Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

Heloł.

Niniejszym informujemy,że od soboty 17.04.2010 wdrożyliśmy w życie program "Rodzina Na Swoim" i tak właśnie zamieszkaliśmy w naszym Codziennym

Szczerze gratulujemy!

(..)reszta to kartony, worki, kartony i jeszcze worki z kartonami(...)
To tak trochę potrwa, wiemy coś na ten temat!
Nie ma co pisać- jest cudnie,
Oj TAK.

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oto przykłady: na pierwszym zdjęciu widać dokładnie jaka jest różnica poziomów [2 bloczki]. Oczywiście jest jeden schodek przy drzwiach z garażu do wiatrołapu. Kotłownię mamy na tym samym poziomie co garaż, czyli obniżoną w stosunku do pozostałęj części domu. Jeżeli u Was jest obniżona tylko kotłownia to obawiam się, że takie rozwiązanie nie było publikowane na naszym forum.

http://images23.fotosik.pl/2/0fad6b1be11a9093med.jpg

http://images25.fotosik.pl/222/de5e8866887d460dmed.jpg

Dzięki za fotki :) u nas obniżona ma być tylko kotłownia, w związku z tym, że się na tym nie znam nie napiszę dokładnie dlaczego- wiem, że chodzi tylko o "wymuszenie obiegu wody w razie braku prądu..." szkoda, że i my nie pomyśleliśmy o obniżeniu garażu, bo i u nas dom bardzo wysoko i nie wiem jak to będzie z wjazdem :/

No kochani szybko idziecie do przodu my jak na razie mamy fundamenty.

Ale też bardzo sie cieszymy nawet z tego. Długo czekaliśmy na elektryków, którzy pokrzyżowali nam troche plany.

Teraz z kolei deszcz pada i jutro musimy odwołać jakieś prace. Jednak małymi kroczkami wciąż postępujemy do przodu.

Pozdrawiam wszystkich i jak nauczę się wklejać zdjęcia to pokaże Wam nasze postępy....

Domanii fajnie, że się odezwaliście :) ja tez cieszę się z każdego postępu na budowie, a mąż to już w ogóle najchętniej zamieszkał by w codziennym.

U nas strop w/g planu ułożony, dziś zaczęli zabawę ze schodami. W poniedziałek/wtorek będzie grucha z betonem; oby tylko pogoda nadal dopisywała.

Czekamy na wasze zdjęcia z postępów!

• 2 weeks później...

Domanii i wasz Codzienny nabiera kształtów :) u nas dziś zalali wieniec, zalali fundamenty pod taras (troszkę go powiększyliśmy) a, na poddaszu mamy już zarys ścianek działowych (pokoje wydają mi się spore)

Co do kosztów budowy to (jak zazwyczaj każdego) mnie przerażają :/ my na kominy wydaliśmy 4720,0, a do tej pory budowa pochłonęła około 80 tyś: z czego 5tyś poszło na początku na sprawy papierkowe, 15 tyś dla majstrów (całość 30tyś), 5 tyś zaliczka na dach (całość 18tyś), a i kupiliśmy już więźbę- 7200. Mam nadzieję, że stan surowy zamknięty nie pochłonie więcej niż 120tyś. Nadzieja.... :)

Edytowane przez martaibartek

A co kładziecie na dach?? My mamy 10 wycen różnych materiałów i nie możemy się jeszcze zdecydować.

Też mam taką nadzieje że powyżej 120 tys nie wyjdziemy, tylko że my powiększyliśmy go trochę. Teraz powierzchnia naszego codziennego ma 140 m2, a nie tak jak w projekcie 98m2. Taras tez powiększyliśmy i poprowadziliśmy aż do okna tarasowego przy kuchni.

Teraz mamy tydzień przerwy i w przyszłym tygodniu układamy strop i zalewamy, później mam nadzieje pójdzie szybko. Zresztą i tak jestem zaskoczona postępami prac.......żeby tylko nie przechwalić....

Damanii my kładziemy dachówkę betonową, ale jakiej firmy to nie pamiętam (mąż się tym zajmuje) kolor antracyt. A jak was wyszły wyceny? tak średnio. Mam też pytanie odnośnie powiększenia domu, powiększaliście całą bryłę, czy tylko jakoś znacznie jedną stronę i jeszcze jakie zmiany planujecie? my poszerzyliśmy garaż o 0,6m i podnieśliśmy ściankę kolankową, obniżymy też w związku z tym daszek nad wejściem, taras będzie inaczej zadaszony- to z takich większych zmian :)

U nas pada więc majstrowie dziś nie pracowali :(

Edytowane przez martaibartek

Ceny dachu kształtują się od 18 tys do 30 w zależności od materiału. Oczywiście dachówka ceramiczna jest najdroższa. Powiększyliśmy dom od strony garażu o 90 cm i od drugiej strony o 40 cm. Ze względu na strop ściana w salonie została trochę przesunięta dzięki temu dolna łazienka jest większa. Schody mamy poszerzone mają teraz 1m szerokości. Ściana w holu jest przesunięta o 30cm w stronę garażu, będzie można postawić jakąś ławeczkę i szafkę na buty, albo jakąś szafę. Na górze powiększyliśmy okna szczytowe do 110 , Wnęka, która jest w jednym z pokoi, będzie garderobą z wejściem z klatki schodowej. Dół podniesiony jest o 12 cm i ścianka kolankowa o jedną cegłę. Wszystkie te zmiany dają nam teraz powierzchnie 140 m.