Maluszek 22.02.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 W 2005 r dostałem informację, że dla dwóch użytkowników (200m) koszt doprowadzenia gazu to ok. 20.000 zł., a w ogóle dla jednego budynku to się im nie opłaci. Zainspirowany Waszymi informacjami zadzwoniłem dziś do "gazowni" i po pierwsze dowiedziałem się, że teraz podlegam pod Wołomin a nie pod Warszawę i że teraz może być taniej. Zadzwoniłem do Wołomina i normalnie przeżyłem szok. Pan, który odebrał telefon sam chciał dostarczyć mi wniosek o wydanie warunków, doradził aby we wniosku nie zaniżać (czytaj zawyżyć) prognozowane zużycie agazu. Zapewnił, że oni się wszystkim szybko zajmą. Teraz myślę jaki jest w tym hak. Ale nie pozostaje mi nic innego jak sprawdzić to. Marku - wiesz już może coś więcej o warunkach tego przyłączenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 22.02.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 W 2005 r dostałem informację, że dla dwóch użytkowników (200m) koszt doprowadzenia gazu to ok. 20.000 zł., a w ogóle dla jednego budynku to się im nie opłaci. Zainspirowany Waszymi informacjami zadzwoniłem dziś do "gazowni" i po pierwsze dowiedziałem się, że teraz podlegam pod Wołomin a nie pod Warszawę i że teraz może być taniej. Zadzwoniłem do Wołomina i normalnie przeżyłem szok. Pan, który odebrał telefon sam chciał dostarczyć mi wniosek o wydanie warunków, doradził aby we wniosku nie zaniżać (czytaj zawyżyć) prognozowane zużycie agazu. Zapewnił, że oni się wszystkim szybko zajmą. Teraz myślę jaki jest w tym hak. Ale nie pozostaje mi nic innego jak sprawdzić to. Marku - wiesz już może coś więcej o warunkach tego przyłączenia? Będę na pewno w Wołominie w tym lub na początku przyszłego tygodnia to wezmę wnioski do wydania warunków przyłączenia. e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patras 24.03.2006 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 jest coraz lepiej, pisałem wcześniej ,że gazownia chce kosmicze pieniądze za doprowadzenie gazu do mojej działki ale wymyśliłem ,że poprosze siostre która ma działke obok o złożenie takiego wnioski i gazownia dała odpowiedz, że dla dwóch działek opłaca im się doprowadzić gazociąg. Tylko teraz zastanawiam się jak wygląda to prawnie jak doprowadzą nam gaz to ja bede odbierał paliwo a moja siostra w najbliższym czasie nie planuje budowy więc nie skorzysta z gazu. Czy w umowie którą podpisywaliście jest jakaś klauzula która mówi o konieczności odbioru paliw w danym terminie ??Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monidare 24.03.2006 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 przylaczam sie do pytania Patras'a. dogadalem sie z sasiadami (jest nas trzech po gaz) ale nie gwarantuja ze beda pobierac gaz. a wiec nie chce im zrobic problemu!!! to jak, jest jakas lojalka w umowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Woj I 24.03.2006 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 A mnie (Warszawa-Białołęka) w zeszłym roku na 60 m gazociągu (z przeciskiem przez drogę gminną) wyliczyli 15000 brutto, ale już pod rządami nowej ustawy w lutym wyszło ... 3200 zł. Z tym, że ja funduję skrzynkę na licznik i zawory. Umowę podpisałem w zeszłym tygodniu. "Coś" musiało drgnąć, że zmienili podejście do klienta. Warto jeszcze raz spróbować - ja wspominając coś o zainteresowaniu URE kalkulacjami i umowami z gazownią zysakłem!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 24.03.2006 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Potrzebuję pilnie namiary na projektanta gazociągu z okolic Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 24.03.2006 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 A mnie (Warszawa-Białołęka) w zeszłym roku na 60 m gazociągu (z przeciskiem przez drogę gminną) wyliczyli 15000 brutto, ale już pod rządami nowej ustawy w lutym wyszło ... 3200 zł. Z tym, że ja funduję skrzynkę na licznik i zawory. Umowę podpisałem w zeszłym tygodniu. "Coś" musiało drgnąć, że zmienili podejście do klienta. Warto jeszcze raz spróbować - ja wspominając coś o zainteresowaniu URE kalkulacjami i umowami z gazownią zysakłem! Pozdrawiam Podobno teraz inaczej rozlicza się inwestycję w czasie. Teraz rozliczają koszty na dwukrotnie dłuższy okres co jest korzystniejsze dla klienta. Pozdrawiam jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 24.03.2006 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 A dlaczego to wszystko takie drogie i jeszcze robia łaske ano dlatego że PGNIG jest firmą państwową. I tam się robi wg starej zasady "czy się stoi ......" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G 25.03.2006 01:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 A dlaczego to wszystko takie drogie i jeszcze robia łaske ano dlatego że PGNIG jest firmą państwową. I tam się robi wg starej zasady "czy się stoi ......" Bredzisz człowieku. PGNiG nie jest instytucją charytatywną. Ma zarabiać pieniądze bez względu na to czy Ci sie to podoba czy nie - trochę obiektywizmu. I nie jest też monopolistą. Jak Ci nie pasuje to mozesz skorzystać z innych mediów. Choćby energia elektryczna, propan butan, a może olej opałowy ? Jest jeszcze drzewo i węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 25.03.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 A dlaczego to wszystko takie drogie i jeszcze robia łaske ano dlatego że PGNIG jest firmą państwową. I tam się robi wg starej zasady "czy się stoi ......" Bredzisz człowieku. PGNiG nie jest instytucją charytatywną. Ma zarabiać pieniądze bez względu na to czy Ci sie to podoba czy nie - trochę obiektywizmu. I nie jest też monopolistą. Jak Ci nie pasuje to mozesz skorzystać z innych mediów. Choćby energia elektryczna, propan butan, a może olej opałowy ? Jest jeszcze drzewo i węgiel. Może i nie jest instytucją charytatywną, ale złodziejem w białych rękawiczkach, bo ja muszę wybudować gazociąg za swoje pieniądze do którego to potem podłącza innych i inkasuje za to kaskę rozbój w biały dzień za przyzwoleniem prawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 26.03.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Witam, dwa tygodnie temu złożyliśmy z moimi sąsiadami wnioski o warunki do gazowni. Będziemy dzielić koszty z gazownią. Kiedyś słyszałam, że w przypadku, gdy właściciele działek np. przy jednej ulicy nie są jednomyślni, co do założenia gazu na własny koszt istnieje możliwość zawiązania spółdzielni. Wtedy w przypadku, gdyby po doprowadzeniu gazu do posesji jednak zmienili zdanie i chcieli się podłączyć zmuszeni byliby do zwrotu "swojej" części pozostałym członkom spółdzielni.Czy ktoś z Was słyszał może o podobnych możliwościach? pozdrawiamG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patras 28.03.2006 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 przylaczam sie do pytania Patras'a. dogadalem sie z sasiadami (jest nas trzech po gaz) ale nie gwarantuja ze beda pobierac gaz. a wiec nie chce im zrobic problemu!!! to jak, jest jakas lojalka w umowie? Byłem w gazowni i dowiedziałem sie. Jest problem jeżeli w umowie wpiszemy odbiór gazu np. w 2010 roku to musimy zacząć odbierać jeżeli nie zaczniemy to naliczą nam karne odsetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 28.03.2006 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 A dlaczego to wszystko takie drogie i jeszcze robia łaske ano dlatego że PGNIG jest firmą państwową. I tam się robi wg starej zasady "czy się stoi ......" Bredzisz człowieku. PGNiG nie jest instytucją charytatywną. Ma zarabiać pieniądze bez względu na to czy Ci sie to podoba czy nie - trochę obiektywizmu. I nie jest też monopolistą. Jak Ci nie pasuje to mozesz skorzystać z innych mediów. Choćby energia elektryczna, propan butan, a może olej opałowy ? Jest jeszcze drzewo i węgiel. tadzel nie bredzi - PGNiG jest monopolistą, tak samo jak Spółki Gazowe, Zakłady Energetyczne, Zakłady Wod.-Kan., TP SA, Orlen i wiele innych. wybór innego żródła energii to nie swobodny wybór innego dostawcy tego samego produktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rimsky 03.04.2006 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 u nas robia siec na 2 domy, kazdy dom z piecem 27 kW. Koszt to 1470 zl brutto plus mapka do celow projektowych a mapka 1200 zl...laskawie wyrazili zgode na 1 mapke na 2 domy... nie wiem, jak to mozliwe ze obciaza sie kosztem mapki inwestora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 04.04.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 A u nas jest tak, że gazownia dociąga gazociąg 120m na koszt własny , my płacimy tylko 1200 za przyłączenie Uznali okolicę za rozwojową i nawet nie musielismy uczestniczyć w kosztach projektu nitki gazociągu... Mam dokładnie tak samo, tylko, ze u nas 500m gazociągu. Z tego co wiem to u nas było 4 chętnych co podpisali umowę, ale "po drodze" jest duzy zakład stolarski, który tez chce się przyłączyć i dlatego wyszło tak dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiondek 02.05.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 http://www.ure.gov.pl/index.php?dzial=15&id=1371 stanowisko prezesa regulacji energetyki odnosnie odmowy przyłączenia - mozna pisać skargi ale czy to cos daje to nie wiem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chab 02.05.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 kurcze, to chyba u mnie pobili rekord - 49000PLN za przyłączenie, ok. 110mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 02.05.2006 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 kurcze, to chyba u mnie pobili rekord - 49000PLN za przyłączenie, ok. 110mb. Chyba niemożliwe. Na pewno nie walneli się o jedno zero??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chab 02.05.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 a wiesz że nie wpadłem na taką możliwość poprostu jak zobaczyłem taką kwotę, przyzwyczajony do "dziwnych cen" jakie zdarzają się podczas budowy, to złożyłem papier z powrotem do koperty i już nie zaglądałem tam, dając sobie siana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolega boba budowniczego 03.05.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Witam,Mam pytanie. Mam w ulicy przy działce gaz, z tym żę działka powstała z rozparcelowania dwóch większych, moja jest jakieś 150m wgłąb.Własciciel z pierwszego domu też jest zainteresowany pociągnięciem gazu.Czy orientujecie się jakie mogą być koszty takiej operacji, czy musi to robić gazownia cz też możne to robić prywatna firma? pozdarwiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts