wicio 14.01.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 1. Czy ktoś się może orientuje w temacie podatków i oplat w zwiąku z wejściem w życie nowej ustawu o kosztach sądowych, czy zawierając umowę notarialną kupna działki przed dniem wejścia w życie ww. ustawy (1marca 2006) zapłaci sie podatki o wpis i założenie nowej księgo wg starej czy wg nowej ustawy. Trzeba wziąć pod uwagę że sąd dokona założenia i wpisu nowego właściciela dopiero po kilku miesiącach, czyli pewnie już po wejściu w życie nowej ustawy. Wydaje mi się że liczy się data złożenie wniosku (czyli data aktu notarialnego). 2. Czy ktoś sie orientuje czy notariusz pobiera opłatę za założenie nowej księgi wieczystej dla zakupowanej nieruchomości czy jest to w gestii sądu (na podstawie jego wezwania) PozdrawiamWicio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 14.01.2006 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 witam Ad. 1 - zapłacisz "po staremu" Ad. 2 - zapłacisz u notariusza Żle nazwałeś wątek Nie zmienia sie ustawa o księgach wieczystych i hipotece tylko ustawa o kosztach sądowych. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicio 15.01.2006 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Dzieki za odpowiedz, masz racje z nazwą tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielvajdex 18.01.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Witam A jak to jest jeżeli teściowie przepiszą mi dzialke budowlaną jako darowizna ? Czy też musze wpisać się w księge wieczystą i jakie są wtedy opłaty. Bo ja nie kumam co jest grane gdyż pól roku GEO nie może wyjść z naszej działki a chyba jak on dopiero skończy to teściowie mogą notarialnie przepisać ja na nas (żona i ja) POZDROFKA Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 19.01.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 witam GEO ??? nie ma nic do rzeczy, chyba że przekazana ma byc część dotychczasowej działki. Właściciel w każdej chwili może swobodnie dysponować swoja własnością. Darowizna wymaga formy aktu notarialnego i uiszczenia opłaty sądowej. Po 1 marca wyniesie ona 200 zł pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 19.01.2006 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 niestety przed wejściem w życie ww. ustawy (1marca 2006)zapłacisz po staremu. Na te chwilę opłata sądowa zależy od wartości mieszkania wpisanej do aktu notarialnego. po 01 marca 2006 Opłata sądowa za wpis własności do księgi wieczystej nieruchomości wyniesie bez względu na jej wartość - tylko 200 zł. więcej na ten temat w linku:http://www.pbon.pl/all_news.php?nr=1186 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielvajdex 20.01.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Dzięki to jedna wiadomość pocieszająca . Od kilku m-cy jak zdecydowałem rozpocząć załatwiąć wszystkie papiery związane z podziałem działki ,ustaleniem nowych granic itp. To wreszcie jakaś fajna wiadomośc że czas który GEO zmitrężył ,czyli pół roku ,teraz działa na moją korzyść. To suuuuuuuuuuper !!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts