Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolęda?

Grzesiek13

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ten od "gazu" to chyba lepsiejszy :roll: jaki on da przykład temu dziecku, jak od małego go ucza kłamać. Jak on ludzi spowiada?

Normalnie,zważywszy,że spowiedź jest przed Bogiem,a nie księdzem. ;)

Ksiądz w tej sytuacji, to tylko urzędnik Pana Boga. ;)

Ten od "gazu" to chyba lepsiejszy :roll: jaki on da przykład temu dziecku, jak od małego go ucza kłamać. Jak on ludzi spowiada?

Normalnie,zważywszy,że spowiedź jest przed Bogiem,a nie księdzem. ;)

Ksiądz w tej sytuacji, to tylko urzędnik Pana Boga. ;)

Tylko, że ten urzędnik udziela rozgrzeszenia, albo nie. :roll: :-? :-?

Ja też jestem po pierwszej w nowym domku kolędzie.U nas był "młody",znaczy się wikary.Męża nie było,bo pracował biedaczysko.Ale ksiądz nawet nie zapytał.Kolęda odbyła się ekspresowo-5/10 minut dosłownie.Nawet za bardzo danych nie spisywał,bo mówi,że to dopiero jak będzie numer domu.Najbardziej się ubawiłam,jak córka wyskoczyła z kopertą,a ksiądz ją pochwalił jaka to jest rezolutna i rozgarnięta.Trochę się bałam,że będzie chciał w każdy kąt zaglądać,bo tak gdzieś ktoś na forum pisał.Ale gdzie tam,poświęcił dom na samym początku w trybie ekspresowym.

A u nas w zeszłym roku był pierwszy raz i OSTATNI!więcej go niezaproszę.

Uszykowałm ci ja chałupę,ustroiłam,krucyfiks świece..nie miałam kropidła-koka porawiłam i czekam! (mieszkanie mocno rustykalne ściany z czerwonej cegły,kominek,stara komoda po babci,suszone kwiatki pirdułki robiące klimat_cieplutki_.

Jest :oops: wchodząc podał mi płaszcz z odpowiednim gestem co bym go powiesiła!wszedł do pokoju w miejscu w którym mieliśmy się modlić powiedział prędko Ojcze Nasz i DWA zdania coś tam o poświęceniu naszego domu i ZAPYTAł GDZIE MAM KROPIDŁO?skruszona oznajmiam że nie kupiłam bo zapomniałam,ale mam suszoną piękną różę więc może...lub ręką.Z wyrazem niesmaku na ustach powiedział trudno i wcale nie pokropił mi domku.popatrzył po chałupie i mówi ŁADNIE TU ŁADNIE JAK W TAKIEJ JEDNEJ FAJNEJ KNAJPCE NA GUBAŁÓWCE. A później 3-mce po wizycie spaliła się nam 1/3 mieszkania .WYBUCHŁA TERMA !

Kara boska. Tylko dlaczego Tobie spaliło się mieszkanie, a nie jemu plebania? Zupełnie tego nie rozumiem :evil: :o

Skoro to widziałeś,to dlaczego nic z tym nie zrobiłeś jako parafianin?

Widać,że w Twojej parafii takie rzeczy się akceptuje po prostu,a jedyny sprzeciw to.... plotkowanie i święte oburzenie.

A cóż może zrobić zwykły parafianin? I proszę mi tu nie ppisać, ze może należeć do Rady Parafialnej, bo nie może! W Radzie 50% to księża, siostry i służba kościelna, reszta jest wybierana z polecenia proboszcza (taka "ordynacja wyborcza" obowiązuje). Na ogół chyba wciąż ci sami ludzie.

Może to i plotki, ale te się z czegoś biorą. Bo np. u nas takich plotek nie ma, chociaż księża są różni. Raz kolęda jest w porządku, raz nie (zero rozmowy, ksiądz siedzi i panuje krępująca cisza, próbujemy coś zagadnąć, ale bez skutku, czeka na kopertę, a tu koperty niet (wpłacamy na konto parafii), w końcu wychodzi).

Księża bywają różni i tacy oddani jak mówil Opal i tacy jak mówi Grzesiek.

Nie ma co się licytować. Z innymi grupami zawodowymi jest tak samo. Ja jestem prawnikiem, więc połowa tych co mnie bliżej nie zna myśli, że mam mnóstwo kasy, bo na pewno mam jakieś kosmiczne układy; inni, że pewnie jestem do d... skoro tej kasy nie mam :wink:

Przecież we wszystkich grupach zawodowych sa czane owce, więc księża też bywają różni.

U nas kolęda w tym roku była fajna.

Ksiądz chwilkę usiadł pogadał, wypytał czy mamy pracę :wink:

a na koniec powiedział, ze ostatni raz odpuszcza mojej córci Hani brak zeszytu do religii :D

Dla niewajemniczonych - Hanusia ma niecałe 5 miesięcy.

Potem pobłogosławił dziecię, pozegnał się grzecznie i poszedł, pozostawiwszy po sobie bardzo miłe wrażenie. Według mojej mamy także estetyczne, bo powiedziała, że był bardzo przystojny.

A że zabrał kopertę?? - w końcu dałam, bo chciałam, jakby jej nie było to co? Nie przyszedłby za rok? Eeeeeeeeee, nie sądzę :D