Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam następujący problem. Niedawno zakupiłem kocioł 17 kw na ekogroszek z podajnikiem. Pow. do ogrzania ok. 70 m2. Chiałbym jak najlepiej ustawić sterownik aby było dobrze i wygodnie. Jest to jeszcze budowa, ściany Leier 38 a pomimo tego kocioł szybko nagrzewa dom do 21 stop. zużycie węgla wychodzi ok 80 kg na dobę. chce to ograniczyć !!!

chciałbym mieć na domu póki co 14 stop i zmniejszyć pobór węgla. Temperatura na kotle jest ustawiona najniższa możliwa 54 stop. poniżej tej temperatury producent nie gwarantuje prawidłowe działanie kotła itd. próbowaliśmy już zmieniać parametry na sterowniku. czyli wydłużać czas podania węgla, wydłużać czas postoju podajnika, ale to nie przynisi pożądanego skutku. może ktoś z Was ma podobne doświadczenia na ten temat ... proszę o pomoc :lol:

https://forum.murator.pl/topic/46562-jak-najlepiej-ustawi%C4%87-sterownik-na-kotle-na-w%C4%99giel-ekogrosze/

ja mam ekocentra z programatorem pokojowym ustawienia:u0-60,u1-17,u2-45,u3-100,u4-17

spala około 40kg na dobę Budynek 120 m2 ,ale nie wiem czy to rewelacja

Podłączenie do pieca programatora pokojowego chyba powinno ci pomóc ustawiasz tam temperaturę taką jaką chcesz ( np miedzy 7-16 14 stopni) gdy nagrzeje sie pomieszczenie do tej temperatury , piec wchodzi w stan blokady, gdy temperatura spada piec uruchamia się ponownie

spala około 40kg na dobę Budynek 120 m2 ,ale nie wiem czy to rewelacja

Mój piec (Lazar Eko-komfort) spala

teraz jak jest -10 minimalna w nocy jeden zasyp (100 kg) co ok. 3-4 dni.

Kiedy było cieplej i średnia dobowa była ok. zero to jeden zasyp wystarczył na 7 dni.

Dom 110 m2.

Ogółem przez poprzednią zimę poszły 4 tony węgla.

Grzegorz

ja za swój dałem 7200 kupiłem w pażdzierniku 2005 jest wporządku sterownik typowy firmy chyba geco zresztą chyba wszystkie kotły mają wyposarzenie (osprzęt typu dmuchawa,sterownik)tych samych firm