Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ja coś wybuduje

cyla

Recommended Posts

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Czy ja coś wybuduje za 150 tys.?Wszędzie tylko sumki ponad 200tys a mi się wydawało,że mam dość kasy na 110 m z użytkowym poddaszem.Tylko sie nie śmiejcie!!!! :cry:

Na szczęście działke już mam to pojedziemy tam chociaz latem z rodzinką poleżec na kocyku :D

Ja mysle ze taka suma pieniedzy ci powinna wystarczyc ale bez szaleństw typu włoskie płytki i nie wiem co. Ja jestem na poczatku budowy i na fundamenty i wyprowadzenie z bloczka wydalismy 6 tysięcy razem z papierkami ale działke przepisali nam rodzice, jest to mieszkanie 9x10, i 90 metrów pow. uzytkowej a projekt ma kosztorys na 225,402 tys złoty i mam nadzieje ze wydam połowie mniej bo duzo robimy sami a i materiały nie są drogie i najwyzszej jakosci! :D Pozdrawiam pa pa

• 2 weeks później...

moje wydatki na początek oczywiście bez fundamentów to :

więc jakim sposobem ty wydałaś tylko 6 tyś ?????????

1440 - projekt typowy

700 - mapa do celów projektowych

400 - adaptacja projektu

700 - projekt zagospodarowania

500 - projekty branżowe bez prądu

500 - projekt prądu

300 - przekształcenie działki z rolnej na budowlaną

500 - inne opłaty i załatwienie pozwolenia

150 - tyczenie granic działki

250 - tyczenie domu

450 - notariusz przy zakupie działki

czyli razem 6 tyś jeszcze przed "wkopaniem pierwszej łopaty"

U mnie póki co:

1350 -projekt gotowy

1000 -adaptacja

450 -mapa do celów projektowych

450 -projekt prądu

A to nawt nie 1/3 początkowych wydatków :(

Nie licze już wcale kosztów związanych z zakupem działki : Było minęło:roll:

Pozdrawiam cyla 8)

A może lepiej tego nie zliczać do tzw. kupy lżej na duszy jakoś :wink:

Witam wszystkich,

jestem w trakcie budowy domu i moge Wam przedstawić moją wersję.

Na samym początku tez liczylem ile bedzie mnie kosztowal kazdy etap budowy (oczywiście robilem to o wyliczenia przestawiane w roznych czasopismach budowlanych) Wydawalo mi się ze te kalkulację są wzięte z "kosmosu", ze są zawyzane. Z tym jest różnie.

Moim skromnym zdaniem 150tys wystarczy na stan surowy zamknięty z elektryką i hydrauliką (w tym piec i komnek). Wykończenie kolejne 40-50tys i robi się magiczne 200tys.

mój aktualny stan (zdjęcie poniżej) kosztowal 110tys

myslalem ze zmieszcze się w 90tys - BEZ SZANS -

Sam dach kosztowal mnie 28tys - a gdzie tu reszta

http://foto.onet.pl/upload/41/2/_586985_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/42/11/_586983_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/41/50/_586984_n.jpg

ale dach cie kosztował tyle bo pokrywałeś go dachówką

Fakt, mozna bylo troche zaoszczedzic, ale....

jestem przekonany, że kazdy z budujących mial takie momenty

wydac troche mniej i zaoszczedzic, czy troche wiecej i miec cos porządnego i trwalego. Często wybiera się to pierwsze i pozniej koszty rosną bo tu troche i tu troche i z drobiazgów zbiera się spora kwota.

... a na sam koniec dziura w budżecie ... :x

Przyznaje sie - ja na dachu nie oszczedzalem, gdyż moim zdaniem jest to najważniejszy element budowy domu, który jak się popsuje to ciężko naprawić.

Przypuszczam, że stosując gonty bitumiczne jako pokrycie dachu i tańsze okna dachowe móglbym zaoszczedzić ok. 10tys.

W tym się z tobą zgadzam.

a czy mógłbyś przytoczyć swoje inne koszty tak abym mogła sobie je skalkulować z moimi :)

Przepraszam za malą przerwe.

Już piszę:

Przygotowanie do budowy pozwolenie, przylącza 6 580,00 zł

Fundamenty 14 037,11 zł

Stan surowy + ścianki dzialowe 37 215,44 zł

Dach z oknami dachowymi 35 244,86 zł

Okna PVC, drzwi zewn., drzwi wewn., brama garazowa 15 229,49 zł

:D :o

Można bylo jeszcze zaoszczedzić kladąc gonty lub blachodachówkę zamiast dachówki.

Tańsze okna dachowe (ja mam Velux), ale na tym nie chcialem skąpić :lol: :lol:

pozdrawiamy

dzięki za odpowiedz wiem już z kąt u Ciebie te koszty, i wiem jak je porównać do moich :roll:

a tak przy okazji widziałam Twój projekt jest kapitalny ja właśnie szukałam coś podobnego fajnie wygląda w środku i rozkład pomieszczeń też jest kapitalny więc gratuluje wyboru, ja gdy szukałam projektu jakoś nie znalazłam tego :( no ale nie ma co żałować :wink: byle do przodu

dzięki za odpowiedz wiem już z kąt u Ciebie te koszty, i wiem jak je porównać do moich :roll:

a tak przy okazji widziałam Twój projekt jest kapitalny ja właśnie szukałam coś podobnego fajnie wygląda w środku i rozkład pomieszczeń też jest kapitalny więc gratuluje wyboru, ja gdy szukałam projektu jakoś nie znalazłam tego :( no ale nie ma co żałować :wink: byle do przodu

Czytalem Twoj dziennik. Też jestem zwolennikiem notowania wszystkich wydatków. W kalkulacji, którą umieścilem wyżej są nawet gwożdzie i halogeny, które kupowalem na budowę. Doslownie wszystko.

Moim zdaniem jest to dobry sposób na kontrolę wydatków.

Po 2-3 miesiącach nie pamięta się już wszystkiego na co poszly pieniądze,

a tak mając notatki zawsze można do tego wrócic i podsumować kolejne etapy budowy.

Inaczej nigdy nie wiesz ile faktycznie to kosztowalo.

A ak u Ciebie z kosztami?? Ile planujecie wydać na budowę??

Jak budżet po pierwszym etapie??

pozdrawiamy

fundamenty kosztowały mnie około 7 tyś ale jeszcze nie zamknęłam stanu zero bo musze wykopać piwnice zrobić strop nad nią i schody, a resztę fundamentów zasypać piaskiem więc planuje stan zero zamknąć w 10 – 11 tys ( ale oczywiście mam piwnice więc to dobry wynik

A na stan surowy chcemy wydać 50 tyś czyli tak pokrótce

10 tyś fundament

10 tyś ściany z maksa ( 1,53 sz tuka już mam materiał na cały dom za 5tyś)

10 dach ( drewno z swojego lasu )

10 stropy

10 robocizna

oczywiście wszystko zaokrągliłam bo np za robociznę płace 7,5 itp.

fundamenty kosztowały mnie około 7 tyś ale jeszcze nie zamknęłam stanu zero bo musze wykopać piwnice zrobić strop nad nią i schody, a resztę fundamentów zasypać piaskiem więc planuje stan zero zamknąć w 10 – 11 tys ( ale oczywiście mam piwnice więc to dobry wynik

A na stan surowy chcemy wydać 50 tyś czyli tak pokrótce

10 tyś fundament

10 tyś ściany z maksa ( 1,53 sz tuka już mam materiał na cały dom za 5tyś)

10 dach ( drewno z swojego lasu )

10 stropy

10 robocizna

oczywiście wszystko zaokrągliłam bo np za robociznę płace 7,5 itp.

Ambitny Plan

Nie ma co :D

Hej, pozwolicie , że wtrące moje spotrzeżenia - czasami tu zaglądam, bo kibicuje Cyli ;)

Beti p-isała, że stan surowy otwarty za około 40 000, a przecież RobertEs wcale nei wydał duzo więcej - około 57 000 do stanu surowego otwartego..więc widać, że kwoty Beti sa realne. No niby 40 i 57 to jest róznica, ale z tego co widze to najwięskze róznice są potem czyli dach, okna i dzwi... Ja wiem, ze kiedys jak liczył mi tata okna do jakiegoś projeku to wyszło tez ze 2 razy taniej niz w ogołnodostępnym kosztorysie...Więc wsumnie da się tanio.

Oby, pozdrawiam.

3mam kciki za wszystkich a szczególnie (poza Cyla) za Betty, bo ma szczególnie fajnie założenia;)