Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cesja mieszkaniowa

Trini

Recommended Posts

Trini, niepotrzebnie wpadasz w panikę, ten ciąg działań o którym piszę jest zgodny z prawem.

A to, co radzi Pyrka (sprzedaje teść i daje wam pieniądze, "olewacie" US) jest też powszechnie praktykowane i "tańsze" o jeden akt notarialny (darowizny). Jak już pisałem, US może jednak żądać wyjaśnienia dotyczącego źródeł pochodzenia pieniędzy na dom - i wtedy warto by mieć jakąś umowę pożyczki (z zapłaconym podatkiem).

P.S. Notariusze nie biorą pieniędzy za poradę. Radzą potencjalnym klientom, którzy u nich spiszą akt...

Trini, niepotrzebnie wpadasz w panikę, ten ciąg działań o którym piszę jest zgodny z prawem.

A to, co radzi Pyrka (sprzedaje teść i daje wam pieniądze, "olewacie" US) jest też powszechnie praktykowane i "tańsze" o jeden akt notarialny (darowizny). Jak już pisałem, US może jednak żądać wyjaśnienia dotyczącego źródeł pochodzenia pieniędzy na dom - i wtedy warto by mieć jakąś umowę pożyczki (z zapłaconym podatkiem).

P.S. Notariusze nie biorą pieniędzy za poradę. Radzą potencjalnym klientom, którzy u nich spiszą akt...

Ja rozumemim, że jest zgodny z prawem...

Tylko mnie chodzi o to ile moze kosztować jeden akt notarialny...

Czy dwa razy zapłacić za akt to tak dużo?

Bo przyznam, że najbardziej interesowałoby mnie pierwsze rozwiazanie, teść daruje mieszkanie i nikt nie płaci podatków.

Załóżmy, że jestem zdecydowana na to - jakie są argumenty przeciw, takze finansowe, bo jakie za to wiadomo - nie płacę podatków ani teście nie płacą ;)