Bodiniusz 01.06.2006 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 25% wkład własnykredyt 400 000 na zakup domu Byłem w Expanderze i kobieta przyznała, że nic lepszego raczej by mi nie znalazła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 06.06.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 To znowu ja;) Ludzie, czy jest tu ktoś taki kto bierze jeden kredyt na całość inwestycji działka plus budowa? ? Jak z formalnościami...wypatrzyliśmy sobie działeczke, chcemy wszystko załatwiać..ale jeśli kredyt na całość dadzą dopiero po pozwoleniu na budowę...No to ...hmmm czarno to widzę. Jak to jest, zawsze trzeba tyle czekać? A może pozwolenie mozna dostarczyć przed kolejna transza? Bo w koncu dzialka jako zabezpieczenie tej czesci kredytu juz jest...Wiem ze takie kredyty na calosc daja, uznalam że ok i się zabralismy za szukanei działki. no ale zaczynają się konrety, potrzebujemy kase na dzialke a do pozwolenia na budowe, to jeszcze hoho ... Co tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 06.06.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Aida,dają takie kredyty. Sami o takim myśleliśmy.Ale najlepiej sami zorientujcie się, popytajcie w bankach. Każda sytuacja jest inna i trudno przenosić ją z człowieka na człowieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 06.06.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Acidtea Wiem że dają, to wiem na 100%, pytanie na jakich warunkach...Czy to pozwolenie na budowe jest konieczne, czy można je dostarczyć dopiero przy kolejnej transzy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 06.06.2006 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Aida, ponieważ nie wnikałem za głęboko, bo stwierdziłem, że ze względu na papierki i media daleko od działki nie będę się pakować w taki kredyt "2 w 1". Ale z tego co pamiętam, dla BPH i BGŻ było tak (się dowiadywałem styczeń/luty), że 1sza transza szła na zapłatę za działkę, a następne były uruchamiane, po uzyskaniu pozwolenia na budowę no i rozpoczęciu już budowy. Każdy z nich oferował prolongatę spłaty kredytu tak, że nie musisz od razu spłacać rat z całego kredytu, tylko płacisz odsetki np. 1szej transzy za działkę. Nie pamiętam, na jak długo można było przeciągnąć. To tyle, co pamiętam, a naprawdę więcej szczegółow uzyskasz w banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 06.06.2006 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Acidtea Dzięki..czyli jednak jest nadzieja że bedzie to sensownie, pierwsza transza , pozwolenei i druga transza... Hmm, z drugiej strony my potrzebujemy na dzialke kredyt teraz a budowa pewnie wiosna przyszłego roku... Może faktycznie tez nie ma powodów pakowania się w taki kredyt? Z drugiej strony jak by była możliwość warunki promocyjne to byłoby mozę lepiej... Ale mam mętlik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 06.06.2006 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Hmm, z drugiej strony my potrzebujemy na dzialke kredyt teraz a budowa pewnie wiosna przyszłego roku... Może faktycznie tez nie ma powodów pakowania się w taki kredyt? Z drugiej strony jak by była możliwość warunki promocyjne to byłoby mozę lepiej... Ale mam mętlik Ja bym radziła wziąć najpierw kredyt na działkę a potem na dom. Z tego co się orientowałam, to kredyt na działkę jest wyżej oprocentowany. I przy kredycie na całość można mniej wynegocjować, to moje spostrzeżenia, ale może się mylę. Poza tym trzeba od razu płacić prowizję za przyznanie kredytu, co też rusza po kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 06.06.2006 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 No ale mowisz że na samą dzialke są wyżej oprocentowane...Ja mysle ze najwiekszym plusem calosci jest to, że jesli faktycznie ejst tak że nie trzeba pozwolenia na poczatek tylko przy transzy kolejnej, to załapie się z całością na tych strych warunkach we frankach itd..a potem można z tym nie zdążyc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 06.06.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Ja w Lukasie wzišłem kredyt na zakup działki - i koniec To znaczy prawie koniec, bo obok tego biorę kredyt na dom (ale dom gotowy w innym miejscu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda2005 07.06.2006 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Witam wszystkich kredytobiorców ja mam małe pytanko troche z innej "beczki" - jak to jest z ulga odsetkową, która można wykorzystać biorąc kredyt na budowe domu - czy koniczne jest dokumentowanie budowy fakturami, aby móc odliczyć odsteki, czy wystarcza juz sam fakt umowy kredytowej, w której stwierdzone jest że kredyt dotyczy finasowania budowy? Spotkałam sie z róznymi interpretacjami tej ulgi, że sama juz nie wiem co sądzić... z gory dzięki za odpowiedzi, Pozdrawiam, magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 08.06.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Ja bym radziła wziąć najpierw kredyt na działkę a potem na dom. Z tego co się orientowałam, to kredyt na działkę jest wyżej oprocentowany. I przy kredycie na całość można mniej wynegocjować, to moje spostrzeżenia, ale może się mylę. Poza tym trzeba od razu płacić prowizję za przyznanie kredytu, co też rusza po kieszeni masz 100% racje! kredyt na działke jest wyżej oprocentowany - nikt nam tego nie powiedział a tez chcieliśmy odrazu na wszystko, ale nasz doradca bankowy powiedział nam że tak nie możemy - świetny doradca - a teraz mamy kredyt na działke 4.2% i dopiero teraz staramy się na dom.... mam nerwy... okazuje się tez że to bedą dwa odrębne kredyty których nie możemy skonsolidować - super nie? - chyba wezmę kredty na dom i poprostu następnie zmienie Bank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 08.06.2006 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Z dzoalka sie tak pokiełbasilo, że gosc nei chce przdwstepnej i zadatku tylko calosc kasy i umowa wiarząca... No i lipa bo odpada kredyt na calosc....Ba nawet na poczatek trzeba by dzialke na zwykly konsumpcyjny..Masakra, no i nie wiem czy nam sie domek nie przesunie przez to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 08.06.2006 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Z dzoalka sie tak pokiełbasilo, że gosc nei chce przdwstepnej i zadatku tylko calosc kasy i umowa wiarząca... No i lipa bo odpada kredyt na calosc....Ba nawet na poczatek trzeba by dzialke na zwykly konsumpcyjny..Masakra, no i nie wiem czy nam sie domek nie przesunie przez to kurcze... szkoda że ludzie lubią robić problemy innym.... Macie jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 08.06.2006 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Bierzemy kredyt konsumpcyjny na nia....A potem postaramy sie po umowie na hipoteczny albo na dzialke albo na claosc..chyhab da się takżeby refinansowac zakup....Troche drozej niby ale z drugiej strony bedziemy ieli pewnosc ze dzialka nasza... Twierdzi że zaczeka na kase i dizalke przyczyma Oby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 09.06.2006 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Twierdzi że zaczeka na kase i dizalke przyczyma Oby... wiec jak zaczeka na kase to nie rozumiem dlaczego nie możecie wziąć od razu hipotecznego?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 09.06.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Jest wštek Klub oszołomów - tam włanie dowiadczenia wymieniajš ci, którzy budujš za 0 zł... polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilcza75 09.06.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Trzecia z rzędu podwyżka stóp przez Europejski Bank Centralny to zła wiadomość także dla osób mających kredyty w obcych walutach, będą one coraz droższe...- Można oczekiwać, że w ciągu najbliższych kilku tygodni w ślady ECB pójdzie szwajcarski bank centralny, który kopiuje w dużym stopniu politykę monetarną swojego "większego brata". I to jego decyzje mają większe znacznie dla polskich kredytobiorców, którzy masowo wybierają kredyty we frankach. Rynek dyskontuje dwie podwyżki szwajcarskich stóp łącznie o 0,5 pkt proc. w najbliższych 12 miesiącach - powiedział nam Maciej Kossowski, analityk z firmy doradczej Expander. To podniesie oprocentowanie kredytów. Oczekuje się, że już w połowie czerwca główna stopa w Szwajcarii wzrośnie o 0,25, a w kolejnych miesiącach o kolejne 0,25 procenta. Po marcowej podwyżce wynosi 1,25 proc. - To oznacza, że ceny kredytów we frankach zbliżą się do 3,5-4 proc., o ile banki nie obetną swoich marż, nadal nieco wyższych niż marże dla złotówek. A to z kolei powinno już rozpocząć zmianę walutowych preferencji polskich kredytobiorców, czyli wzrost popularności złotego - dodał Kossowski. GW ciekawe co na to nasza RPP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 09.06.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Bank Szwajcarii też zapewne podniesie... Libor CHF 3M już 1.47% (08.06)a Wibor PLN 3M coraz lepszy: 4.14... Ja we wtorek mam mieć decyzję komitetu kredytowego (w końcu zebrałem wszystkie dokumenty) i kupuję... B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 09.06.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Jest wštek Klub oszołomów - tam wła�nie do�wiadczenia wymieniajš ci, którzy budujš za 0 zł... polecam. ...... a tu mówi się o czymś innym niż o kredytach????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 09.06.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Twierdzi że zaczeka na kase i dizalke przyczyma Oby... wiec jak zaczeka na kase to nie rozumiem dlaczego nie możecie wziąć od razu hipotecznego?????? Dlatego, że nei dadza nam kasy bez umowy przedwstepnej, a gosc nei podpisze umowy bez kasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts