Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ja coś wybuduje

cyla

Recommended Posts

Wiecie co?!

Ja to dopiero jestem oszołom,mój mężulek :evil: z resztą też!

Dziś doszliśmy do wniosku,że chyba jednak zdecydujemy się na Chaberka2 z PIWNICĄ :-?

Po rozmowach z "mądrymi głowami" stwierdziliśmy że koszt budowy piwnicy(pod połową domu) będzie zbliżony do powiększenia garażu (w tą i z powrotem) zbudowania nad nim strychu (tez strop no i dach dośc duży nad strychem).Zmiana umiejscowienia kominów itp

NIE WIEM CZY TO DOBRY POMYSŁ - ratujcie!!!! :cry:

Ja już mam tego dosyć :x

Pozdrawiam cyla 8) :(

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

The Rav

Jak zlikwiduje piwnice to nie będzie kotłowni-a bez niej ani rusz :roll:

Planowaliśmy do tej pory ,że w powiększonym garażu umieścimy kotłownie.No i ten strych nad garażem był kuszący. A teraz to już mi sie wszystkiego odechciało :evil: No i dach nad strychem będzie duży.

To link do projektu -trzeba poszukać Chaber2,bo samo nie wyskakuje :cry:

http://www.archeton.pl/index.aspx

Pozdrawiam cyla 8)

projekt dość fajny w miarę rozsądny na minus kosztów na pewno przemawiają 4 okna w dachu i wykusz

Ale co ja poradzę ,że wykusz musi być! :D To jedyny "wypas" z jakego nie zrezygnuję. A o oknach faktycznie myśleliśmy-na pewno 2 polecą!

Dzięki za rady i pozdrawiam cyla 8)

ja mam podobną piwnice też ją przeznaczam na kotłownie moje pogłębione fundamenty kosztowały mnie narazie

36 kubików betonu razy 155 zł = 5580

plus zbrojenie które nie pamiętam ile nas dokładnie kosztowało ale jakieś 800zł

plus koparka do fundamentów 400zł

lasze i stalowa konstrukcja do robienia fundamentów (zamiast desek) a także wynajęty pan do składania tego diabelstwa jakieś 400zł

folia 160

z tego co pamiętam narazie wyszły nas te fundamenty 8tyś

ale brakuje

izolacji pionowej która będziemy robić wraz z elewacją ( czyli czeka nas odkopywanie naszych fundamentów)

na wiosnę ma przyjechać koparka i wykopać piwnice (bo narazie jest w niej ziemia aby nie podniosło nam zimą fundamentu)

strop na piwnicy (ok1500zł)

schody

drenaż ( ale to później )

malowanie tym czarną mazią

i piasek aby zasypać resztę fundamentów

tych kosztów nie potrafię ocenić ale myślę że bez drenażu i styropianu wyjdzie nas jakieś 3500

oczywiście wszystko robimy sami

nie wiem czy Ci jakoś pomogłam ale u nas wygląda sprawa tak jak Ci napisałam (aha grunt był ok spadek 60cm na 10 metrach piwnica 10 na 4,5)

oczywiście robimy wszystko sami

:D WITAM

Cila .. musisz trzymać sie tematu , bo jesli zaczniesz rozważać na temat czy zrobić tak czy tak , jak juz wybrałas projekt , to będziesz całą budowę biegać do architekta aby coś zmienil. Musicie od początku do końca wiedziec co chcecie i tego sie trzymać( przynajmniej takie jest moje zdanie).Zawsze bedzie tak ,że znajdzie sie ktos komu nie spodoba sie twoj projekt bo....to..bo...tamto.

A ja pytam , dlaczego nie wybudujesz sobie taki nieduzy zameczek?

Zawsze to mimowszystko zamek.I jaka powaga. piwnice owszem bo to lochy muszą byc.

kominek w każdym pokoju(fakt to koszt , ale to podbuduje w oczach opini społecznej).

Tylko jak bedziesz robic most tzw, opadajacy(bo tak jest w zamkach), to zrób go na pilot (zawsze to nowocześnie) :wink: :wink: :wink:

Pozdrawiam , i trzymam za was.

DARIO2

Ale mi dałeś popalić :oops:

Ale masz rację ! Ja tak mam ze wszystkim,nawet jak kiecke kupuje to nie jest to takie dla mnie proste. Problem polega na tym,ŻE JA CHCE PIWNICĘ, ale się boję,że nas to przerośnie :evil:

Najchętniej to bym spakowała zabawki i poszła do domu :-?

Pozdrawiam cyla 8)

no to feriuj się cyal i mąz tez niech sie wyurlopuje - jak zaczniesz budowę - podejrzewam że bedziesz musiała odłozyc plany ulropowe na dłuższy czas - ale za to jaka satysfakcja z budowania wtedy się pojawia w twoim zyciu - wtedy jest dopiero człowiek spełniony - widzi jak jego praca osobista przynosi efekt - ąz urlopu sie wtedy nie chce brac i marnowac na jakies wakcje :wink:

Sebo8877

To oczywista sprawa!Jak się będziemy budować (w końcu :oops: )!

A jakie my mieliśmy plany przed szaloną myślą o budowaniu ho ho ho.Ale teraz to nawet kasa ,której jeszcze nie mamy już jest "zainwestowana" w budowę.Więc najbliższe plany wakacyjne mamy zamiar na jesień życia naszego spełnić!Chociaz nie wiem - bo kredyt na 30 lat........... :wink:

A teraz ferie to takie z grafiku,że tak powiem bo ja bibliotekara szkolna jezdem :o

pozdrawiam cyla 8)

Czy ja mogę się wtrącić? Powiedzmy, ze mogę:-)

A wtrącam się, bo chyba trącę defetyzmem...

Jestem w trakcie budowy. Dom z poddaszem i garażem, 140 m użytkowej. Projekt wg Muratora powinien kosztować ze wszystkim ok. 170 tys. Miałam na koncie 250 tys. (to konto tylko i wyłącznie na budowę), teraz mam 90 tys., dom jest w stanie surowym, zamkniętym. Niepomalowana elewacja (na razie sobie odpuszczę), ma dach i okna i surowizna w środku całkowita. Drżę co będzie dalej, bo sama wykończeniówka pochłonie mi tę resztę kasy, a co dalej? Kuchnia? Jakiś mebel? Kominek?

Fakt, z tego 35 tys. działka. I fakt, że palcem o palec nie kiwnęłam, tylko mój stryj jest kierownikiem budowy. A całość dramatu rozgrywa się pod Warszawą.