zuczek1719499749 28.04.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Dominika - najlepiej będzie jeśli pójdziesz do wybranego przez siebie banku(ów) i poprosisz o wzór umowy kredytowej. Ja mogę Ci zacytować co mam na ten temat w umowie z WBK: "(...) po dniu wprowadzenia euro (...) kredyt udzielony w złotych zostanie przeliczony na kredyt w euro z zastosowaniem kursu pomiędzy złotym a euro obowiązującym e dniu zastąpienia złotego euro. Przeliczenie nie pociągnie za sobą żadnych kosztów dla kredytobiorcy oraz jakichkolwiek innych skutków prawnych dla niniejszej Umowy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominika_10 28.04.2006 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 zuczek:)dziękuję za odpowiedź i podpowiedź posprawdzam w różnych bankach. serdecznie pozdrawiamd_10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 05.05.2006 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 coś podupada ta grupa i nic sie nie rozwija wszyscy kredycik wzieli juz? ma ktoś z Was kredyt w Nordea? albo jakies doświadczenie w pozyskiwaniu? bo strasznie mi sie ten bank spodobal w podejsciu do klienta. do tego stopnia, ze nie maja zadnych wydrukowanych ulotek dotyczacych kredytu hipotecznego, tylko wszystko na biezaco wedlug potrzeb wysoko na dzien dobry wychodza, ale latwo schodza ze wspolczynnikami nie ma, jak w pozal sie boze, Millenium regulaminu, gdzie sa kruczki, tylko wszystko w umowie. tylko ze ja to tak widze, ale chcialbym tez uzyskac jakas opinie od kogoś, kto ma juz kredycik w tym banku. bo moze to tylko tak ladnie wyglada. w Mille tez ladnie wyglada... ale tylko na reklamach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 05.05.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Ja byłem w Nordea. Pani znudzona i lekko zaspana powiedziała, że jeli byłem u konkurencji, to o CHFach nie mamy co rozmawiać. A jeli chodzi o PLN, to majš jakš tam ofertę. Ale pani była tak zmęczona życiem, że z trudem cokolwiek wycišgnšłem. Poszedłem do Lukasa i mi zaproponowali: 1. Obecnš promocję: 0% prowizji, 0% marży w 1. roku, 1,1% marży póniej 2. Kredyt poza promocjš: 0,5% prowizji, 0,7-0,8% marży przez cały okres. Kredyt 400000, wkład wł. pow. 20% Macie gdzie lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 05.05.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 no to do mnie nordea inaczej podeszla a co do Lucasa, to wygląda na to, ze poza promocja lepsze sa warunki niz w promocji lepiej przeciez placic mniejsza marżę przez okres 30lat niż przez rok sam Libor a potem wiecej przez pozostale 29lat (a tab btw, to jaki ten libor (3M, 6M) i jaki maja spread?). no i jeszcze warto wiedziec jak sie ma to wszystko do wczesniejszej splaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 05.05.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Tak. Warunki spoza promocji zaproponowała mi sama doradczyni Ale po kolei: 1. Ja biorę kredyt w wys. 400 000 zł, z wkłšdem własnym ok. 25%. 2. Kredyt na 30 lat, ale planuję nadpłacać Wczeniejsze spłaty to niestety 1% (za darmo można nadpłacać do 10000 miesięcznie, a to mnie włanie urzšdza - spodziewam się, że do jakie 2-3 miesišce odłożę na powiększonš spłatę, a w styczniu jaka premia, to znów co nadpłacę). W promocji przez pierwsze 5 lat wczeniejsza spłata 2%. Ale jeszcze chcę wzišć kredyt na zakup działki (i ten będę chciał spłacić ze sprzedaży mieszkania). A ponieważ kredyt będzie < 80000, podlega pod ustawę o kredycie konsumenckim i wczeniejsza spłata za darmo. Więc biorę w promocji i będę miał 0% prowizji, 0% marży (w cišgu roku na pewno spłacę), 0 zł za wczesnš spłatę... no kredyt darmowy!. Wibor 3M. Który Waszym zdaniem lepszy? W normalnych gospodarkach krótszy niższy, ale u nas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikol 05.05.2006 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Wczeniejsze spłaty to niestety 1% (za darmo można nadpłacać do 10000 miesięcznie, a to mnie włanie urzšdza Ja mam u nich kredyt na działkę - wynegocjowałem zmianę tego zapisu, że mogę nadpłacać dowolną kwotę. Mi zaproponowano 0,7 prowizji i 0,7 oprocentowania przy 20% wkładzie, co w obliczu Twojego 0,5 prowizji skłania mnie do dalszej negocjacji . Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 06.05.2006 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 A kiedy negocjować? Mymy złożyli na razie wniosek o promesę. Czy w chwili składania wniosku negocjować, czy po - ale przed podpisaniem? I jakich argumentów używacie (np. "w banku X zaproponowali mi to i tamto", czy raczej "a mój znajomy dostał u was to i tamto")? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 06.05.2006 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 A kiedy negocjować? Sądzę, że jeszcze przed podpisywaniem dokumentów trzeba ustalić warunki. Przecież te dokumenty przygotowują do podpisu dla nas. I co? Jak przyjdziesz podpisac umowe o kredyt to chcesz dopiero prowadzic negocjacje? I jakich argumentów używacie (np. "w banku X zaproponowali mi to i tamto Ja tak zrobiłam. Z podaniem konkretnego banku, bo jak sie okazuje oni znają oferty konkurencji i zupełnego kitu nie łykną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.05.2006 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Przyłączam się W poniedziałek idę do BPH - chyba w ogóle przeniesiem konta do nich z PKO SA - mam ich dość po ostatnich naszym przejściach z kartami kredytowymi ( zablokowanymi, nie przesłanymi i takie tam..) W BPH ułatwiają przeniesienie konta - załatwiają (podobno) wszystko za nas:) I kredyt mają też ciekawy. Chcemy wziąć 350.000 w szwajcarach, na 30 lat ( ale planujemy wczesniejszą spłatę - więc najbardziej zależy mi na 0% za wcześniejszą spłatę nie po 5 latach ) Muszę jeszcze zajrzeć do Sandauera - tam mamy kredyt na samochód i jesteśmy zadowoleniu póki co . Millenium mnie zignorowało... więc ja ich chyba tez oleję... NO i takie dylematy cały czas.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 07.05.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Nefer w BPH wlasnie wzialem kredycik jesli chodzi o wczesniejsza splate to przez 3 pierwsze lata nie moge splacic wiecej niz 50% kredytu. A jesli chodzi o pozostale warunki to w miare do przyjecia aczkolwiek Nordea po negocjacjach zaproponowali mi troche lepsze lecz to bylo juz troche za pozno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 07.05.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Witam, przyłączam się do wątku. Niebawem rozpoczynamy wycieczki po bankach. Zaczynamy od Multibanku. Bodiniusz - ładny domek. pozdrawiamG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 07.05.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Nefer w BPH wlasnie wzialem kredycik jesli chodzi o wczesniejsza splate to przez 3 pierwsze lata nie moge splacic wiecej niz 50% kredytu. A jesli chodzi o pozostale warunki to w miare do przyjecia aczkolwiek Nordea po negocjacjach zaproponowali mi troche lepsze lecz to bylo juz troche za pozno To ciekawe, bo mi panna w Nordea powiedziała z góry, że przy CHFach się nie zainteresuję, bo majš drogo (i rzeczywicie pokazała mi jakie 3,5%). Nefer ładny domek Niestety na razie pozostaje w sferze marzeń. Po starciu dwóch pomysłów na życie, wygrał zakup gotowego domu. W pištek podpisujemy umowę. Ale jeszcze nie wszystko stracone - przemyciłem pomysł zakupu działki na za i może za 5-10 lat Niedługo zmienię avatara na domek, który będzie rzeczywicie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 07.05.2006 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 To ciekawe, bo mi panna w Nordea powiedziała z góry, że przy CHFach się nie zainteresuję, bo majš drogo (i rzeczywi�cie pokazała mi jakie� 3,5%). co czlowiek to opinia widze ze oni tam sie nie szkolą. ja w Nordea zatrzymałem sie w negocjacjach i CHFach na 1,1% marży + L6M i 0,8% prowizji a w tabeli maja 3% prowizji i 2,5% bodaj, marży. zależy kto siedzi z drugiej strony lady jak widzę ale ja sie chyba zdecyduje na mBank. powizycie w Open Finance, miły pan zasugerował, że większość banków przez spread nie wypłaci mi w sumie kasy takiej o jaką sie ubiegam, a to istotne. mBank podobno wyplaca tyle ile bede potrzebował, tylko oprocentowanie (2,45%) jest uzależnione od zarządu więc sam nei wiem... co myślicie o mBank? Chcemy wziąć 350.000 w szwajcarach, na 30 lat ( ale planujemy wczesniejszą spłatę - więc najbardziej zależy mi na 0% za wcześniejszą spłatę nie po 5 latach ) no, to dokładnie tak (i tyle) jak my i na czym staneło przy wyborze banku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 07.05.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Nefer w BPH wlasnie wzialem kredycik jesli chodzi o wczesniejsza splate to przez 3 pierwsze lata nie moge splacic wiecej niz 50% kredytu. A jesli chodzi o pozostale warunki to w miare do przyjecia aczkolwiek Nordea po negocjacjach zaproponowali mi troche lepsze lecz to bylo juz troche za pozno To ciekawe, bo mi panna w Nordea powiedziała z góry, że przy CHFach się nie zainteresuję, bo majš drogo (i rzeczywicie pokazała mi jakie 3,5%). A kto powiedzial ze ja w CHF bralem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 07.05.2006 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Po dłuuuuuuuuuuugiej nieobecności Kredyt w Millenium przyznany- zamiast 300 000zł dostaliśmy 260 000zł (bardzo dziękuję miłemu panu rzeczoznawcy ) Zamiast na 30 lat- dostaliśmy na 35, ale to nic- i tak spłacimy wcześniej.... chyba. Kredyt w CHF- bez wkładu własnego na refinansowanie kredytu za działkę i budowę domu. Oprocentowanie 2.5% w tym: 0% prowizji za przyznanie kredytu (i tu dziękuję naszej doradcy kredytowej z Goldenegg za walkę o nasze dobro)Libor 1,25%- 3 miesięczny, marża 1,25%. Chyba nieźle, co? Transz prawdopodobnie 3- przy czym pierwsza na refinansowanie kredytu za działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 07.05.2006 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Bardzo niele. Gratuluję, wietne warunki. Jednak mymy się zdecydowali na polskie złote... (choć jeszcze do niedawna byłem goršcym zwolennikiem franków, ale jest tak tani, że tańszy był tylko raz krótko w historii; a Libor 3M w CHF jest teraz 1.40!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 07.05.2006 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Wyleczyłam się chyba z BPH ale za o doszło Millenium, które mnie olało - może zawalczę ? W sumie jeśli działkę uznają jako wkład własny to minę 50 %.. można się potargować LIsta: Nordea, PTF, Millenium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 07.05.2006 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Wyleczyłam się chyba z BPH ale za o doszło Millenium, które mnie olało - może zawalczę ? W sumie jeśli działkę uznają jako wkład własny to minę 50 %.. można się potargować LIsta: Nordea, PTF, Millenium no dzialke mozna wciagnac jako wklad wlasny ale z Milenium uwazaj bo slyszalem ze przydzielaja mniej niz wystepujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 07.05.2006 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Wyleczyłam się chyba z BPH ale za o doszło Millenium, które mnie olało - może zawalczę ? W sumie jeśli działkę uznają jako wkład własny to minę 50 %.. można się potargować LIsta: Nordea, PTF, Millenium no dzialke mozna wciagnac jako wklad wlasny ale z Milenium uwazaj bo slyszalem ze przydzielaja mniej niz wystepujesz Najwyżej nie spłacę wcześniej kredytu tylko kasę ze sprzedaży mieszkania wpompuję w chałupkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts