Dropsiak 03.02.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Ha tylko z tego nic nie wynika w sumie Bylismy popytac sądzie i okazuje się, ze nikt nic nie wie, bo ustawa jest ale nie ma rozporzadzeń. A sąd kieruje sie nimi a nie wprost ustawą/usłyszałam/. I że zwolnienie z opłaty wpisu hipoteki na rzecz banku udzielajacego kredyt na budowę /nie kupno/ nie zostało niby uchylone ale nie wiadomo. Znaczy jak zwykle....chaosik będzie na poczatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 03.02.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 cyla - coz zrobi Marcinkiwicz po podpisaniu paktu stabilizujacego - wszystkim odpala po mieszkaniu za free Dropsiak - potwierdzam balagan w interpretacji w sadach. W kazdym razie ja mam juz z bankami uzgodnione, ze czekam z wnioskiem o wpis do hipoteki do 2 marca i moja juz w tym glowa zeby zaplacila nizsze stawki Trzeba domghaca sie interpretacji na nasza korzysc. Rozporzadzen jeszcze dluugoo nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 03.02.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 mi się wydaje, że od hipoteki też bedzie 200 zł. tekst z gazety mówi o trzech wpisach: własność + 2 hipoteki (3x200), chyba że jest ten przepis o zwolnieniu z opłat hipoteki na cele mieszkaniowe. jednakowoż mogę się mylić w sądach to będą czekać nie na rozporządzenia ale okólniki zbigniewa (siódme) ziobro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 07.02.2006 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Ciekawe gdzie wcięło nasz pokrewny klub- grupę OSZOLOMÓW? Sporo było tam na nasz temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 07.02.2006 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Znalazłam ten post w dziale Prawo i pieniądze. Ktoś przeniósł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 07.02.2006 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Dzięki Ewik, warto wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 07.02.2006 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Dzięki Ewik, warto wiedziać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 07.02.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 w dzisiejszej wyborczej napisali, że od marca za hipotekę - bez względu na wartość - będzie pobierane 200 zł acha, nie wiem czy wiecie (bo ja dziś się dopiero dowiedziałem8) ) , że w związku z nowymi opłatami szukuje się walka banków o klienta. szczegóły w http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,3150845.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 07.02.2006 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 w dzisiejszej wyborczej napisali, że od marca za hipotekę - bez względu na wartość - będzie pobierane 200 zł acha, nie wiem czy wiecie (bo ja dziś się dopiero dowiedziałem8) ) , że w związku z nowymi opłatami szukuje się walka banków o klienta. szczegóły w http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,3150845.html To niech sie o nas biją i walczą A co! Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu!Gdy już w zpukamy do ich drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 07.02.2006 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 w dzisiejszej wyborczej napisali, że od marca za hipotekę - bez względu na wartość - będzie pobierane 200 zł acha, nie wiem czy wiecie (bo ja dziś się dopiero dowiedziałem8) ) , że w związku z nowymi opłatami szukuje się walka banków o klienta. szczegóły w http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,3150845.html Jak się czyta w tym artykule, że : "Bankowcy nie tylko myślą jak "podkupić" klientów z innego banku. Kombinują też, jakby tu zniechęcić tych, którzy mogliby uciec do konkurencji. Np. w taryfie opłat i prowizji banku PKO BP pojawiła się 300-złotowa prowizja za zaświadczenie o historii kredytowej. Taki kwitek potrzebny jest zwykle przy zmianie banku" to się nóż w kieszeni otwiera. Sam byłem w takiej sytuacji. Bank BKO BP łaskawie zmniejszył mi tę opłatę do 50 zł dopiero na moją pisemną prośbę. SKANDAL!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 07.02.2006 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Brał ktoś kredyt w BGŻ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 07.02.2006 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 No właśnie, niech się biją proponując tańsze i korzystniejsze dla nas oferty. W końcu i tak zarabiają na nas kupę pieniędzy. A powiem wam, że zapowiedzi tej batalii o klienta przeżyliśmy już w wakacje. Otóż zadzwoniono do nas z banku z ofertą kredytową(wtedy jeszcze nie w głowie nam był kredyt i budowa- dopiero spłaciliśmy mieszkanie)i proponowano spotkanie- bezpłatne z konsultantem. Oczywiście ogromnie zdziwieni "uprzejmością i troską" banku odmówiliśmy. Po miesiącu znów sobie o nas przypomnieli. I ta sama śpiewka. Czyżby już przeczuwali(wcześniej od nas), że jednak będziemy brali kredyt? A może mają jasnowidzów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 07.02.2006 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 proponowano spotkanie- bezpłatne z konsultantem. ejże, to inne spotkania są płatne ??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 07.02.2006 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 No ja nie wiem, ale tak nam wtedy mówiono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 07.02.2006 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Odpowiadajac - nie takie warunki do GE dostalam przez firme Efekt (troche mniej znana ale jak widac profesjonalna). Dodam, ze wczesniej malam jak najgorsze wspomnienia ze spotkan ze wszelkkej masci doradcami finansowymi. Ten pan mnie przekonal - a nie jest to w moim przypadku proste jakby ktos z okolic Poznania byl zaineresowany niech pisze na priv - podam na niego namiary. Wiem tez ze firma dziala w wiekszosi duzych miast Polski, ale innych doradcow nie znam Zlozylam juz wniosek do GE, ale z rozpatrzeniem sie opozni - potrzebny dziennik budowy, a nasz dopiero tworza w urzedzie Moze bedzie na czw. ale moze i tydzin pozniej. Z negocjacji splaty wg. sredniego kursu NBP nic nie wyszlo - byli nieugieci. I powiedzieli, ze w zw. ze wzrostem LIBOR 3 oprocentowanie bedzie prawdopodobnie wyzsze. Jutro ide do Mbanku. Opoznienie wpisu do hipoteki do marca jest juz chyba teraz standardem w umowach kredytowych. Nam niegdzie nie robili problemow. Dzieki za linka do artykulu - pogadam w Mbanku - moze wezma oplate na siebie W koncu warunki do umowy beda zapewnie troche inne, wiec po prostu i tak wybiore lepsza oferte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Mariusz 10.02.2006 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Kiedy widzę lub słyszę słowo "KREDYT HIPOTECZNY" to mam odruchy zwrotne, to co my przeszliśmy z kredytem to chyba jest ewenementem w skali światowej. Kiedy w sierpniu 2005 roku postanowiliśmy uwić własne gniazdko dowiedziałam sie w bankach ile mniej więcej mamy zdolności kredytowej aby w tej granicy szukać czegoś gotowego, ale niestety na wiele tego gotowego domy nie starczyło. Wtedy zrodził sie pomysł budowy. Czemu nie? Znalazłam bank, który sfinansuje 100% zakupu działki a następnie po jej zakupie podniesie nam kwotę kredytu na budowę domu. Miało wszystko sie odbyć w tydzień, ale pani która nas prowadziła sobie poszłą na urlop (każdemu wolno) ale przez to odwlekło sie to kolejne dwa tygodnie a właścicielka działki już natychmiast chciała pieniądze, aż musi czekać kazała sobie zapałacić 1000 więcej. Załatwiliśmy wszystkie formalności i podpisalśmy umowę kupna działki. Nie chcemy sie spieszyć z budową, aby mieć czas wyszukać dobre oferty zaznajomić sie z rynkiem i trochę oszczędzić do wiosny, więc nie zaczęliśmy załatwiać tych wszystkich formalności zwiazanych z pozwoleniami od razu. Któregoś wrześniowego popołudnia dzwonię do pani z zapytaniem jakie dokumenty musimy przygotować aby podnieść kwotę kredytu na budowę domu, an co ona z ironią i politowaniem w głosie mówi, że my nie możemy podnieść kwoty kredytu, tylko musimy wziąć nowy kredyt, a na taki mamy tylko zdolności 70.000 bo już jesteśmy przecież zadłużeni. Zamarał, moje marzenia o domku w jednej chwili runęly w gruzach. Ale zachowała zimną krew i poprosiłam z jej przełożoną, bo przecież przez miesiąc nie mogło sie aż tyle pozmieniać. Panie dyrektor uspokoiła mnie, okazało sie że poprzednia pani jest nie doinformowana, poniważ odchodzi z banku, (pytanie: po jaki gwint udziela informacji, o mały włos nie przyprawiła mojego młodego serca o zawał) . Możemy oczywiście składać taki wniosek, więc zbieram informacje i druki do wypełnienia. Naszą sprawę przejęła kolejna "miła" pani Ania. Umówiliśmy sie na odbiór dokumentów- pani Ani nie ma- jest ktoś kto kompletnie nie zna naszej sytuacji, nic nam nie mówiąc przyjmuje nasze papirusy. Za tydzień telefon, że absolutnie nie mamy kredytu, bo ldwo mamy zdolnośc na ten pierwszy na dizałkę (40.000 na 8 lat ) a my chcemy 190.000. Moje nerwy już tego nie wytrzymały. Zadzwonił mąż i bez ogródek zapytał sie czy oni sobei z nas jaja robią, najpierw mówią tak a za 3 miesiące jest inaczej? okazało sie ze oni rozpatrzyli te 190.000 na 8 lat. Chyba takiej zdolności to nawet dyrktor tego banku nie ma. Zwrot wniosku celem uzupełnienia. Uzupełniamy znów wysyłają do Gdyni,a my czekamy już miesiąc. Odpowiedż jest pozytywna, ale musimy jeszcze spełnic kilka ciężkich warunków. A najśmieszniejsze na koniec, po tylu miesiącach czekania, zbierania pozwoleń, mapek, pan w banku nam powiedział, że gdybyśmy w sierpniu mieli tylko projekt domu to dostalibyśmy całość już wtedy. Ręce opadają. Życzę wszystkim powodzenia kontaktach z BPH i ich pracownikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 10.02.2006 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Aniu i Mariuszu - musieliście mieć naprawdę stalowe nerwy!!! Niekompetencja pracowników BPH przeraża mnie. Zupełnie jak z urzędnikami hahha. Co urzędnik to inna decyzja. Ręce opadają. Ale najważniejsze, że wszystko dobrze się skończyło i dostaliście w końcu ten kredyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 10.02.2006 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Współczuję. A jakie warunki dostaliście od BPH i dlaczego aż do Gdyni? Też rozglądamy się za kredytami na dom, a działkę spłacamy od grudnia.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 10.02.2006 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Ludzie błagam pocieszcie mnie.....jestem zalamana tym,ze od kwietnia moze juz nie być kredytow we frankach!!!Czy to bedzie dotyczylo wszystkich bankow??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 10.02.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Ludzie błagam pocieszcie mnie.....jestem zalamana tym,ze od kwietnia moze juz nie być kredytow we frankach!!!Czy to bedzie dotyczylo wszystkich bankow??????????? Skąd wiesz, że jednak nie będzie ????? Są już jakieś konkretne decyzje????? TAk się właśnie zastanawiam, ile w tym wszystkim jest straszenia a ile prawdy. Kredyty hipoteczne są dla banków taką kasą, że pewnie tak łatwo nie zrezygnują z franków. Tańszy kredyt oznacza więcej kredytobiorców i więcej zysków dla banków. Napędzili tylko sobie koniunkturę i zacierają tylko ręce. Trzeba być dobrej myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts