Karol N. 14.01.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Moja obecna Konfiguracja: DSL > Router a za routerem PC polaczony kablem z Routerem a Leptop za pomoca W-LAN z Routerem. Do pelni szczescia potrzebuje polaczyc bezposrednio PC z Leptopem aby od czasu do czasu powymieniac duze pliki miedzy nimi. Na PC XP Professional na Leptopie XP Home. Za sugestie, wskazowki bylbym wdzieczny bo moja wiedza poprzez DOSa konczy sie gdzies na poiomie windowsa 3.11 i troche Win 95.Pozdrawiam Karol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 14.01.2006 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 udostępnienie plików poprzez sieć ci nie wystarcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 15.01.2006 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 udostępnienie plików poprzez sieć ci nie wystarcza? Oczywiscie, zeby starczylo. Tylko jak to zrobic tzn, udostepniac foldery pliki umie tylko "nie widze" na zadnym z PC struktury sieci. Jak juz wspominalem dostep do internetu fnkcjonuje bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 15.01.2006 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Nie wiem, czy to pomoże, pewnie nie, bo u Ciebie jest inny rodzaj sieci, ale u mnie zasoby osiedlowego LAN-a widoczne były dopiero po wyłączeniu firewall'a [i zalogowaniu sie do sieci]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 15.01.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 zacznij od utworzenia połączenia sieciowego To, że internet działa nic nie oznacza, ono jest realizowane przez router Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 17.01.2006 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 zacznij od utworzenia połączenia sieciowego To, że internet działa nic nie oznacza, ono jest realizowane przez router Pytanie: czy potrzebuje dodatkowe polaczenie miedzy PC stacjonarnym a Leptopem czy wystarczy to polaczenie PC > LAN > Router > W-LAN > Leptop, ktore istnieje? Domyslam sie, ze bede musial troche pomajstrowac z IP. Obydwa PC maja IP stale natomiast Router ma dynamicznie przyznawany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 22.01.2006 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 zacznij od utworzenia połączenia sieciowego To, że internet działa nic nie oznacza, ono jest realizowane przez router Pytanie: czy potrzebuje dodatkowe polaczenie miedzy PC stacjonarnym a Leptopem czy wystarczy to polaczenie PC > LAN > Router > W-LAN > Leptop, ktore istnieje? Domyslam sie, ze bede musial troche pomajstrowac z IP. Obydwa PC maja IP stale natomiast Router ma dynamicznie przyznawany. Oczywiście, że wystarczy. Tylko, że "udostępanianie" jest wyjątkowo paskudne. Raz potrafi działać, raz nie. Czasem nie działa nawet, jak komputery są bezpośrednio połączone skrosowanym kablem. Ja mam taki własnie przypadek a próbowałem już chyba wszystkich sztuczek Internet współdzieli się oczywiście bez problemu, i to przez komputer a nie ruter, po kablu i po WiFi [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 10.02.2006 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 A może na jednym kompie postawić serwer FTP co ty na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 12.02.2006 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 A może na jednym kompie postawić serwer FTP co ty na to ? Nic mi to nie mowi. Moje wiadomosci nie siegaja tak daleko. Ale musze sie przyznac, ze troche pokombinowalem i jak to z takimi rzeczami bywa nagle zaczelo dzialac i jest swietnie. Dziekuje wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 12.02.2006 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Jeśli udostępnianie zawodzi, można też próbować przepychać pliki Skypem (działa bardzo sprawnie i to także, w przeciwieństwie do Tlena czy GG, także na prywatnych adresach IP). No w najgorszej sytuacji YouSendItem - na około, ale na pewno zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 13.02.2006 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Kurcze a ja swoje dwa laptopy laczylem przez kabelek USB , to mi wystarczylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 13.02.2006 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Sorry , pomylilem sie z tym kabelkiem , to nie USB byl , tylko "gruby kabelek podobny nieco do telefonicznego" - crossover patch cable , laczacy porty sieciowe ( network port) , ale dosc szybki byl , jak dla mnie wieksze pliki przesylal w zadowalajacym tempie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 13.02.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 zacznij od utworzenia połączenia sieciowego To, że internet działa nic nie oznacza, ono jest realizowane przez router Pytanie: czy potrzebuje dodatkowe polaczenie miedzy PC stacjonarnym a Leptopem czy wystarczy to polaczenie PC > LAN > Router > W-LAN > Leptop, ktore istnieje? Domyslam sie, ze bede musial troche pomajstrowac z IP. Obydwa PC maja IP stale natomiast Router ma dynamicznie przyznawany. Jeli nie przeszkadza Tobie wolniejsze połšczenie przez WLAN, to nie potrzebujesz dodatkowego połšczenia kablowego między PC i laptopem. Skoro potrafisz włšczyć udostępnianie plików, to do wzajemnego widzenia komputerów trzeba nadać im tš samš nazwę GRUPY ROBOCZEJ i nazwy komputerów muszš być różne. W numerach IP nic nie musisz majstrować! Nacinij na klawiaturze klawisz WINDOWS i przytrzymujšc go nacinij klawisz Pause Break. Wywietli się okno "Właciwoci systemu". Tam przejd do zakładki "Nazwa komputera". Wybierz "Zmień", aby zmienić nazwę komputera i nazwę grupy roboczej. Uruchom ponownie komputery i powiniene mieć już widoczne udostępnione pliki. Jeli nie, to znaczy, że może masz firewall, który blokuje połšczenia między komputerami. Jeli nie potrafisz zmienić ustawień tego firealla, to może wyłšcz go na czas przesyłania danych między komputerami. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milimetr198 14.02.2006 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 W udostępnianiu pod Windows XP jest niestety istotne jakie SP są wgrane. Po wgraniu SP1 i ustawieniu zapory pojawiają się problemy z udostępnianiem (raz jest widoczne raz nie). Można wyłączyć zaporę (ale należy mieć świadomość zagrożeń i mieć zainstalowany inny firewall) albo dograć SP2 który powinien już usunąć te problemy. Przy użyciu kreatora sieci („Moje miejsce sieciowe/Konfiguruj sieć w domu lub w małej firmie”) dalsza konfiguracja nie powinna już być problemem.A tak na marginesie to komputery wcale nie muszą być w tej samej grupie roboczej aby się widziały (jak twierdzi _ZBYCH_). Co prawda jest to wygodne ale nie wymagane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 14.02.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 U mnie ustawienie tej samej grupy roboczej pomogło. Tak też zalecajš spece na forach komputerowych, np. INFOJAMA - forum komputerowe Czasem pomaga włšczenie konta GOĆ. Więcej o udostępnianiu plików można przeczytać TU i TU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 14.02.2006 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 zacznij od utworzenia połączenia sieciowego To, że internet działa nic nie oznacza, ono jest realizowane przez router Pytanie: czy potrzebuje dodatkowe polaczenie miedzy PC stacjonarnym a Leptopem czy wystarczy to polaczenie PC > LAN > Router > W-LAN > Leptop, ktore istnieje? Domyslam sie, ze bede musial troche pomajstrowac z IP. Obydwa PC maja IP stale natomiast Router ma dynamicznie przyznawany. Je�li nie przeszkadza Tobie wolniejsze połšczenie przez WLAN, to nie potrzebujesz dodatkowego połšczenia kablowego między PC i laptopem. Skoro potrafisz włšczyć udostępnianie plików, to do wzajemnego widzenia komputerów trzeba nadać im tš samš nazwę GRUPY ROBOCZEJ i nazwy komputerów muszš być różne. W numerach IP nic nie musisz majstrować! Naci�nij na klawiaturze klawisz WINDOWS i przytrzymujšc go naci�nij klawisz Pause Break. Wy�wietli się okno "Wła�ciwo�ci systemu". Tam przejd� do zakładki "Nazwa komputera". Wybierz "Zmień", aby zmienić nazwę komputera i nazwę grupy roboczej. Uruchom ponownie komputery i powiniene� mieć już widoczne udostępnione pliki. Je�li nie, to znaczy, że może masz firewall, który blokuje połšczenia między komputerami. Je�li nie potrafisz zmienić ustawień tego firealla, to może wyłšcz go na czas przesyłania danych między komputerami. Powodzenia! Zbychu stokrotne dzieki, jak wczesniej pisalem dziala to juz od jakiegos czasu nawet drukowanie, oczywiscie po udostepnieniu drukarki. Dokladnie robilem to co sugerujesz teraz. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Moge sciagac tylko pliki z drugiego konca sieci natomiast nie moge wyslac pliku na drugi koniec sieci, oczywiscie z i do udostepnionych katalogow. Ma to tak dzialac czy jeszcze musza jakas opcje wlaczyc. Myslalem ze jest to wszysko bardziej skomplikowane. Jak widac na najprostsze rozwiazania jest najtrudniej wpasc. ZBYCHU widze, ze nie jedna masz pasje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 21.02.2006 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Zbychu stokrotne dzieki, jak wczesniej pisalem dziala to juz od jakiegos czasu nawet drukowanie, oczywiscie po udostepnieniu drukarki. Dokladnie robilem to co sugerujesz teraz. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Moge sciagac tylko pliki z drugiego konca sieci natomiast nie moge wyslac pliku na drugi koniec sieci, oczywiscie z i do udostepnionych katalogow. Ma to tak dzialac czy jeszcze musza jakas opcje wlaczyc. Myslalem ze jest to wszysko bardziej skomplikowane. Jak widac na najprostsze rozwiazania jest najtrudniej wpasc. ZBYCHU widze, ze nie jedna masz pasje. Bardzo proszę Problemy z cišganiem/ wysyłaniem plików mogš mieć zwišzek z firewall-em lub ustawieniem uprawnień do plików. Nie przelesz nic do pliku z uprawnieniem tylko do odczytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 22.02.2006 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Zbychu stokrotne dzieki, jak wczesniej pisalem dziala to juz od jakiegos czasu nawet drukowanie, oczywiscie po udostepnieniu drukarki. Dokladnie robilem to co sugerujesz teraz. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Moge sciagac tylko pliki z drugiego konca sieci natomiast nie moge wyslac pliku na drugi koniec sieci, oczywiscie z i do udostepnionych katalogow. Ma to tak dzialac czy jeszcze musza jakas opcje wlaczyc. Myslalem ze jest to wszysko bardziej skomplikowane. Jak widac na najprostsze rozwiazania jest najtrudniej wpasc. ZBYCHU widze, ze nie jedna masz pasje. Bardzo proszę Problemy z �cišganiem/ wysyłaniem plików mogš mieć zwišzek z firewall-em lub ustawieniem uprawnień do plików. Nie prze�lesz nic do pliku z uprawnieniem tylko do odczytu. W sumie komunikacja dziala i nie ma to wielkiego znaczenia czy sciagam czy wysylam. Bylo dla mnie logiczne, ze firewall bedzie sie wtracal przy takiej komunikacji i majstrowalem przy nim. Musze jednak wziasc go jeszcze raz pod lupe moze jednak tak jak sugerujesz cos przeoczylem. Przeciez to nie moze byc aby urzadzenia robily to co chca a nie to co my chcemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts