Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Spoko Marta, ciekawe posty można przeczytać kilka razy! :p

Obawiam się, że jak zajmiesz się pisaniem dziennika to zapomnisz o tym forum a do tej pory byłaś jego motorem.

Napisałaś, że projekt przyłącza wody będziecie mieli już niebawem. U nas podobnie, tzn. zleciliśmy projekty wody i gazowy i czekamy. Mam za to informacje o przyłączu elektrycznym, udzielone wyczerpująco i wydaje się rzetelnie przez pana z ENIONU. Musi być pozwolenie to na pewno! Trzeba wystąpić o przyłącze na czas budowy w miejscu docelowego przyłącza [a później zmienić umowę bez konieczności wykonywania następnego przyłącza. No i rewelacja!!!! Jeżeli słup jest na działce [a u nas jest!] to nie trzeba projektu przyłącza. To wszystko jeszcze do sprawdzenia ale brzmi obiecująco - z prądem i wodą zdążymy na czas.

Witajcie niestrudzeni "codzienni"

Rzadko zaglądam bo nie mam czasu. Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Celtorek podniósł mnie na duchu. Fakt, nieruchomości w zachodniopomorskim to dobra lokata. Z ekipą już się klaruje sytuacja. Polecił na kuzyn gościa, który postawi nam stan surowy z zadaszeniem, ale bez instalacji. Ale za rozsądną cenę. Wycena za tydzień.

Pozdrawiam Wszystkich i powodzenia.

Cześć "Codzienniacy".

Jak przyjęliście zmianę kalkulacji kosztów w naszym projekcie? [strona Muratora]. Ponad 180 tyś. bez vat i wykończenia wewnętrznego to dużo, ale chyba bardziej realne niż poprzednie wyliczenia [przypomnę 130 tyś.]. Tylko co z pkt. 6 naszej miniankiety? 200 tyś. dziś chyba mało realne - a może jednak!?

Tak sobie ostatnio myslalam o tych naszych schodach...

Przegladalam gazety i spodobaly mi sie betonowe z drewnianymi stopniami...

Zrobilam fotke - kiepska bo z gazety i w dodatku "czytanej" przez Arturka :lol:

http://images20.fotosik.pl/20/8903623a7c9c9bd7med.jpg

Chyba zrobimy betonowe...

Wiem wiem wiem, biala farba, nie bedzie dlugo biala - ale zawsze mozna pomalowac zmywalna...

Pozdrowionka,

Marta

Jeśli robicie spiżarkę pod schodami to praktyczniejsze będą betonowe.

Ja nadal pozostaję przy pomyśle drewnianych. Planuję tylko wymurować półpiętro i do niego "doczepić" schody.[/code]

:evil: :evil: :evil:

nasz domek po raz kolejny odchodzi w fazę marzeń...

Od prawie roku czekamy na uregulowanie sie sytuacji prawnej (dziedziczenia i jeden ze spadkobierców zmarł...) a ceny robocizny idą zastraszająco w górę.

Wybraliśmy codzinny wariant 1

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=414&IdKolekcji=

z zamiarem uczenia zeń jak najbardziej energooszczędnego domu tzn, ten cudny wykusz od południa od północy okna zlikwidowane, ocieplenie dach + podłoże 30 cm.

ale podobno mamy czekać na te cuda co najmniej rok, żeby zacząć...

podobno dobre rzeczy rodza się powoli...

Cześć.

W połowie stycznia Iwona [Celtorek] pisała, że stara się o drewno na więźbę. Ciekawy jestem jakie rezultaty przyniosły te starania. Pytam, ponieważ jesteśmy umówieni w tym tygodniu w poleconym przez naszego wykonawcę tartaku, którego właściciel uświadomił nam, że to ostatni dzwonek aby zdążyć z zamówieniem drewna na lipiec. No a wczoraj kupiliśmy pustaki na cały nasz dom! Cegły zostały zapłacone, towar "loco cegielnia" do odbioru sukcesywnie, transzami w czerwcu [i to po wielkich prośbach zostaliśmy wciśnięci w kolejkę]. No i cena koszmarna. Jeżeli ktoś buduje z maxa lub porotermu to POBUDKA bo może nie być z czego budować! Teraz rozglądmy się za stalą. A wracając do drewna na więźbę to bylibyśmy wdzięczni za jakieś informacje co do ceny - musimy się przygotować do negocjacji, a nie mamy bladego pojęcia o kosztach.

Krzysiek

Wczoraj widziałam z bliska dachówkę euronit extra kol grafit . Jest średnia. Wycena tej dachówki na niemalże identyczny dach to trochę ponad 11tys. Ok 60% tej ceny to koszt dachówki podstawowej. Cena dachówki podst ok 23 -24 zł , w wycenie do tej wartości zakupu dają 12% rabatu bez targowania. Braasem tam nie handlowali bo stwierdzili, że jest za drogi. Chodzenie po składach budowlanych jest męczące.

Czesc,

Kiedys pisalismy o tym ile kW jest potrzebne do domu, znalazlam znowu ta strone z opisem:

http://www.budujemydom.pl/cozaile/elektryka_i_elektronika/przylacze_energetyczne/

Nawet ceny sa podane, ale nie pisze z ktorego roku...

Pozdro,

Marta

ceny są raczej aktualne lub mocno zbliżone

Od jakiegoś czasu rozmawiam z panem z ZE w Radomiu który powinien zrobić projekt przyłącza.

1.Do stycznia nic nie zrobił bo był chory no i przecież święta

2.W styczniu już zanosił projekt do uzgodnień (5 min jazdy samochodem)

3.W lutym się okazało , że on przecież nie ma czasu i inne brednie, no oczywiście projektu nie ma

Rozmawia jak działacz PZPN.

witam serdecznie wszystkich forumowiczów

Ja również jestem fanem tego projektu i mam pytanie czy ktoś z was miał problem z usytowaniem działki względem stron świata :o

wyczytałem że idealnie jest gdy wjazd na działke jest od północy a ogród i taras od połódnia (i tak projektowanych jest większość domów).

u mnie niestety jest odwrotnie :(

czy ktoś miał podobny problem?

jakieś propozycje.......wszelkie :roll:

Witaj cichy,

Tutaj jest wątek na temat projektów z wejściem od południa

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=67991&sid=4769ae4131b14beb1032f6d6afa5655a

A jesli bardzo podoba Ci się codzienny, może warto kupić odbicie lustrzane i, jesli to możliwe, odwrócic projekt o 45 stopni w lewo. :-?

Sama nie wiem,

Pozdrawiam serdecznie.

dzieki za szybką odpowiedz.

Marta pomysł z lustrzanym odbiciem jest bardzo dobry i zarazem najprostszy jednak przy moim układzie nie da to takich efektów jak u Ciebie.

u mnie wjzad jest centralnie od południa.

zastanawiam sie czy nie pokombinować z ułożeniem kuchni w planie domu tzn. kuchnia od północy z wyjściem na ogród, a salon od południa z ewentualnym wyjściem na taras od strony zachodniej :D

co o tym sądzicie :-?