Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadproże na odknem czy nie?

toomas

Recommended Posts

KonAn - am00 ma racje - w trówarstwówce stosowałem takie rozwiązanie ... nie wiem w czym problem ...

czy poprawne to rozwiązanie ...

poprawne, bo nie generuje mostków cieplnych takich jakie prefabrykowane L - ki ...

pzdr

ja jako "zbrojenie" nadproży okiennych wykorzystywałem odcinki belek stropu fert, które od spodu maja takie "U" kształtki o jakich napisał am00 - i ta beleczka trafiała w warstwe izolacji

z zewnatrz i od wewnatrz nadproze obmurowane bloczkami gazobetonu

w srodku beleczka zalana betonem z góry

o ile dobrze pamietam to wkładałem w srodek jeszcze pasek 2 cm styropianu

dla lepszej przyczepnosci bloczków mozna w nie nabic gwoździe od srodka

ci którzy nie dysponuja belkami robia od spodu szalunek i po obmurowaniu bloczkami - albo ceglane sklepienie zbrojone dołem - dla krótkich odcinków sklepień

lub zbrojenie typu "belka" zalane betonem - dla dłuzszego odcinka sklepienia

wykonuje sie je szybko - w trakcie murowania - jako rutynowa czynnosc

pzdr

No cóż ja też uważam, że grunt to nadproże.Co prawda jest zasada trójkąta równobocznego, ale lepiej dmuchać na zimne.Nachętniej to bym ulał nadproże betonowe(buduję w systemie ściany trójwarstwowej z BK), ale lepiej zawsze jest jak na ścianie leży materiał jednorodny.Widziałem też na jednej z okolicznych budów takie rozwiązanie;pod pierwszą warstwę nadproża ściany osłonowej dano dwa pręty na grubszą zaprawę, takie same pręty(fi 12)dano od góry tejże warstwy pustaków, a dodatkowo związano te 4 pręty strzemionami, które wsadzono w spoiny pionowe.Czyli zbrojenie było praktycznie takie same jak przy typowym nadprożu betonowym.Majster wykonujący tę robotę mówił, że robi tak od lat i nie ma reklamacji.Prawdę mówiąc wyglądało to solidnie.

KonAn - opisywane przez Ciebie nadproze zbrojone drutem z pustakami w srodku sprawdza sie majstrowi dlatego ze nacisk na takie nadproze jest niewielki - przewaznie 2 warstwy bloczów nad nim - a później wieniec przejmuje nacisk z wyzszych warstw ...

przy dłuzych rozpietościach zmobilizuj sie /lub majstra/ do wykonania czegos solidniejszego ... o ile nie betonu - to choć zaprawy cementowej i cegły z wkładka zbojenia

pozdro - nocny marku ... :wink: