AldonkaS 28.08.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 lukol-bis - czy ja napisałam że nie można stosować??????? Napisałam, że stosowanie go jest bez sensu, a to zupełnie co innego. Napisałam również, że sterownik pokojowy (pogodowy) dla piecy zasilanych w gaz jest jak najbardziej w porządku i na miejscu. Taki sterownik mozna stosować, tylko co on da????? A jeżeli chodzi o tego automatyka, to napisałam to w kontekście tych trudności z użytkowaniem (czyt. zaprogramowaniem) takiego sterownika. Notabene, mój mąż też ma dyplom automatyka - a o jego reakcji na ten temat (po przeczytaniu tego wątku) nie będę tu pisała :). Tą wypowiedziąkończę swoje wypowiedzi w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46511-kocio%C5%82-%C5%BCywiec-czy-ling/page/3/#findComment-1327763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 28.08.2006 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Miałem nadzieję AldonkaS, że powiesz; "jak jesteś taki mądry, to przyjedż zainstaluj, zaprogramuj i pokaż jak to działa", a Ty mnie od razu mężem straszysz.No trudno. Nie, to nie.Ale spróbuj sama z tym programatorem, bo naprawdę warto. Nie wciskam Ci kitu - mozna stosować te programatory do ktłów retortowych.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46511-kocio%C5%82-%C5%BCywiec-czy-ling/page/3/#findComment-1328044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 28.08.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 lukol-bis - obiecałam sobie juz nie napiszę, ale no cóż...Powiedz mi proszę co takiego chcesz mi zaprogramować na tym sterowniku i co ma mi to dać w praktyce.Wiesz, na razie dużo piszesz, ale same ogólniki, proszę o konkretne rozwiązania i zalety. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46511-kocio%C5%82-%C5%BCywiec-czy-ling/page/3/#findComment-1328107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 28.08.2006 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Wybacz AldonkaS , że tak długo kazałem na siebie czekać, ale potraktowałem dosłownieTwoją poprzednią deklaracje i nie sądziłem, że jednak będziesz czekała na mnie.Na wstępie muszę się trochę pomądrzyć, a później szczegółowo odpowiem na Twoje pytanie.Ideą powstania kotłów retortowych, było maksymalne zbliżenie ich komfortu pracy i obsługi do kotłów gazowych, czy olejowych. Poza oczywistymi niedogodnościami, jak załadunek zasobnika i usunięcie popiołu, przedsięwzięcie to udało się. W związku z tym kocioł tego typu daje identyczne możliwości sterowania temperaturą w pomieszczeniach, jak kotły gazowe, czy olejowe (cały czas zakładamy, że palcz dosypie węgla i usunie popiół).Jeżeli nie uruchomi się pobór energi cieplnej z kotła, będzie on cały czas pracował na podtrzymaniu, w celu utrzymania żaru i gotowości do pracy. I teraz przechodzimy do sensu instalowania programatora pokojowego, który ma sterować naszym kotłem.Programator programujemy zadając mu odpowiednie dla nas temperatury, w określonych przedziałach czasowych, od 4 do 6 na dobę. W ten sposób możemy obniżać temperturę pomieszczeń w tym czasie, kiedy nie ma nas w domu, np wszyscy domownicy są w pracy lub szkole. Podnosić po południu i wieczorem, kiedy przychodzimy do domu. I znowy obniżać na godziny mocne. Tak programujemy każdy dzień tygodnia. I pozwalamy pilnować kocioł programatorowi. Nie musimy śledzić termometru zewnętrznego żeby regulowac kocioł, nie zastanawiamy się czy włączyć pompę obiegową, czy nie. Wszystkie te czynności wykona za nas programator.Da nam pełny komfort cieplny i zaoszczędzi sporo pieniędzy.Z własnego doświadczenia wiem, że w godzinach nocnych kocioł i pompa obiegowa mogą nie właczyć się przez kilka godzin, co daje oczywiste oszczędnośi, a o komforcie już tyle powiedziałem, że więcej już nie trzeba. Teoretycznie podobny efekt mogą dac zawory termostatyczne, ale nie wyłączą one pompy, a poza tym jeżeli zdecydujemy się dla pełnego komfortu na głowice programowalne, to wielokrotnie przekroczymy koszt zakupu programatora pokojowego. Prosiłaś AldonkaS o liczby, no cóż komfort jest wielkością nie mierzalną, a jeśli chodzi o oszczędnosi, to producenci programatorów obiecują oszczędmości rzędu 30%. Niech to będzie 25%, czy 20%, to też chyba warto.Mam nadzieję AldonkaS, że Cię przekonałem, więc kup ten programator, a kwestia zaprogramowania, to już jest szczegół. Ja jestem otwarty.Pozdrawiam Cię AldonkaS. P.S.Przy wiekszych odległościach i w celu uniknięcia wiercenia i prowadzenia przewodu, rewelacyjnie spisuje się programator bezprzewodowy i taki polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46511-kocio%C5%82-%C5%BCywiec-czy-ling/page/3/#findComment-1328316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 28.08.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 lukol-bis - dzięki za wyklad. teraz kilka faktów z praktyki użytkowania kotła weglowego: 1) w kotle weglowym nie możesz wyłaczyć pompy obiegowej (ja mam dwie - bo mam układ otwarto-zamkniety), bo takie coś grozi zagotowaniem wody i rozerwaniem kotła (no może tu trochę przesadzam, ale.... taka mozliwość teoretycznie istnieje), 2) w kotle gazowym, jak wyłaczysz (czyt. zgasisz płomień), to w palenisku nie masz temperatury (brak zasilania w medium), w kotle gazowym po odłaczeniu nadmuchu (ktory to następuje, gdy na termometrze na powrocie do pieca pojawi sie temp. zadana na sterowniku) masz w palenisku mnóstwo rozpalonego do czerwoności węgla i temp. (w zalezności od nastaw jakie masz na piecu) może jeszcze w ciągu kilkunastu - kilkudziesięciu minut utrzymywać na znacznie wyższym poziomie (u mnie rekord to po 10-12 minutach na piecu temp. 76 stopni, przy zadanej 65 stopni), 3) bezwładność takiego pieca jest spora, i biorą cpod uwagę to co napisałam w pkt 1 i 2, stosowanie tego sterownika po prostu sie nie sprawdza (w moim obiegu jest w uproszczeniu jakieś 450 litrów wody: 150 w piecu, bufor w postaci bojlera 140 litrow i około 160 litrow w 15 grzejnikach i 3 obwodach podłogówki), 4) w moim przypadku (tu u każdego moga byc znaczne rozbieżności) zawsze w domu ktoś przebywa (dziecko ma dopiero roczek) i ja przez cała dobę utrzymuje temp. na poziomie 22-23 stopni celsjusza) i pomysl z obniżaniem temp. po prostu sie nie sprawdzi, 5) termostaty pokojowe mają za zadanie utrzymywac w pomieszczeniach odpowiednią temp. (np. 22 stopnie), a więc jak na dworze spada temp. to co sie dzieje w domu:... jak spadnie temp. o okolo 0,5-1 stopnia otworzą się zawory, popłynie przez nie z maksymalnym przepływem medium (gorąca woda), woda w ukadyie będzie się szybciej schładzać, piec się załaczy, podciągnie temp. do zadanej, wyłaczy się, woda będzie dalej ocieplana (w zimie standardowo u mnie było więcej o 5-6 stopni) i atk w kółko. Jak napisałam wcześniej w tym watku - dla piecy na paliwa płynne i dla prądu - programator pogodowy jest super rozwiazaniem, dla paliw stałych - zbędny wydatek: Natomiast to inwestor zawsze dokonuje ostatecznego wyboru. P.S. Nie wierz w zapewnienia marketingowców w tą sprawność (sparwdza się tylko w laboratorium, w życiu jakoś nigdy), ale to wolny kraj i każdy ma swój rozum :). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46511-kocio%C5%82-%C5%BCywiec-czy-ling/page/3/#findComment-1328490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 28.08.2006 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Choc lubie przyznawać rację kobietom to tym razem muszę poprzeć lukola Weźmy pod uwagę inny dom: Rodzice rano do pracy a dziecko do żłobka/przedszkola/szkoły. Programator może "wygaszać" kocioło już o 21szej. Ze względu na dużą bezwładność układu (450L wody) mamy ciepełko do północy a ciepłą wodę w zasobniku spokojnie do 23ciej aż wszyscy się wykąpią. Programator powoli rozpala piec o 4tej rano co spowoduje że po 6tej gdy wstaniesz masz ciepełko jak .... Każdym urządzeniem opłaca się sterować. Chyba że sterowink kosztuje 5tyś zł. Te o których mowa to koszt 200zł wiec jest to pewnie niecały 1-procent kosztu instalacji, że o koszcie budowy domu nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46511-kocio%C5%82-%C5%BCywiec-czy-ling/page/3/#findComment-1328652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 28.08.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Te przeciwwskazania, które przytaczasz AldonkaS nie wytrzymują zderzenia z rzeczywistością. Jeśli programator wyłaczy kocioł i pompę nie wystąpią żadne zjawiska katasroficzne. Żadne rozsadzenie, czy nawet zagotowanie wody. Gdyby tak było, jak się obawiasz, to każde wyłączenie prądu kończyłoby się katastrofą. (Rozumiem, że masz wpięty zawór różnicowy i mówimy o kotle retortowym) Ja na Twoim miejscu zagoniłbym tego Twojego Automatyka (przepraszam za bezposredniść), żeby zrobił prostą operację: Trzeba spiąć pompy z obu obiegów tak żeby byłu uruchamiane równocześnie. Jak bardzo się boisz tego gotowania w kotle i chcesz miec większy komfort, to można zastosować przekaźnik czasowy, który może przez kilkanaście minut po wyłączeniu przez programator, jeszcze zasilac pompy. Uwierz mi, ci, którzy zastosowali programator pokojowy, nie wyobrażają sobie funkcjonawania bez zniego. (To tak jak z tą klimatyzacją). Pozdrawiam Cię serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46511-kocio%C5%82-%C5%BCywiec-czy-ling/page/3/#findComment-1328787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skier 29.08.2006 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Tak... 1. ...ale ma wysoki podajnik - pojemny ale kto wie czy jednak nie trzeba będzie obniżyć 2. ...producent na swojej stronie nie pisze nic o możliwości zastosowania innego paliwa niż groszek 3. ...brak opisu sterownika i możliwości współpracy ze sterownikami pokojowymi/pogodowymi 4. ...wygląd to nie wszystko - ciekawe jak z awaryjnością i serwisem 5. ...jakiś dodatkowy ruszt w razie gdyby...? 1) To zaleta a nie wada - ma duży zasobnik na paliwo 2) Jak chcesz ryzykować zaplon pelet w zasobniku to nic Cie nie powstrzyma Kotły uniwersalne mają zalewanie ślimaka wodą z bezpiecznikiem parafinowym 3) Daje sie sterować termostatem pokojowym. Nie ma pogodówki. Ma za to tryb pracy Lato/Zima oraz dzień/noc 4) Zgoda. Na razie nic mu nie dolega więc nie wiem co to serwis 5) Ma nad retortą komorę. Przynajmniej na oko widzę że opcjonalnie da się tam palić węglem grubym lub drewnem - ale po co? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46511-kocio%C5%82-%C5%BCywiec-czy-ling/page/3/#findComment-1329926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 29.08.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Od pkt 5Da się palić, ale w przypadku awarii retorty, czy braku groszka, czy braku prądu. Wtedy trzeba włożyć ruszt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46511-kocio%C5%82-%C5%BCywiec-czy-ling/page/3/#findComment-1330191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skier 29.08.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 ...Jeśli programator wyłaczy kocioł i pompę nie wystąpią żadne zjawiska katasroficzne. Żadne rozsadzenie, czy nawet zagotowanie wody. W pełni się zgadzam z Lukolem. O ile kocioł na paliwo stałe jest zainstalowany zgodnie z obowiązującą normą czyli w układzie otwartym. Załóżmy że kocioł pracuje w trybie wysokotemperaturowym np. na 95 C. (Oczywiście są to warunki znacznie odbiegające od temp. normalej eksploatacji kotła tj. max. do 75-80 C). Jeśli przy 95 C nastąpi awaria zasilania to ... nie stanie się nic. Po prostu woda w wymienniku się zagotuje , z rurki przelewowej na zbiorniku poleci trochę wody z parą i po kilkunastu minutach wszystko zacznie stygnąć. Jedyne ryzyko jakie widzę to ewentualana eksploatacja kotła przy zbyt niskim poziomie wody. W ukladach przelewowych (typu otwartego) następuje utrata czynnika roboczego wskutek parowania. Wymagane jest regularne kontrolowanie stanu napełnienia instalacji. ...Trzeba spiąć pompy z obu obiegów tak żeby byłu uruchamiane równocześnie. Jak bardzo się boisz tego gotowania w kotle i chcesz miec większy komfort, to można zastosować przekaźnik czasowy, który może przez kilkanaście minut po wyłączeniu przez programator, jeszcze zasilac pompy. U mnie akurat to się nie sprawdziło. Zastosowałem osobne sterowanie pompą za wymiennikiem (po stronie grzejników) przez cyfrowy regulator temperatury Omrona. Może ten regulator jest zbyt "wypasiony" ale akurat taki miałem pod ręką. Nastawa 65 C, histereza 5 stopni, pomiar termoparą na zasilaniu wymiennika. ... Uwierz mi, ci, którzy zastosowali programator pokojowy, nie wyobrażają sobie funkcjonawania bez zniego. (To tak jak z tą klimatyzacją). W pełni się zgadzam. Programator pokojowy świetnie sprawdza się zarówno w sterowaniu zarówno kotłem gazowym jak też r-eco w moim przypadku. Daje sygnał sterujący do uruchomienia kotła w sytuacji gdy temperatura w pomieszczeniu referencynym spadnie poniżej zadanej. Polecam programator cyfrowy z 3 programowanymi poziomami temperatury w cyklu dobowym, z osobnymi programami na dni robocze i weekend. Wprawdzie jest to dość droga zabawka (ok.400 PLN) ale naprawdę warto to kupić !! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46511-kocio%C5%82-%C5%BCywiec-czy-ling/page/3/#findComment-1330570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skier 29.08.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 ... termostaty pokojowe mają za zadanie utrzymywac w pomieszczeniach odpowiednią temp. (np. 22 stopnie), a więc jak na dworze spada temp. to co sie dzieje w domu:... jak spadnie temp. o okolo 0,5-1 stopnia otworzą się zawory, popłynie przez nie z maksymalnym przepływem medium (gorąca woda), woda w ukadyie będzie się szybciej schładzać, piec się załaczy, podciągnie temp. do zadanej, wyłaczy się, woda będzie dalej ocieplana (w zimie standardowo u mnie było więcej o 5-6 stopni) i atk w kółko... Sorry AldonkaS że wtrącam swoje 3 grosze, ale zawsze mi się wydawało że termostaty grzejnikowe wyrównują wahania zapotrzebowania na moc grzejną. Przykład: zima w nocy - 10 C w dzień np. -3 C. Przy tych samych parametrach zasilania na kotle (temp. wody na wyjściu kotła) w dzień było by faktycznie przegrzewanie pomieszczeń. Jeśli zastosuje się termostaty grzejnikowe regulują one dopływ gorącej wody do grzejników w zależności od nastawionej wartości temperatury w pomieszczeniu. Nie ma znaczenia temp. na zewnątrz. Dodatkowo jeśli kocioł daje się sterować (np. gazowy, olejowy lub nowoczesny na paliwo stałe z wentylatorem) można stosować programator/termostat pokojowy. Daje to naprawdę kolosalne oczczędności (ogrzewanie jest włączane wtedy kiedy jest potrzebne, można zadawać różne poziomy temperatur w różnych godzinach itp.) ...Nie wierz w zapewnienia marketingowców w tą sprawność (sparwdza się tylko w laboratorium, w życiu jakoś nigdy), ale to wolny kraj i każdy ma swój rozum :). Niestety to smutna prawda. Sprawność kotła jest zależna od wielu czynników (np. konstrukcji kotła, parametrów spalanego paliwa, stopnia zanieczyszczenia wymiennika kotła itd.) Szczególnie dotyczy to kotłów na paliwo stałe Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46511-kocio%C5%82-%C5%BCywiec-czy-ling/page/3/#findComment-1330598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 30.08.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 WitamPiec na owies mam wpięty w starą instalację c.o., żeliwne grzejniki ok 240 sztuk i pewnie w całym układzie ok 1000l wody.Do pieca mam podłączony pokojowy regulator temperatury.W sezonie zimowy piec „pracy ciągłej” na dobę ma ok 10 godzin.Na regulatorze ustawioną mam temperaturę dzienną 22 i noc 19 stopni.Piec włącza się rano od 5do 9 aż temperatura w domu wzrośnie do zadanej 22 stopnie a drugi raz ok. godziny 15 do 18. Jeśli w domu jest 22 stopnie piec przechodzi w stan „podtrzymania płomienia” i wyłącza się pompka obiegowa c.o temp. pracy kotła 65stopni. Piec włącza się dodatkowo na kilka minut, aby podgrzać zasobnik c.w.u. ale wówczas pracuje tylko pompka od małego układu c.w.u. piec-zasobnik. Regulator znacznie ograniczył mi spalanie owsa. Ogrzewam dom 340m2 (ocieplony styropian 8 cm, strop wełna 30cm, szczelne okna) i zasobnik 200l c.w.u. ,spalanie 58-60 kg na dobę.Producent dla tego pieca o mocy 46-52 KW przy mocy 90% podaje maksymalne spalanie 12 kg owsa na godzinę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46511-kocio%C5%82-%C5%BCywiec-czy-ling/page/3/#findComment-1330987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 30.08.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Aldonko S gdzie jesteś?Tęsknię za Tobą. Przecztaj koniecznie co napisał Piotrek77.Mnie możesz nie wierzyć, bo ja podchodzę uczuciwo do sprawy, ale on napisał,..... co napisał zupełnie bezstronnie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46511-kocio%C5%82-%C5%BCywiec-czy-ling/page/3/#findComment-1331033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 30.08.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Aczkolwiek pamiętaj ze mąż ma zawsze rację pomimo tego co tu przeczytasz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46511-kocio%C5%82-%C5%BCywiec-czy-ling/page/3/#findComment-1331126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 30.08.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 No może nie zawsze, ale jak o niczym nie wie, to może jakoś to przeżyje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46511-kocio%C5%82-%C5%BCywiec-czy-ling/page/3/#findComment-1331419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 29.12.2006 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Co do ceny to ten Ling przeciętny w swojej klasie. Cena taka jak Żywca. Za to Hef ma kosmiczną cenę. Fajny jest Kielar, cały żeliwny. I cena niższa jak Hefa. A w Hefie oprócz ceny nie podoba mi się, że ma drzwi do czyszczenia za podajnikiem i bardzo płytki pojemnik na popiól. Szanowna Pani Kielar nie jest CAŁY żeliwny tak jak żaden inny kocioł retortowy "żeliwny" np. nasz Ling COMBI. Wszystkie tego typu kotły składają się z części żeliwnej i stalowej wymiennika ciepła. Pozdrawiam, Tomasz Krakowczyk Grupa KLIMOSZ Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46511-kocio%C5%82-%C5%BCywiec-czy-ling/page/3/#findComment-1522309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 29.12.2006 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Bo jest drogi .... i chodzą opinie że dobry. On ma kase więc nie zgłębia tematu. Przystawek zadnych nie bierze. Mówi że jak bedzie trzeba to wtedy dokupi (coś mamrotał o oleju też) Ja nie mam ale do kupna kotła mam prawie rok więc też jeszcze specjalnie nie zgłębiam tematu choć nastawiony jestem na Zębca z podajnikiem za 6-7tyś zł Proszę przekazać koledze że w Lingu COMBI nie ma żadnych przystawek i nie można palić owsem. Jeżeli ma taki zamiar powinien kupić kocioł Ling duo. Pozdrawiam, Tomasz Krakowczyk Grupa KLIMOSZ Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46511-kocio%C5%82-%C5%BCywiec-czy-ling/page/3/#findComment-1522313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 29.12.2006 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Oglądałam Kielara. W sumie podobny do Linga Combi, ma fajną obudowe. Tyle, że Ling ma płaszcz wodny na dole na wysokości retorty a Kielar tego nie ma. A ten Ling Combi oprócz groszku i peletów spala też owies? Szanowna Pani, Ling COMBI nie spala owsa!!! Owies spala Ling DUO. Nie mniej trwały bo wykonany z blachy grubości 8 mm. Pozdrawiam Tomasz Krakowczyk Grupa KLIMOSZ Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46511-kocio%C5%82-%C5%BCywiec-czy-ling/page/3/#findComment-1522317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 29.12.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Ja mam linga 25kW (z tym że nie model Combi - wtedy jeszcze nie był w ofercie - poza tym, tak dla przypomnienia - to nie spełnia on WYMOGU pieca ekologicznego :( - a ja np.: muszę mieć ogrzewanie ekologiczne :(:) ) od roku i jest OK. Don Pablo - sterownik pokojowy/pogodowy - to jest dobry ale dla ogrzewania gazowego/olejowego lub prądowego - cos takiego nie sprawdza się dla piecy na paliwa stałe :). Zanm kilka osób, co nie chciała w ten pogląd uwierzyć, kupili sobie te cuda i..... maja je odłączone :) - ale jak ktoś lubi bajery - to OK. Informuję, że kocioł Ling COMBI spełnia wymóg kotła ekologicznego. Dowodem na to jest Świadectwo Efektywności Energetycznej i zgodności z normą PN-EN 303-5 w klasie 3 (najwyższej) wydane przez Instytut Chemicznej Przeróbki Węgla z Zabrza. Kocioł ten został przebadany tak przy spalaniu węgla jak i przy spalaniu pelet oraz przy spalaniu na palenisku górnym rusztowym. Pozdrawiam, Tomasz Krakowczyk Grupa KLIMOSZ Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46511-kocio%C5%82-%C5%BCywiec-czy-ling/page/3/#findComment-1522319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawwwek 29.12.2006 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 2 sezon palę LINGiem 25kW. Jestem b. zadowolony. Podstawa to dobry węgiel. Do kotłowni przy dzisiejszych temp. chodzę raz w tygodniu. Grzeję około 180m. Uszczelnienie domu raczej kiepskie. Duzo pomaga programator pokojowy. Kolega ma Linga COMBI i tam wadą jest mały popielnik, i mała stabilność temp. na kotle spowodowana 2 paleniskami i różnymi materiałami spalanymi w piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46511-kocio%C5%82-%C5%BCywiec-czy-ling/page/3/#findComment-1522594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts