Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej,

Powiem szczerze, że sami nie potrafimy sobie do końca odpowiedzieć na zadane przez Ciebie pytania.

Postaramy się to zrobić, ale podejrzewam, ze odpowiedzi mogą się jeszcze zmienić.

1. Chcemy kupić dachówki ceramiczne- powód...tak jakos czujemy :oops:

Wiem, ze pewnie oczekiwałaś bardziej fachowej odpowiedzi, ale nie da rady.

Przeglądając internet, widzę, że obydwa rodzaje dachówek mają swoich zwolenników; każdy ma jakieś plusy i minusy.

Nie potrafię w inny sposób odpowiedzieć dlaczego.

2. Okna pcv- zastanawiamy się jeszcze nad drewnianymi dachowymi

( podobno lepiej współpracują z więźbą, ale..czy to aż tak istotne??)

3. Chyba grzejniki. Na poczatku mówiłam...absolutnie..tylko nie grzejniki..a teraz coraz bardziej mi się podobaja- muszę jeszcze dokładnie zapoznac się z cenami podłogówki i wtedy podejmiemy ostateczną decyzję.

4. Paliwo stałe- prawdopodobnie ekogroszek- chcemy kupić kocioł z podajnikiem ( koniecznie). Zastanawiamy się tez nad kominkiem z płaszczem wodnym.

5. Absolutnie nie likwidujemy okien dachowych. Uwielbiam je. Dwa duże okna dachowe przepięknie się w pokoikach prezentują. To na 100%.

6. Baaardzo trudne pytanie-

chcemy zmieścić się w........uwaga...........no....nie chce przejsc przez gardło.....200000 zł + umeblowanie.

I co o tym myślicie. Za dużo?? Na pewno za dużo...Mamy nadzieję.

Marta mam pytanie:

Jakim sposobem utwardzacie drogę. Tak się składa, ze stoimy przed tym samym wyzwaniem. Musimy utwardzić około 80 metrów drogi :-?

Planujemy użyć do tego jakiegoś gruzu. A Wy? Płyty, czy też gruz? A może jeszcze coś innego?

Na jakie koszty się nastawiacie. My chcielibyśmy się zamknąć w 2500 zł.

Dobrze zrozumiałam, ze wode też macie na 170 metrach?

A tutaj jakie koszty?

Pozdrawiamy.

Witam i gratuluje Marcie pokonania kolejnego etapu!

Ogromnie zazdroszczę. My złożyliśmy dokumenty w poniedziałek i pani urzędniczka, niezwykle miła i uśmiechnięta zawyrokowała: 65 dni i nie ma co liczyć na przyspieszenie. W ogóle jak czytam Wasze posty to mną targa: wszystko u mnie trwa dłużej [i drożej]; wyłączenie z produkcji rolnej 29 dni [hurrrra o 1 dzień krócej niż w przepisach], potwierdzenie istniejącego dostępu do drogi publicznej 14 dni [jak zgłosiłem się po odbiór po 2 tyg. to okazało się, że dokument nie jest gotowy i pan urzędnik sporządził go w mojej obecności - niecałe 10 min pracy!] itd. itp. Ale koniec narzekania, należy cieszyć się waszą radością! A ankieta wygląda tak:

1) dachówki ceramiczne zdecydowanie - uzasadnienie jak u roniego;

2) okna PVC, współczynnik nieznany, firma tak OKNOPLAST;

3) ogrzewanie: grzejniki;

4) kocioł gazowy i kominek z płaszczem wodnym (???)

5) okna likwidujemy ale.... zrobiliśmy sobie model domku z kartonu i bez okien wygląda stodołowato;

6) najważniejsze: 200 000 PLN - IDEAŁ, ale przygotowani jesteśmy na 200 tyś + vat.

Za kilka tygodni można ankietę powtórzyć i się okaże, że część odpowiedzi będzie inna. Stan na dziś jest jak wyżej.

Pozdrawiamy Krzysiek & Jola

Cześć wszystkim

Pozwolenie trzeba koniecznie opić, żeby budowa szła ok. Podobno działa. My chyba zapomnieliśmy "uczcić".

Jola Krzysiek

Mieszkacie w "najsłynniejszym" rejonie Polski-Kraków, jeśli chodzi o czas ustalania WZ to może chociaż z pozwoleniem na budowę będzie szybciej.

W Radomiu PnB nie przysyłają do domu, trzeba się dowiadywać w UM. Wydają dość szybko ok 2-3 tygodnie, chociaż też miało być dłużej. Z PnB nie ma "ceregielu" z sąsiadami, to już powinno być ok.

Ze zjazdem też u nas było czasochłonnie. Wrabiają w robienie projektów zjazdu, bo....kasa dla projektanta z uprawnieniami. U mnie jest zjazd wybetonowany , brzydki od wielu lat, ale jest i też 2-3 tygodnie straciłam.

Marta

!00tys za stan z dachem jak przeczytałam wydawał się ok, ale po przemyśleniu wahałam się co odp.

Wady takiego rozwiązania:

1.wiązanie się z 1 człowiekiem na robotę i zakupy towaru za dużą gotówkę może być początkiem dużego konfliktu

2.jeśli w trakcie budowy domu będzie problem rzetelnością tego wykonawcy

i np będziesz musiała zrezygnować z jego usług to gotowa awantura o rozliczenie kosztów dotychczasowych zakupów, ewentualnej zaliczki i in

3.jakość kupowanych materiałów? w miejscu gdzie można zaoszczędzić

4.Co z ewentualnymi podwyżkami cen za materiał w trakcie sezonu budowlanego?

Zalety to jasne-wielka wygoda.

Wiem , że na wszystkie działania wykonawcy będzie umowa, ale prawo prawem, a życie toczy się obok. Powiem krótko nie dałabym komuś zaliczki np 30tys.

Powiększona ankieta o pkt 7-14.

1. Jakie dachowki, o ile dachowki, wybieracie na Wasze dachy ?? Betonowe czy ceramiczne ?? I dlaczego akurat takie ??

2. Jakie okna: drewniane czy pcv i z jakimi wspolczynnikami przenikania ciepla ??

3. Jaki rodzaj ogrzewania: podlogowe czy grzejniki czy moze jeszcze inne ??

4. Jakim paliwem bedziecie ogrzewac Wasze domki ??

5. Czy likwidujecie po jednym oknie dachowym ??

6. I jedno z wazniejszych o ile nie najwazniejsze pytanie, jaka kwote przeznaczacie na budowe CODZIENNEGO - tzn. planowana w jakiej ma sie "zmiescic" ??

7. Zamierzacie montować odkurzacz centr? Jeśli tak to w którym miejscu jednostka? I ile pkt ?

8.Może ktoś myśli o:

a. rekuperatorze (jeśli tak -gdzie zamontowany)

b. GWC ? Rodzaj? (jeśli tak -gdzie wprowadzenie rury do domu)

9.Montujecie solary ?

10.Gdzie robicie licznik el ?

11. W którym miejscu montaż licznika na wodę ?

12.Słupy ganek+taras robicie drewniane ?

13.Pełne deskowanie czy folia na dachu ?

14.Szambo czy oczyszczalnia? ew kanał ?

7. Zastanawiam się. W grę wchodzi-ewentualnie- rozprowadzenie rurek w trakcie budowy.

Wydaje mi się , ze nie mam miejsca na jednostkę centralną.

8a. Na rekuperator w dniu dzisiejszym nie mam nadziei-raczej na 100% zabraknie mi pieniędzy

8b. GWC planujemy, żwirowe, mam miejsce na działce, ale nie mam pojęcia co z tym dalej w domu zrobić, jak wprowadzić rury i to rozprowadzić, jeśli nie będziemy mieć rekuperatora.

Podoba mi się idea GWC chyba dlatego , że mam astmę i wizja chłodnego powietrza latem jest bardzo zachęcająca. Komfort oddychania.

10.Przewiduje licznik el w pierwotnym garażu ~w okolicy drzwi garażowych, przy ścianie z wiatrołapem.

11.Licznik na wodę pod schodami-w miejscu dawnej spiżarki

12.Ja chcę wszystkie słupy drewniane, ale....WSZYSCY dobrze radzą zrób betonowe z formy z marketu...Jednak ja jestem zdecydowanie za drewnianymi

13.Tego jestem pewna-pełne deskowanie

14.Oczyszczalnia, chyba drenażowa.Trzeba zwracać uwagę na rodzaj montowanego zbiornika-musi być wzmacniany.

Edytowane przez celtorek

Hej.

ankieta cd.:

7. bez odkurzacza - patrz pkt. 6;

8. bez wentylacji i wymiennika - patrz pkt. 6;

9. bez solarów - patrz jak wyżej; :lol:

Były takie pomysły, ale w pewnej renomowanej firmie montującej systemy grzewcze wyliczono, że za turbokominek z płaszczem wodnym i zbiornikiem na ciepłą wodę użytkową, gazowy piec c.o., instalacje, grzejniki, jednym słowem wszystko [bez solarów] jedyne 25 000 zł. No więc sami rozumiecie: domek miał być mały i tani.

10. licznik energii el. w ogrodzeniu w skrzynce;

11. licznik wody w pomieszczeniu gospodarczym za garażem;

12. ganek ze słupkami drewnianymi - przecież to ma być dom a nie qwazi dworek;

13. pod dachówkę ceramiczną pełne deskowanie wydaje się zbędne [ale mogę się mylić];

14. pewnie będzie szambo ale zastanawiamy się nad oczyszczalnią EP-6 firmy POLIPLAST, bo nie wymaga dużego terenu. Tylko, że koszty zwrócą się pewnie po jakichś 7 latach (?)

No a co do makietki to bawi się nią nasz syn - mam tylko nadzieję, że oryginał będzie trwalszy. Wracając do GWC to dla osób cierpiących na astmę chyba nie jest wskazana nagła zmiana temperatury otoczenia. Wyobraż sobie, że wchodzisz kilka lub kilkanaście razy z gorącego ogrodu do chłodnego domu. Równie nie wskazana jest klimatyzacja, no ale to zależy podobno od organizmu - każdy reaguje inaczej. A............. zaproszenia na Sylwestra 2007 do nowego domu żona już rozdała. Ponieważ budujemy metodą tradycyjną to ja mam pewne obiekcje czy nie będzie nam się lało po ścianach i suficie [i bynajmniej nie będzie to szampan]. Życie pokaże, mamy gdzie mieszkać więc nie ma pośpiechu, tylko jak zabezpieczyć nie zamieszkały dom przed intruzami?

Miłego weekendu

Krzysiek

Ankieta:

7. ?,

8. ?,

9. Bardzo prawdopodobne, ale ?,

10. Pomieszczenie gospodarcze,

11. Licznik na wodę- brak- woda darmowa z cudownej, głębinowej studni...mniam,

12. Słupki na 100% drewniane,

13. Folia,

14. Raczej oczyszczalnia

:-?

Wiele znaków zapytania... a wprowadzimy się chyba dopiero w 2008 ( pod koniec roku), ale to też pod znakiem zapytania.

Ponawiam pytanie odnośnie zdjęć codziennego. Może ktoś, kto już zbudował domek zagląda na forum i chciałby podzielić się fotkami. :wink:

Dziękujemy za odpowiedzi.

Pytanie 10 powinno być

10.Gdzie planujecie rozdzielnię (taką skrzyneczkę z przełącznikami)?

Ja licznik też w płocie.

Najlepsza :) odp patrz pkt 6. mam mało kasy na dom. Dla osoby mieszkającej w Szczecinie lub okolicach (tam znam ceny) to z takimi pieniędzmi nie ma co myśleć o budowaniu.

Planujemy oczyszczlnie drenażową cena ok 3200 bez montażu. Sąsiad powiedział, że bardzo łatwo wykonać montaż samemu (podobno pół dnia). Fakt, że widziałam jak sąsiad w tym roku zrobił fundament w 2 dni sam (tylko miał chłopaków do kopania). Robota poszła mu sprawnie, czysto i ok. Byliśmy w szoku. Wyszło mu tanio. No, ale jest sprytny, szybki i poukładany do roboty.

