Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton komórkowy "Prefbet"

Rom

Recommended Posts

To zależy jeszcze co będzie spoiną klej, czy zaprawa.Jeśli zaprawa to pustaki mogą mieć pewną tolerancję wymiarów, jeżeli zaś klej to muszą być idealne i głównie na to zwróć uwagę.Ytong rzeczywiście jest drogi .U mnie wyszło, że musiałbym zapłacić o połowę więcej gdybym się na niego zdecydował zamiast pustaków z okolicznej wytwórni(Prefbet Sniadowo).

Czytałem o różnych odmianach betonu komórkowego: 300, 400, 500,600. Czy może mi ktoś przybliżyć ten temat "z czym to sie je" i z jakiej odmiany budowaliście??

Bęę wdzięczny za wszelkie wskazówki

chodzi o gestosc materialu

sa juz plyty o gestosci 100 ;)

uzywane zamiast styropianu

jesli chcesz budowac dom koniecznie z tego materialu to polecam gestosc 600- jest to jeszcze w miare przyzwoity material

im lzejszy tym bardziej kruchy

mam nadzieje ze planujesz ocieplic domek- a nie lapiesz sie na reklamy , co? ;)

nieocieplony beton komorkowy to po prostu troche cieplejszy, ale nieocieplony dom ;)

Jak pisał m.dworek czym mniejsza wartość tym lepsza izolacyjność, ale i mniejsza wytrzymałość BK. Należy przy tym pamiętać, że BK to materiał fantastyczny do budowania, wkuwania instalacji, wiercenia itp., ale tragiczny do mocowania np. szafek w kuchni. Wydaje mi się, że optymalny mur to BK24/500 lub 600 plus 10-12cm styropianu. Ja mam BK36/500 i na tej podstawie opieram moje sądy. Jakie ocieplenie zastosuję zobaczę po pierwszej zimie przemieszkanej.

Na wiosnę zaczynam stawiać mury z betonu komórkowego. Czy murował ktoś z betonu komórkowego firmy "Prefbet"???? Podaje link do producenta: http://www.prefbet.com.pl/

Jak się ma jego jakość i cena w stosunku do Ytonga i zwykłego suporeksu?? Będe wdzięczny za wszelkie wskazówki. :D

Budowałem z bloczków typu D z zakładu z Rurki. Jakość taka sobie, ale uważam że przy tradycyjnej spoinie to bez znaczenia (najwyżej pójdzie jej troche więcej).

Bloczki zamawiałem małymi partiami (mam obok hurtownie). Jedna partia była bardzo felerna. Gdy przyjechała na budowę, to wygladała w porządku (sam odbierałem dostawy). Prawie nie było popekanych bloczków. Niestety gdy murarze zaczeli je wbudowywać, to okazło się że dużo było popekanych. W hurtowni powiedzieli mi, że musieli zwrócić całą partie do producenta. Przypuszczalnie bloczki przyjechały na budowe jeszcze "ciepłe" i dopiero tu zaczeły się kruszyć.

PS. Miałem do wyboru prawie w tej samej cenie bloczki z Solbetu, które są równiejsze i znacznie lepiej wykonane. Niestety, aby mieć w tej samej cenie co z Rurki musiałbym zamówić transport wprost od producenta. Taki samochód nie wjechałby mi na działkę i miałbym problem z rozładunkiem. Poza tym zamówiłbym sporo bloczków wiecej niż bym potrzebował, bo kalkulowałem z 10% zapasem, a w rzeczywistości wyszło 2%.

pozdrawiam

Konrad

wg prefabetu polska najczesciej sprzedawana jest odmiana 500 i 600 pozniej 400 poniewaz jest drozsza od poprzednich,ale tak naprawde roznice sa niewielkie

osobiscie uwazam ze bk to na dzien dzisiejszy najlepsze rozwiazanie

a z tym mocowaniem to tylko kwesti zastosowania odpowiednich kolkow.

montuje bramy garazowe i w porownaniu do szafek... nie ma porownania-duzo wieksze sily WYCIAGANIA wystepuja

Witam.ja budowałem pięć lat temu domek z betonu komórkowego Prefabet Koziemice. Był to beton komórkowy szer.30 cm kl. 590 i 600.Rzeczywiście, różne partie są bardzo różnej jakości z przewagą tej nieodpowiedniej. Trzeba bardzo uważać, aby nie murować " PROSTO Z SAMOCHODU" Materiał musi być wysezonowany, chroniony przed wilgocią.

Ja wykonywałem mury na zaprawę cem-wap.,należy zwrócić uwagę,aby była ona o odpowiedniej wytrzymałości.Jest faktem,że pustaki przeznaczone do wykonywania tą metodą mają niezbyt dokładne wymiary.Ale ja otynkowałem ściany od wewnątrz tynkiem tradycyjnym.tj. cem-wap., co pozwoliło mi nieco wyrównać sciany.Jest to ściana gr. 30 cm + 10 cm styropianu. Dom stał ok. trzech lat nieotynkowany wewnątrz i nieocieplony zewnątrz. Czyli w dni deszczowe narażone były na wilgoć i zaciekanie wodą. Zauważyłem,że z biegiem czasu na powierzchni pustaków powstają dziesiątki mikrorys, tak jakby pustak rozsypywał się. Pojawiły się również grubsze rysy, ok. 1 mm i coraz to więcej. Z początku bardzo się tym przejmowałem,ale teraz ociepliłem i nie patrzę na to.

Jesli zdecydujesz się na ten właśnie materiał do budowy domu, nie polecam również wykuwać bruzd na instalacje. To bardzo osłabia beton komórkowy.

Generalnie - ja drugi raz nie budowałbym domu z tego materiału.

Nie mogę wypowiadać się o innych producentach tego materiału, ja chcąc uzyskać informację właśnie w Prefabet Kozienice, nie mogłem się doprosić o podstawowe choćby wiadomości.

Nie chcę niczego sugerować, wyrażm tylko swoje opinie.Życzę dużo radości przy budowie.Pozdrawiam.

kazdy przypadek jest inny ale uwazam ze np bruzdy to tylko kwestia wykonania nalezy uzyc specjalnego narzedzia ktory sprzedaja prefabety i unikac podcinania scian i innych wytycznych sie trzymac po raz kolejny okazuje sie ze wykonanie ma wieksze znaczenie niz material :(

jesli chodzi o pajeczynowanie pustakow to gdzies jest blad-zbyt duza sila dziala na dane punkty,cos jest nie tak bo odmiana 600 jest bardzo wytrzymala na sciskanie(moze pustaki byly poobijane przed wymurowaniem?) :o

holusio,dzieki za zainteresowanie sie moim postem. Oczywiście,gdzieś tkwi błąd w wykonaniu ściany z pustaków betonowych w moim domku. Może zbyt mała wytrzymałość użytej zaprawy lub nieopowiedniej jakości materiał, bo co ciekawe, mikrorysy pojawiają się tylko na ścianach zewnętrznych grubości pustaków 30 cm. Ściany wewnętrzne również wykonane są z tego samego materiału, ale grubości 24 cm i wszystko jest ok. Beton komórkowy firmy Prefabet, to bardzo, można powiedzieć wrażliwy materiał. Kontaktowałem się z innymi, którzy budowali tym materiałem, z tej samej firmy i problemy są podobne. Dlatego piszę, przy wykonywaniu murów z tego materiału należy bardzo rygorystycznie przestrzegać techologii robót. Pozdrawiam.