Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

Umknął mi URZĘDOWSKI jego wycena to 12 636,- [ mahoń].

Wymiary okien są nietypowe za co trzeba dopłacać. Poradzono mi aby zdecydować się na okna o typowych wymiarach [tam gdzie można] i budować otwory okienne pod wymiar okien a nie wg projektu. No i obustronny kolor też sporo kosztuje: od kilku do kilkudziesięciu % dopłata!

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A za okna dachowe FAKRO:

78x140 - 1200zl brutto, czyli - 8.400 zl za 7 szt

bez montazu, z kolnierzem i nawiewnikiem, jakas podstawowa wersja.

O dachowe nigdzie wczesniej nie pytalam, patrzylam tylko na ceny z allegro.

Pozdro,

Marta

Marta , a te okna na allegro po ok 950 zł- analizowałaś co to ?? tzn czy "można " je kupić.

Ja mam wycenę okien dachowych z vat 22%

1.Velux kołnierz EDW M08 78x140 - 218 zł

okno GGL M08 3059 -1055 zł

wyłaz 45x73 Vlt 029 10000 -336 zł

2.Fakro kołnierz EZV 07 78x140 84107 -199zl

okno ftp-v 78x140 49507 997zl

wyłaz 45x75 WGT 56091 271zł

Widzialam dzisiaj więźbę do domku, słupy gankowe są bajecznie grube, a przez to śliczne.

Ich widok zmotywował mnie do działania.

Pojechałam pozamawiać różne betonowe rzeczy do budowy.

Sprzedawcy ogólnie olewka totalna, mówią ...to kosztuje tylle ...kilka rzeczy brakuje ...zaraz zdrozeje itd,.... ale "to nic" będę miała fajne słupy do ganku. Chyba posadzę przy frontowych kokornak.

Ile % rabatu daja Wam od dachówki podstawowej , a ile od dodatków??

Okna z allegro są naprawdę tanie! Okno o symbolu FTS to faktycznie najuboższa wersja: bez nawiewnika, jednokrotnie malowane, z dwoma uczszelkami, okucia tzw. "standard". Nam zaproponowano okna o symbolu FTP-V: z nawiewnikiem o przepływie 20-38m/h, dwukrotnie malowane, z trzema uszczelkami, okucia "elegant". My będziemy kupować dach w całości u jednego dostawcy [dachówki, okna i rynny], negocjujemy upusty. Na dziś ceny z oferty "naszego" dostawcy są niewiele wyższe od cen z allegro ale kołnierz fakturowany jest osobno. Podam w tym momencie ceny producenta bez upustów [ofertę jaką dostaliśmy w hurtowni przedstawię jak obiecałem później]

FTP-V 78x140 1280,- okno, 256,- kołnierz do pokryć falistych - to producent;

na allegro nie spotkałem okien o tym rozmiarze w wersji FTP-V, jedynie w wersji FTS. Dla porównania cen takie okno na allegro kosztuje 902 zł z kołnierzem a u producenta 946 zł + kołnierz 236 zł. Ale tak jak napisałem, przy zakupie całego dachu można wynegocjować dość duże upusty.

Witam ponownie.

Szczegóły oferty dachu, wybranego na nasz domek:

Dachówka Rup-Ceramika Syrius antracyt [13 szt/m2 ]

dach. podstawowa 3,33 x 2260 szt.

dach. bok lewy 26,01 x 58

dach bok prawy 26,01 x 58

dach. wentylacyjna 20,95 x 10

gąsior sattel z klamra 16,08 x 56

gąsior sattel z muszlą 48,32 x 4

są to ceny brutto, całość oferty dachówki na nasz dom, przypomnę poszerzony o ok. 6 m2 11 846,22 zł.

folia standard 3,80 x 225 m2

el. okapowy z grzeb. 5,50 x 20 szt.

klin kosza 2,20 x 28

spinka 0,60 x 500

uchwyt łaty 2,54 x 24

wywietrznik kalenicy 20,00 x 20

razem akcesoria 1 787,56 zł.

system orynnowania już bez szczegółów [blacha] 1 787,91 zł.

okno Fakro FTP-V 971,71 x 3 szt.

okno Fakro FTP-W 1075,55 x 1 szt.

kołnierz EZV 194,71 x 4 szt.

razem okna na poddasze: 4 769,52 zł.

DACH KOMPLETNY 18 336,82 zł.

Ze względów finansowych zrezygnowaliśmy z podwójnych okien.

Niestety nie mam pomyślnych wiadomości. Wg naszego oferenta dachówki ceramiczne idą w górę od 15.03. Zapewnia, że Braas i Rupp Ceramika na pewno, tak samo Koramic. My jesteśmy po transakcji - zakupiliśmy Syriusa tak jak pisałem. Musieliśmy zapłacić teraz bo po 15-tym byłyby w innej cenie. Na krakowskich składach pustki, to co jest na placu to depozyty klientów. Jeszcze w tym miesiącu trzeba się zdecydować na okna połaciowe ponieważ firma FAKRO planuje podwyżki od kwietnia. Udało nam się wynegocjować jeszcze tylko jeden punkcik procentowy upustu, tak więc okna dachowe będą nas kosztować 4 997 zł tzn. 3 okna FTP-V; 1 okno FTP-W, kołnierze i wyłaz dachowy, o którym wcześniej zapomniałem. Zakup systemu orynnowania zostawiliśmy sobie na później - podobno nie zabraknie i nie zdrożeje.

Pozdrawiam i życzę miłego weekendu. Krzysiek

Witam na forum.

Tego się nie spodziewałem: od tygodnia nikt nic nie napisał na forum! Czyżby wszyscy inwestorzy stali w kolejkach po materiały budowlane? :-? Myślałem, że przenieśliście się na łamy Dziennika Marty i Dawida, ale tam milczenie trwa dłużej niż tu.

A my mamy PROBLEMA. Sąsiadka z drugiej strony drogoi nie zgodziła się na przeprowadzenie na jej działce prac związanych z przyłączem gazu. Gazociąg biegnie wzdłuż jej działki vis a vis naszej. Może kroś wie jak ten problem rozwiązać [kobieta mówi, że nie chodzi o kasę]. Starsza pani ma tam duży areał truskawek i boi się, że przy pracach polowych "wyorze" rurę z gazem. Zapomniała biedna, że taką rurę już ma od kilkunastu lat i dotąd nie wyorała.

Pozdrawiam, napiszcie co u Was.

Krzysiek

Kurcze, głupio mi się tu wypowiadać, bo jestem ze wszystkim do tyłu.

Żadnych materiałów, zaliczek, wszystko ciągle przede mną. Dobrze, że przynajmniej ekipę już mamy...ufff. Umowę podpisujemy 10 kwietnia.

Teraz czekamy na zestawienie materiałów i zaczniemy zamawiać.

Może ktos zechciałby zamieścić dokładne zestawienie materiałów. Zamieścimy nasze, jak tylko nasz Pan budowlaniec nam je dostarczy.

Jeśli chodzi o okna dachowe- też przeglądaliśmy allegro. Chyba bedą Velux.

Jola-Krzysiek- życzymy rozwiązania problemów z sąsiadami :wink: .

Marta- dachowka wentylacyjna (zamiast komina do przewodow wentylacyjnych) - 3 szt - 105,24 zl- dobra sprawa. Pogadam o tym z naszym wykonawcą... :)

Co do naszej działki. Mamy już umówionego studniarza i wykonawcę naszej drogi :D

Pozdrawiamy wszystkich i dziekujemy za wszystko, czym dzielicie się na forum. Baardzo pomaga.

Kurcze, głupio mi się tu wypowiadać, bo jestem ze wszystkim do tyłu.

................................

Mamy już umówionego studniarza i wykonawcę naszej drogi :D

Cześć. Już myślałam, że się z nami nie "kolegujesz".

Pamiętasz bajkę wyścig żólwika z zającem?? - różnie bywa z tą metą. :lol:

A tak serio. Odzywaj się częściej. Pozwolenie przecież Ci wkrótce dadzą.

Jakieś ruchy robisz-studnia.

Nie czekaj do kwietnia, policz materiał na ściany tzn cegły lub pustaki i jedź kupić. Przechowają Ci na składzie. Za kilka tygodni możesz mieć pozwolenie, ekipę i problem z zakupem materiałów.

Ja kupiłam pustaki wym (dł x wys x szer)

1. 59 x 25 x 24 - 140 szt

2. 59 x 25 x 12 - 320 szt

3. 59 x 25 x 30 - 1000szt ( miałam od ok 3 lat)

ad1. ściany nośne wewnątrz

ad2. sciany działowe, ale oprócz tych pustaków mam cegłę dziurawkę

ad3. ściany zewnętrzne- mam taką ilość -"z dawna"

W zestawieniu materiałów C117 na Muratorze jest powierzchnia ścian - policz ile potrzebujesz materiału (nie wiem jaki wymiar cegieł z których zamierzasz budować) i zamów.

Pozdrawiamy serdecznie, ale odzywaj się częściej. :wink:

Hej!

