Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub kredytobiorców

tabaluga1

Recommended Posts

Ludzie błagam pocieszcie mnie.....jestem zalamana tym,ze od kwietnia moze juz nie być kredytow we frankach!!!Czy to bedzie dotyczylo wszystkich bankow??????????? :cry: :cry: :cry: :cry:

Dzis na zadane tak pytanie doradca w BPH odpowiedziala ze nie ma narazie zadnych wytycznych co do skasowania takich kredytow.

• Odpowiedzi 425
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tomadyna: inwestycja to nie jest zakup działki i budowa. Inwestycją może być tylko budowa, albo tylko zakup działki.

Iwona

Tylko że jak już masz działkę i wybudujesz na niej dom w 100% za kredyt to nieruchomość dom+działka jest warta więcej niż bierzemy kredytu a co za tym idzie bank kredytuje mniej niż 100% wartości nieruchomości i o to chodzi. I możesz nazywać to osobnymi inwestycjami ale jak nie będziesz spłacać to komornik nie sprzeda domu a działka zostanie Twoja tylko sprzeda całą nieruchomość - a jak może :lol: coś zostanie to Ci oddadzą.

ok, ale od strony kredytobiorcy inwestycją jest budowa domu. I skoro budowa domu kosztuje np 300 tyś i kredytobiorca tyle dostał kredytu to może powiedzieć, że z jego punktu widzenia dostał kredytu na 100% inwestycji - budowy domu.

Poza tym jak zwał tak zwał. Ważne żeby bank dał tyle ile chcemy... :D

Pozdrawiam,

Iwona

Witam, :p

Zastanawiam się mocno nad kredytem na budowę domu - 200.000 PLN. Działka jest, materiał na ściany już kupiony (Ytong) i trochę grosza na koncie leży. Nasz wkład to nie mniej i nie więcej niż 40%.

Nie mogę przebrnąć pertraktacji z Santander Consumer. Uparli się jak łosie na 2.39% (CHF) i 1.5% prowizji. W zeszłym roku (w maju) brałem u nich kredyt na działkę (72.000) i spłaciłem go w październiku. Teraz jako ich klient nie mam żadnych profitów z tego tytułu. Nie dają się tknąć w oprocentowaniu, nie mówiąc już o prowizji.

Wynegocjował ktoś lepsze warunki w PTF - prócz narzuconych odgórnie?

Nie piszcie o Open czy Expander'ze. W Open to chyba ja więcej gadałem od doradcy :-?. Dzwonił nawet chłopek wczoraj i proponował 2.45% w mBanku i 1% prowizji.

Chyba się zatrzelę :roll: , i jeszcze ten franek mega tani :-?

Rozmawiam obecnie z Millenium Bankiem, zaproponowano mi na 100% inwestycji z wkładem własnym tylko 10% oprocentowanie= marza 1,7+ libor3M, prowizja 1%, kwota 250000 we CHF, korzystnie wygladaja wypłaty transz bez opłat, na podstawie zdjęć i dziennika budowy, pierwsza wycena i ocena inwestycji za nic. Czy rozmawialiscie z bankiem tym moze jakie sa wasze odczucia??

przed chwilą rozmawiałam z przedst. Millenium. Zaproponował 1% prowizji, oprocentowanie 2,01%. wkład własny ok. 30%. Czy znajdę coś lepszego?

Witam,

spróbuj w Dom Banku. Ten Bank ma teraz całkiem niezłą ofertę kredytową przy celu tylko i wyłącznie mieszkaniowym możesz wynegocjować nawet 0,5% prowizji. Oprocentowanie w Dom Banku zaczyna się już od 1,49% w CHF przy 70% wkładzie własnym. Wiem cos o tym gdyż sama będę chciała wziąść kredyt na wykończenie wlaśnie w tym Banku.

Ja też jestem przed. Myœlę, że ceny rozpoznam, ale mam pytanie odnoœnie sposobu umawiania się ze sprzedajšcym (czyli zapisów w umowie przedwstępnej).

1. Ile czasu zarezerwować od dnia podpisania umowy przedwstępnej (czyli zebrania wszystkich dokumentów) do dnia podpisania umowy notarialnej (czyli posiadania decyzji kredytowej)?

2. Ile czasu zapisać w umowach na zapłatę... to znaczy ile wynosi okres od podpisania umowy właœciwej u notariusza do przekazania œrodków sprzedajšcemu?

2a. W tym okresie to ja już powinienem mieć klucze, czy jeszcze sprzedajšcy?

3. Jak lepiej (szybciej, taniej) składać wniosek u ustanowienie hipoteki - przez notariusza, czy bezpoœrednio w sšdzie?

Ja myœlę o kredycie w mBanku - szczególnie jak teraz obniżyli oprocentowania. Zamierzam wzišć na jak najdłużej i ewentualnie spłacić wczeœniej. Oczywiœcie w CHF (choć mam œwiadomoœć silnego złotego). I chcę spłacać przed terminem w dogodnych momentach.

Do tego Notus znajdzie mi najtańszy kredyt z ich oferty, sprawdzę jeszcze jakiœ Dom Kredyt, czy jak to się nazywa i już.

Ja też jestem przed. Myœlę, że ceny rozpoznam, ale mam pytanie odnoœnie sposobu umawiania się ze sprzedajšcym (czyli zapisów w umowie przedwstępnej).

1. Ile czasu zarezerwować od dnia podpisania umowy przedwstępnej (czyli zebrania wszystkich dokumentów) do dnia podpisania umowy notarialnej (czyli posiadania decyzji kredytowej)?

2. Ile czasu zapisać w umowach na zapłatę... to znaczy ile wynosi okres od podpisania umowy właœciwej u notariusza do przekazania œrodków sprzedajšcemu?

2a. W tym okresie to ja już powinienem mieć klucze, czy jeszcze sprzedajšcy?

3. Jak lepiej (szybciej, taniej) składać wniosek u ustanowienie hipoteki - przez notariusza, czy bezpoœrednio w sšdzie?

Ja myœlę o kredycie w mBanku - szczególnie jak teraz obniżyli oprocentowania. Zamierzam wzišć na jak najdłużej i ewentualnie spłacić wczeœniej. Oczywiœcie w CHF (choć mam œwiadomoœć silnego złotego). I chcę spłacać przed terminem w dogodnych momentach.

Do tego Notus znajdzie mi najtańszy kredyt z ich oferty, sprawdzę jeszcze jakiœ Dom Kredyt, czy jak to się nazywa i już.

ad.1 Warto mieć jakieś 2 m-ce, czynności przy uzyskaniu kredytu troche trwają. Z tego co piszesz jest to nieruchomość więc może być sprawniej.

ad.2 Na zapłatę wystarczy 1 tydzień, banki zwykle szybko przelewają pieniądze.

ad.2a Klucze powinny być u sprzedającego, gdyż dopóki pieniądze nie wpłyna na konto sprzedawcy nieruchomość jest jego własnośćią, jest nawet taki zapis w akcie, że jeżeli pieniądze nie wpłyna transakcja traci ważność.

ad.3 Taniej jest samodzielnie, ale czasem notariusze ida na ustępstwa i nie biorą dużej opłaty za złożenie wniosku - trzeba o to pytac notariusza.

Powodzenia :wink:

Tak sobie czytam wasz wątek i zachęcona poszłam wczoraj do Expandera.

Najlepsza oferta w CHF 2,4 % z GE prowizja 1,2%. Kredyt 200.000 na 10 lat . Mam 20% wkładu własnego.

Mam jedną uwagę do Millenium. Oni doliczają ubezpiecznie na życie na cały okres kredytowania. To jednak znacznie podraża kredyt.

Co sądzicie o tych warunkach z GE

Pozdr

Magda