Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

beti, kris, mimi i Celtorku pięknie są wasze codzienne!!!!!

Celtorku szczególnie podoba mi się fotka 7!

U nas dalszy ciąg spraw papierkowych :(

Czy ktoś z was rozsuwał okna szczytowe? nie chciałabym,aby było one w pokojach tuż przy ściankach działowych, bo nawet nie będzie jak karnisza/firanki ładnie zawiesić. Mam pytanie do już "wybudowanych"-ile waszym zdaniem można te okna odsunąć od ścianki,aby nie "wchodziły" za bardzo pod skos i dawały odpowiednią ilość światła w pokojach?

beti, kris, mimi i Celtorku pięknie są wasze codzienne!!!!!

U nas dalszy ciąg spraw papierkowych :(

Czy ktoś z was rozsuwał okna szczytowe? nie chciałabym,aby było one w pokojach tuż przy ściankach działowych, bo nawet nie będzie jak karnisza/firanki ładnie zawiesić. Mam pytanie do już "wybudowanych"-ile waszym zdaniem można te okna odsunąć od ścianki,aby nie "wchodziły" za bardzo pod skos i dawały odpowiednią ilość światła w pokojach?

Cześć- tu brzydsza połowa beti,kris,mimi- znaczy kris...

Nie wiem jak wyszłoby z przesunięciem okna bardziej do skosu...Moim zdaniem jest tak, ze powstał fajny kąt do zagospodarowania pomiędzy oknem a skosem i chyba nie kombinowałbym przy tym. Jedynie może ciut większe okno ( śmiesznie wyglądają z zewnątrz te małe okienka, ale w środku światła jest dość. Cały czas moim faworytem jest pokój z kominem, który w sposób naturalny dzieli ten pokój na dwie przestrzenie.

Podpiszę się pod zdaniem małży mej, ze każdy Codzienny jest inny, od siebie dodam, ze każdy piękny.

Od dwóch dni zafascynowały mnie tynki dekoracyjne własnej produkcji- moja frau juz tego słuchać nie chce. Czy da upust mojej fantazji???? Napiszę. Polecam cały wątek Mayland

Jeżeli chodzi o okna to my powiększamy je i robimy 110x150 i zostawiamy w tym samym miejscu. Światła będzie dosyć, są jeszcze okna połaciowe....

Okno przy samej ścianie wcale źle nie wygląda, a tak jak kris powiedział resztę ścianki można fajnie zagospodarować.

Ja natomiast mam cały czas dylemat jeżeli chodzi o wnękę na poddaszu, czy robić z niej garderobę, czy może kącik wypoczynkowy. Takie rozwiązanie widziałam i było tam bardzo przytulnie. Tylko z ciuchami wtedy problem bo w szafie mi się nie pomieszcza, szczególnie koszulki małża :wink:

Witam fanów Codziennego

Mam pytanie czy podczas budowy natknęliście się na problem z budową ścianek działowych na pietrze konkretnie chodzi o obie ścianki wzdłuż domu - głównie o ściankę pomiędzy łazienką a salonem. Chodzi o o to że mój strop jak w projekcie jest stropem terriva i jak powiedział wykonawca i kierownik możne być ona za słaba aby wytrzymać obciążenie ścianki na górze. Czy ktoś natknął się na podobny problem, a jeśli tak to co doradzacie. :( Dodam że ścianka wychodzi na garach i nie ma w zasadzie miejsca aby ja przesunąć ponieważ wpasowuje się jak wiecie pomiędzy okna szczytowe. :-?

Witam fanów Codziennego

Mam pytanie czy podczas budowy natknęliście się na problem z budową ścianek działowych na pietrze konkretnie chodzi o obie ścianki wzdłuż domu - głównie o ściankę pomiędzy łazienką a salonem znajdującą się nad salonem. Chodzi o to że mój strop jak w projekcie jest stropem terriva, i jak powiedział wykonawca i kierownik możne być on za słaby aby wytrzymać obciążenie ścianki na górze. Czy ktoś natknął się na podobny problem, a jeśli tak to co doradzacie. Dodam że ponadto ścianka na górze wychodzi na garach, (choć nawet jeśli byłaby gdzie indziej i tak podobno jest za słabo) i nie ma w zasadzie miejsca aby ja przesunąć na bok ponieważ wpasowuje się jak wiecie pomiędzy okna szczytowe.

Witam fanów Codziennego

Mam pytanie czy podczas budowy natknęliście się na problem z budową ścianek działowych na pietrze konkretnie chodzi o obie ścianki wzdłuż domu - głównie o ściankę pomiędzy łazienką a salonem znajdującą się nad salonem. Chodzi o to że mój strop jak w projekcie jest stropem terriva, i jak powiedział wykonawca i kierownik możne być on za słaby aby wytrzymać obciążenie ścianki na górze. Czy ktoś natknął się na podobny problem, a jeśli tak to co doradzacie. Dodam że ponadto ścianka na górze wychodzi na garach, (choć nawet jeśli byłaby gdzie indziej i tak podobno jest za słabo) i nie ma w zasadzie miejsca aby ja przesunąć na bok ponieważ wpasowuje się jak wiecie pomiędzy okna szczytowe.

Cześć.

Nasz Codzienny jest cały na terrivie ( w projekcie zdaje się nad salonem jest strop lany Ackermana czy jak mu tam) kier bud wymyślił jakieś podciągi... w każdym razie wszystko stoi. Nadto cała konstrukcja przyjęła jeszcze 8 ton dachówki cementowej...Ścianki u góry murowaliśmy z gazobetonu 12 cm

Gdzie się podziała wiara we własne umiejętności Twojego wykonawcy???? Moze sami beton kręcili, albo coś z tym podciągiem??? Pytaj, duś, to Twój dom i twoja kasa. Powodzenia

Domani napisali:"Ja natomiast mam cały czas dylemat jeżeli chodzi o wnękę na poddaszu, czy robić z niej garderobę, czy może kącik wypoczynkowy. Takie rozwiązanie widziałam i było tam bardzo przytulnie. Tylko z ciuchami wtedy problem bo w szafie mi się nie pomieszcza, szczególnie koszulki małża :wink:"

Cześć.

Po którejś rozmowie z moją ślubną doszliśmy do wniosku, ze jak najbardziej garderoba!!!! W tymże pokoju jest Nasza sypialnia, więc nie musi być jakaś obłędnie wielka, a graciarka zawsze się przyda.

Kolega Dariusy z tegoż forum drzwi do garderoby uczynił na ścianie na wprost schodów....my nie czego teraz żałujemy, ale jak powiedział słynny rosyjski pisarz Sofronow" Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma "Żartuję- to pierwszy krok do marazmu... szukajcie, pytajcie, budujcie

Ja też chce tam zrobić garderobę właśnie z tych samych powodów co powiedział kristos. Powiedz mi tylko dlaczego żałujesz ze drzwi do niej są w pokoju a nie z klatki schodowej. Wtedy na klatce schodowej są same drzwi, ale za to na ścianie w pokoju można jeszcze coś zagospodarować. Ja myślałam o takim rozwiązaniu, żeby wchodzić do garderoby z pokoju i otwierać ją w całości na pokój wtedy jest w niej więcej miejsca. Boje się że jak drzwi będą z klatki to garderoba zrobi się bardzo malutka i niewygodna. Poza tym przez te skosy mało wygodna no i przydałoby się okno w środku. Jakie są wasze doświadczenia...??

Ja też chce tam zrobić garderobę właśnie z tych samych powodów co powiedział kristos. Powiedz mi tylko dlaczego żałujesz ze drzwi do niej są w pokoju a nie z klatki schodowej. Wtedy na klatce schodowej są same drzwi, ale za to na ścianie w pokoju można jeszcze coś zagospodarować. Ja myślałam o takim rozwiązaniu, żeby wchodzić do garderoby z pokoju i otwierać ją w całości na pokój wtedy jest w niej więcej miejsca. Boje się że jak drzwi będą z klatki to garderoba zrobi się bardzo malutka i niewygodna. Poza tym przez te skosy mało wygodna no i przydałoby się okno w środku. Jakie są wasze doświadczenia...??

Hej.

Ot po prostu wstawienie drzwi na ściance, która jest krótka i ma skos jest dosc kłopotliwe( albo drzwi przy samej ściance działowej, albo je ciąć z ukosa.'

Wspomniany w poprzednim poście Dariusy zrobił te drzwi z korytarza przesuwane i zdaje się lustrzane- pozwala to uniknąć efektu " samych drzwi".

My jesteśmy na etapie poszukiwania drzwi, które nadawałyby się do obcięcia- chcieliśmy gładkie sosnowe, ale nie da rady- szukamy dalej. Wcześniej mieliśmy pomysł, żeby wstawić drzwi łamane Porta Genewa- takie jak wstawiamy do spiżarni, ale z przyczyn jednoznacznie finansowych Nam odeszło. Pozdrawiam

prosiłabym więcej zdjęć baru, szczególnie od strony kuchni jak byś mogła :lol:

my już mamy łazienkę zafugowaną, niedługo będą zdjęcia,

pozdrawiam

Fotki zrobie jak maz sprzatnie deski, ktore leza w salonie i zaslaniaja wyspe.

Moj brat ma takie same plytki pomaranczowe jak Wy w wc, ale inne dekory. Postaram sie tez zrobic fotki tych plytek.

Dziękuję :D . Miło, ze jeszcze komus sie podoba.

Okna na poddaszu mamy zgodnie z projektem. W łazience od ściany do okna jest 11 cm. Okna mozna rozsunąć do ok 40 cm od ściany, przynajmniej u nas, bo mamy podniesiona sciankę kolankową o ok 20 cm. Jakies stojace półki maja przewaznie szer ok 30 cm, wiec tyle wystarczy, aby je wstawić.

Współczuję czekania na papierki :( , mnie tez do męczyło.

Czy ktoś ma jakiś fajny pomysł na pralke..... Nie ma tutaj odpowiedniego pomieszczenia na nią a tak w łazience na centralnym miejscu też mi sie nie podoba. Myślałam o fajnej zabudowie w górnej łazience pod skosem obok wanny, ale może ktoś wpadł na coś fajniejszego.

witam, ja mam taki sam pomysł jak ty jeżeli chodzi o pralkę, nic więcej nie mogę wymyślić :cry:

My przewidzieliśmy podłączenie pralki w górnej łazience, pod skosem, koło komina wentylacyjnego. Ponieważ przez jakiś czas górna łazienka pozostanie niewykończona, to pralka stanęła w kotłowni, naprzeciwko komina. Wstawiliśmy tam dwie szafki kuchenne [jedna ze zlewem] oraz pralkę a nad nimi wiszące szafki kuchenne - wszystkie szafki to odzysk ze starej kuchni.

Pozdrawiam K.

P.S. Zwróciliście uwagę, że napisałem: "pralka stanęła..." Tak, od ubiegłego tygodnia mieszkamy w naszym domku. :D :lol:

My przewidzieliśmy podłączenie pralki w górnej łazience, pod skosem, koło komina wentylacyjnego. Ponieważ przez jakiś czas górna łazienka pozostanie niewykończona, to pralka stanęła w kotłowni, naprzeciwko komina. Wstawiliśmy tam dwie szafki kuchenne [jedna ze zlewem] oraz pralkę a nad nimi wiszące szafki kuchenne - wszystkie szafki to odzysk ze starej kuchni.

Pozdrawiam K.

P.S. Zwróciliście uwagę, że napisałem: "pralka stanęła..." Tak, od ubiegłego tygodnia mieszkamy w naszym domku. :D :lol:

GRATULACJE!!!!!!!!!!!!

Kolejny Codzienniak na swoim!!!! Czekamy na opis pierwszych wrażeń na własnych smieciach... Nas to też czeka

:D