jsidorska 14.01.2006 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Jaka jest bezpieczna odległość mieszkania od osiedlowej stacji transformatorowej rozmiarów małego domku ? Czy można to obliczyć na podstawie tabliczki z informacją o natężeniu ? Chodzi mi oczywiście o niekorzystny wpływ pola elektromagnetycznego. W jakiej odległości mogę się już nim nie przejmować i czy znaczenie ma kierunek tzn. położenie mieszkania względem trafo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 14.01.2006 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 3m(trzy metry od ściany komory transformatorowej)Tak ściśle 2,8m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 14.01.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 3m (trzy metry od ściany komory transformatorowej) Tak ściśle 2,8m. Nie wiem, na jakiej podstawie podajesz takie informacje! Te odległości (3m) odnoszą się do stacji słupowych. W przypadku transformatorów umieszczonych w budynkach, odległość od budynków miezkalnych powinna wynosić min. 15 metrów ! (Przepisy budowy urządzeń elektroenergetycznych, Wwa 1997) Zagrożenie powodowane jest nie tylko polem elektromagnetycznym, ale też zawartością oleju, który w wysokich temperaturach może wybuchnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek. 14.01.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Na stacjach slupowych i wnętrzowych są takie same transformatory - z takim samym olejem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joker_28 14.01.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 A jak się sprawa ma w przypadku rozdzielni elektrycznych ? Nie wiem jak to fachowo się nazywa, ale chodzi mi o rozdzielnię wysokiego napięcia, skupisko transformatorów, kłębowisko drutów, od których rozchodzą się słupy na kratownicach. Czy są jakieś przepisowe odległości? I czy zachowując je szkodliwość pola zupełnie znika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 15.01.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Stacje transformatorowe lokalizowane w budynkach mieszkalnych i innych nie powinny sąsiadować bezpośrednio z pomieszczeniami stałej pracy i pobytu ludzi. Wymagany odstęp to 2,8m. Rozporządzenie Ministra dot. budynków i ich usytuowania...Ta odległość podyktowana jest ochroną przed polem elektromagnetycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 15.01.2006 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Stacje transformatorowe lokalizowane w budynkach mieszkalnych i innych nie powinny sąsiadować bezpośrednio z pomieszczeniami stałej pracy i pobytu ludzi. Wymagany odstęp to 2,8m. Rozporządzenie Ministra dot. budynków i ich usytuowania... Ta odległość podyktowana jest ochroną przed polem elektromagnetycznym. No dobrze, ale czy mówimy o stacjach znajdujących się w budynkach ( z reguły wielorodzinnych), czy wolnostojących, bo tego dotyczy chyba zapytanie jsidorskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 16.01.2006 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 jsidorskiej chodzi o niekorzystny wpływ pola elektromagnetycznego, który będzie podobny w przypadku stacji wbudowanej , jak i wolnostojącej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 17.01.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 15 metrów to MOŻE być bezpieczna odległość w razie wybuchu (chociaż jak wybuchnie, to nie wiem, czy wystarczy te 15 metrów). Ale dla ochrony przed polem elektromagnetycznym wystarczy 3 metry. Wynika to z faktu, że transformatory są konstruowane w taki sposób, żeby pole elektromagnetyczne zamykało się maksymalnie wokół rdzenia transformatora, co wpływa bezpośrednio na jego sprawność. Ja mam mały transformator 15kV 2 metry od granicy działki, i wcale się tym nie martwię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 17.01.2006 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 A co mam kabel to tego. Całe pole "zamyka" się w kablu. Problemem sš linie napowietrzne wysokiego napięcia. To prócz pola elektromagnetycznego także wyładowania niezupełne, które m. in. mogš powodować zakłócenia w odbiorze audycji audio/wideo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts