_Beti_ 28.02.2006 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Witaj Cyla zaczęłam pisać dziennik zapraszam więc do lektury bo ja także mam zamiar dość tanio wybudować mój dom, i udowodnić niedowiarków, że się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaska1719500419 02.03.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Witam! Czy ja coś wybuduje za 150 tys.?Wszędzie tylko sumki ponad 200tys a mi się wydawało,że mam dość kasy na 110 m z użytkowym poddaszem.Tylko sie nie śmiejcie!!!! Na szczęście działke już mam to pojedziemy tam chociaz latem z rodzinką poleżec na kocyku Ja mysle ze taka suma pieniedzy ci powinna wystarczyc ale bez szaleństw typu włoskie płytki i nie wiem co. Ja jestem na poczatku budowy i na fundamenty i wyprowadzenie z bloczka wydalismy 6 tysięcy razem z papierkami ale działke przepisali nam rodzice, jest to mieszkanie 9x10, i 90 metrów pow. uzytkowej a projekt ma kosztorys na 225,402 tys złoty i mam nadzieje ze wydam połowie mniej bo duzo robimy sami a i materiały nie są drogie i najwyzszej jakosci! Pozdrawiam pa pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 02.03.2006 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Dzięki Kaska@ i _Beti_ za słowa otuchy O szaleństwach przestałam już dawno marzyć. Byleby postawić te upragnione 4 ściany , przykryć daszkiem i zamieszkać Pozdrawiam cyla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 03.03.2006 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 sebo Ty to już chyba z tej swojej budowy nie wychodzisz Odpocznij trochę, poklikaj z nami czy cóś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 16.03.2006 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 16.03.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Kaska@ chyba troszku przesadziłaś 6tyś to kosztują wszystkie formalności wraz z tyczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 16.03.2006 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 moje wydatki na początek oczywiście bez fundamentów to :więc jakim sposobem ty wydałaś tylko 6 tyś ?????????1440 - projekt typowy700 - mapa do celów projektowych400 - adaptacja projektu700 - projekt zagospodarowania500 - projekty branżowe bez prądu500 - projekt prądu300 - przekształcenie działki z rolnej na budowlaną500 - inne opłaty i załatwienie pozwolenia150 - tyczenie granic działki250 - tyczenie domu450 - notariusz przy zakupie działki czyli razem 6 tyś jeszcze przed "wkopaniem pierwszej łopaty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 16.03.2006 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 U mnie póki co: 1350 -projekt gotowy 1000 -adaptacja 450 -mapa do celów projektowych 450 -projekt prądu A to nawt nie 1/3 początkowych wydatków Nie licze już wcale kosztów związanych z zakupem działki : Było minęło:roll: Pozdrawiam cyla A może lepiej tego nie zliczać do tzw. kupy lżej na duszy jakoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertEs 18.03.2006 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Witam wszystkich,jestem w trakcie budowy domu i moge Wam przedstawić moją wersję.Na samym początku tez liczylem ile bedzie mnie kosztowal kazdy etap budowy (oczywiście robilem to o wyliczenia przestawiane w roznych czasopismach budowlanych) Wydawalo mi się ze te kalkulację są wzięte z "kosmosu", ze są zawyzane. Z tym jest różnie. Moim skromnym zdaniem 150tys wystarczy na stan surowy zamknięty z elektryką i hydrauliką (w tym piec i komnek). Wykończenie kolejne 40-50tys i robi się magiczne 200tys. mój aktualny stan (zdjęcie poniżej) kosztowal 110tysmyslalem ze zmieszcze się w 90tys - BEZ SZANS - Sam dach kosztowal mnie 28tys - a gdzie tu reszta http://foto.onet.pl/upload/41/2/_586985_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/42/11/_586983_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/41/50/_586984_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 18.03.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 ale dach cie kosztował tyle bo pokrywałeś go dachówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertEs 18.03.2006 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 ale dach cie kosztował tyle bo pokrywałeś go dachówką Fakt, mozna bylo troche zaoszczedzic, ale.... jestem przekonany, że kazdy z budujących mial takie momenty wydac troche mniej i zaoszczedzic, czy troche wiecej i miec cos porządnego i trwalego. Często wybiera się to pierwsze i pozniej koszty rosną bo tu troche i tu troche i z drobiazgów zbiera się spora kwota. ... a na sam koniec dziura w budżecie ... Przyznaje sie - ja na dachu nie oszczedzalem, gdyż moim zdaniem jest to najważniejszy element budowy domu, który jak się popsuje to ciężko naprawić. Przypuszczam, że stosując gonty bitumiczne jako pokrycie dachu i tańsze okna dachowe móglbym zaoszczedzić ok. 10tys. W tym się z tobą zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 18.03.2006 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 a czy mógłbyś przytoczyć swoje inne koszty tak abym mogła sobie je skalkulować z moimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertEs 24.03.2006 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 a czy mógłbyś przytoczyć swoje inne koszty tak abym mogła sobie je skalkulować z moimi Przepraszam za malą przerwe. Już piszę: Przygotowanie do budowy pozwolenie, przylącza 6 580,00 zł Fundamenty 14 037,11 zł Stan surowy + ścianki dzialowe 37 215,44 zł Dach z oknami dachowymi 35 244,86 zł Okna PVC, drzwi zewn., drzwi wewn., brama garazowa 15 229,49 zł Można bylo jeszcze zaoszczedzić kladąc gonty lub blachodachówkę zamiast dachówki. Tańsze okna dachowe (ja mam Velux), ale na tym nie chcialem skąpić pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 24.03.2006 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 dzięki za odpowiedz wiem już z kąt u Ciebie te koszty, i wiem jak je porównać do moich a tak przy okazji widziałam Twój projekt jest kapitalny ja właśnie szukałam coś podobnego fajnie wygląda w środku i rozkład pomieszczeń też jest kapitalny więc gratuluje wyboru, ja gdy szukałam projektu jakoś nie znalazłam tego no ale nie ma co żałować byle do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertEs 25.03.2006 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 dzięki za odpowiedz wiem już z kąt u Ciebie te koszty, i wiem jak je porównać do moich a tak przy okazji widziałam Twój projekt jest kapitalny ja właśnie szukałam coś podobnego fajnie wygląda w środku i rozkład pomieszczeń też jest kapitalny więc gratuluje wyboru, ja gdy szukałam projektu jakoś nie znalazłam tego no ale nie ma co żałować byle do przodu Czytalem Twoj dziennik. Też jestem zwolennikiem notowania wszystkich wydatków. W kalkulacji, którą umieścilem wyżej są nawet gwożdzie i halogeny, które kupowalem na budowę. Doslownie wszystko. Moim zdaniem jest to dobry sposób na kontrolę wydatków. Po 2-3 miesiącach nie pamięta się już wszystkiego na co poszly pieniądze, a tak mając notatki zawsze można do tego wrócic i podsumować kolejne etapy budowy. Inaczej nigdy nie wiesz ile faktycznie to kosztowalo. A ak u Ciebie z kosztami?? Ile planujecie wydać na budowę?? Jak budżet po pierwszym etapie?? pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 25.03.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 fundamenty kosztowały mnie około 7 tyś ale jeszcze nie zamknęłam stanu zero bo musze wykopać piwnice zrobić strop nad nią i schody, a resztę fundamentów zasypać piaskiem więc planuje stan zero zamknąć w 10 – 11 tys ( ale oczywiście mam piwnice więc to dobry wynikA na stan surowy chcemy wydać 50 tyś czyli tak pokrótce10 tyś fundament 10 tyś ściany z maksa ( 1,53 sz tuka już mam materiał na cały dom za 5tyś)10 dach ( drewno z swojego lasu )10 stropy10 robociznaoczywiście wszystko zaokrągliłam bo np za robociznę płace 7,5 itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertEs 25.03.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 fundamenty kosztowały mnie około 7 tyś ale jeszcze nie zamknęłam stanu zero bo musze wykopać piwnice zrobić strop nad nią i schody, a resztę fundamentów zasypać piaskiem więc planuje stan zero zamknąć w 10 – 11 tys ( ale oczywiście mam piwnice więc to dobry wynik A na stan surowy chcemy wydać 50 tyś czyli tak pokrótce 10 tyś fundament 10 tyś ściany z maksa ( 1,53 sz tuka już mam materiał na cały dom za 5tyś) 10 dach ( drewno z swojego lasu ) 10 stropy 10 robocizna oczywiście wszystko zaokrągliłam bo np za robociznę płace 7,5 itp. Ambitny Plan Nie ma co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 26.03.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 zobaczymy za 6 miesięcy co mi z tego planu wyjdzie, ale prawie wszystko jest przeliczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 27.03.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 3mam kciuki za Was jutro ide podpisywac umowe z bankiem. Bedzie cash - sierpień parapetówa - damy rade byle do przodu. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 29.03.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Hej, pozwolicie , że wtrące moje spotrzeżenia - czasami tu zaglądam, bo kibicuje Cyli Beti p-isała, że stan surowy otwarty za około 40 000, a przecież RobertEs wcale nei wydał duzo więcej - około 57 000 do stanu surowego otwartego..więc widać, że kwoty Beti sa realne. No niby 40 i 57 to jest róznica, ale z tego co widze to najwięskze róznice są potem czyli dach, okna i dzwi... Ja wiem, ze kiedys jak liczył mi tata okna do jakiegoś projeku to wyszło tez ze 2 razy taniej niz w ogołnodostępnym kosztorysie...Więc wsumnie da się tanio. Oby, pozdrawiam. 3mam kciki za wszystkich a szczególnie (poza Cyla) za Betty, bo ma szczególnie fajnie założenia;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts