ambresil 22.01.2003 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Kończe właśnie budowę kominka-jestem na etapie wykonaniaokapu i rozprowadzenia powietrza. Jak wynika z Waszegodoswiadczenia (obserwacji)o ile od sufitu powinna być odsuniętakratka wywiewu powietrza aby sufit się nie nagrzewał za bardzo inie brudził ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 22.01.2003 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 około 50 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 22.01.2003 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 A mocno się brudzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 22.01.2003 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 mocno a nawet bardzo mocno. mój brat użytkuje w nowowybudowanym domu od trzech miesięcy kominek jako jedyne źródło ogrzewania (czyli pali w nim non-stop) i sufit oraz ściany w promieniu ok. metra od kratki są brudne do tego stopnia, że praktycznie nadają się do odmalowania. ciekawy jestem jakie są tu doświadczenia innych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 22.01.2003 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Zazwyczaj mocno (brunatno-zolty kolor, zalezy od podloza). Podstawowym zrodlem ciepla nie jest dla mnie kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 22.01.2003 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Z nieco innej beczki: czy w ogóle dawać w salonie kratkę wywiewną z kominka? Kiedy ostatnio oglądałem takie cudo podczas palenia się w nim drewna, buchało zeń promieniowanie podczerwone o potężnej sile... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.01.2003 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 w ogóle, ( oprócz zasilania powietrzem spalania ), opływ powietrza wokół kominka - być musi, nie jestem pewna, czy kratka koniecznie musi być wyprowadzona w tym samym pomieszczeniu, prawdopodobnie nie, jeśli nie chcesz i masz inne miejsce.Jeśli chodzi o kratki przy suficie, są takie z żaluzją, którą można skierować w dół i ograniczyć brudzenie sufitu. Ale warto zachować zalecaną odległość.My z kolei mamy prawidłowo umieszczone kratki od sufitu z żaluzjami i jest OK, ale są prawdopodobnie za blisko ściany ( trapezowy przekrój obudowy kominka ) i po 3 latach po remoncie w pokoju, na ścianach widoczne są smugi.Zastanawiamy się jak to zmienić, może jakieś filtry ? Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts