Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ma ktoś taki kociołem? Jeśli tak to proszę się podzielić doswiadczeniami z uzytkowania.

Dlaczego te kociołki wg. producenta mają sprawność 79 do 80 % a innych producentów nawet 83 czy 85. dlaczego jest taka różnica?

Wie ktoś?

https://forum.murator.pl/topic/46550-kocio%C5%82-z-podajnikem-ogniwo-s8wc-17-17kw-ma%C5%82a-sprawno%C5%9B%C4%87/

W kotłach mierzy się dwie sprawności, którymi posługują się producenci.

Sprawność spalania i sprawność urządzenia. Miernik podaje sprawność spalania. Sprawność urządzenia to już troszeczkę więcej pracy trzeba włożyć, aby to określić. Jeżeli ktoś podaje sprawność 78-80%, a konkurencja podobne urządzenie ma o sprawności 85%, to ja bym wybrał te mniej sprawne. Nie zawsze tak jest, ale w 90% tak ma się sprawa. Dlatego tak bym postąpił, gdyż widać, że firma jest uczciwa i nie nabija klienta w butelkę sprawnością spalania.

Palniki retortowe mają podobne sprawności. Dochodzi jeszcze odbiornik ciepła, ale i te są bardzo podobne do siebie wewnątrz.

Mógłbym tutaj podać wiele kotłów mających podaną sprawność powyżej 80%, a wiem, że mają sprawność w granicach 40-50%.

Z wiadomych powodów nie uczynię tego.

czyli inni nie podają prawdy?

To tylko ksiądz w konfesjonale wie oraz podpowiada zdrowy rozsądek, którego często nam podczas zakupów brak.