Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kabel sieciowy - komputer w domu

markar99

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie prowadzenia elektryki ,TV, alarmu itd.

Chciabym prosić o porade jak rozprowadzic kable sieciowe do komputera, jaki to ma byc kabel? czy jest to połączenie szeregowe?

Zakladam, że w jednym pokoju do komputera doprowadzam źródło internetu i chcę, aby w każdym pokoju w którym jest komp. można było niezależnie korzystać z internetu. jak to zrobić. Coś tam wiem ale może ktos z

was to ma bądź robił i zechce poklikać troche to mi dużo rozjaśni - Pozdrawiam.

M.K.

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To moze lepiej pojsc w kierunku sieci bezprzewodowej. Sama wlasnie taką zakładam w domu. Do linii telefonicznej podlącza sie router wireless z wbudowanym odemem ADSL i switchem. Nasz bedzie miał jeszcze wbudowany printserwer, zeby mozna bylo drukowac z dowolnego kopa. Do komputerów wklada sie karty PCI wireless albo wtyczki UCB lub PCIMCIA. Wtedy polozenie komputerow nie jest ograniczone polozeniem gniazek sieciowych. ozesz wziac laptop do jadalni albo salonu i nie martwic sie ze zapomniales tam zrobic gniazdko sieciowe.

To moze lepiej pojsc w kierunku sieci bezprzewodowej. Sama wlasnie taką zakładam w domu. Do linii telefonicznej podlącza sie router wireless z wbudowanym odemem ADSL i switchem. Nasz bedzie miał jeszcze wbudowany printserwer, zeby mozna bylo drukowac z dowolnego kopa. Do komputerów wklada sie karty PCI wireless albo wtyczki UCB lub PCIMCIA. Wtedy polozenie komputerow nie jest ograniczone polozeniem gniazek sieciowych. ozesz wziac laptop do jadalni albo salonu i nie martwic sie ze zapomniales tam zrobic gniazdko sieciowe.

Wszystko pięknie działa, ale w teorii. Wystarczy żelbetowy strop, folia alu w dachu, czy radiolinia dużej mocy w okolicy i sieć bezprzewodowa albo kiepsko działa, albo nie działa w ogóle :(

Tak właśnie jest u mnie :evil:

Tam, gdzie się da, wykonaj sieć przewodową, a sieć bezprzewodową zarezerwuj tylko dla laptopa (punkt dostępu w pobliżu najczęstszego miejsca przebywania z laptopem.

Instalacje należy wykonać w układzie gwiazdy, czyli od każdego gniazda ciągniemy osobny kabelek do punktu centralnego, w którym postawimy router (w uproszczeniu - urządzenie spinające sieć w jedną całość i udostępniające internet).

Wszystko pięknie działa, ale w teorii. Wystarczy żelbetowy strop, folia alu w dachu, czy radiolinia dużej mocy w okolicy i sieć bezprzewodowa albo kiepsko działa, albo nie działa w ogóle :(

Nie mowie o bezprzewodowy laczeniu z internetem tulko o porzadnym routerze w domu.

Moze zainwestowales w kiepski sprzet :) Ja mam dobre doswiadczenia z siecia wireless. A z tych zlych doswiadczen to tylko takie, ze jak nie zabezpieczysz routera odpowiednio to Ci sie moze sasiad cichacze podlaczac ;)

Witam,

Jestem na etapie prowadzenia elektryki ,TV, alarmu itd.

Chciabym prosić o porade jak rozprowadzic kable sieciowe do komputera, jaki to ma byc kabel? czy jest to połączenie szeregowe?

Zakladam, że w jednym pokoju do komputera doprowadzam źródło internetu i chcę, aby w każdym pokoju w którym jest komp. można było niezależnie korzystać z internetu. jak to zrobić. Coś tam wiem ale może ktos z

was to ma bądź robił i zechce poklikać troche to mi dużo rozjaśni - Pozdrawiam.

M.K.

Kable sieciowe nie moga byc laczone szeregowo, tak jak ma to miejsce w koncentryku (TV). Od kazdego gniazdka sieciowego musi odchodzic osobny kabel i wszystkie schodza sie do jednego miejsca w domu (najlepiej zrobic taka skrzynke multimedialna).W tym miejscu montujesz urzadzenie (switch) i podlaczasz do niego wszystkie pozostale kable. Do tego miejsca doprowadzasz internet i z modemu dostarczonego przez operatora wpinasz kabel do swictha i masz po sprawie :)

Pozdrawiam,

Hetman

Kable sieciowe nie moga byc laczone szeregowo, tak jak ma to miejsce w koncentryku (TV). Od kazdego gniazdka sieciowego musi odchodzic osobny kabel i wszystkie schodza sie do jednego miejsca w domu (najlepiej zrobic taka skrzynke multimedialna).W tym miejscu montujesz urzadzenie (switch) i podlaczasz do niego wszystkie pozostale kable. Do tego miejsca doprowadzasz internet i z modemu dostarczonego przez operatora wpinasz kabel do swictha i masz po sprawie :)

Zapomniales dodac, ze w takim ukladzie, czyli bez komputera pelniacego role serwera, niezbedny jest router jesli chcesz zapewnic mozliwosc laczenia sie z internetem wiecej niz jednego komputera na raz.

Zapomniales dodac, ze w takim ukladzie, czyli bez komputera pelniacego role serwera, niezbedny jest router jesli chcesz zapewnic mozliwosc laczenia sie z internetem wiecej niz jednego komputera na raz.

Tak, wystarczy jeden z oferowanych przez firmy z niskiego segmentu routerow lub modemo-routerow (w przypadku neo).

Pozdrawiam,

Hetman

Nie mowie o bezprzewodowy laczeniu z internetem tulko o porzadnym routerze w domu.

Piszemy o tym samym..

Prawa fizyki dotyczą obu rozwiązań ( i bezprzewodowego łączenia z internetem i lokalnej sieci radiowej)...

Warunki propagacji fal mogą się zmienić w każdej chwili i nie masz na to wpływu...

Jak zdarzy się, że nie możesz korzystać z sieci radiowej bo kiepska propagacja fal nie pozwoli, to nie mając okablowania jesteś uziemiony :(

Moze zainwestowales w kiepski sprzet :) Ja mam dobre doswiadczenia z siecia wireless. A z tych zlych doswiadczen to tylko takie, ze jak nie zabezpieczysz routera odpowiednio to Ci sie moze sasiad cichacze podlaczac ;)

Mam D-linka DSL-G604T. Chyba nie taki kiepski sprzęt :)

Prawa fizyki dotyczą obu rozwiązań

Powaznie ?

Warunki propagacji fal mogą się zmienić w każdej chwili i nie masz na to wpływu...

Jak zdarzy się, że nie możesz korzystać z sieci radiowej bo kiepska propagacja fal nie pozwoli, to nie mając okablowania jesteś uziemiony :(

Jakos nie moge sobie wyobrazic, zeby nagle na odleglosci kilkunastu metrów pojawilo sie cokolwiek zo uniemozliwiloby mi polaczenie. No chyba, ze nagle na ruoterze ktos by mi postawil klatke Faradaya. Cale firmy stoja na takich rozwiazaniach i nie maja klopotow, a ptrzeciez ich byc albo nie byc zalezy od dostepu do sieci.

W branzy mowi sie jak chcesz miec klopoty to kup D-link. Mowie powaznie. Zainwestuj w US-robotix i zapomnisz co to problemy z wireless.

Powaznie ?

Słowo daję!

W branzy mowi sie jak chcesz miec klopoty to kup D-link. Mowie powaznie. Zainwestuj w US-robotix i zapomnisz co to problemy z wireless.

W branży mówi się też, że tam, gdzie się da puścić kabel, to należy to zrobić...

Daruj sobie złośliwości. Wyraziłem swoje zdanie i wcale nie mam ochoty dywagować.

Daruj sobie złośliwości. Wyraziłem swoje zdanie i wcale nie mam ochoty dywagować.

Bardzo cie przepraszam ale to nie zlosliwosc. To fakt, przez który staram sie ci pokazać, że Twoje zle doświadczenia z siecia wireless nie wynikaja z tego, ze jest to ogólnie zle rozwiazanie ale z tego jakim sprzete sie poslugujesz. Nie musisz sie od razu naburmuszac.

Bardzo cie przepraszam ale to nie zlosliwosc. To fakt, przez który staram sie ci pokazać, że Twoje zle doświadczenia z siecia wireless nie wynikaja z tego, ze jest to ogólnie zle rozwiazanie ale z tego jakim sprzete sie poslugujesz. Nie musisz sie od razu naburmuszac.

Pisząc o złośliwości miałem na myśli to:

Powaznie ?

Wcale nie trzeba stawiać na ruoterze klatki Faradaya, żeby sieć radiowa kiepsko działała. Wystarczy postawić w domu/firmie np. kilka metalowych mebli, albo uruchomić firmowe systemy łączności...

Nie twierdzę, że mój sprzęt jest najlepszy i świetnie działa. Przyjmuję oczywiście Twoje tłumaczenie, że na innym sprzęcie sieć WLAN może działać lepiej. Mam kilku kolegów z branży IT i oni mają doświadczenie w tym temacie. Od nich usłyszałem, że "stosowanie WLAN do komputerów stacjonarnych wynika z wygodnictwa instalatora"...

Jakoś w dużych firmach nikt nie stosuje wyłącznie WLAN, tylko głównie sieci przewodowe, a WLAN jako dodatek do laptopów i palmtopów.

Oczywiście w wielu przypadkach sieć bezprzewodowa może działać dobrze, ale chciałem zaznaczyć, że nie jest to złoty środek i czasem można się oszukać...

Nie naburmuszam się, tylko uważam, że nie ma co rozwlekać temat...

Pisząc o złośliwości miałem na myśli to:

Powaznie ?

No tak, bo tam mial byc na koncu taki znaczek ;)

Wcale nie trzeba stawiać na ruoterze klatki Faradaya, żeby sieć radiowa kiepsko działała. Wystarczy postawić w domu/firmie np. kilka metalowych mebli, albo uruchomić firmowe systemy łączności...

OK. Od poczatku byla mowa o mieszkaniu. To prawda, nie uwzglednilam wstawiania do ieszkania metalowych mebli, ale nie sadze, zeby to byl istotny problem w ieszkaniu.

usłyszałem, że "stosowanie WLAN do komputerów stacjonarnych wynika z wygodnictwa instalatora"...

To tylko jedna ze szkół. Siec oparta wyłącznie na wireless ma jedna wade: przesylanie pakietów wewnatrz sieci jest mniej efektywne niz po kablach i to jest prawdziwy powód dla ktorego to rozwiazanie nie jest upowszechnione w duzych korporacjach.

markar99 kładź kable. Układa się je w gwiazdę. Kabel UTP kategorii min. 5e nieekranowany dostaniesz nawet w sklepie elektrycznym. Ja u siebie w garderobie przeznaczyłem miejsce na ścianie na której bedzie router, swich, i z tego miejsca poprowadziłem kabel, oddzielną nitkę do każdego pokoju. Pociągnąłem tam też kabel z piwnicy, by móc doprowadzić sygnał telefoniczny (internet).Kupiłem całą szpulę i okablowałem cały dom ( oprócz wc i łazienek). Kładłem wg zasady lepiej teraz za dużo niż później żałować, że za mało. Na takim kablu można też puścić kilka linni telefonicznych. Sieć Wi-Fi zostaw sobie jako ostateczność, na tym etapie budowy jest to najtańszei i najszybsze (transmisja danych) i najniezawodniejsze rozwiązanie.

Jeśli chodzi o układanie kabli to pamiętaj o jednym - nie kładź ich tam gdzie masz po zewnętrznej stronie pionowe zwody piorunochronu (to samo tyczy się zresztą pionów instalacji elektrcznej). W razie uderzenia pioruna lub przepięcia na sieci energetycznej (przy braku zabezpieczenia w instalacji) karty sieciowe i porty w switchu lecą aż (nie)miło. W gorszych przypadkach masz po komputerze... Zaleca się także (zgodnie z powyższym) nie kłaść przewodów instalacji elektrycznej razem (w jednym korytku) z przewodami sieci komputerowej.

Co do sieci WiFi w domku to dorzucę swoje 3 grosze:

Tam gdzie możesz - daj kabel. Zawsze to bardziej pewne, mniej awaryjne, większe możliwości skalowania. WiFi jest fajne w domu, jak chcesz wziąść laptopka na kolana gdziekolwiek gdzie będziesz miał zasięg. Sam osobiście z tego rozwiązania korzystam (nawet w tej chwili pisząc te słowa) ale kompy stacjonarne wiszą na kabelku. Wifi głównie dla mobilnych, kabel dla stacjonarnych.

Jeśli chcesz mieć interek na każdym kompie to musisz zastosować (jak już pisali forumowicze powyżej) jakiś routerek. W razie czego - pytaj. To mój konik jak i zawód (dostawca dostępu do internetu :wink: )

Posstruffki :lol:

Jeśli chodzi o układanie kabli to pamiętaj o jednym - nie kładź ich tam gdzie masz po zewnętrznej stronie pionowe zwody piorunochronu (to samo tyczy się zresztą pionów instalacji elektrcznej). W razie uderzenia pioruna lub przepięcia na sieci energetycznej (przy braku zabezpieczenia w instalacji) karty sieciowe i porty w switchu lecą aż (nie)miło. W gorszych przypadkach masz po komputerze...

A nie wystarczy zrobic zabezpieczenie antyprzepieciowe na sieci ?

A nie wystarczy zrobic zabezpieczenie antyprzepieciowe na sieci ?

Można, np http://www.elpronet.iq.pl/index.php?strona=product&pid=00011, ale o wiele lepiej jest zapobiegać niż leczyć, prawda? Wspomniany wyżej ochronnik jest dobry w momencie, kiedy musimy się pozbyć przepięć na liniach już istniejących. Skoro dopiero projektujemy to lepiej od początku przyjąć poprawne założenia. Oczywiście dodatkowe zabezpieczenie nie zaszkodzi (czasami nawet wskazane), ale DOBRY PLAN TO PODSTAWA!!!

Witam,

Dzięki wszystkim za rady.

Mam pytanko czy router (jako centralka) jak piszecie musi znajdować się przy jakimś kompie czy może np.być na strychu czyli tak jak zaplanowałem instalacje TV - w gwiazdę, czyli ze strychu do każdego pokoju.

Bo jeżeli musi wychodzić z komputera to muszę założyć jakiś bazowy pokój z komputerem i od niego rozprowadzić wszędzie.

Zakładam że do tej centralki musze zaplanować doprowadzenie internetu od operatora.

Jaki kabel kłaść najlepiej - jutro chcę go kupić w hurtowni?

Pozdrawiam,

M.K.

Jeśli chodzi o układanie kabli to pamiętaj o jednym - nie kładź ich tam gdzie masz po zewnętrznej stronie pionowe zwody piorunochronu (to samo tyczy się zresztą pionów instalacji elektrcznej). W razie uderzenia pioruna lub przepięcia na sieci energetycznej (przy braku zabezpieczenia w instalacji) karty sieciowe i porty w switchu lecą aż (nie)miło.

Witaj. Czy ja dobrze zrozumiałem. Nie może kabel sieciowy(komp) przebiegać obok i krzyżować się z kablami instalacji elektrycznej? Czy również dotyczy to drugiej strony ściany? Właśnie to "po zewnętrznej stronie" nie jest dla mnie zrozumiałe. Temat dla mnie aktualny bo kładę właśnie kabelki i zaraz sieciówkę zamierzam kłaść. Proszę o rozwinięcie wątku bo brzmi groźnie. Pozdrawiam Jarek.

Mam pytanko czy router (jako centralka) jak piszecie musi znajdować się przy jakimś kompie czy może np.być na strychu czyli tak jak zaplanowałem instalacje TV - w gwiazdę, czyli ze strychu do każdego pokoju.

Na strychu to nie widze sensu. Bo bedziesz musial od lini telefonicznej ciagnac na strych a pote ze strychu spowrotem, wiec bez sensu. Lepiej gdzies na dole w poblizu gdzie dochodzi telefon i dalej od niego do kazdego miejsca gdzie chcesz miec gniazdko.