Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Więźbę zamówiliśmy po 600 zł za kubik - droga, ale gość z polecenia. Ma to być polska zdrowa jodła. Uwaga - jeżeli ktoś wam oferuje dużo tańsze drewno na dachy to trzeba wzmóc czujność! Jeżeli kupujecie na południu to może to być drewno ze Słowacji podobno - Słowacy sprzedają w większości chore drzewa z wycinki. Nasz dostawca jest sprawdzony a cena jest z dostawą na budowę na telefon. Jeszcze jedno, jeżeli naczytaliście się, że drewno na więźbę musi być suche [najlepiej z suszarni] itd. to albo zamawiajcie je 1,5 roku wcześniej [jeżeli macie gdzie składować] albo trzeba słono, ale to bardzo słono za takie drewno zapłacić. Deski "32" kupiliśmy za 450,- a jeżeli się komuś marzy pełne deskowanie to musi mieć naprawdę gruby portfel! :) A z wyliczonych w projekcie 6 kubików po dodaniu łat i kontrłat oraz zapasów montażowych zrobiło się ok.10. [no i my mamy dach poszerzony].

Pozdrawiam, Krzysiek

P.S. Przepraszam, że nie odpowiedziałem od razu ale mam kłopoty z dostępem do internetu.

cześć Wam

Mam ostatnio lekką apatię. Wszystko mi nie pasuje.

Okna do domku chcialam jasne, kol trochę zbliżony do sosny. I tak miało być na 100%, ...ale w Urzędowskim teraz podobno realizowali ostatnio zamówienia z sierpnia 2006.....mówiąc krótko chyba bedą plastiki.

Najjaśniejszym kolorem dostępnym bez dopłat jest ZŁOTY DĄB. Oczywiście patrze pod kontem dostępności rolet zewn wraz z olistwowaniem, bramy garażowej ( bez dopłat za kol) i drzwi wejściowych.

W oknoplast Kraków okna dwustr kolor wycenili na ok 7500. Montaż 350 zl drożej niz w Urzędowskim.

Druga wycena okna PCV profil veka 5kom dwustr kolor stand- też ok 7300-7500 zł (zalezy od klamek i kol osłonek)

ALE JEST PROBLEM typu okno w salonie tarasowe. Chciałam dwudzielne bez poprzeczki poziomej-pan odradza. Mogą podzielić na 3 pionowo -brzydko i wąsko. Dwudzielne moze być okno suwane chyba w innym profilu szyba 1,1 (słabo) ale CENA 4500 Z 7% vat czyli b dużo. Za podobne pieniądze można mieć okno drewniane grube z pakietem 3 szybowym.

Jeszcze kilka słów o więźbie. "Wietrzenie" powinno trwać dłużej niż 1 m-c. Słowacy sprzedają drzewo w Polsce dość tanio, nawet organizują aukcje [również internetowe]. Nasi oszczędzają i kasę i swoje lasy. Co do chorych drzew to Marta ma rację, są wszędzie.

Problemy Celtorka nie są obce chyba wszystkim inwestorom [i oby kończyły się tylko apatią :) ]. Nasze wyobrażenie o wymarzonym domku zostaje brutalnie zweryfikowane przez rzeczywistość. Niby jest duży wybór ale tylko na tej wyższej cenowo półce.

Rozumiem, że te ponad 7 tyś. za okna PCV to wycena bez połaciowych - ile zatem trzeba zapłacić za dachowe?

Pozdrawiam Krzysiek.

Okna dachowe na allego cena ok 960-980 zł, prawdopodobnie za identyczne pan w hurtowni z dachówka euronit miał wystawione po ok 1500 zł , ale bardzo mi je polecał, bo "MAMY NA TE OKNA BARDZO DOBRE UPUSTY" . Jeżeli takie okna sprzedają po ok 960 to rzeczywiście mogą mieć bardzo dobre upusty od kwoty 1500. Jakby wystawili po 2tys to jeszcze lepsze upusty.

\ \\

Problemy Celtorka nie są obce chyba wszystkim inwestorom [i oby kończyły się tylko apatią :) ].\

:D :D Z tą apatią przesadziłam ....było gorzej.

Rozbijają mnie psychicznie ludzie w hurtowniach. Rabat jakieś 5% z łachy. Za każdym razem trzeba chodzić po rabat do szefa.....lub kupować na zeszyttzn, będą zapisywać zakupy przez tydzień lub miesiąc Mi taka opcja nie odpowiada, bo przy takim nastawieniu od razu mi przyszło do glowy, że sobie COŚ podopisują do rach i będzie dym. Więc nie mam "zaprzyjaźnionej" hurtowni.

Edytowane przez celtorek

NOOO kolory robią wrażenie. Mają jako nowość i stand olchę . Na wystawie było oknienko tak arcytandetnie zrobione, że ból patrzeć. Zgrzewy (takie skośne łączenia)....siwe. W końcu pan stwierdził, ze ono jest wadliwe.

ja bym chciala jasny dąb lub kol sosna.

Przeczytałam przyklejony wątek o oknach PCV na forum(tzn część). Wniosek: mój pierwszy odruch , że okna urzędowskiego są ok był najwłaściwszy. Jeżeli okres oczekiwania na te okna bylby rzeczywisty z podawanym to tylko te okna. No ale cóż...

Jaką grubość styropianu zamierzacie dać na

1.podłoga parter?

2.elewację?

Ja zastanawiam się nad daniem na podłogę 15 cm i elewacja też 15 cm.

Mam problem "techniczny".tzn w miejscach gdzie ma być montowana oblicówka-poziome deseczki drewniane na pióro-wpust ma być dany cieńszy styropian ?? Tam powinna być jakaś wentylacja tzn chyba odstęp od styro i dopiero deseczki więc stad moje pytanie czy w tych miejscach ma być cieńsza warstwa styropianu? Może nie doczytałam w projekcie, ale nie moglam znaleźc.

[/code]

Edytowane przez celtorek

Pojechałam dzisiaj zostawic xero dachu do wyceny.

Przedstawicieli braasa wzięłam z ich str int.

1.Pan pierwszy bardzo ok duża oferta, ale ...handluje euronitem ( z euronitu ma jedną dachówkę) - wycena w sobotę.

2.Pan drugi arcyznudzony w pakamerce oszczędność energii elektrycznej , znaczny półmrok ( na str Braasa nie widnieje jako ich przedst, ale ten dla odmiany handluje braasem). Ma wystawkę z EURONITU, z braasa NIE MA ANI JEDNEJ DACHÓWKI, więc już mniej mnie dziwi , ze nie ma też żadnego folderu braasa, ani też na komp nie ma nic do pokazania bo nie ma internetu.

Chce zeby mi wycenił braasa stand, braas cisar i euronit. Ale pan powiedział....zaraz zaraz może mi zrobi tylko 2 wyceny. euronit i braas ALE TYLKO W JEDNEJ POWŁOCE. A po drugie euronit zdrozeje 15% i zamówień już nie przyjmują. Braas już zdrożał, i teraz już chyba drugi raz zdrozał, bo oni robią podwyżki bez uprzedzenia..... wycena sobota.

3.Pan trzeci ma wystawkę z braasa. Wchodzę, pan bardzo zdziwiony- my braasem nie handlujemy. Handlują IBF, zadnej dachówki do pokazania- wycena w poniedziałek.

4.Pan czwarty handluje braasem , ale czynne do 16. Nie zdążyłam.

zamieszczę wyceny w sobotę

Pojechałam dzisiaj zostawic xero dachu do wyceny.

Przedstawicieli braasa wzięłam z ich str int...

Czesc,

Ja Ci wspolczuje i podziwiam za cierpliwosc :roll:

I to sa przedstawiciele braasa z ich strony www???

Ja bym zadzwonila do braasa i zapytala po co podaja takie punkty, w ktorych sprzedaja produkt konkurencji, ale nie kupisz ani jednej dachowki braasa!!! Zenada...

Pozdro i powodzenia,

Marta

Alternatywa -papa :D .

Widziałam baaardzo ładne dachówki płaskie duże grafitowo czarne prostokąty- wizualnie ideał tylko cena nia taka tzn 61 zł dachówka podstawowa.

Jaką grubość styropianu zamierzacie dać na

1.podłoga parter?

2.elewację?

Ja zastanawiam się nad daniem na podłogę 15 cm i elewacja też 15 cm.

Mam problem "techniczny".tzn w miejscach gdzie ma być montowana oblicówka-poziome deseczki drewniane na pióro-wpust ma być dany cieńszy styropian ?? Tam powinna być jakaś wentylacja tzn chyba odstęp od styro i dopiero deseczki więc stad moje pytanie czy w tych miejscach ma być cieńsza warstwa styropianu? Może nie doczytałam w projekcie, ale nie moglam znaleźc.

[/code]

Może jakieś uwagi????? Bardzo proszę

Marta przeanalizowałam różnice

w wycenie okien oknoplast Kraków ja mam dwustr kolor

1.865x1135 cena netto 483zl

2.565x835 306zl (wzięłam rozmiar stand tzn 10 krótsze)

3.1565x1235 1061zl

4.okno taras

2000x2300 1900zl próg normalny

już wiem same okna(bez montażu) mi wyszły 170 zl drożej

dzisiaj montaż mi pan napisał 1250 zł

czyli w dwustr kolorze z montażem ja mam 9223 zł

Wtedy podałam cene za okna bez montażu i stąd ta różnica.

Mam jeszce jedną wycenę też profil veka 5 kom

Montaż 770 zł więc taniej niż 1250 netto, ceny okien porównywalne, ale problem okna balkonowego

tzn chcą zrobić go w grubszym profilu ( więc odpada) niż pozostałe okna , bo twierdzą zę za 2 , 3 lata i będzie problem z zamykaniem drzwi. Jeżeli wszystkie okna w takim samym profilu to suwanka (jest droga)

I nadal nic nie wybrałam.

Marta okno do kuchni masz jednoelementowe czy dzielone??

Wezmę jeszcze wycenę od Jezierskiego i poszukam aluplast.

Wycenę okna balkonowego masz w standardowym profilu czy grubszym??

Masz mieć poprzeczkę poziomą??

Ja zastanawiam sie nad suwanym oknem, chociaż drogie. Tylko ze wzglądu na stabilność i bezpieczeństwo.

Witam pięknie, wiosennie!

Humor dopisuje bo... mamy POZWOLENIE NA BUDOWĘ!.

Co do okien: przedstawię wycenę z kilku firm krakowskich. Wycena wykonana ściśle wg specyfikacji z projektu. Podaję wartości brutto z montażem. Jeżeli ktoś jest zainteresowany wyceną poszczególnych okien to napiszcie - jak będę bardziej czasowy i będę miał swobodny dostęp do netu to napiszę.

1) PAMO PLAST 8 773,-

2) OKNO PLUS 8 966,-

3) OKNO POL 9 794,-

4) OKNOPLAST 10 042,-

są to ceny z zabezpieczeniami antywłamaniowymi, kolor dwustronny w większości dąb bagienny lub złoty [cena ta sama], szyba U = 1,0. Cena OKNOPLASTU obejmuje również parapety oraz klamki z kluczem oraz 35% rabat [trzeba zapłacić za okna w momencie podpisania umowy - za montaż po wykonaniu usługi].

Dysponuję jeszcze wycenami dachu, ale na razie tylko od jednego dostawcy, za to w kilku wariantach. Jak dostanę obiecane wyceny jeszcze z dwóch źródeł to niezwłocznie się z Wami wiedzą podzielę .

Pozdrawiam słonecznie

Krzysiek