Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł z podajnikiem Per-Eko KSR 17kW ma ktoś?

andrzej-sk

Recommended Posts

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

ja wybiorę pomiędzy Termo-Tech albo Per-Eko bo:

- duże markety budowlane mają to już któryś rok na tapecie

- w miarę uniwersalne palą pelety i ekogroszek (z tym paleniem papierów to ja sobie daruję - pamiętacie Franka Dolasa w "Jak rozpętałem...")

- producenci są dość doświadczeni, (sprzedawca w markecie tak powiedział)

- mało tu opinii, ale tylko jedna niedobra!!!!

p.s. kupię kocioł ok. 80Watt na m2 z bardzo małym plusem na pelet, który jest mniej energetyczny czyli wychodzi u mnie 10kW to kupię 17kW. nie pamiętam gdzie czytałem, ale palenie na "niskich obrotach" to sadze i inne sprawy.

ktoś to oblicza więc po co kombinować. będzie kominek i może solarek kiedyś, a może rekuperatorek.

pardą, to nie wątek marzycielski

a obliczamy kociołek na przykład u nich: http://www.per-eko.pl/main.php?show=kalkulator

• 1 year później...
  • 8 months później...

ten link powyżej do kalkulatora per-eko jest nieaktulany. podaje wam aktualnego:

http://per-eko.pl/?-b-kalkulator-mocy-kotla-c.o.-b-,164

A co do moich doświadczeń to po dwóch latach są jak najbardziej pozytywne :) Na początku miałam tylko problem, ale nie z winy kotła, tylko niefachowych fachowców, którzy niby to mieli się na wszystkim znać i podłączyć każdy kocioł. Niestety ich mniemanie nie pokrywało z praktyką. Zadzwoniłam po serwisantów prosto do firmy, bo z tego co się orientuję to jeżdżą z serwisem po całej Polsce i nie każą długo czekać. I tak jak pisze kolega wyżej, załatwili wszystko szybko i miło. Ustawili pracę kotła na 57 st. i wszystko jest ok. W zimę temp. 24 st. Jak lekka zima, to zasyp groszku wystarcza prawie na cały tydzień. Więc za całokształt wystawiam POZYTYW!

• 12 years później...