Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak rozplanować głośniki i instalację w domu

markar99

Recommended Posts

Jeżeli nie zrobię tego teraz to później mogę żałować - więc chcę. Tylko nie wiem jak. już trochę czuję się zmęczony tym planowaniem gdzie gniazdo, gdzie włącznik, jakie oswietlenie itd. Wczoraj wyczytałem że ktoś rozplanował sobie przewody pod głośniki. Jak? Jak to zrobić jak nie wiem gdzie co będzie stało nie mówiąc jaki sprzet będe miał za ... jakiś czas. Pomóżcie - może poprostu na to jeszcze nie wpadłem i wymagam naprowadzenia. Ok?

Pozdrawiam forumowiczów.

M.K.

Żartowałem, że jestem trochę zmęczony ... jestem bardzo mocno zmęczony!

Jeżeli nie zrobię tego teraz to później mogę żałować - więc chcę. Tylko nie wiem jak. już trochę czuję się zmęczony tym planowaniem gdzie gniazdo, gdzie włącznik, jakie oswietlenie itd. Wczoraj wyczytałem że ktoś rozplanował sobie przewody pod głośniki. Jak? Jak to zrobić jak nie wiem gdzie co będzie stało nie mówiąc jaki sprzet będe miał za ... jakiś czas. Pomóżcie - może poprostu na to jeszcze nie wpadłem i wymagam naprowadzenia. Ok?

Pozdrawiam forumowiczów.

M.K.

Żartowałem, że jestem trochę zmęczony ... jestem bardzo mocno zmęczony!

Obecnie puszczanie na stałe przewodów do systemu HiFi czy kina domowego mija się z celem. Lepiej puścić możliwie dużo peszli w podłodze i ścianach, w które można później wciągnąć dowolne przewody, światłowody, itp.

Ja tak mam u siebie. Od punktu centralnego mam rozprowadzone w podłodze peszle do kilku punktów i pozostawione pod listwą przypodłogową. Również od punktu centralnego mam rozprowadzone w ścianie rury do ekranu plazmowego lub LCD a w podłodze i ścianie tylnej do projektora. Takie rozwiązanie umożliwia później pełną dowolność przy realizacji systemu audio - video.

Zwracaj uwagę, aby peszle nie przebiegały wzdłuż instalacji elektrycznej (możliwe późniejsze zakłócenia w systemie audio).

Witam

Zbych dobrze radzi. Poczytaj, choćby w necie, o istniejących sposobach odtwarzania dźwięku przestrzennego, 4+1, 5+1, 6+1 itd. itp.

Poprowadź peszle do systemu "max". Dojrzejesz, to dokończysz ( kablem, światłowodem czy inaczej). Kino w domu? Czemu nie?

Pozdrawiam Adam M.

Przewody mozna schowac, nawet puzniej w listwach przypodlogowych demontujac je i puzniej spowrotem montujac. Trzeba tylko wybrac takie ktore pomieszcza kilka przewodow. A przwody glosnikowe, przynajmniej do przednich glosnikow powinny byc grubsze.

Najlepiej jak wiemy, przynajmniej z grubsza w jakich okolicach beda glosniki - wtedy przewody mocujemy na stale, zostawiajac nadmiarowe koncowki.

Nie polecam peszli, chyba ze o duzo wiekszej srednicy, a i tak b.ciezko bedzie przeciagnac przewod, zwlaszcza w ich zagieciach. Pomocne bedzie pozostawienie pilota : drutu ktorym wciagniemy przewod,