Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mur oporowy a drzewka

Izbus

Recommended Posts

Witam

Zwracam się do Państwa z irytującym mnie pytaniem.

Ażeby zrozumieć moje pytanie przybliże sytułację. Mamy postawiony domek na wzgórzach, mamy także mur oporwy który zabezpiecza przez zsunięciem sie domu i ziemi od sąsiada który jest usytułowany jest wyżej za nami. Nie zwracaliśmy na to uwagi, ale teraz patrząc z góry na mur widzimy, że tuż obok niego sąsiad (około 10-20cm) posadził drzewka(rządek w których odległość między nimi to ok.30cm) bodajże tulie. Usytułowane są w miejscu gdzie zasłaniają nam światło do jednego poziomu ponieważ mamy okna w odległości 4 m. od granicy. Szczerze mówiąc nie chodzi mi o ten zapach, ale bardzo niepokoi mnie to, że system korzeniowy tych drzewek(które mogą być wysokie) może uszkodzić mur oporowy co może się skończyć mocnym uszkodzeniem tak ważnej konstrukcji.

Moje pytanie brzmi nastepująco. Czy jest w prawie budowlanym jakiś podpunkt, który zabrania sadzenia roślin które mogą znacząco uszkodzić mur oporowy oraz, który zabrania sadzić drzewka na samej granicy działki, gdzie w ewidentny sposób zasłaniają dostęp do światała dla mieszkańców?

Z góry dziękuje za odpowiedź oraz serdecznie pozdrawiam.

Izbus