Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

i znów ten porotherm

Recommended Posts

On 2003-01-28 09:21, pirat wrote:

JoteR, wg mnie brednie opowiadasz !!! .... Ja budowałem z Porothermu 44P+W i tez zostało kilka pustaków które lezą na placu budowy juz drugą zimę.... nie przykryte i jakos sie nie rozleciały..nawet wczoraj skakały po nich moje dzieciaki i były w całości ..moze poprostu te o których mówisz to była jakaś wadliwa partia produkcyjna ???

Pozdrawiam PIRAT

P.S. A tak nawiasem to z Porothermu P+W mozna stawiać budynki do 7-dmiu kondygnacji

z waszych doswiadczen wynika ze partia musiała być wadliwa. nie wiem może macie racje, ale to tylko potwierdza, że takie przypadki mogą się zdarzyć nawet najlepszemu producentowi. proszę nie przedstawiajcie mi danych technicznych co możma , a co nie.... . ja piszę tylko, zgodnie zresztą z tytułem strony "wymiana doświadczeń" to co widziałem na własne oczy. gdybym nie widział głosu bym nie zabierał. pa

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

On 2003-01-28 09:21, pirat wrote:

JoteR, wg mnie brednie opowiadasz !!!

P.S. A tak nawiasem to z Porothermu P+W mozna stawiać budynki do 7-dmiu kondygnacji

pirat, widać, ze się naczytałeś ulotek

piszesz chyba o ścianach działowych - nie narażonych na warunki atmosferych, myśle

On 2003-01-28 09:14, Anonymous wrote:

JoteR, a nie widziałeś nigdy kościoła z cegły, który stoi już kilkaset lat ??? Nie opowiadaj takich bredni.

Anonim, nie widziałeś kupy cegły która rozpłynęła się po jednym sezonie ??? Wyjdź z pokoju od kompa i przejdź się po budowach

Cegła wypalona sie nie rozpłynie, ale ususzona (gdy producent oszczędza energie) zawsze się rozpływa po deszczu - nie wiedziałeś tego ???

Ty myślisz może, że każda partia jest idealnie taka sama i kontrola wszystkie bada ??? :lol:

Idealista i marzyciel Jesteś chyba z natury, co ?:smile:

On 2003-01-28 08:57, JoteR wrote:

powiem szczerze! jestem zadowolony że nie używałem tego materiału. sąsiad budował - to było w roku 2001 - i została mu reszta bloczków która przez zimę leżała narażona na dzialanie wilgoci i niskiej temperatury. ma wiosnę, jak stopniał śnieg, okazało sie że z bloczków pozostała kopka wypalonej gliny. to tyle pozdrawiam.

Truman jaki defetyzm ?

Zarzucono JotR- owi brednie (i to była osobista wycieczka !), który zrelacjonował fakty.

Ja cegłe rozpuszczoną deszczem widziałem - sensacji w tym żadnej nie widzę

i nie generalizuje, że każda czy wszystkie

przyjmuje to za fakt (jak chleb raz mocniej wypieczony a innym razem zakalec - mimo kontroli i wyższej techniki)

Truman, czyżbyś Ty z phorothermu ???:roll:nie żartuj!!!

Anonim, nie widziałeś kupy cegły która rozpłynęła się po jednym sezonie ??? Wyjdź z pokoju od kompa i przejdź się po budowach

Cegła wypalona sie nie rozpłynie, ale ususzona (gdy producent oszczędza energie) zawsze się rozpływa po deszczu - nie wiedziałeś tego ???

Matołek, pokaż mi chociaż jeden nowy dom, który się rozsypał w nim cegły rozmokły od deszczu. Puknij się w łeb przyjacielu.

Fredy nie mam ochoty przerzucać sie cyferkami, częściowo zrobil to za mnie Inwestor - dzięki :smile:

Co do robocizny to rzeczywiście cena może byc względna, w każdym bądż razie nigdy nie uwierzę że polozenie 16 pustaków w scianie 1 warstwowej kosztuje tyle samo co 25 maxów, 17 sztuk (a nawet wiecej w przypadku cegly) pustaka z warstwy zewnętrznej a do tego jeszcze welna pomiedzy nimi....

On 2003-01-28 09:14, Anonymous wrote:

JoteR, a nie widziałeś nigdy kościoła z cegły, który stoi już kilkaset lat ??? Nie opowiadaj takich bredni.

Anonim - Puknij się w łeb przyjacielu.

jak masz coś ciekawego na temat " i znów ten porotherm "

to napisz - bo glądzisz

Wiem ,że miarą jednostkową długości w układzie SI jest metr.

Przy okazji chciałem zapytać kilku wypowiadających się powyżej (tych ,którzy widzieli rozpuszczone cegły ,czy też pustaki)co jest miarą "popeliny".Jak sądzę bardziej kompetentnych osób do uzyskania tej odpowiedzi nie sposób znaleźć.Więc z tąd też moje pytanie.

HEJ!

panowie!

trochę szacunku dla wlasnych osób! to że ktoś widzial coś do czego nie chcecie wiedzieć nie upowaznia was do takich wypowiedzi. ja osobiscie odbieram je jako obelżywe. to że występujecie anonimowo pomimo wlasnego nick'a nie upoważnia was do tego

WIECEJ KULTURY OSOBISTEJ a jeśli nie chcecie pogodzić sie z zasadami forum, ze każdy mówi co ma do powiedzenia albo do przekazania to po prostu nie zaglądajcie na te stronę!!!!!!!!!!!!!

Tak jest, ketiso! :smile:

Pisanie bzdur trzeba tępić! Jeżeli ktoś z faktu, że wystawione na działanie czynników atmosferycznych, leżace na kupie cegły ulegają rozmięknięciu (a w przypadku zwykłych cegieł to normalne) wyciąga wniosek, że to samo stanie się z wybudowanym z nich domem to niech lepiej nie pisze nic bo kretyński ferment wywołany pamiętnym artykułem w szmatławcu mamy na tym forum juz za sobą i nie mam sensu do tego wracać.

Nieplumin

On 2003-01-28 17:54, Anonymous wrote:

Wszystko co nie jest przykryte dachem trafi szlag wcześniej czy później. Tutaj nie ma już znaczenia czy to max, porotherm, czy BK albo kermazyt.

Dokładnie wsześniej czy pózniej ,ale najwcześniej porotherm.

Witajcie ponownie. Jak widzę moja wypowiedź odnośnie dylematu jedno-a-trójwarstwowa-w-tej-samej-cenie spowodowała, że niektórzy zaczynają sobie ubliżać od różnych-tam. A chodziło mi tylko o to, czy to możliwe, żeby zbudować W TEJ SAMEJ CENIE ścianę jedno i trójwarstwową. Jak policzono na łamach forum koszt materiałów jest identyczny, ale nikt nie chce wierzyć, że murarz chce tyle samo pieniędzy za trzy warstwy, co za jedną. Ja to potwierdzam, bo właśnie podpisałem z nim umowę na trzy warstwy.

Teraz pytanie następne: czy ocieplić wełną czy styropianem? Przypominam, że ma być Porotherm 25+izolacja+11,5 na zwykłej zaprawie.

(lukabuka)

Jesli juz uparles sie na sciane trojwarstwowa to chociaz pomysl o mozliwosci zamiany porothermu 25 na poroton 24. Przy takiej scianie to wszystko jedno , a znacznie taniej , jak 4,4 do 3,4 za sztuke. A pamietaj ze protonu potrzeba 13 szt na m/kw. Ja rowniez bezwzglednie sam optowalem za sciana trojwarstwowa ale do zmiany decyzji przekonalo mnie pare argumentow. Po pierwsze post przypominajacy o tym iz w scianie trojwarstwowej moga sie dziac rozne dziwne rzeczy z powodu przesuniecia wglab muru punktu rosy. Po drugie biorac po uwage wszystkie koszty sumarycznie niewatpliwie 44W+P bez ocieplenia wychodzi najtaniej. Wlasnie dzis wynegocjowalem 5,4 brutto szt. loco budowa. Po trzecie nie ,moglem spac wyobrazajac sobie jak deszcz czy burza zalewa mi wlasnie welne mineralna w wymurowanym wlasnie murze po zdraciu przez wiatr polozonych zabezpieczen.Tak wiec istotny problem praktyczny z glowy. A to jest wlasnie odpowiedz na Twoje pytanie czym ocieplac. Jesli porotherm to steropian jes bez sensu. Zalety ceramiki trzeba wspomoc a nie likwidowac steropianem. Ale pomysl o tej burzy i przekalkuluj.

Dzięki Inwestor.

Mam pytanie jaką pow. ścian zewn. wziełeś do obliczeń, jaką średnią różnicę temp.,oraz ile u Ciebie trwa sezon grzewczy bo Twoje obliczenia są dla mnie kompletnie nie zrozumiałe.

Przyjmując okres grzewczy 6mies,średnią różnicę temp. 25C, to Twój dom musiałby mieć tylko 129m2.To trochę mało.Gdyby tak było czyli gdyby różnica we wsp.U o 0.1 powodowałaby tylko zysk roczny na poziomie 170zł to nikt by tak nie szalał. Myślę że wogóle nie opłacałoby się ocieplać domów z lat 70. Poco dawałeś zatem zaprawę ciepłochronną przecież to taki koszt a potencjalny zysk myślę że chyba ok. 30 zł na sezon-oczywiście według Twoich obliczeń.

LUKABUKA- też myślę o zbudowaniu takiej ściany. Ja na pewno zastosuję wełne mineralną. Styropian w ścianie trójwarstwowej to nieporozumienie. Nie martw się tymi burzami wełna ustawiona pionowo np.Superrock prawie nie namaka-próbowałem spływa po niej jak po kaczce. A nawet jak trochę zamoknie to potem wyschnie. Ta wilgoć nic ci nie zaszkodzi. Każda ściana w trakcie budowy po deszczu jest mokra. Pamiętaj tylko o kotwach najlepiej ze stali nierdzewnej - mama namiary na firmę sprzedającą jak będziesz potrzebować to podam Ci.

Lepiej rzeczywiście zastosuj Poroton24.Jest znacznie cieplejszy ma k=0.80 a Porothon 25 aż k=1.22. Wynika to stąd że Porothon 25 ma szczeliny prostopadle do ściany ( zrobili tak aby zwiększyć izolacyjność akustyczną - szczególnie dla ścian 2warstwowych)a Poroton równolegle. Porotherm25 ma jeszcze jedną wadę - znacznie trudniej jest na nim coś powiesić.