Gazociąg przebiega przez działkę sąsiadki [niestety] ok. 3-4 m od jej granicy z drogą, a po drugiej stronie tej drogi będzie nasz domek. Gazownia w warunkach jakie otrzymaliśmy przewidziała przyłącze na jej działce. Jeszcze nie wiem co na to gazownia, ale jak znam życie stwierdzą że to nie ich sprawa. Temat gazu i szamba zostawiamy sobie na jesień, teraz ważniejsza jest woda i prąd. A z sąsiadką będziemy jeszcze rozmawiać.

Dachówka wentylacyjna, o której wspomina Marta to ważna sprawa: jeżeli nie zostaną zamontowane producent może nie uwzględnić ewentualnej reklamacji. Inna sprawa, że na nasz dach przewidziano tylko 10 szt. a u Marty 16. Folia oczywiście wysoko - paroprzepuszczalna, w inną nie warto się ubierać - to była "dobra rada" gościa z budowlanki, fakt. Natomiast nasz "gość z budowlanki" :) doradził nam aby nie brać kominków wentylacyjnych ["dachówek z daszkiem"] ponieważ ich przekrój jest mniejszy niż potrzeba do prawidłowej wentylacji pomieszczeń na poddaszu. Ale decyzja będzie należała do wykonawcy dachu. Te akcesoria są dostępne z dnia na dzień więc można je kupić gdy będą pokrywać dach. To samo dotyczy ław kominiarskich, grzebieni przeciwśnieżnych itp. A komin na frontowej ścianie musi pozostać!! Dachówki z daszkiem zastąpią jedynie trzy z czterech kominków wentylacyjnych z poddasza [czwarty jest z łązienki]. W projekcie zaznaczone kółkami zaraz przy kalenicy.

Roni: dzięki za miłe słowa. Mam nadzieję że Tobie uda się zakupić materiały na czas. Najważniejsza jest ceramika, bo tego podobno wszędzie brakuje.

Pozdrawiam, Krzysiek.

! Dachówki z daszkiem zastąpią jedynie trzy z czterech kominków wentylacyjnych z poddasza [czwarty jest z łązienki]. W projekcie zaznaczone kółkami zaraz przy kalenicy.

To co montuje się w ten czwarty kominek z łazienki??

Jeśłi dobrze rozumię to nie rozmawiamy o tym samym. wkleje wieczorem pytanie z rysunkiem to może będzie łatwiej. Jest też druga ewentualność -ja nie rozumie o co chodzi. Chciałabym wiedziec sama dokładnie jakie elementy dachu muszę kupić , bo sprzedawcy liczą baaardzo różnie.

Trochę wyjaśnień, ale zastrzegam że to jest moja interpretacja tego trudnego tematu oparta na lekturze projektu oraz informacji od "budowlańców".

Uwaga o zbyt małej średnicy "kominków" dotyczy systemu, który my zakupiliśmy [czyli RUPP CERAMIKA]. Wg naszego dostawcy produkowane są o śr. 100 mm a potrzeba o śr. 150 mm. Dlatego poradził nam aby wykonać je z blachy ocynk [tak zresztą jest w projekcie] np. system DARCO [http://www.darco.com.pl]. Z uwagi na mały przekrój "dachówek z daszkiem" nie nadają się do łazienek, więc w łazience i tak musiałby być z blachy. Być może przy zakupie innych dachówek takiego problemu nie ma? Ja w tej chwili mówię o tym, co w projekcie na stronie A9 [mam nadzieję, że projekty mamy takie same] jest na SAMEJ GÓRZE.

ALE! Są jeszcze dachówki wentylacyjne systemowe, które kończą odpowietrzenia kanalizacji. W naszym domku są trzy piony kanalizacyjne, więc muszą być 3 takie dachówki.

No i jeszcze są dachówki wentylacyjne zapewniające prawidłową eksploatację dachu [to te 16, które proponują Marcie].

Ja tak to widzę. Krzysiek

cześć

W dachówce braas są też kominki wentylacyjne szersze -120

I ja chciałabym zastosować te kominki jako "wykończenie" komina w kuchni.

Dopiero po Twoim poście dopatrzyłam się , ze kominki należy TEŻ zastosować jako wentylację pomieszczeń na poddaszu, czyli 4 szt.Wkleje później wyceny dachu z braas, ale firmy w których robiłam te wyceny mają -PORAŻAJĄCĄ METODĘ HANDLU, tzn nie dają wycenianych poszczególnych ilości materiału, tylko końcową kwotę. Ja uważam , ze z tegp powodu, aby nie móc porównać wyceny z inną firmą. Oni uważaja inaczej. Zacznę rozglądać sie za inną dachówką. Zmotywowali mnie bardzo.