lukabuka 22.01.2003 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Witajcie. Przeczytałem chyba wszystko w Forum o ścianach i już, już byłem zdecydowany na PTH 44 P+W (jednowarstwowo oczywiście, ciepła zaprawa), gdy mój murarz (doświadczony w PTH i polecony jako bardzo solidny i fachowy) gorąco mi to odradza i namawia mnie do ściany trójwarstwowej PTH 25 + styropian 8 + PTH 11,5. Koszt identyczny jak 44 jednowarstwowo. Takie też ściany zrobił w swoim domu i kilku innych, mimo tego, że początkowo robił 44 jednowarstwowo, ale jak twierdzi nie wszyscy uzytkownicy 44 jednowarstwowo są zadowoleni z tego rozwiązania - głównie po ostatnich mrozach do -25 stopni - ściany są zimne.Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 22.01.2003 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 niech Ci wykonawca zrobi kosztorys, zobaczysz czy za 3 warstwowa sciane chce tyle samo co za porotherm, wykonawcy nie lubia scian jednowarstwowych bo trzeba to robic solidnie i rowno .... mam sciany jednowarstwowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 22.01.2003 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Jestem w szoku. Jesli z Waszych wspolnych wyliczen (z majstrem) wyjdziem ze sciana trojwarstwowa jest w tej samej cenie (z robocizna i wszystkimi materialami) co sciana jednowarstwowa z POROTHERMU P+W na ciepla zaprawe, to:1. Albo wszystkie moje wyliczenia sa "do bani" i analizy na ramach MURATORA2. Albo murarz robi Cie w balona (boi sie rezimow murowania sciany jednowarstwowej - trzeba naprawde sie przylozyc)3. Albo ktos Ci "zapodal" KOSMICZNA cene za porotherm. Ja robilem jednowarstwowa z porothermu rowniez na ciepla zaprawe i pacilem 20 PLN + VAT za 1 mkw. sciany.Rozmawialem z moim majstrem. Cena za mur trojwarstwowy jest zupelnie inna.Nie namawiam cie na porotherm. Jesli chcesz sciane trojwarstwowa - ok. Ale na pewno bedzoe drozsza od jednowarstwowej. POLICZ TO DOBRZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 22.01.2003 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Zawsze mozesz majstra spytac o ludzi, ktorzy nie sa zadowoleni z PTH 44 P+W na ciepla zaprawe. Ciekawe co jest przyczyna ich niezadowolenia.Moze spaprana robota? Np. Mostki termicze lub zbyt duze zuzycie cieplej zaprawy (zbyt szerokie fugi).Nie mozna tego wykluczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 22.01.2003 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 No to ja policzyłem:P+W 44: 91.20 P+W 25: 55P+W 11,5: 28.80Styropian 8cm: 10Razem: 93.8 Biorąc pod uwagę, że przy trzywarstwowej łatwiej (czytaj taniej) wykonuje się nadproża i wieńce koszt materiałów wyjdzie prawie identyczny. A robocizna zależy od ekipy:jednowarstwowa - mniej pracy ale ryzyko (spaprania) większe,trzywarstwowa - więcej pracy ale bardziej tolerancyjne na błedy Podsumowując rzeczywiście koszt może wyjść podobny PS. Ceny netto, loco magazyn, bez rabatów z oficjalnego i aktualneg ocennika Wiennerbergera. Tynki nie zmienią ceny bo niczym sie nie różnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 22.01.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Fajnie - tylko, ze to jest koszt materialow za 1 m.kw.Z tego co wiem w scianie trojwarstwowej chyba nie wrzuca sie tak poprostu syropiany pomiedzy dwie warstwy, a i warstwy powinny jakos sie trzymac.Robocizny na pewno jest duzo wiecej (poprostu podwojna robota murarska) a i dlubaniny znacznie wiecej.Jasne, ze jesli murarz zgodzi sie robic sciane trojwarstwowa w cenie jednowarstwowej - mozna zaczac temat rozpatrywac.Ale co to za murarz, co za ta sama kase chce robic 2 razy wiecej muru? Chyba nie lubi porothermu i jest "tradycjonalista".A przy takich fachowcach CZESTO (niczego nie przesadzam) trzeba uwazac. Czasem wyznaja zasade " W murarce - metr nie miara.... - to sie poprawi. I tak na wierzchu bedzie styropian."Konczac watek - POLICZ TO DOBRZE. SPYTAJ KONKURENCJI zanim podejmiesz decyzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeq 22.01.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Zwroce uwage ne fakt iz bloczek 11,5 nie jest przeznaczony na mur zewnetrzny oslonowy. To bloczek na scianki dzialowe. Musi to byc raczej cegla. A jest rowniez rozwiazanie porownywalne z Porothermem 44 w cenie a trojwarstwowe. Poroton T24 3,4 X 13=45 zl m/kw + welna10 7 zl m/kw + cegla dziurawka na 12 60 X 0,55=33Razem wiec bez tynkow 85zl Ja wynegocjowalem robocizne za mur 3 warstwowy 22zl m/kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 22.01.2003 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Jasiu podałeś nieaktualne ceny.Obecnie Pth 44p+w 86,40pth25p+w kl15 52,25pth11,5p+w 28,80Są to ceny cennikowe bez rabatów.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.01.2003 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Jesli cena podana przez ketiso sie potwierdzi to ze wzgledu na rozne problemy przy murze wielowarstowym wybieram 44. Tym bardziej ze cena murarki takowego siega dolnej granicy 15 zl m.kwRanny ale co z tymi slawetnymi cyklami przemarzania. Juz wymyslilem ze oslaniajac welna mam ten problem z glowy a tu masz . Nowa koncepcja:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 22.01.2003 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Jedziesz poniżej pasa Cena usługi zależy od poniesionych kosztów i założonej marży. To że ktoś chce za trójwarstwówkę tyle co inny za jednowarstwową o niczym nie przesądza (ja za stan surowy płacę 35 tys., a Zbyniu 11 tys. - czy to o czymkolwiek przesądza !?). Ja nikogo do niczego nie namawiam. Sam nie buduje ani jedno, ani trzywarstwowej i wogóle nie z Porothermu. Tylko wyrobiłem już sobie taki odruch żeby w nic nie wierzyć i wszystko sprawdzać. Napisałeś "policz sobie" to policzyłem. Nic na to nie poradze, że wyszło nie po twojej myśli. PS. Koszt kotew itp.. ma znikomy wpływ na koszt muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.01.2003 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Aha i jeszce jedno. Jest rowniez rozwiazanie nieco tansze a rownie cieple. Poroton 36,5 13x4,2 55zl + system Ecorock L ok 40 zl m/kw to z tynkiem. Ale zamieszanie co? A tak bylo dobrze ALFA i juz A jakie macie zdanie na mozliwosc 36,5 bez ocieplenia? Toz to rewelacja cenowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeq 22.01.2003 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Apropos nadprozy i wiencow. NIe wiem jak u Wienerbrgera ale u Robena jest cala gama roznych ksztaltek do nadprozy i wiencow wiec latwosc wylania bajkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 22.01.2003 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Do Ketiso - ceny wziąłem z http://www.wienerberger.pl Ale te różnice nie wnoszą wiele do naszych rozważań. Porównywać tak naprawdę można (o czy wiesz nie gorzej ode mnie ) po uwzględnieniu rabatów, kosztów transportu, różnic w dodatkach (zaprawa, nadproża, wieniec). IMHO różnica w cenie kompletnego muru P+W 44 i trójwarstwowego wyjdzie na tyle nieduża, że powinny decydowac względy praktyczne, a nie cena. A to czy lepsza jest trójwarstwówka czy jednowarstwówka to już indywidualna sprawa. Nawet nie będę próbował nic sugerować bo mnie zadziobią Do WiteQ: Ale oryginalne nadproża zawsze wychodzą drożej niż chamski zbrojony beton zalepiony wełną czy styropianem, a efekt ten sam _________________ Jasiu ze Szczecina [ Ta wiadomość była edytowana przez: Jasiu dnia 2003-01-22 12:36 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojto 22.01.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Nie jestem specjalistą , ale ciągle zastanawia mnie jeden problem. Otóż ściany jednowarstwowe mają normę przenikania 0,5 czegośtam,a ściany wielowarstwowe 0,3.Ściana typu MAX+12 styroma wsp.przenikania 0,27 a Poro 44 0,36.Więc gdzie tu sens?Tańsza ściana i cieplejsza czy droższa i zimniejsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojto 22.01.2003 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Nie jestem specjalistą , ale ciągle zastanawia mnie jeden problem. Otóż ściany jednowarstwowe mają normę przenikania 0,5 czegośtam,a ściany wielowarstwowe 0,3.Ściana typu MAX+12 styroma wsp.przenikania 0,27 a Poro 44 0,36.Więc gdzie tu sens?Tańsza ściana i cieplejsza czy droższa i zimniejsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojto 22.01.2003 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Nie jestem specjalistą , ale ciągle zastanawia mnie jeden problem. Otóż ściany jednowarstwowe mają normę przenikania 0,5 czegośtam,a ściany wielowarstwowe 0,3.Ściana typu MAX+12 styroma wsp.przenikania 0,27 a Poro 44 0,36.Więc gdzie tu sens?Tańsza ściana i cieplejsza czy droższa i zimniejsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 22.01.2003 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Ceny które podałem są pewne i obowiązują od 01.01.2003(potwierdzenie można uzyskać pod tel 022 5142100.Koszt kotew wcale nie jest pomijalny (od 6 do nawet 15 zł na m2,).Jakość nadproży wykonywanych "samemu" na budowie to bardzo często "beton"(bardzo ważny cudzysłów) kręcony w betoniarce ponieważ wiele osób nie decyduje się na zamawianie 1 do 2 m3 betonu słuchając rad murarzy - ale oczywiście nie jest to reguła tylko często występująca prawidłowość.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeq 22.01.2003 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Nic sie nie zgadza. Przed chwila zajzalem na oficjalna stronke wienebergera i cena 44 to 6,12 brutto x 16 =98zl za m/kw. No chyba ze ceny niaktualne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeq 22.01.2003 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Przed chwla dzwonilem po wczesniej podany numer i wersja ostateczna za 44 W=P 5,4 netto to 5,8 br x16=92,8 i juz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 22.01.2003 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Ale ceny podane przez producenta można sobie w buty wsadzić. Pracownik magazynu producenta podał mi namiary na firmę w której kupuje bloczki w cenie, dużo niższej niż u producenta po super rabatach. To częsta praktyka - producent musi "trzymac cenę", żeby dealerzy mieli zagwarantowaną marżę (przeważnie 30% lub więcej). Ale zawsze jakiś sprzedawca nie wtrzyma ciśnienia i sprzeda towar z minimalną marżą. Do tego przy małych odległościach małe składy budowlane dają transport gratis. Tak samo napewno jest z Porothermem - oficjalne cenniki są do wstępnej kalkulacji - do dokładnych obliczeń się nie nadają. Np.: jeden ze składów proponował mi Porotherm P+W 25 w cenie 3.95 brutto z transportem, a oficjalna cena Wiennerbergera to 5.35 +transport.To daje ponad 35% rabatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts