kominek, my co prawda zrezygnowaliśmy póki co z kominka (tniemy koszty), ale tak sobie potem pomyślałam że mogliśmy nie tynkować komina tylko zostawić go takiego "ceglanego",

mam pytanko jeżeli chodzi o barek-jakie są jego wymiary? czy masz jakieś zdjęcia?

Beti

Tu mam najnowsze fotki http://celtorek.fotosik.pl/albumy/704153.html

prawie gotowego wiatrołapu.

Mieszka nam sie dobrze. Drazni mnie tylko taras z tylu za domem . Dla mnie jest za wąski.

dzięki za zdjęcia :D , mam pytanko- co to za drzwi na zdj. nr 1-te białe przesuwane, aj takich nie mam :roll: -mam wersję lustrzana i jakoś trudno mi się przestawić

odnośnie zdj. nr. 2-bardzo fajny płot :lol:

zdjęcie nr 3-w dalszym ciągu intrygują mnie te drzwi na lewo :wink:

zdjęcie nr 7- bardzo ładna elewacja, ładna podbitka

ogólnie bardzo fajna kolorystyka w domku, super ten kolor ścian w wiatrołapie,

czy te kafle z kuchni to te same co w korytarzu?

jestem ciekawa reszty domu, a najbardziej kuchni

czy robiliście może garderobę u góry? jeżeli tak to czy możesz coś o niej napisać, dziękuję i pozdrawim

mam pytanko- co to za drzwi na zdj. nr 1-te białe przesuwane, aj takich nie mam :roll: -mam wersję lustrzana i jakoś trudno mi się przestawić

odnośnie zdj. nr. 2-bardzo fajny płot :lol:

czy te kafle z kuchni to te same co w korytarzu?

jestem ciekawa reszty domu, a najbardziej kuchni

czy robiliście może garderobę u góry?

Fotka 1. Drzwi przesuwne są do malenkiej garderoby, zrobionej kosztem pierwotnego garazu. Takie miejsce grdzie mozna np rzucic buty i nie trzeba nachylac sie, zeby ustawiac na półce w szafeczce.

Fotka 2. Dziękuję :D

Kafle na parterze mam wszędzie takie same, chyba artech perlato. Leżą juz 2 lata.

W kuchni mam tylko 5 szafek stojących Ikea tj szafka 3 szufladowa 2 szt, szafka pod zlew, szafka na piekarnik i zmywarka. Wyspa dł ok 180. Wewnątrz mam dol od starego kredensu z dzialki i na scianie, gdzie powinno byc wejscie do spizarki, wisi gora od tego kredensu. Brakuje nam nowego stolu.

Garderoba, poddasze, jest malutka, tzn u nas jest w innym miejscu, ale identycznych rozmiarów jak ta, ktora wychodzi w tym pokoju nad salonem.

Drugi raz tez bym ja zrobila. My nie jestesmy pedantami i garderoroby super sie sprawdzaja :wink:

Jak bede miala nowe fotki to wstawię i Ty tez wstawiaj :D

Powodzenia w szybkiej wykończeniówce :D .

celtorku fajny pomysł z tą garderobą na dole, my z garażu mamy pokój, widzę że każdy codzienny jest inny :D , fajnie by było zrobić objazdówke po tych wszystkich codzienniakach

prosiłabym więcej zdjęć baru, szczególnie od strony kuchni jak byś mogła :lol:

my już mamy łazienkę zafugowaną, niedługo będą zdjęcia,

pozdrawiam