Skordan 14.01.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Opiszczie prosze w jaki sposob macie doprowadzone powietrze do kominka, u mnie instalator zastosował rure pcv o średnicy okolo 5-6 cm i wyprowadził ją pod kominek (Lechma) oraz za sciane zewnetrzną, zakonczenie kratką tuz nad posadzką ... własnie ... najpierw mi go zawiało sniegiem , a poźniej zamarzła siatka chyba tak nie powinno być ? kominek lechma dom około 250 m ogrzewanie podłogowe dół i grzejnikowe niskotemperaturowe na piętrze , w instalacji bufor 500 l kominek jest jak narazie jedynym medium dla CWU i CO. Sprawdza sie swietnie palimy od okolo 18 do 23-24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa i aleksander 14.01.2006 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 U nas rura ma okolo 12-14cm srednicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 14.01.2006 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Rura fi 100 stalowa.Zakończona na wysokości kominka (około 1m nad posadzką). Wyprowadzona przez scianę zewn. ale 3m nad ziemią. Kratka z dużymi oczkamijest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Alina Lozowska 14.01.2006 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Musi być stalowa rura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 14.01.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Nie, po co.Otwór w murze uszczelnić pianką (po włożeniu rury) i wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 14.01.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 ...Zakończona na wysokości kominka (około 1m nad posadzką)... Moja jest stalowa bo idzie za wkładem na wysokość 1m a więc otacza ją wys. temperatura. Normalnie jest PCV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 14.01.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 ...Zakończona na wysokości kominka (około 1m nad posadzką)... Moja jest stalowa bo idzie za wkładem na wysokość 1m a więc otacza ją wys. temperatura. Normalnie jest PCV. Po co, aż tak długa! Wystarczy max zakończenie równo ze spodem kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 14.01.2006 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Wystarczy. Ale ja mam wyżej bo nie chciałem wiać -20 stopni na rozgrzane żeliwo. Kończy się z górą kominka i jest git. Z kratek wieje taki gorąc że włosy se można spalić h ehe A nawet jak by była zakończona ze spodem kominka (nie posadzki !!) to i tak bym nie dał PCV. Od początku tej zimy załatwiłem synowi dwie piłki (poleżały pod kominkiem z godzinke i zrobiły się z nich "jajka" jak do rugby. Z tym ze nie mam płaszcza wodnego i w moim Dovre temp. jest okrutna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 14.01.2006 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Najprościej - zwykła pcv 110(min) pod kominek ,a z drugiej strony (na zewnatrz) wyprowadzona na teren i zakończona np wywiewką. Ta 50tka pod Lechmę na 250m2 to za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 16.01.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Ja mam teraz stan surowy i w poblizu planowanego wkladu wystaje z chudziaka rura PCV (fi 100 o ile dobrze pamietam) i strasznie sie martwie, czy dobrze zrobilem dajac rure PCV - kurcze, przeciez to mi sie w cholere rozpusci . W gore bedzie szlo napewno spiro lub cos podobnego, ale mimo wszystko nie wiem, czy plastik na wysokosci chudziaka wytrzyma temperature... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anestar 16.01.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Wbrat - spokojnie - tam jest co najwyżej ciepło. Dołem napływa pod kominek powietrze z mieszkania, a jest zawsze przepływ gorącego w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 16.01.2006 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Dobrze mówi.Raczej nic się nie dzieje. Ale piłki mi zniszczyło he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_3miasto 17.01.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 troce maly przekroj te 5 czy 6 cm...moze gwizdac przy dobrym paleniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 17.01.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Ja u siebie planuję rurę fi 100 poprowadzić przez ścianę fundamentową i wyjść kolankiem po drugiej stronie do góry w odległości ok.80 cm od domu i zakończyć daszkiem. Mały napisał:Najprościej - zwykła pcv 110(min) pod kominek ,a z drugiej strony (na zewnatrz) wyprowadzona na teren i zakończona np wywiewką. Ale nie wiem czy to będzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 19.01.2006 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Ja u siebie planuję rurę fi 100 poprowadzić przez ścianę fundamentową i wyjść kolankiem po drugiej stronie do góry w odległości ok.80 cm od domu i zakończyć daszkiem. Mały napisał:Najprościej - zwykła pcv 110(min) pod kominek ,a z drugiej strony (na zewnatrz) wyprowadzona na teren i zakończona np wywiewką. Ale nie wiem czy to będzie dobrze? Ja dałem 160 pomarańczową. Załuję, mogła być setka, dużo tańsza. Z jednej strony kończy mi się w posadzce pod kominkiem a z drugiej w skarpie pod tarasem (około 4 m biegnie w ziemi, dzięki temu powietrze jest wstępnie ogrzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radko 03.02.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Czy w kominkach Lechma powietrze do spalania jest pobierane z pomieszczenia czy można je doprowadzić z zewnątrz (podobnie jak w Tarnawie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vector 03.02.2006 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Ja w projekcie miałem fi 160 i taką dałem.Te fi160 zalecali też na jakiejś stronie o budowaniu kominków. vector Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 03.02.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Kurcze, ostatnio w Liroy-Merlin czytałem dosyć obszerną instrukcję jakiegoś wkładu i tam producent odradzał pobieranie powietrza z zewnątrz. Dokładnie to był Topaz-K 24 kW firmy Ekoterm (http://www.ekoterm.waw.pl). Czy ktoś spotkał się z takim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radko 03.02.2006 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Kurcze, amoże wiesz dlaczego ten producent tak uważa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 04.02.2006 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Dosyć obszernie rozpisywał się o opymalizacji procesy spalania i podobno taki sztuczny nawiew zakłóca ten proces. Nie wczytywałem się dokładnie, bo sądziłem że takową instrukcję znajdę na jego stronie www i sobi dokładnie przeanalizuję na spokojnie w domu. Niestety nie znalazłem. Jedno co pamiętem, ze argumentacja była dosyć rozsądna. Oczywiście cały czas sądziłem, ze taki nawiew jest niezbędny. Na dowód tego zrobiłem go taki jak poprzednio opisałem. W razie czego będzie maożna go zaślepić, to nie jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts