Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NOWA USTAW O KSIĘGACH WIECZYSTYCH

wicio

Recommended Posts

1. Czy ktoś się może orientuje w temacie podatków i oplat w zwiąku z wejściem w życie nowej ustawu o kosztach sądowych, czy zawierając umowę notarialną kupna działki przed dniem wejścia w życie ww. ustawy (1marca 2006) zapłaci sie podatki o wpis i założenie nowej księgo wg starej czy wg nowej ustawy. Trzeba wziąć pod uwagę że sąd dokona założenia i wpisu nowego właściciela dopiero po kilku miesiącach, czyli pewnie już po wejściu w życie nowej ustawy. Wydaje mi się że liczy się data złożenie wniosku (czyli data aktu notarialnego).

2. Czy ktoś sie orientuje czy notariusz pobiera opłatę za założenie nowej księgi wieczystej dla zakupowanej nieruchomości czy jest to w gestii sądu (na podstawie jego wezwania)

Pozdrawiam

Wicio

Witam

A jak to jest jeżeli teściowie przepiszą mi dzialke budowlaną jako darowizna ?

Czy też musze wpisać się w księge wieczystą i jakie są wtedy opłaty.

Bo ja nie kumam co jest grane gdyż pól roku GEO nie może wyjść z naszej działki a chyba jak on dopiero skończy to teściowie mogą notarialnie przepisać ja na nas (żona i ja)

POZDROFKA Daniel :wink: :-?

witam

GEO ??? :o nie ma nic do rzeczy, chyba że przekazana ma byc część dotychczasowej działki. Właściciel w każdej chwili może swobodnie dysponować swoja własnością. Darowizna wymaga formy aktu notarialnego i uiszczenia opłaty sądowej. Po 1 marca wyniesie ona 200 zł

pozdro :wink:

niestety przed wejściem w życie ww. ustawy (1marca 2006)zapłacisz po staremu. Na te chwilę opłata sądowa zależy od wartości mieszkania wpisanej do aktu notarialnego. po 01 marca 2006 Opłata sądowa za wpis własności do księgi wieczystej nieruchomości wyniesie bez względu na jej wartość - tylko 200 zł.

więcej na ten temat w linku:

http://www.pbon.pl/all_news.php?nr=1186

Dzięki to jedna wiadomość pocieszająca .

Od kilku m-cy jak zdecydowałem rozpocząć załatwiąć wszystkie papiery związane z podziałem działki ,ustaleniem nowych granic itp.

To wreszcie jakaś fajna wiadomośc że czas który GEO zmitrężył ,czyli pół roku ,teraz działa na moją korzyść.

To suuuuuuuuuuper !!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol: :lol: :lol: :D :D :D