Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub kredytobiorców

tabaluga1

Recommended Posts

cyla - bardzo przyjemny projekt. Domek powinien nie byc zbyt drogi w budowie a pozniej w utrzymaniu :)

Ja po dzisiejszym odebraniu pozwolenia na budowe i majac juz przygotowane wszystkie papiery w sobote skladam wniosek do Fortisu i do GE. W Multi i w Milenium maja rowniez ciekawe oferty, ale wymagaja ok 80% faktur, a my chcemy budowac gospodarczym, wiec byloby nam trudno je wykazac. A pozaty w ktorym z tych dwoch ostatnich bankow nie mielismy nawet zdolnosci kredytowej :( Przy 30% wkladzie wlasnym zaproponowano nam kredyt budowlany (200 tys) w CHF, raty malejace, kredyt na 30 lat:

1. Fortis - 3,24% (1,7 % LOBOR 6 m-cy + 0,25 % w okresie karencji + 1,18 % marża banku - jeszce mi tu czegos brakuje?!), okres karencji 10 m-cy, prowizja 0% (chyba ze splaci sie kredyt w 2 lata - wtedy 2,5% :D ), przewalutowanie na PLN 0%, 67% faktur do okazania, ubezpieczenie na czas wpisu do hipoteki 0,96, przedstawiane dokumenty nie starsze niz 1 m-ac, wycena inwestycji ok 600 zł. W okresie karencji oprocentowanie wyzsze o 0,25%.

2. GE - 3,55% w okresie karencji (10 m-cy) i 2,60 % pozniej, prowizja 1% za udzielenie, przewalutowanie na PLN 0%, 0% faktur do okazania, ubezpieczenie na czas wpisu do hipoteki 0,95, przedstawiane dokumenty nie starsze niz 3 m-ce, wycena na podstawie oswiadczenia klienta. Symulacji nie moge znalez, bo maz ukryl.

W Multi nie dali nam zdolnosci kredytowej, ale gdyby byla oferowali 2,45% W CHF. Ale haczykiem jest, ze marze banku uslala zarzad na posiedzeniu - moze wiec ona ulegac zmianie zgodnie z subiektywna ocena zarzadu. Moze sie wiec okazac, ze za 10 lat wyniesie np. 4% (choc jak powiedziala Pani - wcale nie musi :D ). Calosc odsetek do splaty 73.704,17 - wyraznie wyskuje wiec z Fortisem:)

Co sadzicie o tych warunkach? Co jeszcze negocjowac? Moze poradzicie mi gdzie sie udac? PKO w moim przypadku odpada - dali nam fatalne warunki...

• Odpowiedzi 425
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hejo cyla

Bardzo fajny i funkcjonalny domek. Zazdroszczę Ci tych piwnic. Ja też początkowo chciał m, ale chyba nie będzie nas stać. Piwnice niestety dość dużo kosztują. A tak z ciekawości: na ile biuro wyceniło koszt tego domku?(stan surowy)

Mój mężulek właśnie pojechał na rozmowę z potencjalnym wykonawcą. Trzymajcie kciuki, żeby za dużo nie zaśpiewał. :roll:

No i stało się........Podpisaliśmy dzisiaj umowę!Multibank,2.35%w CHF,110 tys. na 30 lat,prowizja 1,5.Do tego konto AQUARIUS ,przewalutowania i wcześniejsza spłata za free!Ewentualne przyszłe pożyczki w cenie kr.hipotecznego....osobiście jestem zadowolony.Wszystko trwało od złożenia papierów 12 dni!

Gratulacje i powodzenia, a mieliscie jakis wklad wlasny albo zabezpieczenia?

:):)Dzieki za wszystkie gratulacje....mam nadzieje ze wszystko pojdzie zgodnie z planem!

Mamy juz stan surowy otwarty wiec hipoteka na domku:):)Dodatkowo ubezpieczenie,weksel ale to chyba w wiekszosci bankow!

Nie wiem gdzie sprawdzacie ale w Multi nie ma rozliczania z faktur!!!Przed kolejna transza darmowa wizyta pracownika z banku!

:D tabaluga1

Twa zazdrość zupełnie niepotrzebna .....ja zrezygnowałam z piwnic :cry: właśnie ze względu na koszty budowy . Jakby tego nie liczył to zawsze drożej od domku bez podpiwniczenia! Kotłownie planujemy umiescic w garażu ,który wydłużymy i rozszerzymy.

Wycene tej resztki co nam została będziemy mieli za jakieś 2 tygodnie. Mam nadzieje ,że ta wiadomośc nas nie zabije :wink:

Archeton nie dysponuje kosztorysem tego akurat projekyu- troche dziwne! Ale mimo tego zdecydowaiśmy się na Chaberka , bo przecież rozsądnie myśląc nie jest to drogi w budowie projekt. Ani to żadna rezydencja, metraż też raczej skromny.

Czytam to co napisałam :o i stwierdzam,że jestem mistrzynią w zdaniach wielokrotnie złożonych!!! Mam nadzieję ,że w naszym klubie nie ma polonistki bo sie palę ze wstydu :oops:

No to pozdrawiam wszystkich :D

cyla

Cyla sliczny domek:) Ja tez czytalam ze piwnice dodatkowy koszt...wiec tez na pewno bez ;)

Iga..jakos wysokie te oprocentowania mi się wydają rzy wkąłdzoe własnym 30%..Zeby az tak się wszystko w ciagu paru dni zmieniło? Ja jak szykalam i sprawdzalam to gdzies znalazłam 2,50 we CHF na 30 lat bez wkąłdu wąłsnego - ale sprawdzalam kwoty 220 000, chyba ze oni doliczaja wszelkie koszty i tyle wynosi rzeczywista oczna stopa....

Na nase nieszczescie to co banku mowia, pisza,oferuja na strnie internetowej reklamujac swoje kredyty niestety nie przeklada sie - przynajmniej w naszym przypadku - na informacje podczas wizyty w placowce. Ponadto oferty zmienaja sie jak w kalejdoskopie z miesiaca na miesiac. Teraz sa gorsze warunki niez w listopadzie :( Bede jeszcze negocjowac. Umawiam sie tez z doradca Open Finance - moze przez nich dostane lepsza oferte. Tak naprawde to konkretna rozmowa zaczyna sie po zebraniu wszystkich papierow, a wszytkie wczesniejsze to tylko "symulacje pogladowe". Bedziemy jeszcze z bankami przy skladaniu wniosku negocjowac:)

A z waszych doswiadczen jak wynika - negocjowanie przy skladaniu wniosku, czy juz po otrzymaniu wstepnych warunkow kredytowych?

Nasz domek został wyceniony przez archon na 239 tys. netto. Teraz czekamy na szczegółowy kosztorys, bo domek jest nowy i nie ma jeszcze gotowego.

Będzie on dla nas dużym ułatwieniem, bo będziemy wiedzieli na czym można zaoszczędzić.

Tych piwnic to jednak szkoda. A ja tak lubię robić przetwory, gdzie ja będę przechowywać nasze ulubione konfitury z wiśni?Albo paprykę, czy grzybki marynowane?

Tych piwnic to jednak szkoda. A ja tak lubię robić przetwory, gdzie ja będę przechowywać nasze ulubione konfitury z wiśni?Albo paprykę, czy grzybki marynowane?

Oj szkoda - mniam :) Moze zaplanuj sobie spizarke na parterze. Dobrze zaizolowana, bez okna i z dobra wentylacja - ja taka planuje pod schodami. Dobrze wykonana powinna byc chlodna nawet w lecie.

Najnowsze doniesienia bankowe - tym razem z Mbanku (mi sie trafil wyjatkowo mily doradca):

Nasze mozliwosci i warunki - jak wyzej.

Oprocentowanie 2,45% - do zakonczenia budowy 3,45% - promocja dla uczestnikow akcji stac cie na dom Ładnego Domu.

Wynegocjowalam ominiecie operatu szacunkowego (jakies 600zł do przodu).

Prowizja 1%. Odsetki do splaty ok. 73.500. Brak oplat za przewalutowanie, wczesniejsza splate, nie wymagaja zadnych faktur - transze wyplacane na podstawie wpisu w dzienniku budowy i zdjec z budowy. Ubezpieczenie za wpis do hipoteki 400 zł.

Uwaga - przy podpisywaniu z bankiem umowy zastrzec, ze wpis do hipoteki zrobicie po 1 marca - beda wtedy duzo nizsze oplaty. Banki nie robia tu problemow, choc same nie proponuja takiego rozwiazania.

zuczek napisał:

Mój mąż ma konto w WBK. Co prawda na razie kredytu nie bierzemy, ale mężuś dowiadywał się już co i jak. No i okazało się, że najlepsze warunki mielibyśmy w WBKu. Dlaczego? Bo mąż pokazał panu z banku, że kompletnie mu nie zależy, żebyśmy mieli brać kredyt właśnie u nich. Takim głupim żartem oświadczył: jak nie weźmiecie od nas prowizji, dacie korzystne oprocentowanie i dorzucicie jeszcze coś ekstra, to będziemy dalej gadać.

My o całej sprawie już zapomnieliśmy, gdy tymczasem po kilku dniach zadzwonił do męża pan z banku i powiedział, że... w sumie to oni mogą się zgodzić na nasze warunki

I co Wy na to?! Szok normalnie! Uśmialiśmy się jak nie wiem! Mam nadzieję, że jak w przyszłym roku będziemy brać kredyt to w dalszym ciągu będą tacy chętni do negocjacji...

I tak trzymać

Ja rozmyślałam trochę o tym oprocentowaniu ustalanym przez zarząd. Braliśmy właśnie w mBanku i mamy zapis, że oprocentowanie jest uzależnione od wartości zakupu waluty przez bank :wink: Co prawda bardzo nam zależało na kredycie i czas naglił, więc przystaliśmy na te warunki.

Ale aż tak bardzo się nie boje tego zapisu, w przypadku gdyby bank poniósł oprocentowanie do poziomu przez mnie nie akceptowanego mogę przenieść kredyt do innego banku i wtedy bez zbędnych formalności, a inne banki takich klientów przyjmują z otwartymi ramionami.

Więc ryzyko jest, ale nie aż tak wielkie, jeśli warunki w banku są korzystne to nie ma się czego bać.

Zgadzam sie odnosnie przeniesienia kredytu do innego banku.

Akurat ja mam konto w Mbanku od kilku lat i tam zawsze oprocentowanie jest zmieniane decyzja zarzadu, wiec akurat w przypadku tego banku tak bardzo sie tego zapisu nie boje.

Kiedys czytalam w jakims tygodniku gospod., ze takie zapisy laczone libor + decyzja zarzadu bywaja niebezpieczne.

Jak czytam na forum o warunkach jakie niektorzy uzyskuja to strasznie mi zal, ze nam sie nie udaje :( Ale pewnie zalezy to od ew. dochodow i kwoty kredytu... Ale za to z drugiej strony my mamy 33% wkladu wlasnego... bedziemy jeszcze tych negocjacji probowac :)

A jakiego rzędu wkład własny jest brany przez banki pod uwagę? Czy jeśli będziemy mięli ok. 5% to możemy już coś negocjować?

Dodam, że czekamy jeszcze na koszty robocizny, może okaże się ( mam nadzieję), że koszty będą mniejsze niż przewidywaliśmy, a wtedy fundamenty zrobilibyśmy jeszcze za gotówkę. A fundamenty to już jest jakiś wkład własny, tak przynajmniej czytałam.

Pozdrawiam.

Witam... Mam pytanie w imieniu koleżanki... najańszy kredyt hipoteczny w CHF w Łodzi... gdzie można szybko załatwić, ważne jest to , że dochód uzyskiwany jest z działalności gospodarczej i innych źródeł. Czy ktoś już załatwiał taki kredyt w łodzi? Proszę o pomoc i z góry dziękuje. :wink:

A jakiego rzędu wkład własny jest brany przez banki pod uwagę? Czy jeśli będziemy mięli ok. 5% to możemy już coś negocjować?

Dodam, że czekamy jeszcze na koszty robocizny, może okaże się ( mam nadzieję), że koszty będą mniejsze niż przewidywaliśmy, a wtedy fundamenty zrobilibyśmy jeszcze za gotówkę. A fundamenty to już jest jakiś wkład własny, tak przynajmniej czytałam.

Pozdrawiam.

W niektorych bankach i tak nie ma on znaczenia. U nas wkladem jest dzialka, ale fundamentry to juz tez jakas kwota.

Pozdrawiam

Pozdrawiam.

JA właśnie tak zrobiłem. Miałem ziemie na której z własnych środków wybudowałem fundamenty i na takim etapie zwróciłem sie do banku o kredyt na budowę. Do tego zawyżyłem wartośc tych fundamentów tak, że razem z ziemią dało mi to 30 % wkłady własnego.