Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doprowadzenie powietrza do kominka

Recommended Posts

Nie wiem, może moje pytanie jest do tego stopnia niestosowne, że nawet nie warto isę zastanawiać - ale może jest tak, że nikt nie zauważył... Ponawiam więc - czy bardzo beznadziejny jest pomysł ciągnięcia powietrza do spalania przez piwnicę czy tam garaż? Ja widzę zalety:

- krótka rurka

- wstępnie ogrzane powietrze

- nie zatka się śniegiem, ptaki się nie zalęgną...

- szybszą wymianę powietrza w piwnicy

i wadę:

- wychładzanie piwnicy

ALE

Gdyby do piwnicy doprowadzać powietrze z GWC to może to wychładzanie nie byłoby takie straszne?

Oczywiście, można też i do kominka doprowadzać powietrze z GWC... :wink:

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kropi

Tylko do spalania w kominku powietrze z piwnicy nadaje się na pewno. Natomiast do oddychania przez ludzi nie bardzo. Bo przecież pisząc "powietrze do spalania" mamy na myśli (nie piszę tu o szczelnym łączeniu z króćcem dla powietrza do spalania w nielicznych wkładach) dostarczanie świeżego powietrza do czopucha kominka, skąd jest rozprowadzane po całym domu. Powietrze to po prostu uzupełnia ubytki powietrza powstałe w wyniku zaciągania powietrza z mieszkania przez kominek. Zamiast więc mówić czy pisać o dostarczaniu świeżego powietrzu do spalania, w zasadzie powinniśmy mówić i pisać o nawiewie świeżego powietrza po prostu. A świeże powietrze to nie tylko dużo tlenu, mało dwutlenku węgla i miłe a nie piwniczne zapachy, ale również jony powstałe naturalnie dzięki promieniom słonecznym. Tych ostatnich w piwnicy jest mało, więc choćby w niej było czysto jak w salonie, to nigdy nie będzie źródłem świeżgo powietrza. O garażu uprzejmie nie wspomnę.

Pozdrawiam

Jeż

kropi

Tylko do spalania w kominku powietrze z piwnicy nadaje się na pewno. Natomiast do oddychania przez ludzi nie bardzo. [ciach] Jeż

Dyć właśnie o to powietrze się mię rozchodzi :lol: - raczej nie przyszłoby mi do głowy dystrybuować piwniczno-garażowe aromaty poprzez DGP na przykład :wink: a zapytowywuję, bo salon mam nad garażem własnie, no i teraz nie wiem, czy mogę iść sobie na taką łatwiznę, zrobić w stropie dziurę fi 100 i mieć w ten sposób z głowy doprowadzenie tlenu do spalania, czy mam jakoś inaczej kombinować (do ściany zewnętznej też nie mam daleko, ale wtedy wkłąd dostaje dosyć zimne powietrze, o czym już trochę było). Czy może robiąc wentylację wymuszoną przez GWC zrobić rozgałęzienie i jedną rurkę poprowadzić pod kominek? Nie wydaje mi się to bezpieczne, nie wiem czy jeden system nie będzie "podkradał" powietrza drugiemu... Chyba żeby pójść na całość i rurkę doprowadzającą pow. do paleniska zakopać w tym samym dołku co rurkę właściewgo GWC... :roll:

Dyć właśnie o to powietrze się mię rozchodzi :lol: - raczej nie przyszłoby mi do głowy dystrybuować piwniczno-garażowe aromaty poprzez DGP na przykład :wink: a zapytowywuję, bo salon mam nad garażem własnie, no i teraz nie wiem, czy mogę iść sobie na taką łatwiznę, zrobić w stropie dziurę fi 100 i mieć w ten sposób z głowy doprowadzenie tlenu do spalania, czy mam jakoś inaczej kombinować (do ściany zewnętznej też nie mam daleko, ale wtedy wkłąd dostaje dosyć zimne powietrze, o czym już trochę było). Czy może robiąc wentylację wymuszoną przez GWC zrobić rozgałęzienie i jedną rurkę poprowadzić pod kominek? Nie wydaje mi się to bezpieczne, nie wiem czy jeden system nie będzie "podkradał" powietrza drugiemu... Chyba żeby pójść na całość i rurkę doprowadzającą pow. do paleniska zakopać w tym samym dołku co rurkę właściewgo GWC... :roll:

Wydaje mi się, że kombinujesz trochę za bardzo na skróty. Zaletą DGP jest takie rozprowadzenie gorącego powietrza by nie tylko grzało, ale by dostarczało świeżego powietrza. Zobacz ten wątek. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=42222&start=120

Przy proponowanym przez Ciebie rozwiazaniu musiałbyś doprowadzać do kominka powietrze w sposób szczelny a świeże powietrze wentylacyjne prowadzić oddzielnie. Lepiej kombinuj inaczej.

Wydaje mi się, że kombinujesz trochę za bardzo na skróty. Zaletą DGP jest takie rozprowadzenie gorącego powietrza by nie tylko grzało, ale by dostarczało świeżego powietrza. Zobacz ten wątek. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=42222&start=120

Przy proponowanym przez Ciebie rozwiazaniu musiałbyś doprowadzać do kominka powietrze w sposób szczelny a świeże powietrze wentylacyjne prowadzić oddzielnie. Lepiej kombinuj inaczej.

Ojejku, no znowu coś niejasno napisałem.

Otóż powietrze do DGP zamiaruję ciągnąć z wymiennika, a powietrze do spalania z zewnątrz, i właśnie się zastanawiam czy zamiast z zewnątrz chałupy nie wystarczy z zewnątrz salonu, np. z piwnicy. Wtedy nie leci -25 stopni na gorące żeliwo. Ot, co 8)

E...tam, czy to minus 25 czy plus 25, tak mała delta przy temperaturze spalania, to nie powinno mieć znaczenia. To tak jakbyś się martwił o silnik samochodu, zapalając go w -25 stopniach. Silnik jest oczywiście bardziej wrażliwy ....

Ktoś tu pisał, że to niedobre dla obudowy kominka, ja się nie znam... No i to co pisałem wcześniej, że sobie ładnie wentyluję garaż tudzież nie zamarznie mi kratka wlotowa. I mam rurę długości równej grubości stropu ;-)

Czy może mi ktoś wyjaśnić/potwierdzić/zaprzeczyć czy w przypadku zastosowania wkładu kominkowego z szczelnym doprowadzeniem powietrza do spalania (np. Tarnava/wa ?) oraz dodatkowo robiąc DGP z wentylatorem na nawiewie poprawne/najbardziej skuteczne jest zastosowanie dwóch oddzielnych rur:

- rura nr 1 - powietrze do spalania (szczelne połączenie z wkładem)

- rura nr 2 - świeże powietrze do ogrzania w czopuchu i dalszej DGP

Gdzie najlepiej zakończyć rurę nr2, pod wkładem czy wyprowadzić ją wyżej w kierunku czopucha (czy konstrukcje wkładów na to pozwalają ?).

Usprawniając ten system na rurze nr1 należałoby zamontować przepustnicę (zamykaną kiedy nie palimy), a rurę nr 2 spiąc z GWC.

Pls o komentarz

Pzdr

Otóż powietrze do DGP zamiaruję ciągnąć z wymiennika, a powietrze do spalania z zewnątrz, i właśnie się zastanawiam czy zamiast z zewnątrz chałupy nie wystarczy z zewnątrz salonu, np. z piwnicy. Wtedy nie leci -25 stopni na gorące żeliwo. Ot, co 8)

Teraz to dopiero pogmatwałeś. :wink: Przeczytaj wątek, do którego podałem Ci link wcześniej. Ale cały! :D Dlaczego planujesz DGP rozprowadzać z GWC a kominek zasilać czymś gorszym? Daj i jemu pooddychać. :lol:

Ale poważnie. Nie opłaca Ci się robić dwóch instalacji i na dodatek zasilać kominek szczelnie. Lepiej, łatwiej, prościej, przyjemniej, ekonomiczniej itd. jest zasilać wszystko jednym przewodem a z uwagi na DGP ze świeżego źródła.

Teraz to dopiero pogmatwałeś. :wink: Przeczytaj wątek, do którego podałem Ci link wcześniej. Ale cały! :D Dlaczego planujesz DGP rozprowadzać z GWC a kominek zasilać czymś gorszym? Daj i jemu pooddychać. :lol:

Ale poważnie. Nie opłaca Ci się robić dwóch instalacji i na dodatek zasilać kominek szczelnie. Lepiej, łatwiej, prościej, przyjemniej, ekonomiczniej itd. jest zasilać wszystko jednym przewodem a z uwagi na DGP ze świeżego źródła.

Wątek przeczytam, słowo harcerza ;) ale trochę sie miotam po chałupie, dopadam do kompa z doskoku...

Jeśli tylko jest to możliwe to też bym tak wolał jak piszesz ze względu na prostotę, choć obawiam się, że kominek nie zauważy różnicy między powietrzem z garażu a tym z wymiennika ;)

A, jeszcze wątex o wymiennikach mi zalega, kierbud mi uświadomił że taka kupa kamienia będzie trochę sporo kosztować, może jednak rurowy? :roll:

Czy można nieco dopytać fachowców :)

1. W którym miejscu wypuszczacie rurkę z powietrzem? Ja mogę wypuœcić stropem przez piwnicę. Czy wypuszczacie pod samym kominkiem, czyli tak gdzie leży drewno? Daleko od brzegu kominka? Na œrodku, czy z boku?

Czy nie wpada wam do kratki trochę œmiecia z drewienek? Czy macie w zwišzku z tym kolanko w piwnicy pod wylotem (spodziewam się, że może mieć to wadę w postaci większych zawirowań powietrza: gwizdania i słabszego przepływu).

Czy z kolei dmuchajšce powietrze spod kominka nie wydmuchuje stamtšd kurzu i innych œmieci?

To będzie dla mnie oznaczało wiercenie stropu... co myœlicie o wywierceniu np. 2 otworów po np. 6 mm zamiast jednego 9 mm?

2. Piec (gazowy) w piwnicy mam dwufunkcyjny (bez turbo). On w końcu też zasysa powietrze. Czy nie warto zatem przy okazji doprowadzić również do piwnicy powietrza (teraz do zasilenia piwnicy w powietrze, a z czasem gdybym kupić piec z turbo, to właœnie do podłšczenia)?

• 3 weeks później...

Dla tych, którzy planują wykorzystać powietrze z piwnicy do wentylacji uwadze polecam część z poniższego linku (należy go w całości skopiować) "Zamrożona piwnica". Inne fragmenty też są niezłe.

http://www.instalator.pl/archi/2006/mi1(89)/66.pdf

http://www.instalator.pl/archi/2006/mi1(89)/67.pdf

Pzdr

a powie może ktoś jakie firmy robią jeszcze wkłady (oprócz Tarnawa) z doprowadzeniem bezpośrednio powietrza rurą do wkładu?

chcę taki ponieważ bede miał centralkę nawiewno-wywiewną z rekuperacją i mam obawy czy by to pobieranie powietrza nie zakłóciło równowagi (a zresztą jak juz ktoś powiedział jak braknie prądu to wszystko w łeb;) ).....a tak będzie rozdzielone i po kłopocie

tylko właśnie coś nie wszyscy producenci takie wkłady robią

Użytkuję kominek z doprowadzeniem powietrza do kominka (SUPRA 12kW,nieprzystosowany do tego fabrycznie).Powierze doprowadziłem pod wkład,od tyłu,zaślepiając jednocześnie wlot od strony pomieszczenia.Rura spiro,160mm przechodzi przez ścianę do kotłowni a stamtąd przez ścianę na zewnątrz budynku. Wlot na wysokości ok.50cm nad ziemią zamknięty stosowną kratką wentylacyjną z siateczką p/owadom itp.Po drodze zaistalowałem filtr powietrza mojego pomysłu,jest potrzebny,co widać przy wymianie wkładu.Przed filtrem zainstalowałem wentylator F 600m3 z regulacją obrotów ale najczęściej go nie uruchamiam,bez niego też to funkcjonuje,tyle na razie.

dygresja

ja użytkuję sporadycznie kominek 14 KW Spartherm, rura DN 100 doprowadzająca powietrze pod wkład, ale nadal nie rozumiem dwóch rzeczy:

- dlaczego wkład zamknięty zużywa 6-8m3 powietrza /h a otwarty 100-150m3/h przy tej samej mocy kominka. Dla mnie to jest sprzeczne z prawami fizyki i

- od czego faktycznie zalaży moc kominka. Ja mam wrażenie, że od tego ile się do niego zdoła faktycznie włożyć na raz,

Jeśli ktoś z was, ma tę wiedzę ugruntowaną, proszę o instruktaż,