toomas 14.01.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Witam.Czesto widzę jak ludzie nie stosują nadproży nad oknami/drzwiami przy budowie z BK na parterze. Jest okno, nd nim np jedna warstwa pustaków i wieniec. jak uważacie czy poprawne to rozwiązanie czy jednak powienno być nadproże nad takowym oknem/drzwiami? PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 14.01.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Tak Ci się tylko wydaje, tam jest nadproże, ale zastosowano specjalne U kształtki, albo jak w moim wypadku szalunek tracony z cienkich płytek. Na zewnątrz wygląda jakby nadproża nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 14.01.2006 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Dokłądnie jak mówi am00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 15.01.2006 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Dokłądnie jak mówi am00 Niekoniecznie.W przypadku ścian trójwarstwowych gdzie ściana osłonowa jest cieńsza trudno byłoby zastosować takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2006 02:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 KonAn - am00 ma racje - w trówarstwówce stosowałem takie rozwiązanie ... nie wiem w czym problem ... czy poprawne to rozwiązanie ... poprawne, bo nie generuje mostków cieplnych takich jakie prefabrykowane L - ki ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 15.01.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Nieraz stosuje się również takie rozwiązanie, że wieniec stanowi równocześnie nadproże. Ale generalnie - bez nadprożay ani rusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 15.01.2006 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Brzoza, czy mógłbyś dokładniej napisać jak to się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 ja jako "zbrojenie" nadproży okiennych wykorzystywałem odcinki belek stropu fert, które od spodu maja takie "U" kształtki o jakich napisał am00 - i ta beleczka trafiała w warstwe izolacji z zewnatrz i od wewnatrz nadproze obmurowane bloczkami gazobetonu w srodku beleczka zalana betonem z góryo ile dobrze pamietam to wkładałem w srodek jeszcze pasek 2 cm styropianudla lepszej przyczepnosci bloczków mozna w nie nabic gwoździe od srodka ci którzy nie dysponuja belkami robia od spodu szalunek i po obmurowaniu bloczkami - albo ceglane sklepienie zbrojone dołem - dla krótkich odcinków sklepieńlub zbrojenie typu "belka" zalane betonem - dla dłuzszego odcinka sklepieniawykonuje sie je szybko - w trakcie murowania - jako rutynowa czynnosc pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 15.01.2006 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Bez nadproza ani rusz!!! Sa rózne sposoby na jego wykonanie i kazde jest dobre jesli tylko jest poprawnie wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 16.01.2006 02:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 No cóż ja też uważam, że grunt to nadproże.Co prawda jest zasada trójkąta równobocznego, ale lepiej dmuchać na zimne.Nachętniej to bym ulał nadproże betonowe(buduję w systemie ściany trójwarstwowej z BK), ale lepiej zawsze jest jak na ścianie leży materiał jednorodny.Widziałem też na jednej z okolicznych budów takie rozwiązanie;pod pierwszą warstwę nadproża ściany osłonowej dano dwa pręty na grubszą zaprawę, takie same pręty(fi 12)dano od góry tejże warstwy pustaków, a dodatkowo związano te 4 pręty strzemionami, które wsadzono w spoiny pionowe.Czyli zbrojenie było praktycznie takie same jak przy typowym nadprożu betonowym.Majster wykonujący tę robotę mówił, że robi tak od lat i nie ma reklamacji.Prawdę mówiąc wyglądało to solidnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 16.01.2006 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Tak. Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2006 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 KonAn - opisywane przez Ciebie nadproze zbrojone drutem z pustakami w srodku sprawdza sie majstrowi dlatego ze nacisk na takie nadproze jest niewielki - przewaznie 2 warstwy bloczów nad nim - a później wieniec przejmuje nacisk z wyzszych warstw ... przy dłuzych rozpietościach zmobilizuj sie /lub majstra/ do wykonania czegos solidniejszego ... o ile nie betonu - to choć zaprawy cementowej i cegły z wkładka zbojenia pozdro - nocny marku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts