Don Pablo 25.08.2006 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Tak... 1. ...ale ma wysoki podajnik - pojemny ale kto wie czy jednak nie trzeba będzie obniżyć2. ...producent na swojej stronie nie pisze nic o możliwości zastosowania innego paliwa niż groszek3. ...brak opisu sterownika i możliwości współpracy ze sterownikami pokojowymi/pogodowymi4. ...wygląd to nie wszystko - ciekawe jak z awaryjnością i serwisem5. ...jakiś dodatkowy ruszt w razie gdyby...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 25.08.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Ja mam linga 25kW (z tym że nie model Combi - wtedy jeszcze nie był w ofercie - poza tym, tak dla przypomnienia - to nie spełnia on WYMOGU pieca ekologicznego :( - a ja np.: muszę mieć ogrzewanie ekologiczne :(:) ) od roku i jest OK. Don Pablo - sterownik pokojowy/pogodowy - to jest dobry ale dla ogrzewania gazowego/olejowego lub prądowego - cos takiego nie sprawdza się dla piecy na paliwa stałe :). Zanm kilka osób, co nie chciała w ten pogląd uwierzyć, kupili sobie te cuda i..... maja je odłączone :) - ale jak ktoś lubi bajery - to OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 25.08.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 O AldonkaS! Kolejne spotkanie w wątku podajnikowym.Oglądałem piec Żywiec i jakość wykonania zrobiła na mnie złe wrażenie. Oczywiście nie musi to świadczyć definitywnie o parametrach i jakości pieca (być może serce ma złote). Ja go nie kupię. Ten piec 38 kW to ma być na 250m2 pow użytkowej czy ogrzewanej? Nie kupuj zbyt mocnego pieca !!! Jeżeli sprzedawcy taki Ci doradzają to niekoniecznie muszą mieć rację. Ja mam 340 m2 powierzchni ogrzewanej i kupuję Malejkę 25 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 25.08.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 ... ale jest obudowany (maluch nie włoży paluszków w ślimak ) Jak niby ma ten maluch włożyć palce w ślimak ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 25.08.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Don Pablo przeczytaj wnikliwie instrukcję r-eco i przekonasz się, że jest to kociol z najbardziej zaawansowanym sterownikiem realizujacym współpracę z programatorem pokojowym.Ma oczywiście ruszt awaryjny.Jeśli chodzi o paliwa zatepcze typu pelety, czy owies, to takie kotły, z założenia muszą mieć konstrukcję dwupodajnikową. Zaden z tych kotłów, o których mówicie taki nie jest, więc podawanie informacji o paliwach; węgiel i pelet i owies jest zwyczajnym naciąganiem klienta. Oczywiście można te paliwa spalać w kotłach jednopodajnikowych, ale jakby na własne ryzyko. Jeżeli macie wątpliwości zapytajcie Piotrka 77 ile podajników ma w swoim kotle na owies. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 25.08.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 lukol-bis - jeżeli chodzi o piece na pellety i ekogroszek - to podajesz je tym samym podajnikiem i spalasz je w tym samym palenisku - tak jest np. w piecu Viadrus Ling dowolnego typoszeregu. Owisa nie można w nim spalać, ale też nie podniecajmy się - owies jest bardzo egzotycznym paliwem (czyt. osób używających tego paliwa jest w polsce na prawdę niewiele - znikomy procent - mnij więcej tyle co pomp ciepła albo mniej). Nie znam piecy produkcji r-eco, ale wiem, że mój Viadrus też może współpracować z regulatorem pogodowym - tylko że takie rozwiązanie dla pieca na paliwo stałe to czysty bajer . Zastanów się nad bezwładnością takiego pieca i całego układu, weź kartkę, policz, później wynik pomnóż razy 2 i wtedy wyjdzie taki mniej więcej realny wynik. Jak to zrobisz - to później zastanów się czy regulator pokojowy da Ci coś więcej niż zwykły, prosty, prymitywny termostat na kaloryferze w każdym pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 25.08.2006 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Ma ktoś taki? Proszę o opinie użytkowników i instalatorów. Zastanawiamy się nad zakupem kotła do domu o powierzchni ponad 250 m2. Dowiedzieliśmy się, że potrzebny jest nam kocioł o mocy 38 KW. Teraz zastanawiamy się między tymi dwoma kotłami, są w podobnej cenie. Z tym, że Ling ma ogromny zasobnik na opał, wygląda kosmicznie, można w nim palić zarówno groszkiem, peletami jak i rzekomo owsem. Może ktoś z Was palił już owsem w tym wynalazku? A Żywiec mają znajomi i sobie chwalą. Ma trochę małe drzwi i taki jakiś zwyczajny. Podzielcie się opiniami. a dlaczego taka duża moc? Przeciez przyjmuje się zapotrzebowanie w nowo budowanych dobrze ocieplonych domach w granicach 70-100 W/m2. Kiedyś zastanawiałem sie nad Żywcem - podobała mi sie jego 5 letnia gwarancja i dobry dostęp do czyszczenia kotła. Ale ostatecznie wziąłęm 18,8 kW Reco do ogrzania 150 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 25.08.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Tak... 1. ...ale ma wysoki podajnik - pojemny ale kto wie czy jednak nie trzeba będzie obniżyć 2. ...producent na swojej stronie nie pisze nic o możliwości zastosowania innego paliwa niż groszek 3. ...brak opisu sterownika i możliwości współpracy ze sterownikami pokojowymi/pogodowymi 4. ...wygląd to nie wszystko - ciekawe jak z awaryjnością i serwisem 5. ...jakiś dodatkowy ruszt w razie gdyby...? ad 1 zgadza się jest dosyć wysoko - u siebie planuję zamonować wciągarkę (cena 299 zł) ad 3 - opis sterownika jest na stronie internetowej - i jest świetny, prosty, czytelny; daje mozliwośc prostej regulacji wielu parametrów np kaloryczności groszku, porównując np dostepny opis sterownika Geco sterownik Reco jest o niebo lepszy. ad 4 kocioł mam zamontowany nie był jeszcze uruchomiony ale wystapiła usterka - nieszczelnośc na łączeniu kolnek zewn - ekipa z Cieszyna przyjechała po 2 dniach od zgłoszenia ad 5 jest dodatkowy ruszt wiecej doświadczeń po uruchomieniu kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 25.08.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 AldonkaS sprawiłaś mi niesamowitą przyjemność kierując kilka ciepłych słów tak osobiście do mnie, ale pozwolę sobie nie zgodzić się z nimi.Zacznijmy od układów podawania paliwa w kotłach:W kołtach retortowych na węgiel prawdopodobieństwo "przejścia" żaru poprzez podajnik do zasobnika jest minimalne, a jeśli juz proces ten się zainicjuje, to przebiega tak wolno, że zostanie to wykryte przez czujnik i porcja żaru zostanie usunięta z zasobnika. Zupełnie inaczej to wygląda przy peletach. Przy tym paliwie żar może tak szybko przemieścić się, że zanim czujnik to wykryje będzie już za ślimakiem, w zasobniku i zacznie rozżarzać paliwo w zasobniku. Niby niektórzy producenci stosują bezpiecznik wodny na tę okliczność, ale jego działanie nie jest do końca sprawdzone. Przypuszczam, że podobnie do peletów będzie zachowywał się owies.Dlatego każdy szanujący sie producent stosuje do peletów, owsa itp układy dwupodajnikowe żeby oddzielić małą porcję paliwa od tej dużej, już niebezpiecznej, w celu uniknięcia pożaru.Polecam Ci zapoznanie się z ofertą kotów na pelety, czy owies. Wszystkie te kotły są dwupodajnikowe, a więc droższe. Jak myślisz; czy nie ma to żadnego uzasadnienia? Zastosowanie programatora pokojowego jest całkowicie uzasadnione w przypadku kotła retortowego wyposażonego w odpowiedni sterownik. Taki sterownik ma właśnie r-eco.Nie wiem jak to wygląda obecnie, ale jeszcze niedawno Ling miał bardzo prymitywny sterownik, z którym rzeczywiście niewiele można było zrobić. Zresztą większość kotłow miała ten sterownik. Teraz wszyscy producenci kotłów przechodzą na dużo lepsze sterowniki. Z programatorem pokojowym sprawa wygląda tak jak klimatyzacja w samochodzie; dopóki tego nie spróbujesz, to uważasz, że nie jest to konieczne.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 25.08.2006 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Do żywca nic nie mam, choć wolę tyskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 25.08.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 lukol-bis - wyklad szczeliłeś niezły, ale: 1) co do pelletow sie nie wypowiadam - z przyczyn podanych wcześniej (dziś paliwo dla hobbystów), owies - również, 2) klimę w aucie (autach mam od kilku lat i wiem czym to się je :)), 3) w pracy mam rekuperatory, klimy i nawiewy - i też wiem jak to działa (więcej problemów niz pożytku - o kosztach nie wspomnę), 4) tak naprawdę to w piecu przydałaby się sonda lambda (to taki skrót myślowy), która by byla w stanie dozować odpowiednia ilośc powietrza do kotła (ma cos takiego KIELAR, ale tylko w tych bardzo drogich modelach), 5) sterownik pokojowy jak juz wczesniej napisałam - kompletny bajer - ja go nie mam, ale jak napisałam wcześniej znajomi mają i z niego ie korzystają - natomiast w piecach na gaz, olej, itp.rzecz bardzo porządana - podaj mi co ci daje sterownik pokojowy w praktyce (mam nadzieję że go masz i użytkujesz, bo jak nie masz ani jego ani pieca - to sorry, ale nie zabieraj gosu w dyskusji), każdy sterownik jest tak dobry jak nasłabszy element w układzie - a tym jest bezwładnośc pieca i tempo uzyskiwania pelnej mocy po rozpaleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.08.2006 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 A ja ostatnio Żubra co występuje w puszczy . Widzę, że mój wątek został wyciągnięty na wierzch. Ling czy Żywiec? Nie mam ani jednego z nich. Mamy Sasa. Obecnie bez zarzutu grzeje wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 25.08.2006 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 AldonkaS , ale mi dowaliłaś. Tak się zaczerwieniłem, że aż mi w pięty poszło.Pozwolisz, że zacytuję Twoje słowa:"lukol-bis - jeżeli chodzi o piece na pellety i ekogroszek - to podajesz je tym samym podajnikiem i spalasz je w tym samym palenisku - tak jest np. w piecu Viadrus Ling dowolnego typoszeregu"Wiec jednak coś o peletach wspomniałaś i sądzę, że te informacje, które ośmieliłem się Tobie przytoczyć, były zdecydowanie na temat. Nastepna kwestia, jak Tobie dobrze się powodzi i tyle masz, to sądzisz, że inni to już nic nie mają?Otóż informuję Cię, że mam programator pokojowy i uważam, że jest to urzadzenie rewelacyjne. Przede wszystkim w kategoriach komfortu, a w nastepnej kolejności, zmniejszenia kosztów ogrzewania.Co prawda wszystko jest napędzana bardzo nowoczesną kotłownią gazową, ale póki co nie chce mi się bawić z węglem i popiołem i mam satysfakcję, że mogę nawet miesiącami nie zaglądać do kotłowni. Bo po co.Uważam jednak kotły retortowe za urządzenia rewelacyjne i wszystkim polecam ten rodzaj ogrzewania. Uważam również współpracę programatora pokojowego z takim kotłem jako dopełnienie komfortu cieplnego.No cóż muszę też powiedzieć coś o przypadku Twoich znajomych.Przypuszczam, że nie potrafili odpowiednio zaprogramować programatora (nie jest to takie proste) i w takim przypadku, ale tylko w takim, jest on bezużyteczy.Serdecznie Cię pozdrawiam AldonkaS, z przyjemnością odpowiem na każde Twoje pytanie. Podkreślam; na każde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 26.08.2006 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 lukol-bis - pewnie masz racje z tymi moimi znajomymi - wszyscy o ktorych mówiłam maja dyplomy mgr inż automatyka - tak więc mysklę że na sterownikag\ch to sie trochę znają :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 26.08.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Chciałem pociągnąć z Tobą AldonkaS ten flirt słowny, ale nie wiem co powiedzieć. Jeśli mgr inż. automatyk stwierdza, że programator pokojowy nie może współpracować z kotłem retortowym, to co ja tępy nieuk mogę się wymądrzać. Przecież nie będę z uporem maniaka przekonywał Cię, że może, a nawet powinien. Nawet w instrukcjach do tych kotłów piszą, że może, ale pewnie nie wiedzą biedacy, co piszą Pozdrawiam Cię AldonkaS ciepło i serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 26.08.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Witam Jeśli mgr inż. automatyk stwierdza, że programator pokojowy nie może współpracować z kotłem retortowym, to co ja tępy nieuk mogę się wymądrzać. Spoko. Dzisiaj dowiedziałem się od producenta rolet z silnikami, że nie da sie rolety sterować z pilota , nie da sie podpiąć pod alarm i co ten iwestor jeszcze głupiego wymyśli . Nie podłączę i koniec! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 26.08.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 a ja mieszkam w żywcu, pracuję w Żywcu a mam Kielara.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufio 27.08.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Ja tez do zywca nic nie mam ale jednak wole lecha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 27.08.2006 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Chodzi o kociołek do warzenia piwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 28.08.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Do kotła na owies mam zainstalowany regulator pokojowy i sprawadza się on w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts