Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub kredytobiorców

tabaluga1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 425
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i proszę, wniosek o wpis do hipoteki złozony 2 marca i dzis przychodzi decyzja o uiszczeniu opłaty sadowej.

Hipoteka zwykła 200 zł i kaucyjna 200. razem 400 :-?

W lutym nie zapłaciłabym nic. I teraz nie wiem, czy pisac zazalenie, powołujac sie na rozporzadzenie z 1998 zwalniajace kredyty budowlane z opłaty sadowej i ryzykowac kolejny miesiąc o wyższej racie/do czasu wpisu/ czy też zapłacic?? Jak myslicie??

Ja tez snie jestem przerazpna, choc mysle, ze jak splace kredyt to bede miala ponad 50 lat jest dal mnie troche surrealistyczna :) My mamy poparcie rodzocow, ktorzy powiedzieli, ze gdyby kiedys lub naewt teraz zdarzyly sie nam jakies tarapaty finansowe to sprzedajemy ich mieszkanie - oni sie wprowadzaja do jedengo pokoju u nas i ponad polowa kredytu splacona. Mieszkanie tez musialbym wziac na kredyt, wiec rata + czynsz wychodzi mi na to samo - a jak sie noga podwinie to co - czynsz tez trzeba placic :) A dom wybudowany i wykonczony z zagospodarowana dzialka bedzie wart 2 x wiecej niez kwota kredytu, wiec jakby co w ostatecznosci zawsze mozna sprzedac nieruchomosc i z tych pieniedzy splacic kredyt i kupic mieszkanie w starym budownictwie blokowym - i nic nie trzeba bedzie doplaca. Wiec wg mnie wiecej przemawia za niz przeciw :)

Iga zgadzam sie w 100% :)

podpisuję się pod tym rękami i nogami. Również biorę WSZYSTKO na kredyt.

No i proszę, wniosek o wpis do hipoteki złozony 2 marca i dzis przychodzi decyzja o uiszczeniu opłaty sadowej.

Hipoteka zwykła 200 zł i kaucyjna 200. razem 400 :-?

W lutym nie zapłaciłabym nic. I teraz nie wiem, czy pisac zazalenie, powołujac sie na rozporzadzenie z 1998 zwalniajace kredyty budowlane z opłaty sadowej i ryzykowac kolejny miesiąc o wyższej racie/do czasu wpisu/ czy też zapłacic?? Jak myslicie??

Ja mialam tak samo, wiec sie spieszylam i zlozylam wniosek 28.02. Przykro mi, ale nie masz co pisac zazalenia. Przed zlozeniem sprawdzalam (opinia 3 prawnikow, notariusza i sedzego w wydziale kw). Nowa ustawa w całości uchyla rozporzadzenie, które dawalo ta znizke (o ile pamietam chyba 1997r.). Płac bo tylko stracisz przeciagajac :(

Cześć,

Widzę że wszyscy biorą w CHF. Ja też jestem zwolennikiem, ale mam obawy. Boję się polityków, są nieobliczalni. CHyba szukuja skok na NBP. Może jednak PLN?

POzdrawiam,

Rysiu

Nie wszyscy :D My wybieramy PLN.

A na pytanie co wybrać sam musisz sobie odpowiedzieć i sam podjąć decyzję, bo to Twoje pieniądze i Twoje obciążenie :wink:

Dokladnie kazdy sam musi podjac tę decyzje i rozpatrzyc swoja sytuacje. My tez bierzemy w PLN.

Sprawdzaliśmy mbank, ale odpadł, bo coś tam się nie podobało mężowi (nie pamiętam co to było :oops: ). W każdym razie nas nie interesuje przewalutowanie z PLN na CHF więc nie ma to dla nas znaczenia. Bardziej nas interesuje to jak będzie z przewalutowaniem złotego na euro, kiedy wszyscy zaczniemy zarabiać w tej walucie :roll:

Ale jednak wracam do mBanku. Ten mechanizm bilansujacy to naprawde fajna rzecz.

Np. zarabiam 4000 / m-c. I np. srednio wciagu miesiaca mam 2000 na koncie. To to mi obniza odsetki od kredytu o te kwote.

Nikt sie nie zastanawial nad mBankiem? Oprocentowanie tez maja niezle 5,6%.

W ING owe reklamowane 5,11% jest zawsze czy zalezy od wkladu wlasnego?

Ale jednak wracam do mBanku. Ten mechanizm bilansujacy to naprawde fajna rzecz.

Np. zarabiam 4000 / m-c. I np. srednio wciagu miesiaca mam 2000 na koncie. To to mi obniza odsetki od kredytu o te kwote.

Nikt sie nie zastanawial nad mBankiem? Oprocentowanie tez maja niezle 5,6%.

W ING owe reklamowane 5,11% jest zawsze czy zalezy od wkladu wlasnego?

5,6% to jest niezle ?????? wiekszosc banku juz ma marze na poziomie 1% + wibor6m ktory w tej chwili jest okolo 4.05%