Mam przećwiczone klima i zawsze chłodne pomieszczenie są ok, nawet zimą.

Zamierzamy w maju... najpóźniej do lipca sprzedać mieszkanie. To są plany. Ostatnio nagminnie wszystko dzieje się odwrotnie.

Z tymi słupami-jak murarz powiedział mi , że to raczej trzeba z formy -myślałam , ze żartuje, ale z następnym taka sama historia...

Pozdrawiamy

Edytowane przez celtorek

cześć Marta

Uważam , ze musicie mieć kilka wycen (10-15), zeby móc wyciągnąć wiarygodne wnioski. Wiem , ze to uciążliwe, ale to sporo kasy, więc warto próbować.

W 2006 mój znajomy dostawił "górę", strych użytkowy na istniejącym budynku. zakres prac: zdjęcie starego dachu. budowa ścian , klatka schodowa, dach, pełne deskowanie cena ok 16tys. Czyli cena zbliżona do Waszych, trochę niższa. A i budynek większy.

Dla porównania drugi znajomy za robociznę dom ok 150 m zapłacił 15 tys. Byłam na budowie zrobili mu całkiem porządnie i czysto. Więc różnice w cenie za robocizne są znaczne.

Poczytajcie jakie ceny za robociznę są w Wawie, uznawanej za bardzo drogą. Są 30, 35tys, ale płacą też po 18 tys, za budynek i to większy.

Nie chcę wywołać zbędnej dyskusji na temat oszczędności na budowie, ale też uważam że nie warto wydawać "zbędnie" nawet 1000zł. Szczególnie na początku budowy tzn stan surowy, bo potem nie starcza kasy.

Wiedziałam , że Szczecin, Poznań jest drogo, ale u Was też sporo. Najlepiej popytajcie w waszej okolicy ile inni płacili za robociznę. Może w Waszych str tyle to kosztuje??

Pozdrawiam

Edytowane przez celtorek

Hej Marta,

Rzeczywiście cena dosyć wysoka. Faktycznie większośc fachowców wyjechała...Miejmy nadzieję, że znajdziemy jednak uczciwych i solidnych pracowników.

My nie mamy jeszcze żadnej konkretnej wyceny, dlatego też trudno nam jest się ustosunkować do Waszej. Liczyliśmy jednak, ze za robociznę ( stan surowy otwarty) zapłacimy nie więcej niż 30- 35 tys :-?

Czas chyba bardziej zaangażować się w poszukiwania....

Pozdrawiamy serdecznie i życzymy powodzenia w poszukiwaniu tej najlepszej, najsolidniejszej i najtańszej ekipy.

Marta,

Mówiłaś, że poszerzacie budynek o 70 cm. Czy masz może szkice elewacji budynku już po poszerzeniu go? Chcelibyśmy zobaczyć jak to wygląda. Zaczyna nam to chodzić po głowie, chociaż wcześniej byliśmy zamknięci na jakiekolwiek zmiany.

Załącz, jeśli to nie problem. Będziemy wdzięczni.

Cześć Marta!

Będziemy budować prawie identyczne powierzchniowo domki :)

Uważam, że jeśli znasz ekipę, wiesz, że jest solidna, szybka, bez fuszerki i poprawek to powinnaś zgodzić się na te 40 tys., tym bardzej, że pisałaś, że może coś jeszcze upuszczą.

Mi pewien solidny, polecany i fajny facet wycenił robociznę stanu surowego zamkniętego na 30 tys. Okazało się, że to superowa cena, ale pan ma jedną wadę.

Nie podpisuje umów, no chyba, że bardzo będę nalegała :o

Efekt jest taki, że czekam na kolejną wycenę.

Mam mieć ją dzisiaj więc pozwolę się nią pochwalić:wink:

Ja na Twoim miejscu zaklepałabym sobie tą za 40 tys.

I w razie czego jak znajdziesz coś lepszego to zrezygnujesz.

Pozdrawiam kasia