Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

Martaibartek macie bardzo dobra cenę za dach. Powiedz mi ile macie okien dachowych i skąd jesteście. Może my też zamówimy ten dach gdzieś koło was ....?? My taka cenę mamy za dachówkę cementową BRAAS celtycka lumino grafitowa.

Dzisiaj mieliśmy spotkanie z panem od całej hydrauliki w domu i chyba zdecydujemy się na piec jednofunkcyjny z zasobnikiem wody, połączony z podłogówką, kaloryferami i kominkiem z płaszczem wodnym oraz solarami. Robimy oczywiście casting na wykonawcę. Jestem ciekawa jakie ceny nam zaproponują.

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

moniafedorek witamy! na jakim jesteście etapie budowy?

My jesteśmy z warmińsko-mazurskiego :)

Domanii my będziemy mieli w dachu 4 okna+wyłaz. Firma która robi nam dach jest z naszych okolic. Robiła dach moim teściom, ciotce i kilku innym znajomym i wszyscy byli zadowoleni. My wybraliśmy dachówkę firmy IBF http://www.ibf.pl/ - podwójna "S" antracytowa - taka bardzo klasyczna.

Mam nadzieję, że autor tegoż dziennika nie będzie miał mi za złe:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130873-Selene-II-dziennik-budowy-E-amp-S/page2

real foto naszej dachówki :) a co myślisz o takim obłożeniu kominów jak w podanym wyżej dzienniku budowy?

Jak wyceny za hydraulikę? Gdzie montujecie podłogówkę? My też zastanawiamy się nad solarami, ale nie wiem jak wyjdziemy z kasą :/ teraz jesteśmy na etapie okien i drzwi zewnętrznych.

U nas może w tym tygodniu zawiśnie wiecha :)))))

Edytowane przez martaibartek

Dzisiaj mieliśmy spotkanie z panem od całej hydrauliki w domu i chyba zdecydujemy się na piec jednofunkcyjny z zasobnikiem wody, połączony z podłogówką, kaloryferami i kominkiem z płaszczem wodnym oraz solarami. Robimy oczywiście casting na wykonawcę. Jestem ciekawa jakie ceny nam zaproponują.

Piec jednofunkcyjny z zasobnikiem polecam - rozwiązanie sprawdzone w czasie ostrych mrozów. Zdecydujcie się na piec kondensacyjny, tylko trzeba dobrze dobrać grzejniki. Dobry pomysł to ogrzewanie podłogowe w łazienkach. W całym domu podłogówka to przesada, chociaż jak ktoś lubi ciepełko... Nie polecam kominka z płaszczem wodnym! W opinii wielu fachowców robi się z salonu kotłownia! W naszym domu nie ma takiej potrzeby. My mamy grawitacyjnie rozprowadzone ciepłe powietrze z komunka do górnych sypialni i to wystarczyło tej zimy. W kominku grzaliśmy tylko w sytuacjach przejściowych [wyłączony piec a za oknem jeszcze nie za ciepło] i aby dogrzać salon gdy rozszczelniło nam się okno tarasowe. Solary do ogrzania c.w.u. też dobry pomysł - wszystko zależy od zasobności portfela.

Pozdrawiam, Krzysiek.

Jola I krzysiek fajnie, że jeszcze tu zaglądacie :) ...

Jasne, że zaglądamy - kibicujemy Wam i przyglądamy się: co można było zrobić lepiej. Mieszka się bardzo, bardzo dobrze.

Pomysły i sugestie?... Pytajcie, postaramy się pomóc.

Mamy też nadzieje, że żadna fala powodziowa, czy osuwisko nie zagroziło żadnemu codziennemu.

K.

My na naszej działeczce mamy sucho jak pieprz, aż się martwię czy mi coś urośnie w tym niewielkim ogródeczku. Trzeba będzie nawieść dużo torfu.

Jola i Krzysiek Czekamy na zdjęcia ze środka.

Ja miałam zamiar wstawić stary kredens po babci do salonu, ale już teraz widzę, że nie będzie na niego miejsca.

I u nas telewizor będzie na ścianie kominkowej, szkoda..... ale co zrobić w innym razie nie byłoby tam wcale miejsca.

• 2 weeks później...

• 2 weeks później...

Hej czy ktoś tu jeszcze zagląda??? nasza pierwsza ekipa zakończyła swoja pracę :) dach został odeskowany i zafoliowany, taras wymurowany (jest piękny!!!!), schody zalane, fundamenty ocieplone! po-niedzieli wchodzi ekipa od dachówki. My zaczynamy urlop, a tym samym prace porządkowe na działce. Codzienny jest coraz piękniejszy!!!!

Mam jeszcze pytanie odnośnie okna w kuchni-na jakiej wysokości od podłogi macie (będziecie mieli) je wstawione?

Edytowane przez martaibartek

Hello

My okno w kuchni na wysokości 105 dokładnie tak jak to jest w projekcie.

U nas tez prace postępują. Do końca lipca mamy zamówione okna, elektryka i tynki. W tym tygodniu murarze kończą swoją robotę i wchodzi dekarz.

Nasz taras będzie drewniany i cały czas się zastanawiamy czy będziemy go wylewać czy nie.....

Z tego co widze wy okno kuchenne macie o jedną cegłę niżej. Ja chciałam mieć parapet wyżej.

Domanii dzięki za odpowiedz :)

My okno w kuchni podmurowaliśmy o całego suporexa i myślę, że teraz będzie ok.

Dziś zamówiliśmy okna, mają być za 3-4 tygodnie, elektryk (mój brat) wchodzi w następny weekend.

Jak was wyszła wycena okien? my za wszystkie dwuszybowe, tylko tarasowe trzyszybowe (tzw pasywne) + szerokie parapety mdf okładane drewnem (?) , dwustronny kolor zapłaciliśmy 8 tysięcy. Liczyłam na mniej... :(

Dziś mąż z teściem skończyli drenaż domu, rozplantowali ziemię, zasypali fundamenty.

Czekamy na wasze fotki! Pozdrawiamy!

• 2 weeks później...

Domanii przejrzałam twój fotkowy dziennik- fajnie popatrzeć na innego codziennego :)

U nas wreszcie prace nad dachem zmierzają ku końcowi-jutro fachowcy są po raz ostatni :) w środę brat elektryk skończy rozdzielnię, a więc i ten etap za nami :)

Mam cichą, ale wielką nadzieję, że w tym roku uda się nam wprowadzić :)