Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kabel sieciowy - komputer w domu

markar99

Recommended Posts

Popieram przedmówcę (rav). Jeśli ktoś chce pooglądać coś w łazience na laptopie to potrzebny mu będzie WLAN :D :wink: . Do konkretnej roboty potrzebne jest równie konkretne narzędzie. Gdyby WLAN w pełni zastępował kable to ich producenci staliby pewnie na krawędzi bankructwa. A jeśli kalapan ma telewizor nie na baterie, to skąd wiedział gdzie zrobić gniazdka? :D :wink:

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A dlaczego wszysczy tak się upierają że skrętka to jedynie sieć komputerowa. A gdzie podłączycie telefon. Przypadkiem tak się składa że wtyczka telefoniczna pasuje do gniazda komputerowego i to akurat do pinów niewykorzystywanych przez sieć komputerową. Dodatkowe 8 żył może się kiedyś w przyszłości przydać do np drugiej słuchawki domofonu o której zapomnieliśmy w momencie projektowania instalacji. Znakomicie da się na tym podłączyć np lamkę sygnalizacyjną zamknięcia bramy garażowej (przecież dzieciak bawiąc się kluczykami ojca może niechcący otworzyć garaż a tego z okna nie widać). Reasumując uważam że warto rozłożyć w różnych miejscach skrętkę komputerową schodzącą się w jednym punkcie. Z drugiej strony niekoniecznie trzeba je kończyć gniazdami komuterowymi które są drogie. Można je zostawić w puszkach niezarobione a puszki wypełnić dodatkowym gniazdem 230V.

Do punktu centralnego instalacji warto doprowadzić skrętkę z sygnałem telefonicznym, skrętkę do rozdzielni elektr. (ew. jakieś sterowania) skrętkę do przepustu na zewnątrz (domofon, brama wjazdowa itp..).

W tym punkcie powinno znależć się także 230V. A czy położoną instalację wykorzystacie do komputerów czy do czegoś innego czy może wcale - okaże się za kilkanaście lat.

Moja opinia jest taka. Kable można położyć - ich koszt niewielki a niewiadomo kiedy i do czego sie przydadzą. Co do WLAN to jestem za. Znam opinię kilku osób które to używają w domu (routez luc accespoint na strychu) i działa bez problemów nawet na ogrodzie. I to mi sie podoba . Kable są dobre, pewne, fajnie się na takiej sieci pracuje. Ale Wlan daje pewną swobodę co też nie jest bez znaczenia. Generalnie jak kupisz dobry sprzęt (np LinkSys) to będziesz zadowolony z Wlan. W domu teraz mam wszystko na kablach i czasami troche to przeszkadza. Dlatego ja położe troche kabli ale skłaniam sie ku WLAN.

Zawsze można porozciągać kable do każdego pomieszcznia, a potem wpiąć w dowolne gniazdko punkt dostępowy. Pozwoli to nam znależć najlepszą lokalizację acces pointa w domu tak, żeby zasięg był nawet w ogrodzie :wink:

Z własnego doświadczenia popieram - kabel jest rewelacyjny dla podłączeń kompów stacjonarnych, wifi jest super dla laptopków. Jeśli kompa przestawiasz 2 metry dalej, kabel możesz schować za listwą przypodłogową - rozwiązanie "przepraktykowane" osobiście. Laptopek na wi-fi jest fajną sprawą - siadasz z nim gdzie chcesz. Jednakże i tak stawiając go na biurku "w gabinecie" podpinam do niego kabelek....

A ja mam w związku z tym temat następujac pytanie: rozprowadziłem do każdego pomieszczenia skrętkę w strukturze gwiazdy. Oprócz sieci komputerowej chciałbym mieć też telefoniczną. Czy uda mi się wykorzystać przeprowadzoną skrętkę do obydwu celów, czy też muszę mieć osobny kabel telefoniczny?

Nie będziesz mieć chyba w każdym pomieszczeniu komputera z telefonem... Ta sama skrętka może służyć i do telefonu i do komputera. Ale wiem o co ci chodzi w tym pytaniu. Skrętkę pewnie masz 2-parową tzn. czteroprzewodową i pytasz czy w jednym kablu może być to i to. Technicznie możliwe ale nie zalecane. Sporadycznie można się w taki sposób ratować jednak poprawnie jest położyć oddzielny kabel pod telefon i oddzielny pod komputery.

Nie będziesz mieć chyba w każdym pomieszczeniu komputera z telefonem... Ta sama skrętka może służyć i do telefonu i do komputera. Ale wiem o co ci chodzi w tym pytaniu. Skrętkę pewnie masz 2-parową tzn. czteroprzewodową i pytasz czy w jednym kablu może być to i to. Technicznie możliwe ale nie zalecane. Sporadycznie można się w taki sposób ratować jednak poprawnie jest położyć oddzielny kabel pod telefon i oddzielny pod komputery.

No chyba że ma skrętke 3-parowa to wtedy nie ma problemu :)) 2-pary LAN i 1 para telefon :)

A ja mam w związku z tym temat następujac pytanie: rozprowadziłem do każdego pomieszczenia skrętkę w strukturze gwiazdy. Oprócz sieci komputerowej chciałbym mieć też telefoniczną. Czy uda mi się wykorzystać przeprowadzoną skrętkę do obydwu celów, czy też muszę mieć osobny kabel telefoniczny?

Nie! Tych dwóch instalacji nie można łšczyć w jednym przewodzie!

Podczas dzwonienia w linii telefonicznej występuje modulowane napięcie około 60V. Może ono zakłócać działanie całej sieci komputerowej.

Linia telefoniczna narażona jest też na przepięcia, zarówno łšczeniowe (przy pracach serwisowych, np. na słupach czy w centrali) oraz będšce wynikiem wyładowań atmosferycznych!

Przy burzy uderzenie pioruna nawet kilka kilometrów dalej, może doprowadzić do uszkodzenia urzšdzeń podłšczonych do sieci komputerowej!!!

Mam klientów, u których elektrykowi nie chciało się puœcić na zewnštrz budynku dwóch osobnych kabli do videodomofonu i linii telefonicznej, tylko podłšczył videodomofon i linię telefonicznš w jednym kablu. Kabel został przykryty granitowš kostkš (oczywiœcie kabel jest bez rury osłonowej) :-?

Już przy pierwszej burzy uszkodził się videodomofon. Videodomofon był naprawiany jeszcze dwa razy (po kolejnych burzach). Teraz nie działa. Czekajš do wiosny na rozbiórkę kostki i położenie osobnych kabli do videodomofonu i linii telefonicznej :-?

Wniosek: osobne przewody do telefonu, domofonu, sieci komputerowej, instalacji alarmowej!

Panowie, dzięki za zrozumienie:) Gwoli wyjaśnienia: skrętką mam czteroparową.

W takim razie, czy mogę przeprowadzić kabel telefoniczny w peszlu obok skrętki? Będzie z tym trochę roboty, ale jakoś to poradzimy.

Tak już lepiej :lol:.

Zadbaj jednak, aby na wejściu instalacji telefonicznej do budynku był zamontowany odgromnik linii telefonicznej.

• 4 weeks później...

Hmm rurki dobry pomysł.

Za kilka lat sie okaże że wszedzie będą potrzebne światłowody.

Odnośnie problemów z wireless wystarczy wzmocnić antene. W moim starym mieszkaniu z żelbetonu pełnego metalowych prętów siłę sygnału miałem w porywach 5%. Wystarczyło antenke przyczepić do dna stalowej miszeczki jak od sałatek. Efekt był taki że wyglądało jak mini antena satelitarna :p i siła sygnału jest 100% :)

Mam pytanko .Czy przewód UTP 5e MADEX'a w osłonie z polietylenu (czarny, zewnętrzny) nadaje się do gruntu ? Czy nie lepiej było by ułożyć w gruncie przewód ekranowany (FTP, oczywiście) ? Dodam tylko że w oprócz skrętki w pęczku będzie biec przewód domofonowy, alarmowy i telefoniczny.

• 1 month później...

Wyczytałem powyżej dwie ważne dla mnie informacje:

1) tworzymy strukturę gwiazdy zbiegająca się w jakimś punkcie budynku - ze skrętki

2) do tego punktu będzie doprowadzone łącze - zwykłym kablem telefonicznym.

Czy ten kabel z pnk.2) to ja mam teraz sobie położyć (i skąd: od drzwi wejściowych? od płotu?) czy też to będzie borował w ścianie specjalista, dajmy na to, z Tepsy podczas zakładania linii (kiedy już tynki na ścianach pomalowane! :evil: ).

Powyżej piszecie, że rózne rodzaje skrętki daja różne przepustowości. Czy ten zwykły kabelek telefoniczny naprawdę zapewni przepustowość, powiedzmy, 2 MB?

Mam pytanko .Czy przewód UTP 5e MADEX'a w osłonie z polietylenu (czarny, zewnętrzny) nadaje się do gruntu ? Czy nie lepiej było by ułożyć w gruncie przewód ekranowany (FTP, oczywiście) ? Dodam tylko że w oprócz skrętki w pęczku będzie biec przewód domofonowy, alarmowy i telefoniczny.

Nie, nie wystarczy skrętka w czarnym pancerzu. Potrzebna jest skrętka w żelu FTP-F lub UTP-PE.

Wyczytałem powyżej dwie ważne dla mnie informacje:

1) tworzymy strukturę gwiazdy zbiegająca się w jakimś punkcie budynku - ze skrętki

2) do tego punktu będzie doprowadzone łącze - zwykłym kablem telefonicznym.

Czy ten kabel z pnk.2) to ja mam teraz sobie położyć (i skąd: od drzwi wejściowych? od płotu?) czy też to będzie borował w ścianie specjalista, dajmy na to, z Tepsy podczas zakładania linii (kiedy już tynki na ścianach pomalowane! :evil: ).

Powyżej piszecie, że rózne rodzaje skrętki daja różne przepustowości. Czy ten zwykły kabelek telefoniczny naprawdę zapewni przepustowość, powiedzmy, 2 MB?

Najlepiej będzie, jak w budynku przewód do podłączenia linii telefonicznej przygotujesz teraz.

Jeśli nie wiesz, w jaki sposób w przyszłości operator udostępni przyłącze telefoniczne (napowietrznie - ze słupa, czy kablowo - ziemnie - ze słupka kablowego przy studzience telefonicznej), to wykonaj oba rodzaje przyłącza.

Dla przyłącza napowietrznego - na wysokości piętra lub poddasza, na ścianie szczytowej wyciągnij jedną skrętkę UTP. Do tego miejsca operator dociągnie przewód napowietrzny.

Dla przyłącza ziemnego - wyciągnij jedną skrętkę UTP, około 20 cm od ziemi, na cokole domu od strony drogi. Do tego miejsca operator wkopie kabel ziemny.

Oba przewody możesz zakończyć puszką połączeniową (klasa szczelności min. IP44).

Pamiętaj też, że linia telefoniczna najpierw wchodzi do centrali alarmowej, a z centrali alarmowej wychodzi dopiero na telefony w domu (lub centralkę telefoniczną).