Trini 19.01.2006 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 ja juz jestem całkowicie głupia... niech jakis prawnik albo notariusz to za mnie zrobi, bo ja juz sama zupełnie nie wiem... Dzięki Wam za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trini 19.01.2006 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 czytam to i czytam... co drugie słowo rozumiem, a podobno dziennikarką jestem Nie ma to jak jasnosć sklecania polskich ustaw... Idę z wydrukiem tego do notariusza dam mu 50 dych i niech on mi to przetłumaczy na nasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 19.01.2006 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Trini, niepotrzebnie wpadasz w panikę, ten ciąg działań o którym piszę jest zgodny z prawem. A to, co radzi Pyrka (sprzedaje teść i daje wam pieniądze, "olewacie" US) jest też powszechnie praktykowane i "tańsze" o jeden akt notarialny (darowizny). Jak już pisałem, US może jednak żądać wyjaśnienia dotyczącego źródeł pochodzenia pieniędzy na dom - i wtedy warto by mieć jakąś umowę pożyczki (z zapłaconym podatkiem).P.S. Notariusze nie biorą pieniędzy za poradę. Radzą potencjalnym klientom, którzy u nich spiszą akt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trini 19.01.2006 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Trini, niepotrzebnie wpadasz w panikę, ten ciąg działań o którym piszę jest zgodny z prawem. A to, co radzi Pyrka (sprzedaje teść i daje wam pieniądze, "olewacie" US) jest też powszechnie praktykowane i "tańsze" o jeden akt notarialny (darowizny). Jak już pisałem, US może jednak żądać wyjaśnienia dotyczącego źródeł pochodzenia pieniędzy na dom - i wtedy warto by mieć jakąś umowę pożyczki (z zapłaconym podatkiem). P.S. Notariusze nie biorą pieniędzy za poradę. Radzą potencjalnym klientom, którzy u nich spiszą akt... Ja rozumemim, że jest zgodny z prawem... Tylko mnie chodzi o to ile moze kosztować jeden akt notarialny... Czy dwa razy zapłacić za akt to tak dużo? Bo przyznam, że najbardziej interesowałoby mnie pierwsze rozwiazanie, teść daruje mieszkanie i nikt nie płaci podatków. Załóżmy, że jestem zdecydowana na to - jakie są argumenty przeciw, takze finansowe, bo jakie za to wiadomo - nie płacę podatków ani teście nie płacą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 19.01.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Zależy od ceny mieszkania i od pazerności notariusza. Wszystkie opłaty łącznie to około 5% ceny lokalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts