Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub kredytobiorców

tabaluga1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 425
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też tak planuje zrobić jak Rom :lol:

Pani w banku PKO BP kazała nam zbierać wszystkie rachunki: od geodety,za projekt,pozwolenia itp. no i oczywiściete związane już z samą budową (fundamenty) .

To co wyjdzie z obliczeń uznają nam jako wkład własny :)

Pozdrawiam cyla 8)

Ode mnie bank Millenium nie żądał żadnych faktur za fundamenty. Zdeklarowałem tylko ile są one warte a i tak podaną przeze mnie wartość ziemi i funamentów zweryfikowała pani z banku, która przybyła na wizję lokalną. Dowiedz sieę czy koniecznie potrzebują faktur bo jak nie to niektóre materiały można przecież kupić taniej bez faktury. A co w przypadku jak będziesz np. sama kopać pod fundament czy układać zbrojenie?? Ta praca nie będzie nic warta? Wartość fundamentu będzie mniejsza przez to że nie będziesz miała faktur na te prace?? Trochę to bez sensu.

Jak skomentowac taka bezenna gluote?!

Jestem mloda mezatka, mamy nieskie dochody, nie mamy zadnego mieszkania - mieszkamy katem w piwnicy. I zebyc dostac preferencyjny kredyt mam rodzic dzieci :evil: ?!

Jesli ten pomysl w ogole dojdzie do skutku to bedzie pomoca dla juz ustawionych rodzim po 30-stce lub starszych, a nie dla startujacych z zycie.

Zreszta juz i tak zadne z nas nie zalapie sie na te preferencyjne kredyty - czy tez beda czy tez ich nie bedzie :D

radzę się tym na razie nie przejmować, zobaczymy jaki będzie ostateczny projekt po przejściu przez parlament. podobno z dopłat tzw. kredytu pola w latach 2003-2005 skorzystała coś koło dwusetki ludzi. taki był atrakcyjny :x

ostatnio gw pisała coś o tym projekcie (niby ostatecznej wersji) i wynikało z niej, że dopłaty będą dotyczyć jedynie lokali mieszkalnych do 75m2 i miałyby być wypłacane do czasu wejścia polski do strefy euro, czyli przez jakieś 4 lata. nie wiem czy to jakiś szum informacyjny czy też nieświadomy i niezamierzony skutek PR wąskoustego kazimierza em i miksu obietnic wyborczych pisssss.

na razie się tym nie przejmuję i dziś wypełniam wnioski o podwyższenie kwoty kredytu :lol: a co......

Mam prosbę lagerfeld !!

Czy mógłbyś podzielić się swymi doświadczeniami z Ge money ? Zamierzam podpisać z nimi umowę w tym tygodniu /che/i niepokój mnie dręczy :lol: :lol:

Jak oceniasz kontakty z nimi, podejscie do klienta już zakredytowanego :D ??

Boje się, że zapomne o jakims terminie a oni mnie nie doinformuja...a tu te egzekucje.....

Co prawda mąz mówi, że przesadzam, ale..... wiecie jak to jest....

Jestem mloda mezatka, mamy nieskie dochody, nie mamy zadnego mieszkania - mieszkamy katem w piwnicy. I zebyc dostac preferencyjny kredyt mam rodzic dzieci :evil: ?!

Jesli ten pomysl w ogole dojdzie do skutku to bedzie pomoca dla juz ustawionych rodzim po 30-stce lub starszych, a nie dla startujacych z zycie.

Zreszta juz i tak zadne z nas nie zalapie sie na te preferencyjne kredyty - czy tez beda czy tez ich nie bedzie :D

No wiesz- ja jestem po 30-stce , mam dwoje dzieci, oboje z mężem pracujemy,ale wcale nie czuje sie "ustawiona". Mamy małe mieszkanko kupione "przed Dziećmi" i żyjemy w nim już 8 lat. Taki kredyt to byłaby dla nas szansa o ile faktycznie dojdzie to do skutku. Żeby było jasne wcale nie uważam ,że bezdzietnym to nie powinno przysługiwać tym bardziej ,że Marcinkiewicz powinien na Was patrzeć przychylniej jako na rodzinę rozwojowa :wink:

Pozdrawiam serdecznie :D cyla

Myślę, że to kolejny bezsensowny pomysł!! Szykują sobie wyborców pod ewentualne wybory. Jeżeli nawet dojdzie do takiego pomysłu to tak jak zawsze odwrócą kota ogonem i dostanie je wała garstka. NA rząd raczej bym nie liczył :)

dropsiak - no cóż, na etapie przedkredytowym to chyba wiele zależy od doradcy. ja trafiłem na takiego, który nie tylko zaoferował produkt spoza oficialnej (wtedy !) listy produktów ge ale także tak to przygotował, że bez problemu (czytaj bez konieczności znoszenia sterty zaświadczeń, prognoz i wycen) podwyższyliśmy kwotę kredytu (znacznie). obecnie mam nadzieję, że kolejna podwyżka (hehe) kwoty kredytu także "pójdzie" bezproblemowo.

co do kontaktów już po umowie to było kilka zgrzytów typu jakiś sms za niby przekroczony termin płatności, tego samego dnia otrzymywałem pocztą kilka harmonogramów spłat, zmieniające się pomiędzy ratami konta bankowe itp. żadnej tragedii. może dlatego, że staramy się kredyt spłacać regularnie i (w miarę) terminowo :lol: oraz jesteśmy w jako takim kontakcie z doradcą (jak jesteś z wawy to mogę dać namiar).

ostatnio miałem incydent - zadzwoniła do mnie panna z ge niby z podziękowaniem za zaufanie, jakim obdarzyłem bank i wziąłem w nim kredyt (umowę podpisałem jakieś 3 lata temu :lol: ) a w rzeczywistości chciała wcisnąć jakieś ubezpieczenie.

kredyt mam oprocentowany 2,8 i spłacam według średniego kursu nbp (jak bieże się kurs ge to oprocentowanie jest niższe ale kurs wyższy ;)

co do terminów i warunków w umowie to z mojego doświadczenia wynika, że najważniejszy jest okres do wpisania hipoteki, potem bank dostaje odpis i jest spoko. sama umowa to kilka ładnych stron maczkiem i wątpię aby ktoś z banku coś tam uszykował i potem szukał pretekstu do rozwiązania umowy. zresztą oferta banków refinansujących kredyty jest tak szeroka i dostępna, że bank kredytujacy na tym by stracił - tak myślę

Dzięki :D

Powiem ci, że nieco mnie uspokoiłeś. Jestem z tzw. zachodniej Małopolski, więc doradcę mam z Katowic, bo bliżej :D

Umowę dostałam tydzień temu /drobnym maczkiem fakt/ oraz wszystkie mozliwe załączniki. Doradca przesał mailem do wgladu bez problemów. Papierologi tez dużej nie było.

I w sumie opinię wstępna mam taką jak ty. Uff...bałam się, ze jak juz podpiszemy to moga byc jakieś zgrzyty, stąd wolałam poprosić o opinię praktyka :D

Naprawdę dzieki.

Zastanawia mnie jedno: w umowie napisali, że od 02.03 2006 do 15.03 2006 mamy złozyć w sądzie wniosek o wpis hipoteki i uiscić, dostarczyć bankowi potwierdzenie a następnie juz papierek, ze wpisane.

Z tego co wiem /i o czym mówił doradca w grudniu jeszcze/ do tej pory o wpis występował bank . Nie wiem więc czy taki zapis w umowie jest dla mnie korzystny w świetle nowej ustawy o ksiegach wieczystych.

Kredyt mam na dokończenie budowy, więc do marca wpis był zwolniony z opłaty. Jak będzie od marca nie wiem, bo nie umiem znależc odpowiedzi: raz podają że 200zł, raz że 60 a doradca twierdzi, ze tego typu hipoteka zwolniona jest z opłaty dalej.

Ktoś wie?

No wiesz- ja jestem po 30-stce , mam dwoje dzieci, oboje z mężem pracujemy,ale wcale nie czuje sie "ustawiona". Mamy małe mieszkanko kupione "przed Dziećmi" i żyjemy w nim już 8 lat. Taki kredyt to byłaby dla nas szansa o ile faktycznie dojdzie to do skutku. Żeby było jasne wcale nie uważam ,że bezdzietnym to nie powinno przysługiwać tym bardziej ,że Marcinkiewicz powinien na Was patrzeć przychylniej jako na rodzinę rozwojowa :wink:

Pozdrawiam serdecznie :D cyla

Ale wy tez jestescie rodzina rozwojowa :D

Co do GE to ma podobne doswiadczenia jak przedmowcy. Ale dzieki posrednictwu finansowemu dostalam lepsze warunki 2.35% (zamiast 2,60) i przez pierwszy rok kredytu bank pokrywa wszystkie koszty ubezpieczenia (niby nie duzo ale kazda setka sie liczy :) ). Takze w najblizszych dniach skladam wniosek do mbanku i do ge. W ge planuje sie potargowac o splate wg sredniego kursu NBP - moze uda mi sie bez zmiany oprocentowania :)