ketiso 30.01.2003 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Anonimowy.Chyba masz rację dalsze przekonywanie się nie ma sensu,przy czym warto zaznaczyć,że nie dotyczy to płaszczyny merytorycznej.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 30.01.2003 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 po co dajecie sie wciagac w te jalowe dyskusje ?Ja mam ściany P44 P+W ze wsp. 0.5 albo gorszym i za przeproszeniem mam gdzies kto jakie ma na ten temat zdanie. Zdadzam się że jak we wszystkim tak i w budowaniu trzeba zachować zdrowy rozsądek, ale jeżeli ktoś chce mieć metrowe ściany ze wsp. 0,01 to jego sprawa niech buduje tylko na Boga odpuście juz sobie. FREDY co do welny masz rację produkty firmy ROCKWOOL sa hydrofobizowane przez co nienasiąkliwe i co za tym idzie nie jest konieczne stosowanie folii przeciwwilgociowej (poza lazienkami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2003 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 dobrzykowice masz potwornie zimną ścianę i prędzej czy później będziesz ją docieplał - jak w banku. Ale to rzeczywiście tylko i wyłącznie Twój problem. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim dyskutantom, dla mnie ta wymiana zdań wcale nie była jałowa i odbyła się w miłej atmosferze (chociaż z anonimem ). #3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 30.01.2003 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Kolejny wątek o wyższości współczynnika 0,3 nad 0,25. Dziwne, że nikt nie przekonuje o tym, że lepiej wybudować ścianę 0,6 od np. 0,5. O dziwo, wbrew temu co pisze Jasiu i Ketiso opłaca mi się robić ściany nawet cieplejsze niż 0,2. Nie popieram też anonima aby robić najcieplejsze ściany na jakie pozwatają techniczne możliwości ale 0,15 ciągle jeszcze jest ekonomicznie uzasadnione w moim przypadku. Właściwie wszystko zależy od założeń, bo matematyka jest jedna ale wyniki można różnie interpretować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2003 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Jezier nas pięknie pogodził. Niech tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 30.01.2003 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Jezier Wszystko OK ale ani ja ani Jasiu nie stwierdzilśmy ,że takiej ściany ,o której napisałeś nie warto budować ,bo może się tak zdarzyć ,że to może być poprawne ,bo np zapłacisz za materiał 3 dniami robocizny pieszej z kosą po 9 krajcarów lub 3 dni konno i 6 dni pieszo (nie ma w tym żadnej złośliwości). HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2003 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 On 2003-01-30 13:43, ketiso wrote: Jezier Wszystko OK ale ani ja ani Jasiu nie stwierdzilśmy ,że takiej ściany ,o której napisałeś nie warto budować Odwracasz teraz kota ogonem bo właśnie twierdziliście, że takiej ściany NIE warto budować. Drugiej części Twojego postu nie złapałem zupełnie. #3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 30.01.2003 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Druga część dotyczy właśnie pierwszej.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2003 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 no to teraz wszystko jest jasne, hej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 30.01.2003 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 ketiso. Dlaczego zdarzyć. Aby sobie nie utrudniać obliczeń biorę ścianę dwuwarstwową tylko z różną grubością izolacji. Robocizna będzie mnie kosztowała tyle samo, więc różnica jest tylko w koszcie izolacji. Połączyłem w arkuszu kalkulacyjnym kosztorys z OZC i porównywałem otrzymane wyniki z przyszłym okresem zwrotu (abym nie był posądzony o futuryzm przyjąłem 10 lat). Gdzieś w okolicy 0,15 jest moja granica posiadania domu jak określił to jasiu. Oczywiście moje obliczenia nacechowane są zapewne kilkoma błedami (biorę ceny materiałów z cennika a nie wynegocjowane - ale to jest na moją niekorzyść). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2003 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 To co wyliczyłeś Jezier dla mnie jest intuicyjnie oczywiste. Jeżeli wziąłbyś pod uwagę dłuższą perspektywę czasową i dodatkowo założył, że źródła energii będą drożeć w tempie, powiedzmy ostrożnie, 5% ponad inflację to wyjdzie, że opłacalna będzie ściana i o U ~0,1. Tylko, że takiej ściany nie da się sensownie w dniu dzisiejszym wykonać (chyba tylko w technologii szkieletowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 30.01.2003 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Jezier. Odpowiedzią jest to,że nie jest to zależność o charakterze liniowym.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeq 30.01.2003 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Troche mi to przypomina przypadki z mojej branzy. Sa ludzie ktorzy niesamowicie wyzylowuja za nibotyczne pieniadze swoje komputery. A wiecie dlaczego? Zeby puscic sobie wszelakiego rodzaju bechmarki i rozniaste testy i podniecac sie kolosalnymi cyferkami. Do rzeczywistych potrzeb i przeznaczenia komputera nie ma to sie nijak. Jesli wiec owe 0,1 ma byc po to by miec dobre samopoczucie to dlaczego nie? Oczywiscie jesli kogos na to stac. Rozne sa upodobania:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 30.01.2003 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 I znowu to samo. Mnie nie stać na 0,3 a komuter mam z procesorem PIII 550. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 30.01.2003 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 przeraża mnie taka dyskusja, ale zaczyna się robić coraz ciekawiejja mam athlona 1.4 gigazaraz zaraz ale co to ma współnego z porotermem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2003 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 witeq, nie mieszaj chłopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 30.01.2003 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Swoją drogą byłoby fajnie gdyby można było podkręcać izolacyjność domu przestawiając jakieś zworki lub ustawienia w biosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2003 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 On 2003-01-30 15:27, Jezier wrote: Swoją drogą byłoby fajnie gdyby można było podkręcać izolacyjność domu przestawiając jakieś zworki lub ustawienia w biosie. to nie komputer ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 30.01.2003 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 W zeszłym roku pod choinke dostałem książke o budowaniu (jakiś niemiecki reprint). Jest tam rozdział właśnie o tym co piszemy: budynek zeroenergetyczny albo pasywny - czyli taki, który nie wymaga dostarczania energii. I mniej więcej morał tam jest taki, że na razie się to jeszcze nie opłaca z powodów ekonomicznych i ekologicznych (jakby to kogo interesowało to mogę rozwinąć ten wątek) Dom "zwyczajny" ma dach i posadzkę U~0,2, okna U~1,1, a ściany U~0,3. Poprawić można w zasadzie tylko sciany. Koszt byłby niewielki - dodatkowe 3-5 cm wełny albo styropianu i mamy U<0,25. Co skutkowałoby mniej więcej 10% oszczędnościami (kiedyś to policzyłem ). To daje około 300,- PLN oszczędności rocznie (dom 150 m.kw. ogrzewany gazem ziemnym) BTW. takie same oszczędności daje piec kondensacyjny. Poprawienie wsp.U o kolejne 0,05 (U<0,2) jeszcze jest możliwe ale zaczyna być juz problematyczne (zwiekszyć grubośc izolacji do 20cm ? To sie bedzie trzymać!? Ocieplić ściane z P+W 44cm, albo BK 36 ? Troche drogo ), a efekty będą zdecydowanie gorsze bo udział takich ścian w stratach ciepła będzie już niższy niż 30% Konieczne byłoby równoczesne zainstalowanie rekuperatora i lepszej (trzyszybowa ?) stolarki okiennej. Dalsze docieplanie ścian IMHO wogóle jest bez sensu, bo ponad 80% strat ciepła będzie się odbywać przez wentylacje, okna, dach i posadzkę. Dlatego tak się czepiałem tego ocieplania za wszelką cenę. 0,3 to już troche dużo, 0,25 powoli staje się standardem, 0,2 jest super, ale zwiększone wydatki nie zwrócą się szybko albo wcale. Przy okazji Porothermu (bo o tym jest ten wątek) właśnie dostałem nową ofertę od jednego z hurtowników. Zszedł z ceną Porothermu P+W 24cm do poziomu 35,- PLN za metr.kw z transpotem. A to oznacza, że wybór BK czy Porotherm przestaje już zależeć od ceny. To chyba dobra informacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2003 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Już mi się nie chce o tym U Co do oferty na porotherm to nie jest to przypadkiem tylko sezonowa obniżka w zimie ? Tak już ma zostać na resztę roku ? #3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts