guciu69 15.01.2006 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Witam, mam mieszkanie w bloku o powierzchni 56mkw. i wysokości 2,6m w starym budownictwie /jest ono dobrze ocieplone, okna PCV/. Zamierzam założyć instalację c.o wraz z wodą ciepłą, ponieważ teraz są piece. Zastanawiam się nad instalacja na gaz ziemny lub na węgiel Eko-Groszek /która lepsza i tańsza w późniejszej eksploatacji/? Dodam, że jest to budynek z dwoma klatkami i dwoma piętrami, ja mieszkam na pierwszym piętrze. Podemną sąsiedzi na parterach mają już instalację na węgiel a sąsiedzi za ścianą instalację na gaz ziemny. Sąsiedzi mieszkający podemną posiadają gaz butlowy do kuchenki. Czy wogóle będę mogł zamontować instalację na gaz zimny i czy to się opłaca? Dodam równiez, że posiadam róweż dużą piwnicę. Proszę o porady.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyberian 15.01.2006 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Witam, w mieszkaniu w którym sa piece nie wiem czy ma sens robienie prywatnego centralnego, piece są świetnym ogrzewaniem, można palić węglem lub brykietami np. trocinowymi i jest super ciepło a co do ciepłej wody terma lub przepływowy ogrzewacz wody jest prostym rozwiązaniem. Terma pobiera mniej prądu a latem to wystarcza, przy co palić trzeba cały rok. Przpływowy ogrzewacz wody podgrzewa na bierząco ale pobiera więcej prądu i potrzebna jest tzw "siła", (dobrze jest mieć wtedy licznik dwutaryfowy). Jeśli zdecydujesz się na CO to może na zasadzie palenia w jednym piecu a pozostałe pomieszcenia mają grzjmiki i działa do na zasadzie tzw. "wężownicy", poradź się hydraulika, nich obejrzy instalację i przewody kominowe to pewnie doradzi coś ale z tego co wiem ze względu na podwyżkę cen gazu ludzie zaczęli znowu palić węglem. W tej chwili ogrzewanie węglowe jest tańsze niż gazowe czy olejowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts