Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub kredytobiorców

tabaluga1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 425
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najwyżej nie spłacę wcześniej kredytu tylko kasę ze sprzedaży mieszkania wpompuję w chałupkę :)

Tyz dobre rozwiazanie

Aczkolwiek mi mdło jak myślę o spłacaniu przez 30 lat ..:) Przecież ja tyle nie dożyję !

Dokladnie

Ale ten Twój miły bobas z avataru będzie miał to na głowie...

Każdy ma swój krzyżyk :)

:lol: :lol: :lol: :lol:

Na przykład nieruchomość odziedziczoną i wartą ponad milion - zawsze można się zrzec spadku na korzyść Radia Maryja :)

Millenium

ale z Milenium uwazaj bo slyszalem ze przydzielaja mniej niz wystepujesz

i maja niekorzystny regulamin jako integralna czesc umowy. dziś wcześniejsza spłata 0% po 3ech latach, jutro to moze być już przeterminowane :) paragrafy 6 i 7 bodajże.

oki - sprawdzę :)

i maja niekorzystny regulamin jako integralna czesc umowy. dziś wcześniejsza spłata 0% po 3ech latach, jutro to moze być już przeterminowane :) paragrafy 6 i 7 bodajże.

oki - sprawdzę :)

sprawdź, ale pomyliłem paragrafy :) bo zapamietalem i podałem rozdzialy (6 i 7), a paragrafy to 10 i 11 :) odnosza sie do wczesniejszej splaty i przewalutoewania. reszty juz po tym nie przegladalem

a kto brał w Ge mieszkaniowy? bo my się poważnie zastanawiamy zaporponowali 2,5 % przy 100% inwestycji prowizja zabija 1,8% ale transze na podstawie inspekcji na ich koszt( tzn ktos przyjeżdża i robi zdjątka) jak myslicie ?

mbank zaporponował podobnei tylko nizszę oprocentowanie 2,45 % ale to przez pośrednika i nie iwem nic o tzw ubezpieczeniu wkładu własnego

a moze nordea?

:-? :-?

a kto brał w Ge mieszkaniowy? bo my się poważnie zastanawiamy zaporponowali 2,5 % przy 100% inwestycji prowizja zabija 1,8% ale transze na podstawie inspekcji na ich koszt( tzn ktos przyjeżdża i robi zdjątka) jak myslicie ?

GE ma dość spory spread, coś koło 5%, to sporo.

mbank zaporponował podobnei tylko nizszę oprocentowanie 2,45 % ale to przez pośrednika i nie iwem nic o tzw ubezpieczeniu wkładu własnego

podobnie? a jaką ma prowizję mBank?

facet z OF tez mi polecal mBank. mały dość spread i przeliczają zapotrzebowanie w złotówkach w chwili wyplaty kasy. w przeciwnym razie w wiekszosci banków dostajesz nie tyle ile chcesz (np 300000) tylko tyle ile po przeliczeniu tych 300000 na CHF bylo w dniu umowy. mozesz przy obecnych zwyzkach CHF, nie dostac wymaganej kwoty tylko mniej. mBank prowizje tez wlicza do kredytu wiec na start jedynym kosztem do zaplacenia jest rzeczoznawca. to nei koniecznie jest zaleta, bo w koncu powieksza ci sie kredyt o prowizje, ale jak ja teraz potrzebuje kasy przy budowie, na przylacza, to jest to dla mnei istotne.

a moze nordea?

mialem i do nich wniosek zlozyc, bo zaproponowali ciekawe warunki, ale tez mnie odepchnelo wlasnie to wycena na moj koszt. warunki w trakcie negocjacji i to co mi zaproponowano nie musi zostac zaakceptowane i jak nie podpisze umowy, to kasa zostanie zbednie wydana, a to mi sie nie podoba.

sam nie wiem... Nordea ma ubezpieczenie na życie za darmo.

Mówicie tu o bankach / kredytach, w których oprocentowanie ustala "Prezes". Kłopot jest taki, że ostatnio pienišdz podrożał na rynku (wzrósł libor chf) i nie wierzę, żeby banki te długo utrzymywały takie oprocentowania.

A tak na prawdę to nie wiadomo nawet jak sš drogie... (bo ustawienie ceny odbywa się też pewnie koło tego, że jest libor+marża, ale trochę jeszcze podkręcone w jednš, czy drugš; pytanie jaka jest marża, jakie było oprocentowanie gdy libor był niski).

Polityka takich banków jest oczywista - wstrzymać się trochę (kilka tygodni) z podwyżkš i w ten sposób nałapać klientów.

Ja tego się boję i biorę kredyt ze stałš marżš przez cały okres kredytu.

Polityka takich banków jest oczywista - wstrzymać się trochę (kilka tygodni) z podwyżkš i w ten sposób nałapać klientów.

Ja tego się boję i biorę kredyt ze stałš marżš przez cały okres kredytu.

wiesz... ryzyko jest takie same w obu przypadkach. jednak mBank nie blokuje Ci możliwości odsprzedania kredytu, a kazdy bank chetnie przyjmie Cie do swojego grona klientów, ajko dobrego klienta po niewielkich kosztach (wpis do KW to jakies 300pln). jestes dobrym klientem, bo juz splacasz, jakis bank Cie juz sprawdził i terminowo oplacasz raty.

wiec co za problem? teraz tu jest dobrze, jak bedzie gorzej idziesz tam gdzie jest lepiej.

nie ma rozwiązania idealnego, a prezes nie moze przegiac, bo nie dosc ze straci klientów, to nie pozyska nowych. na rynku musi być konkurencyjny i tyle.