Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doprowadzenie powietrza do kominka

Recommended Posts

Opiszczie prosze w jaki sposob macie doprowadzone powietrze do kominka, u mnie instalator zastosował rure pcv o średnicy okolo 5-6 cm i wyprowadził ją pod kominek (Lechma) oraz za sciane zewnetrzną, zakonczenie kratką tuz nad posadzką ...

własnie ... najpierw mi go zawiało sniegiem , a poźniej zamarzła siatka

chyba tak nie powinno być ?

kominek lechma dom około 250 m ogrzewanie podłogowe dół i grzejnikowe niskotemperaturowe na piętrze , w instalacji bufor 500 l kominek jest jak narazie jedynym medium dla CWU i CO.

Sprawdza sie swietnie palimy od okolo 18 do 23-24

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wystarczy.

Ale ja mam wyżej bo nie chciałem wiać -20 stopni na rozgrzane żeliwo.

Kończy się z górą kominka i jest git. Z kratek wieje taki gorąc że włosy se można spalić h ehe :lol:

A nawet jak by była zakończona ze spodem kominka (nie posadzki !!) to i tak bym nie dał PCV.

Od początku tej zimy załatwiłem synowi dwie piłki (poleżały pod kominkiem z godzinke i zrobiły się z nich "jajka" jak do rugby.

Z tym ze nie mam płaszcza wodnego i w moim Dovre temp. jest okrutna.

Ja mam teraz stan surowy i w poblizu planowanego wkladu wystaje z chudziaka rura PCV (fi 100 o ile dobrze pamietam) i strasznie sie martwie, czy dobrze zrobilem dajac rure PCV - kurcze, przeciez to mi sie w cholere rozpusci :-?. W gore bedzie szlo napewno spiro lub cos podobnego, ale mimo wszystko nie wiem, czy plastik na wysokosci chudziaka wytrzyma temperature...

Ja u siebie planuję rurę fi 100 poprowadzić przez ścianę fundamentową i wyjść kolankiem po drugiej stronie do góry w odległości ok.80 cm od domu i zakończyć daszkiem.

Mały napisał:

Najprościej - zwykła pcv 110(min) pod kominek ,a z drugiej strony (na zewnatrz) wyprowadzona na teren i zakończona np wywiewką.

Ale nie wiem czy to będzie dobrze?

Ja u siebie planuję rurę fi 100 poprowadzić przez ścianę fundamentową i wyjść kolankiem po drugiej stronie do góry w odległości ok.80 cm od domu i zakończyć daszkiem.

Mały napisał:

Najprościej - zwykła pcv 110(min) pod kominek ,a z drugiej strony (na zewnatrz) wyprowadzona na teren i zakończona np wywiewką.

Ale nie wiem czy to będzie dobrze?

Ja dałem 160 pomarańczową. Załuję, mogła być setka, dużo tańsza. Z jednej strony kończy mi się w posadzce pod kominkiem a z drugiej w skarpie pod tarasem (około 4 m biegnie w ziemi, dzięki temu powietrze jest wstępnie ogrzane.

• 2 weeks później...
Dosyć obszernie rozpisywał się o opymalizacji procesy spalania i podobno taki sztuczny nawiew zakłóca ten proces. Nie wczytywałem się dokładnie, bo sądziłem że takową instrukcję znajdę na jego stronie www i sobi dokładnie przeanalizuję na spokojnie w domu. Niestety nie znalazłem. Jedno co pamiętem, ze argumentacja była dosyć rozsądna. Oczywiście cały czas sądziłem, ze taki nawiew jest niezbędny. Na dowód tego zrobiłem go taki jak poprzednio opisałem. W razie czego będzie maożna go zaślepić, to nie jest problem.