Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stacja transformatorowa

Recommended Posts

Jaka jest bezpieczna odległość mieszkania od osiedlowej stacji transformatorowej rozmiarów małego domku ? Czy można to obliczyć na podstawie tabliczki z informacją o natężeniu ? Chodzi mi oczywiście o niekorzystny wpływ pola elektromagnetycznego. W jakiej odległości mogę się już nim nie przejmować i czy znaczenie ma kierunek tzn. położenie mieszkania względem trafo ?

3m

(trzy metry od ściany komory transformatorowej)

Tak ściśle 2,8m.

:o :o :o

Nie wiem, na jakiej podstawie podajesz takie informacje! :roll:

Te odległości (3m) odnoszą się do stacji słupowych.

W przypadku transformatorów umieszczonych w budynkach, odległość od budynków miezkalnych powinna wynosić min. 15 metrów !

(Przepisy budowy urządzeń elektroenergetycznych, Wwa 1997)

Zagrożenie powodowane jest nie tylko polem elektromagnetycznym, ale też zawartością oleju, który w wysokich temperaturach może wybuchnąć.

A jak się sprawa ma w przypadku rozdzielni elektrycznych ? Nie wiem jak to fachowo się nazywa, ale chodzi mi o rozdzielnię wysokiego napięcia, skupisko transformatorów, kłębowisko drutów, od których rozchodzą się słupy na kratownicach. Czy są jakieś przepisowe odległości? I czy zachowując je szkodliwość pola zupełnie znika?

Stacje transformatorowe lokalizowane w budynkach mieszkalnych i innych nie powinny sąsiadować bezpośrednio z pomieszczeniami stałej pracy i pobytu ludzi.

Wymagany odstęp to 2,8m. Rozporządzenie Ministra dot. budynków i ich usytuowania...

Ta odległość podyktowana jest ochroną przed polem elektromagnetycznym.

Stacje transformatorowe lokalizowane w budynkach mieszkalnych i innych nie powinny sąsiadować bezpośrednio z pomieszczeniami stałej pracy i pobytu ludzi.

Wymagany odstęp to 2,8m. Rozporządzenie Ministra dot. budynków i ich usytuowania...

Ta odległość podyktowana jest ochroną przed polem elektromagnetycznym.

No dobrze, ale czy mówimy o stacjach znajdujących się w budynkach ( z reguły wielorodzinnych), czy wolnostojących, bo tego dotyczy chyba zapytanie jsidorskiej?

15 metrów to MOŻE być bezpieczna odległość w razie wybuchu (chociaż jak wybuchnie, to nie wiem, czy wystarczy te 15 metrów). Ale dla ochrony przed polem elektromagnetycznym wystarczy 3 metry. Wynika to z faktu, że transformatory są konstruowane w taki sposób, żeby pole elektromagnetyczne zamykało się maksymalnie wokół rdzenia transformatora, co wpływa bezpośrednio na jego sprawność.

Ja mam mały transformator 15kV 2 metry od granicy działki, i wcale się tym nie martwię.