Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub kredytobiorców

tabaluga1

Recommended Posts

Super. Zauważ tylko jedną sprawę. Pierwsze dwa lata to wyplata transz i budowa, więc faktycznie spłacasz mniejsze odsetki.

Jeśli jest karencja np 2 lata to co spłacam przez te dwa lata tylko kapitał czy tylko odsetki? :roll:

Ponawiam pytanie :wink: Wiem, że bardzo amatorskie, ale proszę o wyrozumiałość...

Co znaczy, że przez pierwsze dwa lata płacę niższe odsetki?

Do czasu "zamknięcia" części budowlanej płacisz tylko dosetki. W niektórych przypadkach są one wtedy obnizone

• Odpowiedzi 425
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rafal_G-ce - jesli jestes tak zorientowany moze bys sie wypowiedzial na temat Nordea na pierwszy rzut oka daliu mi dobre warunki marze 0.8% twierdza ze gwarantowana do konca ale wszczegoly jeszcze sie nie zaglebilem i przeraza mnie unich ilosc papieorlogi

Nie mam pojecia o ich ofercie. 0,8% jest bardzo dobra ofertą pod warunkiem braku innych ukrytych kosztów.

Wyobraz sobie ze przeprowadzilem analizy aczkolwiek sas to dane na zeszly tydzien w srode wibor wynosil 4.05 + 1% daje 5.05% I jest liczony wibor na dany dzien natomiast ING bierze zawsze na ostatni dzien poprzednioego miesiaca i jest ta roznica wiec zanim zaczniesz sie z kogos wysmiewac to sprawdz dokladnie

Człowieku Wibor 6M jest jak nazwa wskazuje średnią z 6-ciu miesięcy! Komu chcesz wmówić że są mozliwe wahania na poziomie pół punktu w ciągu kilku dni??

Wibor "na dany dzień" w zeszłym tygodniu był 4,11

Czlowieku ja tylko przekazuje to co wiem a jesli gdzies sie myle bo jestem niedoinformowany to sprostuj a nie sie wysmiewasz czy pokrzykujesz. Forum zostalo zalozone z mysla pomocy

Jesli tak to odbierasz to przepraszam. Nie mam zamiaru na nikogo krzyczeć ;)

Śmiałem się bo mnie rozbawiłeś.....

Jesli nadal twierdzisz że policzono Ci Wibor 6M po 4,05 to ktoś wciska Ci kit. Albo pomylił się "nieświadomie" albo pomylił Wibory, choć nie zauważyłem żadnego na poziomie 4,05.

Wyobraz sobie ze przeprowadzilem analizy aczkolwiek sas to dane na zeszly tydzien w srode wibor wynosil 4.05 + 1% daje 5.05% I jest liczony wibor na dany dzien natomiast ING bierze zawsze na ostatni dzien poprzednioego miesiaca i jest ta roznica wiec zanim zaczniesz sie z kogos wysmiewac to sprawdz dokladnie

Człowieku Wibor 6M jest jak nazwa wskazuje średnią z 6-ciu miesięcy! Komu chcesz wmówić że są mozliwe wahania na poziomie pół punktu w ciągu kilku dni??

Wibor "na dany dzień" w zeszłym tygodniu był 4,11

Czlowieku ja tylko przekazuje to co wiem a jesli gdzies sie myle bo jestem niedoinformowany to sprostuj a nie sie wysmiewasz czy pokrzykujesz. Forum zostalo zalozone z mysla pomocy

Jesli tak to odbierasz to przepraszam. Nie mam zamiaru na nikogo krzyczeć ;)

Śmiałem się bo mnie rozbawiłeś.....

Jesli nadal twierdzisz że policzono Ci Wibor 6M po 4,05 to ktoś wciska Ci kit. Albo pomylił się "nieświadomie" albo pomylił Wibory, choć nie zauważyłem żadnego na poziomie 4,05.

W takim razie zwykly marketing ze dzis jest po 4.05% tak byl w srode albo we wtorek nie pamietam dokladnie, a to ze srednia przez 6 miesiecy jest 4.10% to przemilczaja

I jeszcze mi sie przypomnialo ze WBK ma jeszcze jedna promocje do wyboru zamiast Wibor6m+0.5% na dwa lata to mozna wybrac 4.99% nie zaleznie od Wiboru tez gwarantowane przez dwa lata, aczkolwiek tak jak pisalem wczesniej pozniej chca przejsc na Wiboor6M + 1% aczkolwiek nie wiem czy gwarantowane do konca czasu kredytu

Reasumując dla osób niezorientowanych:

- Oprocentowanie kredytu składa się z Wiboru + marży. Wibor to w skrócie cena pieniadza na rynku i jest taki sam w każdym banku! Słyszalem o tym że jeden z bankow bierze Wibor 3M (nie wiem który) ale wg mnie dla kredytów długoterminowych powinien być 6M.

- karencja w spłacie jest tylko w ratach kapitałowych. Trzeba wtedy spłacać odsetki. Jeśli karencja liczona jest od daty podpisania umowy to jest to "pic na wodę" bo do czasu zamkniecia części budowlanej i tak splaca sie tylko odsetki i to od wykorzystanej kwoty.

- obniżona marża przez pierwszy okres. j.w.

I jeszcze mi sie przypomnialo ze WBK ma jeszcze jedna promocje do wyboru zamiast Wibor6m+0.5% na dwa lata to mozna wybrac 4.99% nie zaleznie od Wiboru tez gwarantowane przez dwa lata, aczkolwiek tak jak pisalem wczesniej pozniej chca przejsc na Wiboor6M + 1% aczkolwiek nie wiem czy gwarantowane do konca czasu kredytu

Tak, po dwóch latach wibor6M + 1% gwarantowane do końca spłaty kredytu

Dołączam się do klubu!Na dzień dzisiejszy Multibank z 2.35 dla CHF (120 na 25 lat)Ale nie potpisałem jeszcze umowy.Mam toszkę lepszą ofertę z PTF Santander Bank ale to nowa firma i trochę to dodatkowe ryzyko!Współpracował ktoś z nimi??

Nowa firma ... raczej tylko na polskim rynku. To 9 grupa bankowa na świecie. Są obecni w kilkudziesięciu krajach. Specjalizują się w kredytach dla tych co nie mogą zbyt mocno udokumentować przychodów. Polecam ich i Mbank.

Nikt nie dopilnuje lepiej Twoich interesów niż Ty sam..........

Nie zgadzam się. Pierwsze rozpoznanie rynku najlepiej zrobić z pośrednikiem. On zna kilka ofert. Każdy z nas ma inne potrzeby kredytowe - nie wszystkie warunki jesteśmy spełnić.

Dopiero w II kroku jak ktoś jest dobry to .... może znajdzie lepszą ofertę.

Wystarczy poczytać frum, żeby byc przygotowanym do rozmowy z bankami. Przegląd rynku też jest tutaj. Czego chcieć wiecej?

Choćby z tego powodu że forum nie jest w stanie śledzić równolegle kilkunastu ofert na rynku. A tam ludzie dostają pieniążki za to że to robią.

Nie mówię że ONI to najlepsi specjaliści. ONI w krótkim czasie wskażą Ci w miarę dobrą propozycję i w stosunku do niej powinieneś pozycjonować następne kredyty.

Wkład własny powinien nam wystarczyć na stan surowy (w optymistycznej wersji z dachówka :wink: ). Zastanawiam sie czy kredyt brac majac ta kaskę na koncie czy lepiej stawiać ile sie da, a póŸniej brać kredyt.???

Zamierzamy budować systemem gospodarczym, więc myœlę ze wycena bankowego rzeczoznawcy rozpoczętej budowy (po cenach rynkowych) będzie wyższa niż koszty faktycznie poniesione. Wówczas nasz wkład będzie większy :lol: a przy tym niższe oprocentowanie.

Czy to co "mówię" ma sens? :-?

A co z działkš, czy ona też jest wkładem własnym?

Czekam na Wasze sugestie. :)

Z tego co sie orientuję, działkę można wliczyć do wkładu własnego.

Natomiast ja mam we wtorek spotkanie z doradcą z Open Finance. Myślę, że skorzystam z ich pośrednictwa, bo wstępnie dostałam dość dobre warunki. Ale o szczegółach opowiem po wtorkowym spotkaniu .