Janussz 16.01.2006 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Pello, na złość mamusi odmrożę sobie uszy. Jest tutaj nas troszeczkę z branży. Nie zawsze się ze sobą zgadzamy i dobrze, gdyż byłoby nudno. Reklama jest w ogłoszeniach drobnych Tutaj też Admin oko przymyka jak się coś przemyci dyskretnie, chociaż wiem, że kiedyś jakiemuś forumowiczowi pozwolił na to w biały dzień. Nie pamiętam komu i o co chodziło, ale tak było. Nie obrażaj się, a jak już to najwyżej na mnie. No bo widzisz, ja taki zimny drań jestem. Nie popuszczę jak mi coś nie gra. I że mi podpowiedziało licho, żeby w ten wątek wleźć z buciorami. Nie obrażaj się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marti05 17.01.2006 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 [Ech tak naprawde mam ten sam problem bo musze wybrac sposób ogrzewania. Nie mam w okolicy gazociągu, a więc pozostami do wyboru zbiornik z gazem ( czy to estetycznie na działce? no i koszty), olej ( cena, regulacja palnika za kazdym razem) no i paliwa stałe. Węgiel czy eko groszek pewnie najtańsze ale ja nie mam specjalnego pomieszczenia na opal a to jakby ni ebyło brudzi. Wie moze własnie pellety sa tańsze jednak zdecydowanie niz gaz i olej a czystsze niz węgiel. Panie Janussz jak by był apana odpowiedx? a jak Pello. Tylko prosze nie kłóccie sie tylko napiszcie co sadzicie o tym co napisałem. Czy trzyma sie to kupy i jaki piec by jak najmniej sie narobic przy jego obsłudze. A dzieki Pello bo szukałem producenta w okolicach Puław i podałes Kozienice . Domek ok 150 m2. Pozdrawiam Marti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 17.01.2006 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Trudno jest Ci doradzić cokolwiek, gdy piszesz że nie masz miejsca na opał. Jeśli nie masz gazu ziemnego, a prąd lub pompa ciepła są dla Ciebie zbyt drogie, to musisz przeznaczyć miejsce na jego składowanie. Gdy wybierzesz olej musisz postawić zbiornik, tak jak i w przypadku propanu. Jeśli chcesz grzać kominkiem, kołem na drewno, węglem, miałem, musisz przeznaczyć sporo miejsca, wręcz jakieś pomieszczenie na opał. Jeśli koszt eksploatacji jest dla Ciebie również ważną sprawą, pozostaje Ci pelet lub ekogroszek. Pelet jest trochę droższy ale daje więcej możliwości niż ekogroszek. Np. można bez ryzyka przegrzewu bufora ogrzewać nim ciepłą wodę użytkową latem, również z dodatkowym żródłę ciepła, np. z solarami. Poza tym pelet pachnie drewnem, a nie węglem co dla niektórych jest ważne. Jeśli ekologia nie jest dla Ciebie pustym hasłem - to paliwo odnawialne, przyłożysz się do ograniczenia emisji CO2. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 18.01.2006 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 [Ech tak naprawde mam ten sam problem bo musze wybrac sposób ogrzewania. Nie mam w okolicy gazociągu, a więc pozostami do wyboru zbiornik z gazem ( czy to estetycznie na działce? no i koszty), olej ( cena, regulacja palnika za kazdym razem) no i paliwa stałe. Węgiel czy eko groszek pewnie najtańsze ale ja nie mam specjalnego pomieszczenia na opal a to jakby ni ebyło brudzi. Wie moze własnie pellety sa tańsze jednak zdecydowanie niz gaz i olej a czystsze niz węgiel. Panie Janussz jak by był apana odpowiedx? a jak Pello. Tylko prosze nie kłóccie sie tylko napiszcie co sadzicie o tym co napisałem. Czy trzyma sie to kupy i jaki piec by jak najmniej sie narobic przy jego obsłudze. A dzieki Pello bo szukałem producenta w okolicach Puław i podałes Kozienice . Domek ok 150 m2. Pozdrawiam Marti Jeśli mogę się wtranżolić - na Twoim miejscu wziąłbym jednak pellety z rozpalarką - dlaczego? Właściwie bezobsługowe (nie licząc czyszczenia),jeśli zamówisz od razu większy zbiornik opału to i rzadziej będziesz do niego dochodzić,a sam opał możesz wrzucać w białej koszuli prosto z worka .A worki sobie poustawiasz np niedaleko kociołka jeden na drugim. Aha no i nie ma kłopotu z popiołem bo rozsypujesz go na trawę (jest to nawóz nieorganiczny) A co do kosztów - komfort kosztuje niestety i coś za coś ,albo się nabiegasz,albo ubrudzisz albo będziesz sączył piwko w domciu przed tv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marti05 18.01.2006 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 [Ech tak naprawde mam ten sam problem bo musze wybrac sposób ogrzewania. Nie mam w okolicy gazociągu, a więc pozostami do wyboru zbiornik z gazem ( czy to estetycznie na działce? no i koszty), olej ( cena, regulacja palnika za kazdym razem) no i paliwa stałe. Węgiel czy eko groszek pewnie najtańsze ale ja nie mam specjalnego pomieszczenia na opal a to jakby ni ebyło brudzi. Wie moze własnie pellety sa tańsze jednak zdecydowanie niz gaz i olej a czystsze niz węgiel. Panie Janussz jak by był apana odpowiedx? a jak Pello. Tylko prosze nie kłóccie sie tylko napiszcie co sadzicie o tym co napisałem. Czy trzyma sie to kupy i jaki piec by jak najmniej sie narobic przy jego obsłudze. A dzieki Pello bo szukałem producenta w okolicach Puław i podałes Kozienice . Domek ok 150 m2. Pozdrawiam Marti Jeśli mogę się wtranżolić - na Twoim miejscu wziąłbym jednak pellety z rozpalarką - dlaczego? Właściwie bezobsługowe (nie licząc czyszczenia),jeśli zamówisz od razu większy zbiornik opału to i rzadziej będziesz do niego dochodzić,a sam opał możesz wrzucać w białej koszuli prosto z worka .A worki sobie poustawiasz np niedaleko kociołka jeden na drugim. Aha no i nie ma kłopotu z popiołem bo rozsypujesz go na trawę (jest to nawóz nieorganiczny) A co do kosztów - komfort kosztuje niestety i coś za coś ,albo się nabiegasz,albo ubrudzisz albo będziesz sączył piwko w domciu przed tv. Dzieki za odpowiedx - konkretna. Ale w takim razie jaki piec polecasz bym siedział przed telewizorem i jeszcze miał na to piwko? Marti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 18.01.2006 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Większość chwali kostrzewę,linga a ja zauważyłem że nikt nie mówiu o czyszczeniu paleniska jak się zapiecze.Bo nie zagwarantuję Ci że kupisz koło siebie dobry pellet. A jak się zapcha? Dlatego osobiście bardziej mi odpowiada taki który nie bardzo ma się jak zapchać (np fuwi).Chodzi konkretnie o palenisko - w dwóch pierwszych jest podawanie paliwa od dołu i cały czas się smaży wylot paleniska a w fuwi paliwo spada na palenisko. I sam podajnik sie raczej nie zapcha. Co nie znaczy że ten kocioł jest idealny.Czy inny. Zależy też czy chcesz mieć kocioł wielopaliwowy (kostrzewa - tu pomijam inne znacznie droższe) czy też ling,fuwi ale o dość opgraniczonej w tym względzie funkcjonalności. Jeśli chodzi o palnik i jego dopasowanie do kociołka to wal śmiało do Janussza ,on taki skonstruował i wie co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 18.01.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Większość chwali kostrzewę,linga a ja zauważyłem że nikt nie mówiu o czyszczeniu paleniska jak się zapiecze.Bo nie zagwarantuję Ci że kupisz koło siebie dobry pellet. A jak się zapcha? Dlatego osobiście bardziej mi odpowiada taki który nie bardzo ma się jak zapchać (np fuwi).Chodzi konkretnie o palenisko - w dwóch pierwszych jest podawanie paliwa od dołu i cały czas się smaży wylot paleniska a w fuwi paliwo spada na palenisko. I sam podajnik sie raczej nie zapcha. Co nie znaczy że ten kocioł jest idealny.Czy inny. Zależy też czy chcesz mieć kocioł wielopaliwowy (kostrzewa - tu pomijam inne znacznie droższe) czy też ling,fuwi ale o dość opgraniczonej w tym względzie funkcjonalności. Jeśli chodzi o palnik i jego dopasowanie do kociołka to wal śmiało do Janussza ,on taki skonstruował i wie co i jak. A mozesz podac jakis sznurek do strony 3W tych firm? kostrzewe juz znam, mam nawet w okolicy ich dystrybutora i dostawce peletu jednoczesnie - przydaloby sie poznac konkurencje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 18.01.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 W wyszukiwarce wrzuć fu-wi oraz ling ,bo nie chcę podać złej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olekstar 18.01.2006 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Producentem kotłów Ling jest czeski Viadrus. Strona internetowa polskiego dystrybutora tych kociołków to: http://www.klimosz.pl Proponuję abyś przyjrzał się Lingowi Combo, jest wykonany z żeliwa ( Dużo większa trwałośc niż stalowego ) ponadto w ciężkich czasach ( choroba, brak kasy ) możesz napalić chrustem z lasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 19.01.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 No widzisz i to jest np kocioł wielopaliwowy ,choc zwykły ling juz gorzej. A tak czy inaczej do każdego można dostosować palnik zarówno olejowy jak i gazowy - byleby miał on otwór/drzwiczki gdzie można go zamontować. Co prawda sprawnoć takiego urzšdzenia to już inna sprawa ale możliwoć jest. Tak samo jak na upartego palenie czymkolwiek - wyatrczy żeby miał ruszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biskup 15.02.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Ja mam kocioł taki jak ma Pello też future picusa. pierwszy rok grzania.dom jeszcze niezamieszkały temperatura około 17st.. Spala mi 1tonę peletu, czyli na dobę wychodzi ok. 25-30 kg. dom ma powierznie 145m2.mam pytanie do Pello -czy tobie tez wyłacza się często palnik w tryb alarm-safty.Może to wina peletu lub złych ustawień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 03.03.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Trochę jestem w końcu zmieszany Jakiś przypadkowy gość, z którym rozmawiałem przez tel. mało nie urodził do słuchawki jak temat przeszedł na pellety...jaki to nie tani materiał!! Pomyślałem sobie sprawdzę...zerkne na forum...fakt nikt nie rzucił wyliczeń, ale poglądowo widzę, że Pellet nie należy do najtańszych a wręcz raczej do najdroższych!!?? Czy ktoś może podać jakieś wyliczenia, ile kosztuje 1 kW z gazu ziemnego a ile 1 kW z właśnie Pelletu?? Może to jest klucz do sprawy?? I kolejna ciekawa sprawa...OWIES Powiedzcie mi, w jakiej postaci ten owies, jako źródło zasilania do CO występuje?? (jakaś "mielonka" (nie mylić z turystyczną ), jakaś kostka prasowana??, czy to jest ze słomy czy z ziarna??) ile takowy owies kosztuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 03.03.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Normalnie ziarno sypiesz. Cena 200-300 zł/t zależy jaka jakość i gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 26.03.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Witam, ostatnio na forach zachodnich w temacie ogrzewania pelletami po wielu watkach widac, ze ten sposb ogrzewania jest w krotkiej przyszlosci slepym zaulkiem. Holdingi paliwowe np. BP juz zabraly sie za wykupywanie firm producentow tego paliwa, jak wiadomo w odroznieniu od ropy czy gazu odnawialnego. Reszte mozna juz sobie dospiewac, u nas jak sadze bedzie a moze juz jest podobnie. Tylko czekac, kiedy zaczna handlowac drewnem Pozdr Zbyniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 26.03.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Ja mam kocioł taki jak ma Pello też future picusa. pierwszy rok grzania.dom jeszcze niezamieszkały temperatura około 17st.. Spala mi 1tonę peletu, czyli na dobę wychodzi ok. 25-30 kg. dom ma powierznie 145m2.mam pytanie do Pello -czy tobie tez wyłacza się często palnik w tryb alarm-safty.Może to wina peletu lub złych ustawień? Nie włączył mi się nigdy taki alarm. Alarm bezpieczeństwa włącza się na skutek przegrzewu palnika. A taki przegrzew może być na skutek zbyt słabego ciągu kominowego, piasku w pelecie, który tworząc żużel zapycha kanały napowietrzające, lub zbyt dużych obrotów wentylatora. Zgłoś to do serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 26.03.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Trochę jestem w końcu zmieszany Czy ktoś może podać jakieś wyliczenia, ile kosztuje 1 kW z gazu ziemnego a ile 1 kW z właśnie Pelletu?? Może to jest klucz do sprawy?? Proszę bardzo - dane z wyszukiwarki Wartości opałowe wybranych paliw L.p. Rodzaj paliwa Wartość opałowa Jedn. Uwagi 1. węgiel kamienny 26000-30000 kJ/kg - 2. miał węglowy 22000-24000 kJ/kg - 3. koks 30000 kJ/kg - 4. węgiel brunatny 18000 kJ/kg - 5. torf suchy 13000 kJ/kg - 6. drewno suche 14000 kJ/kg wilgotność do 20% 7. słoma 12000 kJ/kg - 8. olej opałowy 46000 kJ/kg - 9. gaz ziemny GZ-50 35000 kJ/m3 - 10. gaz płynny 23000 kJ/kg - 11. zrębki drewniane 12000 kJ/kg wilgotność 30-40% 12. pelety 16000-19500 kJ/kg - Znajšc wartości opałowe podstawowych paliw, koszty ogrzewania można bez trudu obliczyć przy pomocy przelicznika i je porównać. Jeżeli 1 kJ / kg = 3,6 W to koszt uzyskania 100 kWh energii cieplnej oblicza się wg końcowego wzoru: K100 = Cj x (360000/Qw x S) gdzie: K100 - koszt uzyskania 100 kWh energii [ zł ] Cj - cena jednostkowa paliwa [ zł / kg ] Qw - wartość opałowa paliwa [ kJ / kg; kJ / m3 ] s - sprawność kotła [ % ] -------------------------------------------------------------------------------- Ocena kosztów w oparciu o koszt wyprodukowania 1 kWh energii cieplnej Aby lepiej uzmysłowić Państwu aspekt kosztowy doświadczenie eksploatacyjne wykazuje, że - zużycie peletów o średniej wartości opałowej 17,5 MJ/kg (4185 kcal/kg) oraz wilgotności 6% wynosi 0,22 kg na wyprodukowanie 1 kWh energii cieplnej. - zużycie zrębków o średniej wartości opałowej 15,2 MJ/kg (3630 kcal/kg) oraz wilgotności 20% wynosi 0,3 kg na wyprodukowanie 1 kWh energii cieplnej. Przy tym wartość energetyczna 1 litra oleju opałowego odpowiada 2,2 kg peletu oraz 3,0 kg zrębków. Koszt 1 kWh dla danych z przełomu roku 2003/2004 wynosi: 0,08 zł dla węgla 0,09 zł dla peletu (dla 428 zł/t brutto) 0,11 zł dla gazu ziemnego 0,17 zł dla oleju opałowego 0,25 zł dla gazu płynnego 0,26 zł dla energii elektrycznej (taryfa nocna woj. Mazow.) 0,38 zł dla energii elektrycznej (taryfa dzienna woj. Mazow) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 26.03.2006 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Witam, ostatnio na forach zachodnich w temacie ogrzewania pelletami po wielu watkach widac, ze ten sposb ogrzewania jest w krotkiej przyszlosci slepym zaulkiem. Holdingi paliwowe np. BP juz zabraly sie za wykupywanie firm producentow tego paliwa, jak wiadomo w odroznieniu od ropy czy gazu odnawialnego. Reszte mozna juz sobie dospiewac, u nas jak sadze bedzie a moze juz jest podobnie. Tylko czekac, kiedy zaczna handlowac drewnem Pozdr Zbyniu Skąd takie wnioski? Skoro koncerny paliwowe zabierają się za produkcję i handel peletem to czemu ogrzewanie nim jest ślepym zaułkiem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 27.03.2006 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Witam, ostatnio na forach zachodnich w temacie ogrzewania pelletami po wielu watkach widac, ze ten sposb ogrzewania jest w krotkiej przyszlosci slepym zaulkiem. Holdingi paliwowe np. BP juz zabraly sie za wykupywanie firm producentow tego paliwa, jak wiadomo w odroznieniu od ropy czy gazu odnawialnego. Reszte mozna juz sobie dospiewac, u nas jak sadze bedzie a moze juz jest podobnie. Tylko czekac, kiedy zaczna handlowac drewnem Pozdr Zbyniu Skąd takie wnioski? Skoro koncerny paliwowe zabierają się za produkcję i handel peletem to czemu ogrzewanie nim jest ślepym zaułkiem? Pozdrawiam Szybki wzrost cen tego paliwa, na co wskazuja liczne posty na wspomnianych forach i coraz wyrazniejsze tendencje do zrownania jego cen np. z gazem ziemnym juz wyhamowaly rynek i zapedy inwestorow, co oczywiscie lezy w interesie dostawcow m.in. paliw plynnych np. BP. Pozdr Zbyniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 27.03.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 No nie przesadzajmu z tym wpływem koncernów paliwowych na cenę peletu. Wzrost cen w ostatnim czasie spowodowany jest po prostu brakiem trocin do jego produkcji (stąd jej wysoka cena) oraz mocną złotówką, bo cena peletu ustalana jest z rynku europejskiego (jeszcze). Zapędów inwestorów i tak to nie hamuje - tej zimy po raz pierwszy nie sposób było kupić peletów dla krajowych użytkowników. Zaczyna być dobry klimat do budowania w końcu małych peleciarni, zaopatrujących lokalne rynki - tak jak w Szwecji. Tam mali producenci swobodnie konkurują ze Statoilem, nikogo nie hamując w inwestycjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 02.04.2006 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 WitamCzytam Państwa posty na temat wysokiej ceny pelletu i ciesze się że mam piec na owies.Na dzień dzisiejszy płace 250zł/t wiem że jego cena może się zmienić i być wyższa jednak jestem w tej dobrej sytuacji, że moge sam go wyprodukować i nie musze obawiać sie dużych koncernów które chcą ingerować na rynku pelletu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts