Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

Cześć Marta

Próbuj szukać tańszej ekipy, mimo porażającego :D, entuzjazmu Kasi W.

30tys za budowę porównywalnego domku, a 40tys-jest różnica. Tzn jeżeli weźmiesz kredyt na 30 lat, to płacąc ratę ok 1000 miesięcznie musisz ich zapłacić 15 więcej niż Kasia, za samą różnicę w cenie pierwszego wykonawcy, a jeszcze ich będzie kilku. Wiadomo , że w ostateczności ta ekipa też może być.

Naprawdę zachęcam do szukania kogoś równie sensownego, ale tańszego. Kasia W znalazła właściwie bez większej fatygi, więc Tobie też może się przecież udać. Trzymam kciuki i daj znać.

Schody- mi pan robiący adaptację powiedział-drewniane, może na odczep się. Ja robię drewniane, najwyżej będzie zmiana -wpisem do dziennika.

Daszek front ganek ma 25 st, a podają 20. Są jakieś nieścisłości, ale trudno.

Zastanawia mnie też w więźbie el KN1 jest na jednej str 7x18-?, a na następnej 14x24.

U mnie ma być strop teriva. Myślę , ze kier bud coś poradzi.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Kasia W

Przeanalizowałam dzisiaj znaczną część Twego "życia forumowego" :D .

Wniosek: warto próbować nawet przez przypadek "wpadnie" oszczędność 900 zł.

A tak na serio-super pomysł to przedłużenie Twojego domu. Jedna z lepszych zmian w projekcie jaką widziałam na forum.

Pozdrawiam Iwona

kier bud 800

Przyjeżdża przed wylaniem fund, 2x w trakcie wznoszenia ścian, 1x strop, 1x ścianka kolankowa i 1x więźba. Więcej wizyt dodatkowo płatne. Mam nadzieję nie korzystać.

Ja w cenie samego wykonania Twoich fundamentów, będę miała cały fundament z ociepleniem (koszt). I dlatego szokuje mnie cena. Zanim laliśmy fundament u nas na działce nigdy w życiu nie widziałam jak to się robi. Teraz już wiem. Jest to niezmiernie prosta robota i za ok 5-7 dni pracy 14000 to dużo. Na pozostałych etapach nie znam się na cenach, ale oczekuje niższych. Rozumiem, że u Was drogi rejon, jednak fund jest już bardzo drogi. Ja myślę też w ten sposób- Jeżeli Kasia ok 2-4 tygodni temu znalazła wykonawcę za 30tys, Ty teraz za 40, to za np 4 miesiące ile ma kosztować zbudowanie domu trochę większego, stand ok 120 mkw??

Pozdrowienia

Edytowane przez celtorek

Cześć Marta

Próbuj szukać tańszej ekipy, mimo porażającego :D, entuzjazmu Kasi W.

:D :D :D

30tys za budowę porównywalnego domku, a 40tys-jest różnica. Tzn jeżeli weźmiesz kredyt na 30 lat, to płacąc ratę ok 1000 miesięcznie musisz ich zapłacić 15 więcej niż Kasia, za samą różnicę w cenie pierwszego wykonawcy, a jeszcze ich będzie kilku. Wiadomo , że w ostateczności ta ekipa też może być.

Zgadzam się :)

Moja wycena 30 tys. była robiona na tzw. kolanie, no i ta umowa... dlatego na dzień dzisiejszy czekam na drugą ofertę. Z drugiej jednak strony facet powiedział mi coś takiego na ile się umówimy za tyle będzie zrobione.

Ale tak jak ktoś zauważył te moje 30 tys. to podejrzanie niska cena :-? :o :(

Tutaj jest więcej:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=89188&highlight=

Kasia W znalazła właściwie bez większej fatygi, więc Tobie też może się przecież udać

To racja.

Dostałam numer telefonu, zadzwoniłam i okazało się, że pan mi może dom zbudować. Miałam całkiem inne nastawienie, że nie ma budowlańców, że wszyscy powyjeżdżali, a tu proszę....dzwonię i jest. Byłam w szoku, ale już mi przeszło :wink:

A tak na serio-super pomysł to przedłużenie Twojego domu. Jedna z lepszych zmian w projekcie jaką widziałam na forum.

Też mi się podoba pomysł.

Odgapiony z mojego poprzedniego faworyta Barwnego :oops:

Jutro wieczorem dam znać co zaproponował mi drugi budowlaniec.

Miało być dzisiaj ale jak zwylke coś nie wyszło...

Pozdrawiam was serdecznie

kasia

obliczenie potrzebnego betonu przy ścianie jednowarstw 36 .Fundament szalowany

1. chudziak pod ławy

2 x 11,3m + 4 x 8,0m - 4 x 1,2m = 49,8m -dł chudziaka

49,8mx0,1mx0,6m=~3m sześcienne

2.B20 na ławy

2 x 11,3m + 4 x 8,0m - 4 x 1,0m = 50,6m-dł ławy

50,6m x 0,3m x 0,5m = 7,6 m sześciennego B20

3.B20 na fundament

2 x 11,3m + 4 x 8,0m - 4 x 0,72m =51,72 m -dł fund

51,72m x 0,36m x 1,0 m = 18,62 m 3 B20- przy tym obliczeniu uwzględniłam h fund od ławy 1 metr

1+2+3=26,2m sześciennego betonu + stopa pod komin=~28 metra sześciennego betonu chudziak+B20

cześć Marta

Założyłam, że przy cenie 750 zł NETTO za m3 betonu pan dorobił się szalunków do fundamentów.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam Twój post, czy to miało znaczyć do zapłacenia 50x750zł=37500 netto.

Aktualnie mam uszkodzony samochód. Koszt naprawy z OC sprawcy ubezpieczonego w compensie i tu porażka organizacyjna i czasowa. Stłuczka zgloszona 11 stycznia, a wycena 26 stycznia i to znowu niekompletna. Ogólne nieporozumienie+robienie idioty z poszkodowanego. W związku z tym uważałam, że 'byle czym" nie dam się zaskoczyć. Wasz potencjalny wykonawca był lepszy. Do tej ceny to właściwie komentarz zbędny.

Gdzie szukacie tych wykonawców??

1. z polecenia

2. ze spisów firm bud w mieście

3. z ogłoszenia

Próbowaliście "pojeździć po okolicy" ok 20 km poszukać zbudowanych domków i tam gdzie budowa wyglada czysto i miare ok spytać właściciela, a jeśli to pusta działka spisać tel do wlaściciela lub wykonawcy z tablicy bud.

Ja też nie mam umowy z wykonawcą.chyba przestanę czytać forum, bo się stresuje :D .

Pozdrawiamy

Witajcie!

Dostałam wycenę na mojego skrzata na stan surowy zamknięty z oknami, drzwiami wejściowymi, bramą garażową i wykończeniem zewnętrznym (ociepleniem i tynkowaniem) 151 tys brutto za robociznę i materiały (średniej jakości). Szczegółowo opisałam to w dzienniku :)

Pozdrawiam kasia

Witam Was Wszystkich.

Ja też uległam urokowi codziennego. śledzę Wasz wątek od samego początku. I bardzo Wam zazdroszczę. U Was wszystko szybciej się załatwia i jest o wiele tańsze.

Ja jestem ze Szczecina. Oddałam projekt do adaptacji tydzień temu. I tu nastąpiła załamka. Najwcześniej pozwolenie na budowę dostaniemy pod koniec maja, bo nasz projekt czeka w kolejce do adaptacji. O cenie nawet nie będę mówić.

Kolejne schody - obdzwoniłam chyba ze 20 ekip budowlanych - wszyscy mają już umowy nawet na następną wiosnę popodpisywane. No i ceny .... stan surowy zadaszony za taką powierzchnię od 56 tys. do 85tys.

Jeszcze kilka miesięcy temu myślałam że wystarczy nam 270tys. na wybudowanie, ale teraz podniosłam próg do 320 - 330tys.

No i przez to wszystko przychodzą mi do głowy szaleńcze pomysły. A mianowicie - szczecińskie ekipy budowlane mają złą opinię ogólnie, za to te z południa Polski są chwalone. Górali wszyscy rozchwytują. Może wy Forumowicze z południa Polski macie jakieś namiary na ekipy które co jakiś czas zapuszczają się na północny zachód aby komuś wybudować solidny dom za rozsądną cenę. Może akurat.

Pozdrawiam i życzę powodzenia. No i nieśmiało :oops: czekam na odpowiedzi.

Zdesperowana.

Witaj Marta

Robocizna 25tys radykalnie lepiej niż 40tys. Tj razem z polożeniem dachówki? Mimo wszystko zachęcam jeszcze do szukania ekip. Dla "spokoju ducha"- będziesz wiedziała , że nie przepłacasz. Najłatwiej jest pojeździć po okolicznych budowach.

Przyjechał mój tato i stwierdził, ze przecież to zaden problem i on zaraz kogoś znajdzie tylko podjedzie na osiedle, gdzie budują domki. Jak wyszedł "uczciwie "go obgadaliśmy :wink: -kto by mi kazał po cudzych budowach chodzić i że to idiotyczne zajęcie itp. A on za ok 2 godziny przyjechał z murarzem i jeszcze kilka tel miał spisanych. Czyli jest to metoda szybka i skuteczna.

Murarze za m kw ściany biorą w granicach 15-25 zł. Wylanie fundamentów- prościzna-wystarczy raz zobaczyć jak to robią- i juz się "umie" :wink: . no wiadomo, że wszystko trzeba zrobić -ocieplenie fund i strop więc w sumie zbiera się znaczna kwota. Ale 40 tys -to kosmos za taki mały domek, ale 25 zato samo juz lepiej. czyli pan droższy szuka zdesperowanego lub nie znającego cen.

Edytowane przez celtorek

Na ile kW podpisywaliście umowę z ZE ?

Ja na 9 kW ( w naszym ZE większe zbezpieczenie przedlicznikowe jest dopiero od 12kW). Mam aktualnie przyłącze el drogą powietrzną-3kW, a będę miała przyłącze ziemią 9 kW. Musiałam zapłacić za 9 kW, chociaż chciałam za 9-3=6 kW, ale przy zmianie przyłącza z powietrznego na ziemne płaci się za całość, a nie za różnicę kW. Chociaż tak naprawdę nie wiem dlaczego. Umowę podpisalismy październik/listopad 2006. Termin wykonania przyłącza rok. Dałam mapę do celów projektowych, a uzgodnienia będą pod koniec lutego-może, bo pan był chory, był na urlopie i in. Mi się nie bardzo spieszy, ale do betoniarki na siłę trzeba chyba min 6 kW. Więc lepiej mieć szybciej, szczególnie że pieniądze zapł.

Koszty "dodatkowe" przy budowie domu

Odległość domu od frontowego płotu 25-27 m (linia płotu skos tzn nie jest prostopadła do linii bocznych). Przed frontowym ogrodzeniem pozostawiam 4m działki tj 96 m kw- wymóg WZ. Będzie sporo odśnieżania. Zaczęłam analizować koszt wykonania ścieżki i podjazdu-sporo. Już liczę tylko na najtańszą kostkę betonową- chociaż nie podoba mi się. U nas kostka granitowa kosztuje ok 380 zł/t rozm ok 10 wydajność 4,5 m kw-więc odpada.

Jak z dachówką to rzeczywiście ok. Dzisiejszy dzień lepszy od wczorajszego.

Pomysł szukania "ewentualnie kogoś jeszcze" - to tak dla komf psychicznego- jakby pan się rozchorował, albo mu "coś się przytrafiło" lub o czymś zapomniał w kosztorysie.

Roni ma ładne zdj działki w dziale dzienniki. Zobacz.

Witaj Ewek.

U was w "okolicy" już ok 8 lat temu ceny usług budowlanych były ok 3xwyższe niż np w Polsce centr, kiedy jeszcze nie było tzw bumu bud.

W Twoim przypadku pocieszające jest to, że wart Twojej nieruchomości będzie też zdecydowanie wyższa niż w większości rejonów kraju.

Adaptacja bardzo długo. Chyba adaptacja projektu( bez załatwiania pozwolenia) może byc robiona przez arch z innego miasta. Marta_zaz korzystała z uslugi kogoś sensownego. Tak mi się wydaje. Może warto spróbować sie dogadać.

Powodzenia.

25 tyś. to dobra cena. Jeżeli Pan Murarz wzbudza zaufanie [można się pomylić!] to nie wybrzydzaj. Poproś natomiast o referencje, porozmawiaj z inwestorami, u których budował. Za te pieniądze to wykonawca nic nie "przefiltruje". Za niektóre materiały budowlane można sobie odpisać różnicę w wysokości stawki podatkowej, więc różnica na vacie się zwróci, tylko później [ale trzeba pamiętać o fakturach]. Metoda poszukiwania ekipy zastosowana przez tatę Celtorka zwykle daje dobre rezultaty. My zrobiliśmy podobnie, z tym, że kontatowaliśmy się zarówno z wykonawcą na budowie [przy okazji można było oglądnąć jego robotę, organizację pracy itp.] jak i z inwestorem. No ale my zrobiliśmy to jeszcze w lecie ub. roku.

Poraziła mnie informacja o terminie wykonania przyłącza u Celtorka [1 ROK!!!!!]. W poniedziałek gnam do ENIONU i rozpoczynam procedurę, tylko czy do podpisania umowy nie jest potrzebne pozwolenie na budowę? Acha, te 9 kW to nie za mało? W projekcie jest chyba więcej. Ja mam zapewnienie dostawy 16 kW.

Witam serdecznie.Juz od miesiąca czytam Wasze spostrzeżenia na temat codziennego.Ja i mąż jesteśmy na etapie szukania ekipy.W Poznaniu jest to bardzo trudne, bo ...ceny za stan surowy otwarty bez materiału to(po 1 wycenie)43 tys.Jesteśmy wraz z meżem załamani takimy kosztami budowy, bo to co czytałam o waszych ofertach to piekło.

Jeśli wiecie coś na temat stropu, czy mozna zmienic bez zmiany w projekcie to prosze o odpowiedz.To czego sie dowiedziałam, to to, że jest to drogi interes ,budowa stropu z projektu.

Pozdrawiam Sylwia :lol: :lol:

Witajcie

Jola i Krzysiek

Do podpisania umowy potrzebne pozwolenie. Termin przyłącza ZE Radom daje rok, niby na wszelki wypadek. Raczej jest to szybciej. Podobno najdłużej schodzi z projektem. Ja dałam mapkę do celów projektowych, żeby był szybciej projekt.

Zawsze można "dogadać się" z panem, który podpisuje umowę, że jak będzie szybko to biorę go do robienia przyłącza od skrzynki do domu (jest drożej), ew coś w tym rodzaju, albo może kolegę "poleci" i też będzie szybciej.

9kW faktura ok 1450 zł razem z przedpłatą. Zabezpieczenie przedlicznikowe 20. Dla 10 i 11 kW też zabezpieczenie 20. Ja zastanawiałam się nad 12kW (13 i 14 takie samo zabezpieczenie) wtedy są 25A, a w domu 20. Pan z ZE poleca 15 kW-zawsze firma więcej zł przyjmie. Nie będę miała ogrzewania elektrycznego. W ZE w prostych przypadkach łatwo się "dogadać".